onsdag 17 december 2008

Utebliven el & körsångare i Con Amore.

- den 17 december 2008, kl 13:52

förstora
Det som slår mig är, att här skulle nog uttrycket "jämmer och elände och änkors klagan" passat som hand i handske. Därför att här har peruken nästan lättat på folk, som ondgjort sig över att kören Con Amore varit i Italien och sjungit. Kommunen har faktiskt fått draghjälp av ägaren till Fjällnäs, som om jag förstått saken rätt, stått för allt som skett i Italien för körens räkning. Det finns de som hellre sett fotbollsresor för 14-åriga pojkar istället.

Men jag måste helt ärligt säga, att jag tycker att det är rent ut sagt häpnadsväckande uttalanden, med tanke på hur förhållande lite som egentligen ALLTID har satsats på det, som flickor och unga kvinnor sysslar med. Jag har själv varit flicka och ung kvinna i den kommunen och jag har också hunnit med att vara mamma till två pojkar under min Malmbergstid. Jag vet verkligen vad jag talar om!

Ytterst pinsamt blir det när man t.o.m. blandar ihop KEX med denna kultursatsning, som på sikt förhoppningsvis dessutom kan ge utdelning. De vängåvor som de hade med sig var både Muoddoshjortron och World Cupinslag. Är det verkligen helt oväsentligt med tanke på vad detta kan betyda, rätt använt? Det är det som är vitsen med en vänort. Förhoppningsvis skall det finnas ett utbyte av både det ena och det andra slaget i framtiden. Vissa saker måste man hålla liv i, de är inte självgående. Eller är det någon som lyckats med konststycket, att driva affär med tillbommade dörrar och fönster?

Varje besök i kommunen genererar faktiskt pengar! Jag minns själv hur det var när vi anordnade den ena motorcykelträffen efter den andra. Det fanns en del som gnällde över oljudet och MC-folket, andra hade ögon som dollartecken och insåg att det var rena rama Joakim von Anka med morgondyket i kassavalvet!

Jag vet inte om det är ett tecken på att jag håller på att bli gammal, men nog verkar det som om det blivit en klar attitydförändring, eller är det inflyttningen som gjort det, att man tappat sammanhangen?

Därför att i en del pannor står uppenbarligen stämpeln: LKAB! BRA, att LKAB finns, men det är lätt att inte se skogen för alla träden. LKAB är dessutom inte enbart ett plus för kommunen och dess skattebetalare. Just nu är LKAB en himla massa minus, där även befolkningens psykosociala miljö är en rent ut sagt en vidrig historia, sedan får miljödomstolar säga vad de vill. Det finns ingen normalfuntad människa, som skulle vilja byta läge med malmbergarnas, så är det bara. Bara att driva Gällivare kommun runt med det som följt i LKAB:s spår, är redan där HÖGST tveksamt. För VEM skulle vilja leva bland hästskitarna, som grannes häst klämt ur sig på din mark, eller bygga nytt eftersom grannens häst sparkat sönder det hela?

Däremot finns det en (1) sak som jag håller med om, som finns i ett av reportagen som upprört och det är den kritik om den här Italien-körresan, där man i efterhand beslutat om pengarna för denna. Där både förtjänar och skall kommunalrådet Tommy Nyström ha en uppsträckning, i synnerhet som han borde förstått vilket ont blod detta skulle väcka. Vad jag förstår har det faktiskt funnits rådrum för att gå de normala vägarna. Där hade man kunnat gå de normala beslutsvägarna och inte nyttjat den andra varianten, som faktiskt också är fullt möjlig, inte att förglömma!

Men gissar att det hela kommit sig av att "på kvällen får den late brått". Inte så att jag slänger på epitetet lat på kommunalrådet, men han har väl helt enkelt varit ute i sista minuten, vad jag har lyckats utläsa. Ett mänskligt drag som vi människor är behäftade med mellan varven.

Men när jag läste om det övriga som det nu varit reportage om i jämförelse dvs."de får men inte vi", kom jag ihåg de här snöskotrarna, som kom dundrandes när man vistades ute med laggarna i skogen. Det var före skoterledernas tidevarv! Så fort man hörde surret av snöskotrar fick man hjärtat i halsgropen och man kände dödens ängel klappa en på axeln. En hasande skidåkare i jämförelse med en skoter i våldsamma hastigheter står sig tämligen slätt. Alltså stod man där och såg ut som en snögubbe med rörliga ögon, sedan man blivit passerad med minsta möjliga marginal och det hände faktiskt också, att man fick laggarna, eller någon stav ordentligt tillknövlad!

Men framemot vårkanten jämnade det ut sig. Därför att då kunde man dra nytta av alla uppkörda skoterspår kors och tvärs och knallandes kunde man ta sig på en utflykt med liggunderlägg och korvringen dinglande i armvecket. Det gick t.o.m. att köra barnvagn i de mer frekventa snöskoterspåren!

Korsbefruktning kan man nog kalla det för, eller delad glädje är dubbel glädje, i slutändan.

Sedan tror jag ärligt och uppriktigt inte att snöskotrarna, eller skidspåren kommer att upphöra, även om det inte nu satsas pengar fullt ut på det. Det finns så mycket annat som också kan behöva sitt om det skall fungera med turistnäringen. Fisket kan jag nog tycka vore önskvärt att man tog tag i rejält.

Tillslut kan jag inte låta bli att "kasta in en pinne till i brasan". Nog är det bedrövligt med alla strömavbrott. Vattenfall rensar helt enkelt inte upp "gatorna" och det ligger för mycket träd där inga träd överhuvudtaget borde finnas. Det är däri grundproblematiken finns, sånt förekom faktiskt aldrig tidigare. Men så hade man en helt annan mentalitet i företagen, man skötte dem helt enkelt.

Nyss var jag och dottern i Berlin och jag går omkring fortfarande och är alldeles häpen över all sponsring, som förekom i enbart Berlin av just statsägda Vattenfall. "Hela Berlin var ett enda Vattenfall". Det var skridskobanor, kultur etc. som var sponsrat av just Vattenfall. Är det någon som sett till någon sådan sponsring i Gällivare kommun, eller norrbotten överhuvudtaget, eller är det jag som nu missat något?

Gläd er kommuninnevånare att det finns goda krafter: förhoppningsvis är detta en länk till U-tube, Monster Moves "Deep Deep Down Town Move" med kören Con Amore 
Av den kan man se flytten av ingenjörsvillorna i Malmberget. Bara till att klicka på länken.

1 kommentar:

  1. Debatten startad av jo
    Startad: 2008-12-19 07:59:46

    Det finns 3 kommentarer.

    forts. JA!!! den här debatten har hos somliga handlat om att det är viktigare med mat, skolor etc. ISTÄLLET för KULTUR! Man har helt enkelt INTE önskat att kulturen, dvs. i det här fallet kören Con Amore skulle få några pengar! HUR kan du ens utläsa det till något annat är för MIG en livs levande gåta!
    Anmäl >Gun (2008-12-22 10:09:32)

    signaturen jo. Ja, alla har vi våra referensramar, du din och jag MIN! Jag FÖRSÖKER att skriva en blandad blogg dvs med högst olika ämnen och infallsvinklar! Sedan om jag inte lyckas, det är en HELT annan sak. Till ditt suckande, vill jag bara tala om att uppenbarligen HAR det funnits pengar, Nyström lär inte ha tagit pengarna ur egen ficka! OCH det är INTE så att alla beslut måste ske via de vägar som nu det funnits artikel om, dvs det som Alriksson hävdat. Utan det är PRECIS som Tommy Nyström själv har uppgett i reportaget, där han själv varit sagesman! Det HAR inte begåtts något kriminellt som du och även Alriktsson nu uppenbarligen påstår. Jag påstår att TN har rätt, dvs. OM det nu inte ändrats rutiner i Gve kommun, vilket verkar högst osannolikt. forts.
    Anmäl >Gun (2008-12-22 10:07:24)

    Mycket skrik för lite ull
    sa gumman klippte grisen.(det du skriver alltså)
    Vad protesterna handlar om, är HUR Nyström EFTER resan kommit på HUR det ska betalas, alltså med skattepengar. En planerad resa måste väl även planeras på penganivån, om man har råd, om det finns pengar, om .........SUCK!
    hÅLL ER TILL ÄMNET, pengarna SOM INTE FANNS.
    All denna debatt handlar inte om kulturens vara eller icke vara. Sjung på!
    Anmäl >jo (2008-12-19 07:59:46)

    SvaraRadera