Google+ Followers

söndag 21 november 2010

Vår gemensamma önskelista till jultomten,

- den 21 november 2010, kl 12:06

förstora
fick oanade inslag... eller.... JO, det var nog rätt givet vad som skulle kunna utspela sig vid en dylik provokation.

Dottern hängde hurtfriskt upp en önskelista till jultomten, sedan hon kommit hem från sina utlandsstudier under hösten. Antagligen hade hon väl inspirerats av IKEA, som brukar börja dra fram julsakerna medan befolkningen ännu går omkring i badtofflor och kortärmat. Under normala förhållanden brukar det vara enklare att krama ur tårar ur hälleberget än få någon i den här familjen, att skriva en önskelista inom rimlig tid.

Själv fyllde hon i snabb takt i tre saker:

1) Nya fårskinnstofflor

Jodå, jag lovar och intygar, det är en nödvändighet, därför att de gamla älskade "det-någonting" ser ut som om vargflockar varit framme och försökt att utplåna den sista gnutta liv i "de-båda-det-någonting-tingestarna". Länsstyrelsen skulle, utan minsta tvekan, genast bevilja skyddsjakt på varg om bildbevis på "det-någonting" bifogades ansökan.

2) Plattång

Vilket naturligtvis fick Herr H:s manliga hjärnceller, att genast börja spinna fritt vad var nu en plattång för något? Plattång... få se nu.... platt tång, eller rent av plattång.... Ni anar inte hur många olika "plattång", som kan uppfinnas beroende på betoning och fantasi, innan han fick lösningen av mig, vad det var för något som hade önskats.

3) Ny väckarklocka - en sådan som ni har

Psssst.... hon tror väl att vi är ombud för jultomten på något sätt. Men så är hon också bara 24 år och har väl ännu inte lyckats klura ut hur jultomtens önskelista fungerar. Det systemet är ju lite "FAR away" ifrån den "FAR" hon läser i sina universitetsstudier.

På de platser där mitt och Herr H:s namn stod, lät önskningarna vänta på sig. Vi hade nog sanning att säga inte ens hunnit börja fundera på om det överhuvudtaget fanns en jul på den här sidan av året.

Men så en morgon när jag satt där glosögd och dinglade med benen på "tronsätet", fick jag syn på att något lagts till med blyerts under dotterns önskningar. Av handstilen att döma var det inte dotterns, utan Herr H:s. Där stod nu att läsa:

4) Pojkvän

Vid mitt nästa besök i den lilla intima lokalen, hade dottern haft synpunkter på det hela. Därför att ordet "pojkvän" var nu överstruket och med dotterns handstil, stod nu istället:

Rik pojkvän, hus i Italien, kanske? Snygg ska han också va´ ock så!

Nu kände mitt modershjärta, att jag nog fick bidra lite till önskelistan å dotterns vägnar och skrev dit:

Å snäll!

Det tog väl ett par timmar innan mitt nästa besök i den lilla trånga lokalen och vid det besöket kunde jag konstatera att dottern lagt dit på den önskade pojkvännens egenskaper:

IQ över 67

För den oinvigde vill jag bara berätta historien om "IQ 67": Det bar sig inte bättre än att en av sönerna tillverkade ett fejkat IQ test på datorn. Sålunda gick det inte att få mer IQ-poäng än 67, hur man än bar sig åt. Därefter bad han den intet ont anande fadern, Herr H, att göra testet. Sporrad av uppgiften, som han trodde skulle bli en enkel match, slog sig Herr H ner vid datorn och gjorde testet. Men vid upprepade försök och det nedslående resultatet av endast IQ 67, ville han inte medge att han gjort testet och på förfrågan av den storflinande sonen, svarade han istället att han inte hade gjort IQ-testet. Sonen kollade genast om den arme fadern hade gjort testet och såg att så var det. Han hade lämnat spår efter sig i programmet. Det blev alltså glada skratt och muntra tillrop i familjen. Det fick Herr H att skriva "IQ 67" med blyerts på utsidan av sonens hela sovrumsdörr. De glada tillropen blev inte mindre av denna handling och ständigt fick det här med det dystra IQ resultatet följa med Herr H, så fort det varit fråga om något klurigt.

Åter till önskelistan.

Dottern hade uppenbarligen glömt bort den uppnådda siffran på Herr H:s IQ resultat. Det var något år sedan den var uppe på tapeten och därför hade hon lagt till på önskelistan:

87 menar du väl?

Ytterligare ett besök senare noterade jag att det nu stod på önskelistan och tillagt av Herr H:

67 räcker så blir vi jämställda

Men si där gick gränsen och nu hade Herr H i vanlig ordning i sin iver trasslat in sig rejält. Det var ungefär som när Herr H inför en påsk-familjesammankomst hade hängt upp en prislista vad somliga tillhandahållna tjänster, parkering, förnödenheter, påskmat inkl. valet av dryck och mängd skulle kosta, för de ej längre hemmaboende barnen. Det tog sönerna fem sekunder, att skadeglatt och våldsamt skrattande räkna ut, att de kunde gå med vinst och att de efter påsksammankomsten hade att se fram emot en betydande summa pengar vid avfärden hemåt igen. Hela den hastigt påkomna och uppsatta prislistan av Herr H föll på upplägget. Dvs. på posten filmer, hur många som såg filmerna, kontra priset på cm använt toalettpapper, servetter etc. etc.

Det är lätt att förlora slaget, när det finns kluriga "ungar" i familjen, som kan konsten att både lista ut och överlista.

Själv undrar jag över jultomtens reaktion på önskelistan. Jultomten lär nog bli förvirrad och riskerar kanske rent av att råka ut för akut hjärnstress. Vid den här tidpunkten av året, är han nog säkert tillräckligt stressad ändå över arbetssituationen och hur han skall hinna fara runt som en tätting i alla julglada och förväntansfulla hem på julafton.

Så skulle det nu vara så att ingen jultomte dyker upp hos er, beror det endast på att han nog sannolikt blivit hämtad av de där farbröderna i vita rockar. De där som brukar anlända med en sån där kramgo "tröja", som har väldigt långa ärmar och därför går via ryggen och kommer ut på framsidan och vidare runt kroppen i spännremmar. De här farbröderna har jag hört talas om att de säger i en lugnande stämma:

- Nu skall vi bara ta det luuuugnt, så ordnar sig allt till det bästa.

Jag tror att jultomtens IQ kommer att sjunka, som ett blysänke och långt under IQ 67, sedan han läst färdigt bara vad som står fram till idag på denna önskelista. Han kommer nog att se ut som Kalle Anka brukar göra på julafton i slutet av den där "fotografiska expeditionen", när han fått "pippi" pga. den rödtofsade pippin som hoppar och studsar och låter precis överallt...

och ännu är det långt kvar till julafton....

hur skall det här nu sluta?

1 kommentar:

  1. borde det inte lagts till på önskelistan om pojkvännens egenskaper, att han skulle ligga och läsa högt ur den egna bankboken om kvällarna för henne?
    Anmäl >önskelistan var nog inte helt fulländad vid närmare eftertanke (2010-11-21 14:16:00)

    SvaraRadera