Google+ Followers

lördag 5 juni 2010

Nu är det endast två veckor kvar,

- den 5 juni 2010, kl 14:35


då vi vanliga dödliga undersåtar kan sluta upp att satsa slantar, vid försommarens kafferep ute i den lilla påslakansstora trädgården, på det första av alla vadslagningsobjekt.

Vad vi satsat?

50 öringar så klart vad annars? Ingen av oss har bonusar att falla tillbaka på. Här är det dåligt om fallskärmar trots kroppsskador från arbetslivet. Dessutom tillhör vi det sorgliga gardet, som inte levt på andra, utan istället gjort precis tvärtom. Vissa av oss medborgare är mer korkade än andra, så är det.

Fråga uppstår då, kan man som korkad verkligen satsa hela sommarens inneliggande glass- och godiskassa på vadslagning?

Man får väl resonera så här: Det man förlorat på karusellerna får man ta igen på gungorna istället, som det så vackert heter. De här mynten skall dessutom ändå dras in på höstsidan. De kommer att vara lika användbara som allsköns valfläsk, som vi kommer att proppas fulla av efter denna massmediala tillställning.

Fråga är bara om det inte kommer att bli väldigt tyst, tomt och innehållslöst: "livet efter bröllopet"? Då återstår bara alla gamla repriser på TV!

Vad skall tidningar, journalister, politiker, poliskår, renoveringsgäng, TV och vår BNP-spörsmål nu ägna energi åt?

Vad skall alla de andra nu hitta på för att det skall klirra så fint i kassakistans botten?

Jag betvivlar att varken "Alfons", "Toblerone" eller "Fickpingisens mästare; Lars Ohly" kan inbringa dylika kassaklirr och frambringa det där omisskännliga drömska i blicken. Ty, inom varje undersåte verkar det finnas en underkuvad dröm om "prinsessor och prinsar och kungariken". Åtminstone är det så en hel del lever.

Sedan är det verkligen ingen lågbudgetindustri, som drog igång kring detta "kungliga sagobröllop". Det är klart det blev lite ambivalent. För hur är det nu? Officiellt måste man rynka på näsan och säga "nej, usch och fy", eller så får man klämma in något annat vilseledande svar: "jag åker om alla andra åker", eller "jag gör det alla andra gör". Bortförklaringarna har slagit alla tänkbara rekord och det skulle nog kunna bli en tjock bok i ämnet "bortförklaringar".

Är det egentligen inte rätt frapperande med alla dessa rynkade näsor och likaledes krökt ryggar som tar plats i kändisgasset?

I mitt liv finns en gammal avdankad föredetting, eller vad man nu skall titulera det här gardet, som tar sig själva på alltför stort allvar. Han har i alla fall inramade foton föreställande sig själv och drottning Silvia, hängandes i sitt vardagsrum vid något av de besök som "ämbetet" krävde. (Blev det inte riktigt roliga syftningsfel med drottningen?)

Jag tänkte när jag såg dem:

- Skulle jag verkligen vilja ha bilder av lagmannen och mig i vardagsrummet? Han som har ett efternamn som påminner starkt om det man har Clerasil till.

Nu finns visserligen inga bilder på, när han stoppade in sin hand i skrevet på mig, när jag stod vid kopieringsapparaten och hade händerna fulla av annat och inte hann värja mig, eller bilder från något nattligt telefonsamtal, eller alla andra sexuella trakasserier som jag varit utsatt av från hans sida. Men foton på honom? Nej, fy för den lede, kräksjuka kan komma plötsligt! Jag förstår liksom inte grejen att glassa sig på meriter, titlar, kändisskap, eller någons förmögenhet. Gör det någon till en bättre människa? Nu skall inte detta tolkas som om jag klassar in drottning Silvia i dessa lågtstående led som människa, definitivt inte. Snarare är det väl så att mina tankar om denna dam är betydligt högre än så.

Nej, då föredrar jag att t.ex. minnas samtalen med Cornelis Vreeswijk, där resten av det fina etablissemanget rynkade på näsan och vände honom ryggen. Därför att han var inne i en rätt svart period. Jag kan också med glädje spontant minnas finstämda och intressanta samtal, som jag hade en hel sommarledighet med "Läkerolkungen" ute på Gävles golfbana och solstolar. Människor som fortfarande kan vara riktiga människor trots någon form av idolskap, storhet, eller förmögenhet, det är dem jag lärt mig att uppskatta mest här i livet. Men skulle jag ha dem som idolbilder på väggarna hemma? Knappast, där är det mina vänner som möjligen pryder väggarna i mitt fotogalleri. Men mest naturligtvis min egen familj.

Jag tänker också på när jag skrev detta digra manus under flera års tid om Sven Wingquist, SKF:s grundare och hade förmånen att sitta ner och rumstera runt i de papper, handlingar och brev som han efterlämnat. Wingquist var verkligen en helt outstanding företagarprofil på alla tänkbara sätt. Det som gjorde honom unik var det stora sociala patos tillsammans med egenskapen av en otrolig företagsledare. Något som inte går att uppbringa i nutidens företagsreled.

Vid en större begivenhet skulle Wingquist presentera Wallenberg för en person och gjorde det med orden:

- Här skall du få träffa en äkta kapitalist.

Varvid Wallenberg surnade till och muttrade till svar:

- Du är väl själv kapitalist.

Varvid Sven Wingquist replikerade:

- Jamen nu sa jag en äkta kapitalist, en sådan som inte unnar någon annan något!

Ja, huvudet blir fullt när jag tänker på dessa människor, som bländas av ytlig strålglans, som t.ex. de här fotona i vardagsrummet hos denne föredetting och som är synnerligen aktiv i tunga befattningar utomlands fortfarande. Stackars kungen däremot, han tycktes ha kommit som en andrahandsfråga i bildvalet. Kungen tycktes finnas med som ett mer nödvändigt ont och i en betydligt mer undanskymd pose som visades upp. I övrigt i detta vardagsrum saknas alla former av familjefoto! Tro nu inget annat, jag är allvarligt bekymrad över denne person på ett högst privat plan. Vissa människor i ens liv sopar man inte bort i ett hörn, som något oväsentligt som aldrig funnits. Hur märkligt de än må handla i övrigt. Men på något sätt är de likadana alla dessa föredettingar födda på 40-talet (min förra blogg handlade om en 30-talist förstås). Trots att de uppbär ersättningar från sina tidigare väl så tilltagna titlar, kan de inte nöja sig med detta. Allt de gör skall de ha betalt för eller dra någon fördel av!

Det verkar finnas någon form av besatthet, att inte unna någon annan att få in en fot i denna del av välbetald arbetsmarknad eller intressanta uppdrag! De fortsätter att jobba på i ännu större skala även efter uppnådd pensionsålder och uppdragen blir så många, att det till slut blir så att man inte vet om man skall skratta eller gråta. Ty, naturligtvis har de även bibehållna ersättningar som sprungit fram ur deras tidigare befattningar. Dessa personer måste tillhöra en ännu ej redovisad socialbidragstagarskara med synnerligen guldkant, som ingen inom regeringskansliet vill redovisa, än mindre vill tillstå existerar.

Därför att hade de nu varit en normal arbetstagare, som mot förmodan skulle haft någon form av bibehållna förmåner från ett upphört tidigare jobb, skulle de granskas in i fotknölarna och genast förlora den ersättning som de uppbär för tidigare meriter, sannolikt skulle de inte ens ha kvar det som lagen egentligen föreskriver.

Samtidigt klagas det högljutt över att kvinnor inte tar position i styrelser och höga poster och ungdomsarbetslösheten! Tro väl hånken det. De platserna är ju upptagna av dessa åpna 40-talister! De sitter ju på minst 3 stolar var. Inte helt sällan har de slagit rot vid så många förtroendeposter, att man inser att Einsteins teorier om att tiden är relativ, verkligen äger berättigande. De här gamla bufflarna måste jäsingen i mig ha fler än dygnets 24 timmar tillgodo!

Nej, det är mycket som vaden och buden kring 50 öringar handlar om vid uteplatsens kaffebord. Det blir trängsel kring budgivningen och de olika vadslagningsämnena, för hur blir det nu?

Kommer pappa kungen, tagen i örat av självaste ärkebiskopen, att föra sin äldsta dotter till altaret?

Det är inte bara det som föranleder all illegal totospel i sommargrönskan ute i vår trädgård. Vi har också en högt rankad vadslagning om vilka RödGröna-människor som säger sig vilja skrota hela kungahuset, men som i verkligheten gör tvärtemot eftersom det inte finns någon hejd på att ha bockat och krökt rygg för att kunna sola sig i glansen kring bröllopsmiddagens utvalda platser. Tillnyktringen kommer väl att döljas av de myckna valfläsksutbud. Redan nu skönjer man det ena tokstollelöftet efter det andra.

Jag personligen tror att det kommer att vara så många NU krökta ryggar, som kommer att ställa upp till höstens val, att man kommer att tro att PRO fått ett makabert uppsving på medlemsfronten. Det är bara rullatorerna som kommer att saknas. Eller blir det så att de här kanaljerna under sommarhalvåret kommer att lyckas återupprätta trovärdigheten för sina naiva väljare? Märkliga förklaringar och ursäkter till att slicka uppåt och sparka nedåt brukar det inte lida brist på. Om inget annat så kan man alltid skylla på vad andra gjort, eller i värsta fall byta samtalsämne till "vädret" när man målat in sig i ett hörn.

Men först ut i vår totoverksamhet kommer självaste H.M. Konung Carl XVI Gustaf dvs. Carl Gustaf Folke Hubertus, Sveriges Konung, Hertig av Jämtland, att visa om han är den privatperson som han visat prov på många gånger. Dvs. om han nu tillhör det nya gardet som sätter sig upp mot en ännu högre makt, som kyrkan nu alltid varit genom historien. Tja, förutom Gustav Vasa då, som gjorde processen kort! Men vem kommer att vinna vadet i vårt högst privata totokaffebord i det gröna? Då kan man inte hänge sig åt att dra sticka om vem som skall diska det som inte går att diska i diskmaskinen, eller att modulera om stickan man fått och därmed skapa förvirring om vem som blev den rättmätiga och egentliga vinnaren.

Sedan följer, som ett brev på posten, nästa klimax i vårt vadslagningskafferep. Skall vi bli ett land som kommer att bli känt för att vi verkligen förlåter alla former av brott och inte bara snackar om att vi är bra på att ha överseende?


Huva´ligen vilken stundande sommar & höstrysare som är under uppsegling. Betydligt värre än det sega manus jag ännu inte har fått någon ordning på av alla möjliga anledningar. Jag är bra på dåliga ursäkter jag också. Dock inte så skadliga för någon annan än mig själv. Men tillräckligt för att jag själv får rannsaka mig.

Bilden: ett brudpar bland sopbergen i Palermo. Ett bildbevis om att makt korrumperar var man än befinner sig i världen!

PS. Pga. den många inläggen om situationen i Malmberget, beslutade jag mig när jag förde över bloggen från NSD-Gällivare, att lägga in den även under fliken LKAB/samhällsomvandlingen. För mig är det viktigt att debatten inte styps. Just det här inlägget handlade trots allt om makt. DS.

7 kommentarer:

 1. Debatten startad av På tal om brott har det hittills i år varit säkert fler än 1 500 skalv vid Kiruna. Igår minst 18 varav kraftigaste mätte 1,85 på richterskalan.
  Startad: 2010-06-06 14:03:11

  Sidor: < 1 2 >

  Det finns 20 kommentarer.

  Jag kan förstå att detta med utsläpp återkommer bland inläggen.

  LKAB:s hantering av hela sin verksamhet HAR påverkat människorna så till den milda grad, att man måste få tala om vad man är upprörd över.

  Det är inte heller svårt att förstå.

  Bloggämnet i sig, handlar trots allt om hur makt utövas och vad som påverkar. Här är det någons makt som vill övertrissa den andre och att "putsa sina egna fjädrar" på bekostnad av någon annan.

  Konklusion, jo, jag kan tycka,att utsläppsproblemen och hanteringen av hela problematiken visst kan höra hemma i just detta bloggtema. Vår egen vadslagning (relaterad i bloggämnet) handlar just om "makt" och "maktpositioner": vem vinner vem förlorar.
  Anmäl >Gun (2010-06-13 10:19:11)

  Skulle ej falla mig in att i tal, skrift inkl inlägg pröva kränka, svärta ner, bedröva, allra minst med uslas trick typ haverist, rättshaverist el påstå någon uttrycka sig kryptiskt.
  Vad allt toxiskt LK vräker ut till luften vid Mbgt redovisas inte. Av ämnen som 2007 enl skyldigheten själv vräktes ut från skorstenarna vägde fyra 3508 ton ihop. 1454 ton i arsenikens o kvicksilvrets giftklass, 2054 ton mkt giftigare än de. Barn inandas LKs skadande luftföroreningar. Mina inlägg grundar sig på detta. Jag bryr mig o agerar efter förmåga. Mitt vapen är sanning och veritas odium paret. Så är det.
  Anmäl >Leende präntat (2010-06-12 11:35:02)

  SvaraRadera
 2. Med veritas odium paret menas att sanningar väcker hat, med gutta cavat lapidem att droppen urholkar stenen.

  Jag använder inte latin i mitt vardagsspråk men vet vad utrycken betyder. Men vad hade det med bloggämnet att göra? Jag förstår inte vad som vill sägas med detta inlägg? Vad var syftet med det?

  Eller den andra varianten av massor av inlägg, citat: "NSD o dess medarbetare Gun Ek i serie undervisande inlägg". Jag begriper inte vad det hela handlar om och det känns inte som om jag är ensam om den saken.
  Anmäl >Frågetecknet (2010-06-10 22:06:56)

  Valspråket regimus neque hostis som p e u betyder DET ÄR VI SOM BESTÄMMER passar LK, så ej iustitia omnibus, rättvisa åt alla. Cornelis tolkning av Bellmans MÄRK HUR VÅR SKUGGA är briljant. Requiescat in pace C M o Cornelis. Vad mer adekvat skriva? Drar till med oförargliga att 2796 medicinska, vetenskapliga o inom miljöområdet verksamma experter nu skrivit på listan med krav på stopp för fluorering o att kungörontagaren ärkebiskopen kan ha fattat Jakob 5 rätt. J5 är nog för kryptiskt för egocentriskt trångsynta som bländade av ytlig strålglans dyrkande kröker rygg för meistr y byd.
  Anmäl >Med veritas odium paret menas att sanningar väcker hat, med gutta cavat lapidem att droppen urholkar stenen. (2010-06-10 16:57:24)

  Veritas odium paret
  Nu börjar inläggen bli lite väl kryptiska.

  Kan vi vanliga dödliga få en översättning av vad som egentligen menas i inläggen?
  Anmäl >Frågetecknet (2010-06-09 23:20:15)

  Frågan i den här Länk lektionen gäller den semantiska hemvisten hos epitet rättshaverist.
  Från lektionen citerat
  Begreppet rättshaverist framstår således som tillskapat och brukat i syfte att grundlöst och riskfritt utsätta någon för andras missaktning.
  Gutta cavat lapidem
  Anmäl >Veritas odium paret (2010-06-09 16:56:38)

  SvaraRadera
 3. Märklig blogg! Eller snarare så här...bloggen i sig kanske inte är märklig men var är kopplingen mellan blogg och kommentarer, hur blev det så här? Kommunikation är svårt finns det de som säger! Onekligen.
  Anmäl >Stefan (2010-06-09 10:59:02)

  Lars
  Vad är det som har spårat ut? En blogg är en blogg och där väljer bloggskrivaren att skriva det som känns dagsaktuellt för dennes del, eller det som den vill skriva om. Vad jag kan bedöma av helheten i denna blogg är det många infallsvinklar och ämnen som skrivits under de här två åren som den pågått. Att Staffan/farbror Jalle lämnat den kan knappast räknas som någon urspårning, snarare en befrielse för oss övriga läsare!
  Anmäl >Alla har vi olika infallsvinklar i livet, en del gillar vin en del vatten. (2010-06-09 10:32:59)

  Har inte denna blogg totalt spårat ur liksom alla haverist liknande inlägg? Jo, minsann. Farbror Jalle och Staffan har uppenbarligen lämnat denna sjunkande blogg.
  Anmäl >Lars (2010-06-09 01:56:41)

  sedan till inläggen: Ska för NSD o dess medarbetare Gun Ek i serie undervisande inlägg bl a citera från publiceringen SVERIGES STÖRSTA GIFTSKANDAL.

  Ja, vad vill du att jag skall säga? Min egen åsikt= kunskap räddar oss från att bli vilseledda och manipulerade. Personligen är jag mycket bekymrad över miljödomstolens vidlyftiga medgivanden utan att någon motprestation, eller förklaring/utredning krävs av LKAB, eller hur det kommer sig att LKAB drar igång en verksamhet utan att tillförsäkra sig att ingen kan skadas av verksamheten. Det hade jag hoppats framgått av min blogg så här långt.

  Denna problematik har jag ofta dryftat med Alf Afferlund, som var den som envetet slogs för de mänskliga rättigheterna på bl.a. miljöfronten.

  R.I.P Alf kämparnas konung.
  Anmäl >Gun (2010-06-08 20:02:30)

  SvaraRadera
 4. forts. (på Reynir Bodvardssons mail till mig):

  Vi har ej listor färdiga för tiden
  efter 29.9.2009. Vi gör vår analys färdig (ofullständig runt gruvorna)
  varje kvartal och då blir tiden för oktober, november och december klara
  i januari.

  Hälsningar,

  Reynir

  Anmäl >Gun (2010-06-08 19:45:22)

  Vi har försökt att få till ett
  samarbete med LKAB men inte lyckas. Därför är vi tvungna att lämna mest av de seismiska händelser som finns runt gruvorna utan närmare analys.

  Vårt uppdrag har att göra med tektoniska händelser i Sverige och i övriga världen och att förstå deras tillkomst. Seismiska händelser kring gruvorna är störningar för oss och inte användbart data. Därför har vi försökt få till samarbete med LKAB för att kunna förenkla vårt arbete. Vi har inte ens tider för sprängningar från LKAB. Som sagt dessa data är
  ej fullständiga och inte fullständigt analyserade. För detta har vi inte resurser. Skalven på grund av gruvorna i Kiruna och Malmberget är fler än alla andra skalv i hela Sverige.
  Anmäl >Från Gun ang. inläggen om Reynir Bördvardsson. För mig är det viktigt att rätt saker dokumenteras. Därför mailet från Bödvardsson i repris! (2010-06-08 19:39:53)

  SvaraRadera
 5. Tänkande som läser Socialstyrelsens kungörelser inser att denne mellan raderna informerar att människor äldre än 7 år utan risk för ohälsa kan dricka vatten med fluorhalt upp till 6,0 ppm.
  Detta oaktat EUdirektiv som säger att halter över 1,5 ppm gör vattnet otjänligt.
  Myndigheten vet att fluoros tandemaljfläckar är synligt tecken på att även annat i kroppen skadats.
  Fluor är mycket giftigare än kvicksilver, bly, arsenik.
  6,0 ppm är 6000 ggr mer än gränsvärdet för kvicksilver, 600 ggr högre än gränsvärdena för bly och arsenik. Skillnaden mellan 5,9 och 6,0 ppm är obeskrivligt liten. Hur ska vattenkonsumenten Svensson kunna mäta?
  Anmäl >Ska för NSD o dess medarbetare Gun Ek i serie undervisande inlägg bl a citera från publiceringen SVERIGES STÖRSTA GIFTSKANDAL.5 (2010-06-08 12:18:44)

  Trots att dricksvatten ska klassas som otjänligt då fluorhalten överskrider 1,5 milligram per liter går Sverige ut med ex Socialstyrelsens kungörelser 1977:26, och 27
  Dricksvattnets innehåll av fluorid milligram per liter
  1,6 till 4.0 Risk för tandemaljfläckar fluoros Bör endast i begränsad omf ges till barn under 1,5 års ålder
  4,1 till 5,9 Risk för emaljfläckar fluoros Bör endast i begränsad omf ges till barn under 7 år och endast vid enstaka tillf till barn under 1,5 år
  Samma cyniska smörja står i SOSFS 2003:17 Länk
  Plus: Fluorid mg/l F 1,3 Hälsobaserat Risk för tandemaljfläckar fluoros.
  Forts
  Anmäl >Ska för NSD o dess medarbetare Gun Ek i serie undervisande inlägg bl a citera från publiceringen SVERIGES STÖRSTA GIFTSKANDAL.4 (2010-06-08 12:03:47)

  Citerar De flesta har tjocka journaler som i bästa fall mynnar ut i att patienten är sjuk, men man vet inte varför. Många har remitterats till psykiater. Slut citat. Ni finner publiceringen på Länk
  Gränsvärdet för fluor i dricksvatten är, om jag minns rätt, 1500 ggr högre än gränsvärdet 1,0 mikrogram per l eller 1 ppb eller 1 miljarddel för kvicksilver. Hur kan detta komma sig då fluor är mycket giftigare än kvicksilver?
  Gränsvärdet för fluorhalt i dricksvatten 1,5 mg per liter eller 1,5 ppm eller miljondel sattes av EU som öppet informerade att 1,5 ppm kom sig av en kompromiss. Fluor menades vara bra för tänderna, men EU visste och vet att fluor inte är bra ens för tänder.
  Anmäl >Ska för NSD o dess medarbetare Gun Ek i serie undervisande inlägg bl a citera från publiceringen SVERIGES STÖRSTA GIFTSKANDAL.3 (2010-06-08 11:58:57)

  Citerar Röken innehåller ett av de farligaste gifter man överhuvudtaget känner till på jorden.
  Han fortsätter att insinuera att jag är psykiskt sjuk men saknar sjukdomsinsikt, dvs att jag är så knäpp att jag inte ens inser att jag är knäpp.
  Jag trodde på Socialstyrelsen. Hur kunde jag vara så naiv?
  Varför hävdar de medicinska myndigheterna så hårdnackat att det är ofarligt att stoppa in giftet i munnen?
  Dels är det en ekonomisk fråga, säger Barbro. Man är rädd för enorma skadeståndsanspråk. Dels finns det så mycket prestige i forskarvärlden. De har oerhört svårt att medge att de har begått en dundertabbe och förgiftat en hel befolkning.
  Forts nästa inlägg
  Anmäl >Ska för NSD o dess medarbetare Gun Ek i serie undervisande inlägg bl a citera från publiceringen SVERIGES STÖRSTA GIFTSKANDAL.2 (2010-06-08 11:53:37)

  Först då sanningen att massiv propaganda, sk hjärntvätt, har gjort att få kan ta till sig faktumet att fluor, som emellanåt benämns fluorhalt eller fluorid, i dricksvatten, tandkräm mm är mycket giftigare o därmed skadligare än t ex kvicksilver. Citaten kommer i nästa inlägg. Resten av snävt begränsade utrymmet i detta inlägg använder jag till att presentera länkar. Länk där myndigheten informerar att Fluor är ett starkt giftigt ämne och ger svåra hud- och lungskador. Länk där ni själv kan leta fram om ämnens giftklassningar.
  Anmäl >Ska för NSD o dess medarbetare Gun Ek i serie undervisande inlägg bl a citera från publiceringen SVERIGES STÖRSTA GIFTSKANDAL. (2010-06-08 11:50:48)

  SvaraRadera
 6. Mig informerade Bödvarsson långt innan Gun publicerade hans svar på hennes brev, att LKs gruvskalv ställer till det för dem eftersom de inte är naturliga jordskalv. Bl a orsakar det merarbetet att rensa bort gruvskalven från mätstationernas automatiska registreringar. Att LK inte redovisar resultatet av sina mätningar för Institutet kan vara sant. Att Institutet därför rensar bort gruvskalven för att inte få felmarkörer är svammel. Sviker mig inte minnet har institutet mätstation nära Mbgt. Oaktat detta är mätstationer ofta belägna långt ifrån skalvs epicentrum med vad det innebär av sk felmarkörer. Igår var skalven bara 11 vid Kiruna.
  Anmäl >Skulle institutet pga risk för felmarkör rensa bort skalvet från mätstationernas automatiska registreringar om det skedde vid Mbgt och var ett naturligt skalv? Självfallet inte. (2010-06-08 11:32:58)

  Nej, du har fel om Bödvarsson. Han och jag har haft mailkontakt och jag har även publicerat hans svar i tidigare blogg, när det nu var kommer jag inte ihåg på rak arm. Han har iaf meddelat mig i mail att LKAB inte vill ha något samarbete med dem och att LKAB inte redovisat sprängningar osv. Detta ställer till det för Seismologen i deras mätningar, därför har de helt utelämnat dessa för att inte få felmarkörer.

  Så ligger det till.

  Däremot går jag inte in i polemik vad gäller Naturvårdsverket eller kemikalieregistret osv som funnits tillgängliga för allmänheten via webben tidigare.

  VAD man vill kalla detta för slags brott det ger jag mig inte heller in på att diskutera. Men jag kan se att det inte finns något som säger att de skulle ha rätt att undanhålla dylika siffror för allmänheten.
  Anmäl >Gun (2010-06-07 20:30:40)

  SvaraRadera
 7. Varje år registreras ungefär 700 jordskalv i Sverige. Av dessa är det bara ca 5 som känns av människor, dillade seismologiska institutets Bödvarsson i Säkerhetspolitik.se. Också den aktören mörkar så gott som alla LKs skalv.
  Inte bara de mörkläggs. Efter mkt kraftig ökning av LKs utsläpp vid Mbgt slutade Naturvårdsverket i strid mot globala överenskommelser redovisa nationella utsläpp. Kemikalieutsläppsregistrets sista år blev 2006. Först vid slutet av 2009 började det åter redovisas, men i sanslöst tillkrånglade påfundet Utsläpp i siffror. Utsläpp till avfall och produkt redovisas numer inte.
  Anmäl >På tal om brott har det hittills i år varit säkert fler än 1 500 skalv vid Kiruna. Igår minst 18 varav kraftigaste mätte 1,85 på richterskalan. (2010-06-06 14:03:11)

  SvaraRadera