Google+ Followers

fredag 19 november 2010

NATO och den svenska "neutralitetspolitiken" i Afghanistan,

- den 19 november 2010, kl 16:02

förstora
är det verkligen någon som ens tror på den klyschan längre?

Det har slagit mig många gånger, att alla Sveriges kungar, som gjort sig kända i den svenska historien, inte har varit något annat än regelrätta "loosers". Därför att det enda de har varit intresserade av var att kriga, antingen i förtäckta krig, eller i regelrätta krig.

De här regenterna som ägnade sig åt att vilja skapa rättvisa och sociala reformer för folket och utveckla landet, de blev snabbt utmanövrerade av adeln, eller andra konspiratoriska element. De verkliga hjälteregenterna de försvann ur historien för att aldrig mer synas eller höras.

Det fanns aldrig heller någon lärare under hela min skoltid, som talade om dessa regenter, de räknades inte i historien överhuvudtaget. De var väl inte tillräckligt mycket macho, för vem vill väl saluföra ett äkta Knapsu, när det finns svett, beväring, lukten av krut och ingrodda militärstrumpor att istället kasta fram.

Macho skall det vara annars får det vara, kanske inte så undra på att filmen "Jägarna" & "Kalle-Knapp" blivit förebild för världsfrånvända.

Men baksidan av allt detta krigande det talar man tyst om. För vem vill väl tala om: ond bråd död och elände utan slut. Där unga människors liv får ett plötsligt slut, eller tvingas leva som kollin där de i bästa fall kan duga som ullstrumpssorterare med en inkomst, som är föga himlastormande. Det är så det blir när man blir arbetsskadad och inte har hunnit få en lön som följer normal löneutveckling.

Därför att i det här orättfärdiga landet, fälls inte fallskärmar ut till någon som blir arbetsskadad, eller följer normala löneuppflyttningar, som man skulle haft om man inte varit arbetsskadad. Alltså tvärtemot vad arbetsskadelagstiftningen egentligen säger. Tacken blir en rejält spark i baken, eller på sin höjd i bästa fall fälls orden: "så´n jädrans osis för dig då".

Men har klimatet i Sverige blivit så mycket bättre egentligen sedan krigarkungarnas tid?

Nej, jag kan verkligen inte tycka det.

Nu är Sverige involverad i regelrätt krig i Afghanistan.

Just precis idag har NATO-mötet i Lissabon dragit igång. Lilla "neutrala" Sverige tangerar hela tiden, att balansera den gräns som jag kan se har överskridits för bra länge sedan. I det här landet har vi bestämt att inte stödja krig dvs. vara neutrala och vi har också bestämt, att vi inte skulle vara med i NATO. Hela tiden försöker regeringen och den nya stridsherren, att smyga in precis det som vi bestämt oss för att inte beblanda oss i.

Helt nyligen fick en hel hop inom försvarsmakten ultimatum att skriva på att delta i regelrätta krig eller så blev det sparken. Många valde det sistnämnda. Men det var ju inte så man från styrandes håll ville kalla det för, utan man uttryckte det lika neutralt som vår neutralitetspolitik är: "mjae... man kan väl inte kalla det för att de får sparken". Men konsekvensen blev sparken!

Slutar det hela där?

Nix! Den store Guden MAMMON talar över svenska folket: Allt är till salu, bara det är lukrativt. Därför går det alldeles utmärkt, att leverera krigsmateriel och stridsflygplan etc. och att vara involverad i korruptionshärvor, den ena härvan efter den andra och så fort någon opponerar sig, blir de plötsligt "så livströtta" att de kastar sig framför tunnelbanetåg och hittar på något spektakulärt av sin "plötsligt påkomna livsleda" och det hela känns mer, som ett stycke hämtat ur någon Science Fiction än verkligheten.

Enligt den nye krigsguden, som i alla övriga hänseenden påminner om en riktig stolle på mer än ett sätt, än bara efternamnet, var det egentliga syftet med kriget i Afghanistan, att motverka hotet mot Sverige!

Ja, jag måste säga att jag studsade till, när jag läste det på Stollens krut&beväringshemsida. Vilket hot då? Jag kan väl inte påstå med bästa vilja i världen, att jag någonsin hört talas om att svenska gränsen mot Afghanistan känts påträngande nära och hur fasen skulle Afghanistan ens hitta hit till lilla Sverige och framförallt av vilken anledning?

Den här allmänna snurrigheten har fått lite ändrad input sedan dess. Sedan hette det att man ville lära döva barn att läsa, kvinnor skulle få rättigheter och det sista i ropet har varit att flickor skulle få gå i skola. I nio år (9) år har man hållit på och något förändrat synsätt från talibanerna har det knappast blivit, snarare tvärtom!

Allt det där med regelrätta sociala insatser är fullständigt ok i mina ögon. Men vart kommer krigssoppan in i humanitär verksamhet? Vi är odiskutabelt i regelrätt krig och den som påstår något annat har läst för mycket sagoböcker och inte slutat upp med det ännu, trots vuxen ålder. Anledningen till vår medverkan i detta "jaga osynlige Mållgan-krig" känns verkligen mer än snurrigt värre.

Det kan väl knappast ha undgått någon, att det är i kölvattnet efter 11 september-attackerna, som invasionen i Afghanistan kom till och vars syfte var att fånga Usama bin Ladin, dvs. utrota al-Qaida. Fortfarande efter snart nio år jagar man samma osynlighetsgubbar, som man ännu inte lyckas ta död på, än mindre hittat reda på, eller lokalisera vart de ens finns!

Ett land som USA lånar alltså, trots sin egna katastrofala ekonomi, pengar som är så fantastiska enorma, att jag inte ens kan skriva ut dem, eftersom det är så många biljoner att jag tappar bort mig bland alla nollorna. Till denna summa skall dessutom läggas vederbörlig ränta på eländet. Hur många unga människor som fått sätta livet till för denna osynliga Mållgan-jakt vete gudarna allena. Dessutom är det så att man verkligen kastat bensin på lågorna och nu är det allmänna tillståndet med terrorverksamhet, en verklighet. På det hela taget tycker jag att man har lyckats över förväntan. Här i Göteborg kan man inte ens gå in på Världskulturmuseet för att lyssna på musik om man har med sig paraply (bra mot regn), eller mobil (rätt vanligt attribut nu för tiden), utan att lämna ifrån sig dem pga. jakten efter terrorister!

Men snälla svenskar och regering, ge er nu. Släng inte på mer bensin på en eld som tagit sig rejält. Våld föder inte annat än våld, sedan spelar det ingen roll om man spöar kärringen sin eller sina ungar, eller krigar i något främmande land.

Avsätt nu den här krigsguden Tolgfors och skaffa honom en privat sandlåda med lite tennsoldater. Det är en helt ofarlig krigslek där unga svenska människor, som har hela livet framför sig, inte behöver offra livet. Dra omedelbart tillbaka alla trupper från Afghanistan och ägna er åt det som vårt land egentligen bestämt sig för att göra, enbart syssla med regelrätta sociala insatser.

Denna krigssoppa är på långa vägar allt annat än gratis och efter nio (9) år av krigande med alltfler trupper, påminner det här mer om att kunna bli ett nytt svenskt 30åriga kriget än något som avser humana insatser.

1 kommentar:

 1. Det finns 4 kommentarer.

  R
  såja, inte misströsta. Du har dessutom skrivit ett tänkvärt inlägg, dvs. ytterligare en aspekt av saken. Sedan tar det ibland väldigt lång tid innan inläggen kommer in och ibland kommer de inte heller in, även om man hållit sin inom "ramen". Det är som vilket annat spel som helst på Lotto.

  ***************

  Julle, jultomten är lite roligare att tänka på, även om han inte heller gör en till viljes i alla lägen.
  Anmäl >Gun (2010-11-22 23:24:50)

  Ahhhh, vad trött jag blir på NSD:s skitblogg. När vi för en gångs skull är _nästan_ överens kommer mitt inlägg inte in. Gaaahhhh...
  Anmäl >R (2010-11-21 15:32:31)

  Svårt ämne, det där. Håller helt med dig, men så finns det något i bakgrunden som gör mig tveksam. Skall vi i modern "icke-kolonial" anda vara storsinta och till slut acceptera att alla människor är olika och har olika värderingar eller skall vi dra blankt mot det som inte är "kristet" och "västerländska värderingar".
  Vad betyder "mänskliga rättigheter"? Betyder det det VI säger att det betyder eller... Skall alla vara som vi är och tycka som vi? Är SHARIA-lagar fel bara för att vi tycker det? Är Bhurka fel bara för att vi tycker det?
  Ibland vet jag inte. En-två miljarder muslimer kan ju inte ha helt fel. Eller..?
  Anmäl >R (2010-11-21 10:40:47)

  Det är väl inte konstigare än att tro på tomten?!!

  / JULle
  Anmäl >Julle (2010-11-21 09:32:36)

  SvaraRadera