tisdag 1 mars 2011

Tvättmaskin till salu av märket Ariston med en "massa finesser". En tvättmaskin "med möjligheter" utöver det vanliga!

- den 1 mars 2011, kl 01:40

Redan efter ett halvår efter inköpet beklagade han sig på telefonen, att den nya tvättmaskinen med en massa finesser hade börjat rosta.

"Intresseklubben" lyssnade lite förstrött, helt omedveten om digniteten i budskapet. Så dröjde det någon tid, innan tvättmaskinens rost åter omnämndes. Tvättmaskinens tillstånd klev mellan varven upp till ytan. Men det blev samma uteblivna respons från döva öron.

Nåja, kanske inte döva öron direkt, utan mer var det väl inlevelseförmågan, som uppvisade vissa brister. Inte pga. empatibrist, utan helt enkelt pga. den totala avsaknaden av dylika referensramar.

Kring jul fick jag ny telefonrapport om tvättmaskinen. Nu hade tvättmaskinen "gett upp". Det lät som om trumman skulle kastas loss, nu gick det inte längre. Men å andra sidan tvättmaskinsinnehavaren var ändå vid gott mod, tvätten togs med till jobbet. Det var rätt behändigt att slänga in tvätten där och ta med den hem vid hemfärden efter avslutad arbetsdag. I värsta fall så fanns också den gemensamma tvättstugans tvättmaskiner att tillgå. Mixen av snö, is, kyla och väghållningen gjorde att det fick anstå till bättre väder innan tvättmaskinen skulle fraktas till skroten. Nej, rosthögen fick vackert invänta bättre transportväder till återvinningsstationen.

Det var inte förrän i söndags jag blev varse den verkliga problematiken med tvättmaskinen. Jag tände lyset intet ont anande om vad min blick skulle möta. Till en början stod jag bara och stirrade. Jag kunde inte se rätt. Det var inte möjligt!

Jag återvände till födelsedagssällskapet, som hade huggit in på sin andra omgång av smörgåstårta.

Ingen vid bordet tycktes förstå digniteten av det mina ögon sett, eller det som tvättmaskinsinnehavaren visste om tvättmaskinens tillstånd, utan att budskapet hade lyckts nå fram. Det var ett himla trugande innan jag fick resten av gänget på fötter för att inspektera eländet. Det var inte förrän jag drog fram kameran och sa att fotot av tvättmaskinen skulle hamna i min blogg, som resten av gänget insåg, att det var nog något som de måste skåda trots allt.

Nu opponerade sig tvättmaskinsinnehavaren högljutt:

- I din blogg?! Du kan inte mena allvar!


Nu trampades det fot för att skåda tvättmaskinen. Jag och tvättmaskinsinnehavaren satt lugnt kvar vid bordet och inväntade det häpna återvändande sällskapet. Ansikten som fiollådor är nog en bra liknelse. Men sedan utbröt skratten och lustigheterna. Med den ena lösningen värre än den andra.

Fanns det inte några dylika annonser gällande tvättmaskiner också, där man kunde få 1000:- för den gamla vid köp av ny?

Nej, någon ny var det inte tal om att införskaffa. Tvättmaskinen stod inte på prioriteringslistan, tvätten fixades lätt på annat sätt.

Alltså fick det bli nya förslag hur "fyndet" kunde avyttras. Men framförallt flyttas!

Kunde man rent av sätta ut den på Blocket? Kunde man nu kränga hårvatten till flintskalliga skulle det väl gå att kränga den här tvättmaskinen också, eller? Det var egentligen inget fel på själva tvättfunktionen, det var höljet som hade rostat sönder. Alltså kunde förslaget med samma försäljningsargument, som brukar stå i husannonser kunna funka här också. Därför att när det brukar stå "hus med möjligheter" då är det bara att blåsa ut hela rasket och börja om från början. "Tvättmaskin med möjligheter", skulle nog funka. Det handlade om exakt samma sak här också.

Det kunde väl svetsas en ställning och så satte man dit plexiglasskivor istället. Skulle det trots allt inte kunna bli en ny innefluga, där man kunde sitta på muggen och se hur tvättmaskinen arbetade sig framåt i tvättprogrammet. Skulle det rent av inte vara en alldeles ny nisch av heminredning?

Egentligen är det hela rent tragiskt, men det hjälps inte. Den här tvättmaskinen den kommer att gå till historien. Därför att tillslut orkar man egentligen inte skratta längre, men det går inte att låta bli vid blotta tanken på åsynen av den. Den borde hamna på museum! Jag har aldrig sett dess like, det hade ingen annan heller av de närvarande gjort, inte ens på skroten har dess like skådats!

Jo, jag lovar! Det ÄR verkligen stor skillnad på förförisk reklam och verklighet:
http://www.aristonappliances.us/index.asp?p=gamas&gama=2

Så här står det i annonsen om tvättmaskinen:

"Stack them as shown and enjoy the high class platinum finish and our newly introduced elegant white finish".

Nog är det "high class platinum finish" allt. För att inte tala om "elegant finish."

Maken till "patina" har nog aldrig tidigare skådats med mitt norra öga!

1 kommentar:

  1. Farbror Jalle...

    Ouh Najdau... den här tvättmaskinen bor inte i Göteborg!

    Om det finns någon släktskap mellan Indesit och Ariston vet jag inte. Jag bara vet att detta är det rostigaste jag sett i tvättmaskinväg. Hemskt när en tvättmaskin börjar rosta efter ett halvår. Vår egen tvättmaskin är inköpt två tre månader efter denna och det finns inte en enda rostfläck på den.

    Men det låter väl trevligt att möta en tvättmaskinen ute i hallen... om inget annat så måste det väl vara överraskande.
    Anmäl >Gun (2011-03-05 19:16:47)

    Gun..
    Tvättmaskinen liknar väldigt mycket min Indesit som jag hade en gång i tiden.
    Jag mötte den alltid i hallen när jag tvättade...den ville alltid promenera omkring...trots mina ansträngningar att få den att stå still...men märket Ariston förbryller mig...Kan den ha bytt identitet? Den levde ju ett eget liv,.. men å andra sidan..den kan väl inte ha gått hela vägen till Göteborg?...
    Anmäl >Farbror Jalle... (2011-03-04 06:59:49)

    SvaraRadera