tisdag 16 december 2008

Jordskalvet imorse kontra malmbergarens vardag.


- den 16 december 2008, kl 14:53

förstora
Nu har Malmberget fått konkurrens på jordskalvsmarknaden. Okey, en (1) liten då, men ändå!

Inte för att man skall ägna sig åt att skratta åt folk, men nog sprutade det te på min Pc:skärm & tangentbordet (igen), när jag läste om att tre personer fått söka akuthjälp vid Lunds Universitetssjukhus och enligt presskontakten hade en svimmat, en hade yrsel och en hade ramlat av en stol. Hur många är det som belamrat akuten vid Gällivare lasarett i dylika åkommor, när det varit skalv i Malmberget?

Men då vet ni det malmbergare, nästa gång miljödomstolen och maktens korridorer halkat lite för snabbt, här finns alltså användbara argument. Upplysningsvis bedömde Seismologen i Uppsala skalvet preliminärt till mellan 4,5 och 5 på Richterskalan också något att lägga på minnet. Eller så får ni väl massuppsöka akuten för dylika åkommor, kan riktigt se journalanteckningarna: "man, 45-årsålder med obesitas, säger sig må dåligt, eftersom han väckts av skalvet. Ordineras stolpiller och vattensäng".

Av någon underlig anledning tycks också jordskalv på andra platser än i Malmberget räknas som något helt annat. I Malmberget räknas det bara som att "gnällkvartetten" håller hov, när folk inte längre orkar med allt som gruvbrytningen för med sig, eftersom den faktiskt krupit inpå bara kroppen och blivit något helt annat än den var för bara 20 år sedan!

Eller är det så att folk är gnälligare på andra platser. Jag kommer så väl ihåg vilket himla hallå det blev när skalven kom över Kungsan i Stockholm. Det var rena rama Orson Welles radiopjässyndromet som inträffade då.

Det här är listan över vad som sker på andra platser, dvs. INTE i Malmberget vid dylika skalv:

Danska nyhetsbyrån Ritzau rapporterar att huvudstadsområdet och Nordsjälland klockan 6.20 på morgonen drabbades av en omfattande skakning. Det varade i cirka fem sekunder och kändes i Köpenhamn, Snekkersten och Solröd. Flera byggnader i centrala Köpenhamn skakade. Är det någon i Malmberget som ens skulle lyfta på ögonbrynet åt något dylikt?

Öresundsbron är ett annat exempel. Den är byggd för att tåla betydligt kraftigare skalv än dagens. Ändå gjordes extrakontroller på bron under förmiddagen. Hur ofta kollas något däruppe i Malmberget? Där försvinner bara marken helt plötsligt under fötterna, men LKAB-folket lutar sig bekvämt tillbaka i sina kontorsstolar och låter meddela:  

"Blockning! Den VAR förväntad"!

Det "konstiga" är att LKAB aldrig i förväg går ut och meddelar allmänheten, att det kommer att ske en blockning här eller där och det är väl också därför man har kunnat iaktta färska fotspår i snön, på just de platser där hela underjorden öppnat sig! Alltså bara ett under att inte någon försvunnit rakt ner i underjorden.

På något sätt tar LKAB saker och ting som självklara, man utgår ifrån att ett stängsel, eller deras egen visshet, är den enda sanningen. De skiter mao högaktningsfullt när folk inte orkar mer! Hade det nu varit smålänningar så hade de klagat högljutt för länge sedan, att de "tyar inte mer", men folket däruppe är så vana att bära sina umbäranden, därför att alla är trots allt medvetna om att gruvan måste få fortsätta och det accepterar man. Det är inte förrän det FULLSTÄNDIGT gått över styr, som folk reagerar. Men inte ens då förstår LKAB-folket och regeringen, att här måste vi göra något åt saken.

De tänker inte:
 
"Under dylika förhållanden kan vi inte kräva att folk skall bo, vi måste flytta boendet till tryggare plats."

Istället är de beredda att ta upp kampen i miljödomstol och göra som strutsen. Därför vill man inte se något, finns det inte heller några problem! Jag ger mig den på att om man så hänger dem upp och ner, kommer de ALDRIG någonsin att vidgå att det är riktigt det som nu framförs av malmbergarna:
 
"Vi kan inte längre bo kvar, vi orkar inte längre, vi måste få ett drägligt boende".

Sedan kan jag inte låta bli att skriva in lite "överskottsinformation", eftersom Tord Adell, ansvarig för presskontakter hos Länsförsäkringar Skåne, lät meddela att vanliga villa- och fastighetsförsäkringar täcker skador på byggnader till följd av jordskalv, förutsatt att skalvet hade en styrka på minst 4,0. Om jag nu inte tänker fel, så måste det väl inbegripa varenda villa i hela Malmberget! Vad jag kan dra mig till minnes fanns ingen klausul i mina villaförsäkringar i Malmberget undantagna ifrån detta. Rätt vad det är kanske det är försäkringsbolagen som skall slåss mot jätten LKAB. Det kanske är de här som är de rätta parterna? Eller har LKAB drulleförsäkringar kanske?

Katten på råttan och råttan på repet. Äh, vi skit i det här! Det är någon-annans-bord!

2 kommentarer:

  1. Debatten startad av markrörelser
    Startad: 2008-12-16 15:27:27

    Det finns 9 kommentarer.

    och trots att jag nu behängs med dylika tillmälen, vill jag bara meddela att jag själv upplevt jordskalv och vet vari skillnaden ligger! Jag kan skilja på äpplen och päron, såväl bildligen som bokstavligen. Dessutom har jag bott i Malmberget i 40 år och det är en ENORM skillnad på smällarna NU och för bara 20 år sedan, då jag kastade in handduken av NUMERA berättad anledning!
    Anmäl >Gun (2008-12-17 11:35:55)

    Ett dilemma, orsakar mycket merarbete för seismologiska institutet i Uppsala att försöka rensa bort skalv orsakade av sprängningar och sättningar vid Malmberget. Kostar institutet mycket pengar. Det är inte så enkelt att klassificera skalv som signaturen Markrörelser inbillar sig.
    Anmäl >Calle P (2008-12-17 10:45:09)

    Vi var med om skalv i Italien. Jordbävningen orsakade tidningsskriverier och prat i radio o TV även i Sverige. Anhöriga var jätteoroliga för det hade ruskat om rejält i området där vi var. Men vi hade inte märkt dessmer. Skalvet på 3,2 mellan Malmberget och Koskullskulle fick mig att rulla i sängen, huset svajade, knakade och kved värre än då vindarna var långt över orkanstyrka och hus i Tarfala blev träflisor. Bolagets skalv gav oss golvknarr och sprucken tegelfasad.
    Anmäl >Du behövs, Gun (2008-12-17 10:08:34)

    Har ni inte upplevt en riktig jordbävning ska ni inte uttala er i sak. Jordbävning och de sättningar, blockningar samt sprängningar som sker i Malmberget har inget med varandra att göra. Jag bor på Hermelin och jag vet vad som händer under mina fötter dagligen. Men jordbävningen jag upplevde på Korfu (3,6) var något helt annat. Den intensitet och kraft som fanns i vibrationerna och skakningar samt den tid fenomenet höll på gör att våra sk. bekymmer i Malmberget känns som en sommarbris.
    Anmäl >markrörelser (2008-12-17 09:14:08)

    Suveränt bra, Gun. Igår morse kl 06,25 kom skalv på 2,8 mellan Sandträsk o Lakaträsk. Utlöste inte medial aktivitet. Epicentrum i Skåne var på 18 km djup. Om så ytligt som i Mbgt skulle förödelsen blivit katastrofal. Ju ytligare ju mer ruskar de om. Det på 3,2 kablade LK ut som 2,9. Internationellt kallas ljugandet för greenwashing. Strategin är ett måste för LK, annars är det kört för verksamheten. Ex kan giftspridningen innebära livstids fängelse. Det på 2,0 i Sthlm utlöste panik. Epicentrum var ytligt, bara 3,8 km ner. Ett på 2,0 i Mbgt, på några hundra meters djup, känns av mycket, mycket mer.
    Anmäl >Skalv som skalv, bolagslakej (2008-12-17 08:38:12)

    SvaraRadera
  2. Svar till "Skrattar inte" och "markrörelser#
    Det är kanske inte bara skalvintensiteten vi skall jämföra utan istället fundera över frekvensen dvs hur många gånger utsätts vi för skalv? Och hur mår byggnader av skalv varje dag (både större och mindre skalv - och en del riktigt stora)
    Orolig sömn
    Anmäl >orolig sömn (2008-12-17 08:35:58)

    Tack Gun för dina träffade skrivningar om Malmberget!

    Skalvet nere i Skåne skedde i ett djup av 18 000 meter under markytan. Skalven, sättningarna och skakningarna i Malmberget sker ej djupare än 800 meter under markytan. Därtill är en del av händelserna nästan rakt under en del bostäder.

    Enligt de två andra skalorna som utgår från vad verkan är på plats vid markytan så ligger skalvet i Skåne ungefär i samma storleksklass som händelserna i Malmberget. Nämligen att egendom skadas och sovande vaknar.
    Anmäl >Skakad Malmbergare (2008-12-16 21:45:36)

    Bra skrivet "Markrörelser". Tror att "seismologen" Gun fått lite fakta om bakfoten..Så vitt jag vet så ökar energin med ca 30 ggr per steg i Richterskalan vilket då gör att det vid 4 krävs ca 900 gånger mer energi än vid 2, om jag räknat rätt...plus att man nog inte ska jämföra makroseismik (jordskalv) med mikroseismik som är den benämning som borde gälla för de seismiska händelserna i Malmberget.
    Anmäl >Skrattar inte (2008-12-16 18:46:11)

    Malmberget har inte haft ett jordskalv på 4,7. Ett jordskalv är en helt annan sak än en sprängning eller blockning i gruvan. Jag är van med sprängningar, sättningar mm i Malmberget. Jag fick uppleva ett jordskalv om än av mindre art 3,6 på Korfu en semester och det var en otäck upplevelse. Så jag förstår folket i syd och deras rädsla. Det är ingenting man skrattar åt om man upplevt det. Så det blir lite äpplen och päron.
    Anmäl >markrörelser (2008-12-16 15:27:27)

    SvaraRadera