Google+ Followers

onsdag 11 november 2009

Miljövänlig variant av graffiti,

- den 11 november 2009, kl 12:39
förstora
hittade jag på ett hus i Cordoba, Spanien.

Jag blev så nyfiken vad det stod på lapparna, som var fästade runt hela huset, att jag blev tvungen att skicka bilderna till min kusin Leonardo för att få veta vad det hela handlade om.

Han lät meddela att det är "verk" av amatörförfattare och                   
hemmafilosofer, som skriver ner tankar och kvickheter.

T.ex står det på lapparna:

"Livet är bara ett intelligent spel"
"Humor är livets krydda"
"Kvinnor kan delas upp i tre klasser: behagliga, tilldragande och oemotståndliga!"
------

Vad smart, tänkte jag, när skall alla graffittiklottrare övergå till det också? Bara det nu är vattenlösligt lim.

Fast det hela påminde om en av våra "stamkunder" på tingsrätten. Han brukade komma dragandes med sin attacheportfölj, där han hade klistrat på en massa tidningsurklipp, som man skulle titta på medan han förklarade osammanhängande hur saker och ting förhöll sig, i någon skarpsinnig "utredning", som han tycktes ha på gång:
"vettu vettu"....

Men han var aldrig otrevlig och helt oförarglig. Gick sin väg sedan han hade fått framföra sin monolog, vilket brukade vara rätt snabbt avklarat.

Oförarglig, det är mer än man kan klassa de här klottrande hemsökelserna för, där inget är "heligt" för dem. De kan med lätthet klottra ner ett helt kvarter, med samma entoniga ord, om och om igen, enbart sin egen "tag" och det hela vittnar bara om den inneliggande intelligensnivån. Det allra magstarkaste jag någonsin sett var i Madrid, där man hade klättrat upp på kyrkan och fixat en "tag" på kyrkkupolen!

Nu är det inte så att jag dömer ut allt i graffitiväg, som icke konstnärligt. Men all graffiti där det inte finns ett ömsesidigt godkännande av ägare och den som utför graffitin, det fördömer jag i allra högsta grad. Det är och förblir egenmäktigt förfarande och skadegörelse. Jag undrar hur de här "lössen" tänker och hur de skulle reagera, om man kom hem till dem och målade om deras egna väggar och prylar i de värsta färger och mönster de kunde tänka sig, eller sprayde dem i näshålorna så att de inte kunde andas.

Nej, de här "lössen" de skulle fångas in och beläggas med vanlig hederlig "fotkula", i form av en betonggris, i 200 kg:s klassen, så att de inte skulle kunna dra iväg innan återställandet var slutfört. Sedan skulle de förses med en trasa, att gnugga bort sitt tilltag med, ända tills det var bortgnuggat. Hur lång tid det än tog, att gnugga bort det hela!

Det är ju fruktansvärda kostnader, som de åsamkar med sin framfart. För att inte tala om de hälsovådliga rengöringsmedlen, som spolas ner rakt ner i grundvattnet pga. de här intelligensbefriade typernas skull. Det är ju inte precis småbarn, som handlar i oförstånd, det hela handlar om.

Jag har sett oerhört vacker graffitti på långa gråa trista betongmurar, där det har träffats en ömsesidig överenskommelse om, att det skall prydas med vackra grafittimålningar. Det tycker jag däremot är något helt annat, än ren och skär förstörelse av enskild egendom. Det sistnämnde kan få mig att bli rosenrasande, när jag ser hur man förstört gamla vackra dörrar, byggnader, blyinfattade fönster, husvagnar, båtar, bilar, cyklar, barnvagnar, skyltar, vägbroar, väntkurer, trafikspeglar, träd som kommer att gå en säker död tillmötes pga. deras framfart med sprayfärg.

Jag undrar hur de har kunnat bli sådana. Det är ju inte ens mänskligt längre. Här snackar vi verkligen övergrepp på andra människor och miljön.

----------

Bilderna är på "pappersgraffitin" i Cordoba. Solljuset gjorde att bara början av "tag":en på klottergraffitin syns på kyrkkupolen i Madrid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar