torsdag 19 maj 2011

Framtidsvisioner. Är det den nya affärsidé hos Gällivare kommuns ledning och LKAB?

- den 19 maj 2011, kl 17:12

Visionen "Göran 67 år" måste jag säga att mitt teatraliska jag gillar skarpt. Så till den milda grad att vi får många glada skratt kring matbordet, när den 39 sidor långa "Visionen Alma" diskuteras och avhandlas.

Dock uteblir ovationer vid en liten flyktig analys. Visionen om "Göran 67 år" och "Dramaten som gästspelar för andra året i rad med en uppsättning av Tjechovs Måsen".

Den får glädjen att spridas till feberartat skratt runt om matbordet och vi inser, att självaste London börjar stå i strykklass med "NYA Gällivare".

Samtidigt som vi börjar rafsa efter siffrorna om hur många personer, som kommer att bo kvar i Gällivare kommun efter den gigantiska fördrivningen från LKAB, med kommunledningens och ägare statens goda minne m.fl.

Dagens Industri som jag läst till frukosten känns med ens långt fjärran, därför att där stod att LKAB är ute på personaljakt i Sundsvallstrakten tillsammans med Gällivare kommun. Det är inte lite folk som kommer att behövas till gruvnäringen.

Men jag skakar på huvudet så att melonskivorna droppar av sig i Dagens Industri och bildar stora blöta fläckar. Det känns lika plumpt, som tanken var alla de här "nyanställda" skall bo, eftersom det redan är skriande bostadsbrist p.g.a.. den synnerligen urbota korkade framförhållningen i stort.

Jag tittar upp från frukosttallriken på glastaket över innergården och tänker på reportaget i NSD papperstidning, där Göte Henriksson (S) säger i rubriken:

 "Det är fruktansvärt hur Malmbergsfrågan hanteras".

Göte drar essensen ur det herrelösa med hemliga träffar mellan kommunalråd och LKAB, som inte ens blir protokollförda. Göte säger många kloka saker i det reportaget, men också att man från kommunhåll sagt, att man skall sätta ner hela foten mot LKAB, men hittills inte ens fått ner en tå.

Göte är Göte, men osvikligt analytisk. Kommunalrådet är inte anträffbart för en kommentar. http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=6166002#forum

"Visionen Alma" broderar vidare och där "en spontanfika med kompisarna i caféet framför vinterträdgården passar tjejgänget". Det finns ett helt gäng med visionsmänniskor i drömscenariot. "Felicia 30 år" är en av dem man skall se sig som om man är ca 30 år. Felicia som betyder "den lyckliga", och nog är hon allt lycklig. Partikelfysiken får med ens en ny mening, där Felicia 30 år likt neutrinen passerar genom materian, upp på Dundret ena sekunden via linbana och i nästa huj med linbanan ut i naturen.

Jag inser att det jag skojade i en blogg om att gymnasieskolans placering i centrum kanske inte var så genialisk och min hypotes om att gymnasieeleverna nog skulle orka ta sig till kulturen utan att åka på rullband, får med ens oanade dimensioner vid ett närmare studerande av "Visionen Alma".

Visionen "Lina 16 år" har upplevelser av det högst spektakulära slaget, när hon är på väg hem längs en kanalgata till det nya boendet med föräldrarna kring Vassaraälv.

Karakka Kaj, låter onekligen som ett riktigt lustfyllt ställe, med "Brushanens kollektivhus", där ca 140 nya boenden och andra visioner finns att drömma sig bort. För att inte tala om "Vassara udde" med ca 340 nya bostäder och även "Södra älvstranden" med ca 230 nya bostäder och frigjorda kanaler. "Parkering Vassara" låter också väldigt tjusigt och jag undrar hur det skall få de lata, som helst kliver in direkt i bilen från ytterdörren att köpa visionen att promenader är trevligt. Men vid slutsummeringen blir:

Etapp 1 Karhakka kaj 100 bostäder
Etapp 2 Södra Älvstranden väst 170 bostäder
Etapp 3 Kollektivhus 40 bostäder
Etapp 4 Vassara udde 260 bostäder, ev. kontor längs väg E45
Etapp 5 Kvarnen 80 bostäder
Etapp 6 Södra älvstranden öst 60 bostäder

Totalt skulle det bli 710 bostäder, enligt denna "Vision Alma". Resten dumpar man väl i gruvhålen, om de inte flyr frivilligt.

Kommunalrådet låter meddela i sina chat i Norrbottens Kuriren http://www.kuriren.nu/chatt/?chatID=5928569,att 400 lägenheter (bostäder) skall byggas innan 2015.

Följande är ett högst olovligt klipp ur NK:s chatten och kommunalrådets egna skrivning:

"Idag färdigställs LKAB,s 28 llägenheter på Bäckåsen! Top-Bostäder bygger ca 26 lgh vid Enen som är ett trygghetsboende för äldre!HSB ligger i startgroparna för sina 45 första hyresrätter i Leastadiusparken, därefter fortsätter de med 45 till. Vi letar efter mark för inlösen att sätta Top Bostäder att bygga! Repisvaara kommer det också att byggas för boende.Vi har även släppt 50 tomter för villabebyggelse.Min förhoppning är att detta sjkall sätta fart på en cirkulation i det äldre och billigare beståndet för att våra ungdomar skall ha råd att få en lgh.."

Det blir en dyster huvudräkning och verklig prognos och all världens väg flyger den fina "Visionen Alma", som jag nyss läst mig- och drömt mig bort till.

Jag beslutar mig för att blunda och drömma mig bort i "Visionen Alma", som SKP klassar som verklighetsflykt. Medan visionslösa (?) fd. klasskompisen från Centralskolan i Malmberget, Kalle Wikström, samhälls"omvandlare" vid LKAB, är en helt annan främmande fågel. Han har inte bara ränt runt som ett irrbloss bland de drabbade ortsborna och talat varmt för att de skall bo kvar 20-30-40 år, inringade av ett högt hundstängsel, där marken hoppar upp och ner i takt med husen skakar sönder och samman. DET är enligt irrblosset Kalle finfina framtidsvisioner!

Än en gång slås jag av hur olika vår personliga utveckling har varit, kanske berodde det på skolbespisningens blodpudding. Kalle har även utkristalliserat sig till LKAB:s finfina samhällsomstörtare, som tänker bunkra de historiska byggnaderna i en jättebyggnad, där de skall ligga i träda i väntan på bättre tider. För tillfället har Länsstyrelsen vaknat upp ur sin törnrosasömn och ränner runt bland byggnaderna på syn, så här i elfte timman. Om de nu inte hinner trilla ner under backen innan dess, förstås. Synd tycker Kalle om Disponentvillans öde. Jag kan inte annat än hålla med honom om den saken.

Men det väldigt sena uppvaknandet från honom, den lååånge samhällsomvandlaren med halvtimmesplaneringar och teflonminne bådar inte gott för framtiden. För att inte tala om lille Sture på Byggnadskontoret och Länsstyrelsen. Där tar helt plötsligt alla former av samstämt tyckande slut från min sida. Färdriktningen är sas "enkelriktad". Därför att vill man anses som en person med planering och framförhållning, då får man nog också ägna sig åt den saken, inte ropa efter en kopp vatten när det redan brinner för fullt.

Kalle vill dessutom spara pengar åt bolaget han blivit så solidarisk med, det är inte så svårt att förstå, när han suckar genom tidningsbladen om Disponentvillans öde. Men jag är inte som Kalle, jag vet att det finns träbyggnader, som varit i betydligt uslare skick här i Hagakvarteren, än Disponentvillan i Malmberget. Här gick folk man ur huse, när buset ville riva sedan de stilla åsett förfallet under otal av år och i hopp om kunna riva utan protester. Nu står alla byggnaderna där och ingen kan ana sig till hur bedrövligt det såg ut innan renoveringarna. Det hela handlar om vilja. Kalle och LKAB har en svag vilja att förändra till det bättre och det är de inte ensamma om. De har många glada kålsupare med vid bordet.

Vad "Visionen Alma" har för färdriktning är inte hut tal om. Därför att i den planen tronar Bolagshotellet (!) på Repisvaara, med utsikt över Gällivare, det sönderbombade Malmberget och Dundret. Bebyggelsen skall ha skoterangöring på varje väg och ge utrymme för Visionens passande tilltalsnamn: "Karl 40 år" (Dock inte snart fyllda 60 år). Men som hoppar i pjäxorna för att tillsammans med de andra gällivareborna träffas vid Hellnerstadion.

Vilka som detta område verkar vara vikt för, utlyses härmed en tävling. Första pris är en jätteknölkalla i blom! Död grävlingslukt med blandning av kålsoppa och riktigt kadaver, som legat till sig rejält, tillhör prisets blomning.

Säga vad man vill men "Visionen Alma" med bl.a. kunskapsbasar, klätterväggar, evig sommar och Linbana till Dundret, 400 bostäder i Centrum, med bl.a. bostäder på taket på Norrskensgallerian, Medelhavsträdgård och vattenvägar m.m m.m. Det är en "Vision" som får det att vattnas i munnen för vem som helst, som vill drömma sig bort från verklighetens krasshet. Även om man inte tillhör kategorin, som visionen vänder sig till:  

"de som tillhör kategorin som vill visa upp sig", kan man inte låta bli att få något drömskt för sitt inre.

Detsamma gäller om den andra "Vision Vectura" inte lika yvig och "bara" 8 sidor lång, men inte heller visionslös, där "Stadspark" och "Guldgruva" ingår, med förtätning som blir till 600-700 nya bostäder. En beskrivning som också är ett koncept, där det talas om vad du är för människa, som skall passa in.

På det hela taget är det att villa bort sig i drömmarnas värld och glömma verklighetens. Dvs. ända tills man väcks ur sin dröm och finner att hela kudden ligger ihoppressad i munnen och det är svårt att andas. Därför att ryms nu alla de, som man f.n. bedriver fördrivning med, eller de redan bostadsvilla, eller de som med vidöppna ögon lämnats därhän av LKAB:s irrbloss.

VEM som skall bekosta hela detta urläckra visionskalas med namn "Visionen Alma", framgår inte av texten och det känns med ens, som om fullmäktige måndagen den 23 maj 2011 kl. 11.00, Folkets Hus, Gällivare, bara kommer att bli ännu ett ordbajserikastningskalas om hemlighetsmakeriet, som pågår i kommunen.

Visst är det skönt att få drömma sig bort, men varför inte hellre köpa en bok, eller film till drabbade kommunmedborgare. Det lär bli betydligt billigare än dessa två framtagna visionerna. I synnerhet med tanke på att City Move, redan föregåtts utan resultat. Det blir dyra prislappar i den redan sargade kommunen.

Det hela känns som om det är klippt och skuret ur Thomas Mores 1500-tals bok "De Optimo Reipublicae Statu deque Nova Insula Utopia", där jämlikhet främst gällde de fria männen. Visserligen arbetade och utbildades kvinnorna precis som männen i ett hantverk, men kvinnorna var även de som skulle ta hand om hemmet och familjen. Det fanns även slavar och krigsfångar i Utopia och sammantaget får det boken, att likna verkligheten som är på Latitud 67.1753 - Longitud 20.6550.

Vilka är det fria herrefolket och vilka är de som trampas...

Den mänskliga utvecklingen har inte precis gått framåt sedan 1500-talet.

3 kommentarer:

  1. Alias

    det är nog helt rätt tänkt.
    Anmäl >Man vill få bort onödiga människor från kommuen (2011-05-23 11:27:38)

    LKAB behöver anställa fler, med rätt kompetens. Det är till dessa som bostäderna i första hand kommer gå till. Nyinflyttade. Tror jag.
    Anmäl >Alias (2011-05-22 11:31:08)

    rättrådig som tycker att Aaro skall hålla sitt löfte till de drabbade

    Ja, varför inte. Det vore inte mer än rätt, eftersom LKAB aldrig lämnat något tillbaka till kommunens skattebetalare, eller drabbade. Det är inte små kostnader som kommunen fått stå.

    Huvudsaken är att det blir en rimlig helhetslösning på Malmbergsfrågan. Det skall inte vara så heller att hela östa Malmberget lämnas ut sitt öde, där bakom hundstaketet, som kommer att bre ut sig ännu mer och isoleringen bli ännu värre. För att inte tala om problemen som redan är på smärtgränsen, för många drabbade.

    Jag har lagt till i bloggtexten länksidan, till reportaget som jag hänvisat till om Göte Henriksson (S)- eftersom artikel nu dykt upp i webbtidningen. Länk
    Anmäl >Gun (2011-05-20 16:35:20)

    SvaraRadera
  2. jag tycker absolut att man skall genomdriva Vision Alma och sedan skicka räkningen till LKAB.det är befolkningen värd efter alla umbäranden och lögner. På gräddhyllan Reepisvaara kan de smälla upp den renoverade Disponentvillan och alla som misshandlats på Malmsta borde ha första tjing på ersättningsbostäder där.

    Vad jag kan förstå bord det finnas en fortsättning på Älvstranden av väderstrecken att döma.fortsätt byggandet där av bostäder. Sandviken är värd ett bättre öde än ett torrdass som enda attraktion.Återköp bryggeriet och gör billiga mindre lägenheter av hela byggnaden. Det är över 3000 personer som behöver nytt boende och skall man expandera i gruvorna behövs ännu fler bostäder.verkställ visionerna och låt det inte stanna vid ett kommunalt svammel och fiffel å bå
    Anmäl >rättrådig som tycker att Aaro skall hålla sitt löfte till de drabbade (2011-05-19 23:19:28)

    Fredric, det kan Vectura själv kunna svara på.
    det borde också framgå hos Alma hur uppdraget såg ut. Det kan knappast vara några hemligheter eftersom det är ett kommunalt uppdrag.det skulle jag ta reda på innan måndag KS om jag vore i era kläder.Alma förefaller vara något där LK är inberäknade i planeringen. Det kan inte vara en slump att man toppat med det fula Bolagshotellet på Reepisvaara. Titta vad Kalle W har prioriterat som LK raritet som skall sparas.

    Du är för rolig du Gun! Man kan riktigt höra dig för det inre öra,när man läser det du skrivit.
    Anmäl >vem är beställare och vad har beställts av de båda visionärsbyråerna? (2011-05-19 22:50:02)

    SvaraRadera
  3. För kännedom så bör det sägas att Vectura har ombetts att "ta ut svängarna", fått fria visionstyglar och att de var förvånade. Vem som lyft uppmaningen om "större svängar" är dock oklart. Kan det vara Miljö- och Bygg eller är det självaste kommunalrådet? Kan det kanske vara Utvecklingsenheten eller konsult L.A? Varför skulle ett av arkitektbolagen fått uppdraget att "ta ut svängarna", men inte det andra? Varför har Vectura endast visionerat kring GVE centrum medan det andra bolaget, Alma förutom centrum har såväl Vassarakanal, Repisvaara, Camping- och Hembygdsområdet? Kan det bero på att det ena förslaget skall framstå som helt vansinnigt verklighetsfrämmande och inte tillfredställande så att det andra och enda kvarstående skall framstå som rimligt?
    Anmäl >Fredric (2011-05-19 19:07:42)

    SvaraRadera