måndag 16 maj 2011

Någonstans inom mig hoppas jag, att det skall vara precis som det var vid gruvstrejken 1969.

- den 16 maj 2011, kl 15:15

I takt med missnöjet över LKAB som arbetsgivare, tystnade människorna.

Det var nog också därför som LKAB:s ledning & styrelse, inklusive ägaren staten och regeringen trodde, att det inte var någon fara i Malmfälten: "där är det lugnt", tolkade man det som. Men i själva verket var det ett missnöje, som först inte märktes speciellt mycket av:  

"Lugnet före stormen". Det var också därför som "Sverige togs på sängen" och en ny och välbehövlig förändrings-era inom arbetslivet såg dagens ljus.

På något sätt är vi tillbaka i samma fenomen även nu. LKAB:s ledning & styrelse, inklusive ägaren staten och regeringen inser inte hur uruselt detta är hanterat med "samhällsavvecklingen". Vill tydligen inte heller ta in vilken problematisk situation, som uppkommit genom LKAB:s gruvbrytning och påverkan, som inte hållit jämna steg med ortsbefolkningens. Det är ungefär samma ingredienser då som nu, förvånansvärt få ord behöver bytas ut. Trots att det 1969 rörde sig om en arbetskonflikt istället för en urusel samhällsavveckling.

Det finns många gemensamma nämnare då och nu och trots skillnaderna. Utbytet av ord är förvånansvärt liten, från anställda till ortsbefolkning:

- Bolaget har ett alltmer aggressivt uttag av malmen. Fort skall det gå och till vilket pris som helst. Där aspekten berörda människor inte finns med i bilden och som fått betala ett högt pris för den intensiva ekonomiska utvecklingen.

- Det är farlig miljö för ortsbefolkningen.
- Brist på inflytande och insyn
- En arrogant ledning & styrelse, inkl. ägaren staten och regeringen. (Det var minst sagt lika bedrövligt med förra regeringen).

När jag har lyssnat till inslagen i NordNytt, TV-program och andra mediainslag som funnits om den minst sagt prekära hälso- och livssituationen och som drabbat de boende, har det slagit mig mer än en gång:

Med bolagets uppenbara oförmågor i samhällsavvecklingen, är det en förvånansvärd återhållen känslovärld, som kommer över läpparna på människorna som är drabbade och som medverkar i mediainslagen:

http://svtplay.se/v/2424254/lkab_nonchalerar_malmbergarna

Jag hoppas att den samlade och gemensamma urkraften blir precis lika solidarisk och enig, som den var vid tiden för gruvstrejken. Även de som inte var direkt avhängiga av en inkomst från LKAB ställde sig upp "som en man", bakom dem som drabbats av den taffliga och omänskliga behandlingen.


I lördagens NSD papperstidning var det en artikel om att apoteket i Malmberget skall flyttas redan i september till Coop Forum. Apoteket får egentligen vara kvar till 2013, men ledningen tar bl.a. hänsyn till personalen, som mår dåligt av skalven under arbetstid.

Slutsatsen måste trots allt bli, att isoleringen ökar ytterligare. Enskilda och kommunens skattebetalare lär väl få sitta i kläm igen. När man varit på vårdcentralen och sedan skall hämta ut sin medicin får man ta sig till Coop Forum på något sätt. För de som har behov av färdtjänst lär färdtjänstkostnaderna öka väsentligt i kommunen. Det är inte utan att jag undrar vad det kommer att bli för Konsumhallen i Malmberget, när Apotekets personal nu gett upp. Vad händer med dem som har Konsumhallen som sin matvaruaffär. Borde man inte inom kommunledningen ha planerat för detta istället för att åter bli tagna på sängen, än en gång. Det här är inte längre trovärdigt.

Problematiken med Östra Malmberget finns också och den delen av Malmberget är LKAB totalt kallhamrad inför: http://www.kuriren.nu/bloggar/bloggare.aspx?blogg=3609135

När kommer nog att vara nog den här gången...

2 kommentarer:

  1. Det finns 6 kommentarer.

    Tompa

    du kanske skulle återvända till visionernas drömnäste: NYA Gällivare, där gör man allas drömmar till riktiga drömmar!

    Lite svårt för den som kanske har 7 500:- i pension, eller inte har bonusavtal och höga löner, eller som blir utslängd på gatan av bolaget. Men folket får väl nöja sig med drömmar och dra...
    Anmäl >Gun (2011-05-19 18:21:36)

    Skulle definitivt inte ha något emot en fin villa vid kusten, med en snygg merca på gården.
    Kanske bo halvårsvis i Toscana ... etc.
    MEN ... det skulle kräva att jag varje morgon kan se mig själv i spegeln. Först då som jag skulle kunna njuta en god Chianti från min egen vingård. =)
    Anmäl >Tompa (2011-05-19 07:37:32)

    Vad har hänt med de chefer som är uppväxta i Malmberget och vilka försvarar
    eller rent ut sagt bidrar till att försena en avvecklings plan genom sitt passiva
    beteende .

    Är chefsbefattningen de fått från LKAB / staten en betalning för deras lojalitet mot bolaget/staten ?

    Kanske är det så enkelt att de säljer sin själ för någon miljon i årslön per år ?

    Men vad får de ut av det; pengar att köpa SAKER med, fina villor i kusten, dyra bilar och råd till bostadsrätter till sina barn.

    Själva har de flyttat till kusten och slipper stå öga mot öga med sina gamla grannar som tvingas bo kvar.
    Anmäl >Lojalitet betalas med blodspengar ! (2011-05-17 09:36:26)

    Att "många inte tänker längre än näsan räcker", håller jag med dig om.
    Vad vi dock inte får glömma bort är, att i dagens samhälle, så har många av dessa så mycket problem med sig själva (av allehandla slag), att dom helt enkelt inte orkar med andras behov.

    Vi svenskar är rätt duktiga på att tycka synd om oss själva och därför har svårt att relatera till andras problem.
    Anmäl >Tompa (2011-05-17 08:08:21)

    SvaraRadera
  2. bara inse Gun, att den "gamla goda tiden" är förbi...
    Malmberget tycks vara splittrat, vilket bolaget självklart mer eller mindre utnyttjar.
    Ett bolag som knappast är intresserad av att ingå avtal med en hel skara ortsbor samtidigt, utan med den enskilde (lille) individen. Precis som med dagens individuella lönesättningar. De som inte kan tala för sig förlorar stort, medan de som kan vinner.
    That´s life.
    Anmäl >Tompa (2011-05-17 07:51:20)

    jag tror du hoppas förgäves.Det finns så många "duktiga" människor som lärt sig att strunta i andras behov. De bryr sig inte så länge det inte rör dem själva.
    Anmäl >många tänker inte längre än näsan räcker (2011-05-16 19:53:44)

    SvaraRadera