Google+ Followers

torsdag 12 augusti 2010

Tre dagars stjärnfall.

- den 12 augusti 2010, kl 01:52

förstora
Nej, det är inget av sommarens alla festivalkalas jag talar om, utan det som händer uppe på himlavalvet.

Vart än man befinner sig i landet är det bara att ha liggunderlag, solstol, eller hängmatta för att undvika nackspärr. Varma kläder är nog kanske inte helt fel heller. Ty det kan vara svårt att slita sig från föreställningen, som dessutom är alldeles gratis.

Det är i och för sig inget ovanligt att det är mycket stjärnfall på sensommaren. Meteorskuren många brukar se kallas för Perseiderna och är en skur av sandpartiklar från kometen Swift Tuttle. Sedan att den kallas Perseiderna beror på att alla meteorerna ser ut att komma från riktningen av stjärnbilden Perseus. De flesta av partiklarna jorden idag kör in i lossnade från kometen ungefär för 1000 år sedan. Men det finns också ett ganska tunt moln av partiklar som lossnade så sent som mitten av 1800-talet.

Skuren startar redan runt 23 juli med c:a en meteor/timma. Långsamt ökar antalet för att i början av augusti nå 5 meteorer/timma. 10 augusti har antalet ökat till 15 st/timma, för att toppa på 50 - 80 meteorer/timma natten mellan 12 och 13 augusti. Därefter minskar antalet snabbt för att kring 22 augusti helt upphöra.

Meteorskuren har observerats i över 2000 år. Dammkornen kommer in i vår atmosfär med en hastighet av c:a 60 km i sekunden och bildar små, kortvariga ljusspår.

Passa på att "önska" dig någonting! Det får man ju göra när en "stjärna faller".

Nu blir här bara ett enda stjärnfall till inatt att beskåda. Den följer alldeles snart, när denna "stjärna" nu tänker trilla omkull i sängen.

Natti natti

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar