Google+ Followers

onsdag 11 november 2009

Forskarna: Boende och gruva går inte ihop!

- den 11 november 2009, kl 23:29

förstora
Det var knappast något häpnadsväckande, som framkom vid presentationen av rapporten, av den enkätundersökning som utförts av Umeå Universitet.

Även om denna enkätundersökning i princip bara vispar på ytan av vad en forskarenkät normalt innehåller. Det grundläggande och allvarliga hälsoriskerna är lagt på ett helt annat bord, vilket iofs kan kännas tveksamt. Ändock finns diffusa jämförelser rent hälsomässigt och sammantaget med hela rapporten ger den en klar bild av, att i det här fallet kan man se en högre komplexitetsnivå och att läget är ytterst allvarligt ur hälsosynpunkt.

Stundtals blir den en rätt dyster läsning. Ett tidsdokument, som vittnar om hur samtliga parter tappat greppet om verkligheten. Jag nästan tappar modet när jag läser rapporten. Den är liksom Boverkets rapport ingen rolig läsning alls. Alla parter lider i dagsläget, LKAB, kommunpolitikerna, ansvariga myndigheter etc. Men ingen tycks veta hur man skall ta sig ur döläget som uppstått!?! Därför känns det än märkligare, att veta att LKAB skickar ut en "budbärare" på irrfärder bland stugorna. Det är så jag funderar om man från LKAB:s styrelserum chansat på, att tesen "anfall är bästa försvar" skall hålla....

De punkter som Umeå Universitet i sin presentation tog fasta på var samma, som alla medvetna om situationen redan visste:


Tung industriell verksamhet mitt i och under ett boende går inte ihop, i synnerhet inte, som gruvan trängt undan bostadsbebyggelsen och brett ut sig i allt snabbare takt.

Däremot så uppvisade hon sin historiska blotta och trodde att boendemiljön hade varit likadan de senaste 75 åren. HÄPP! Något som vi malmbergare kan intyga att så har inte alls varit fallet. Malmberget har varit ett helt underbart samhälle på alla tänkbara sätt, att bo och leva i. Det har i allra högsta grad varit ett blomstrande samhälle, där ett fullödigt liv verkligen har sjudit och frodats! Helt enkelt en idyll på många sätt. Gruvbrytningen till trots!

Nej, tack och lov visste den presenterade damen av rapporten inte hur det rätteligen hade förhållit sig. Förut rådde helt andra premisser och LKAB var ett företag som mer, eller mindre levde i symbios med sin ortsbefolkning och den med LKAB.

Lars-Eric Aaro, tf VD och koncernchef gladde sig över delårsrapporten för tredje kvartalet 2009, när den presenterades häromdagen. Det är på alla sätt glädjande, därför att den rapporten i sin tur talar om att LKAB mycket väl mäktar, att ordna upp situationen som uppkom under "manegekrattaren" Martin Iverts tid som VD. Om inte min analys är helt fel, vilket jag i dagsläget har lite svårt att kunna tro, är det under denna tidsperiod, som det hela eskalerat i fel riktning och LKAB Malmberget fullständigt tappat helhetsgreppet och ändrat förhållningssätt i mångt och mycket. Jag tycker mig kunnat urskilja en klar attitydförändring till andra människors värde, kontra LKAB:s verksamhet och lönsamhet under den här "manegekrattareran".

För hur nu saker och ting än sköts idag av LKAB i Malmberget, så är det svallvågorna av "manegekrattarens" tid vid rodret, där symbiosen med ortsbefolkningen och LKAB raserades. Det var då det utvecklades rejält till rovdrift och "manegekrattaren" själv, han avslutade det hela med att utdela en rejäl spottloska åt både gruvarbetarna och ortsbefolkningen genom att kvittera ut det väl så hybris pensionsavtal, som höga ärthjärnor hade godkänt!

Jag kan förstå att de gruvarbetare som gick i pension samtidigt, som "manegekrattaren" kände sig förgrymmande över, att ett helt yrkesverksamt liv arbetat åt LKAB under jord med allt vad det innebär och fick ut dryga 30 gånger mindre i pension än "manegekrattaren", som krattat på i sina 6 år. Den sittande regeringen har redan uttalat sig om vad de tycker om dylika bonusavtal, så det behöver jag inte ens gå in på. Men lika stort hån måste de som redan då hade drabbats av LKAB:s framfart ha känt. Det var under den här tiden som LKAB blev något, som det aldrig i historien hade varit eller stått för! I vart fall inte utåt.

Men redan i slutet av 80-talet började LKAB i Malmberget ha svårt att hålla jämna steg med verklighet och ortsbefolkning. Många blev grundlurade av de besked som lämnades då, när man ringde och frågade om LKAB:s planer inför framtiden och prognoserna hur de såg ut för Malmbergets boenden. Man ringde inte dessa samtal för att man inte hade någon annan att ringa för dagen. Utan därför att det är rätt normalt att kunna planera sin egen framtid, så att den går i symbios med det gruvföretag som bedriver gruvverksamhet och då man själv står i begrepp, att göra sitt livs investering, som ett boende alltid betyder.

Boverket har länge framlagt, att de är allvarligt oroade över utvecklingen i varje rapport som de lämnat från sig. Vattenfall fick rejält på tafsen av ägarna. LKAB lär hänga i kulisserna och dingla inför samma omdöme av ägarna. Därför att med tanke på vad näringsministern Maud Olofsson hade att säga om statliga Vattenfall, lär inte omdömet bli något annorlunda vad gäller statliga LKAB. Ser ägaren/staten allvarligt på att förtroendet är rubbat, kan inte omdömet bli annat än likvärdigt för LKAB. Jag har svårt att göra någon annan analys och med tanke på det svar som näringsminister Maud Olofsson lämnade mig, ett svar som jag publicerat i en tidigare blogg. Hon talade där i klartext vem som hade ansvaret över den uppkomna situationen i Malmberget och på den frågan fanns enligt henne bara ett svar: LKAB själva!

Vattenfall har väckt stor debatt och har blivit ordentligt ifrågasatt ute i Europa. Om LKAB vill behålla sitt förtroende även för marknaden, bör de kanske börja med att sopa upp på egen "bakgård" och återfå förtroendet fullt ut med den ortsbefolkning, som de otvivelaktigt har drabbat. Det förtroendet är i stort sett förbrukat på hemmaplan. Enkätundersökningen som nu når Miljödomstolen, kommer inte att göra läget mer hållbart att fortsätta, att inta samma attityd, dvs. att hårdnackat negligera den situation man pga. bristande framförhållning vållat ortsbefolkning, men även Gällivare kommuns skattebetalare.

Både LKAB och Gällivare kommun har i enkätsammanställningen visat sig ha stora blottor och bristande kompetens, man kan utläsa en tendens till uppgivenhet, där båda parter känner att situationen till viss del växt dem över huvudet.

Idag har alltså LKAB:s styrelserum att tända upp belysningen, vädra ut den unkna luften och ta detta på fullaste allvar. Avdelning halt, eller ta skeden i vacker hand, som det också så vackert heter i dylika sammanhang.

Här behöver LKAB:s styrelse med det snaraste informera ägaren/staten, att situationen måste omgående åtgärdas, därför att det är inte förenligt med boende mitt i en tung industriell verksamhet.

Några patentlösningar finns inte längre som ett alternativ, här krävs en omedelbar helhetslösning: här och NU!

Någon utdelning kan ägaren därför inte förvänta sig, eftersom utdelningen under en övergångsperiod kommer att åtgå, till att reda upp den uppkomna situationen!

-----------------

Vad gör man då som kommunmedborgare tills lyset slagits på i LKAB:s tänkarluva? Jo, man knallar iväg till:

Miljö och Byggnadsnämndens samrådsmöte med ortsbefolkningen torsdagen den 12.11.2009 kl. 18.30 i biosalongen, Nordan, Malmberget.
Där det hela handlar om:
- Förslag till detaljplaner för väg mellan östra och västra Malmberget.
- samt väg mellan östra Malmberget och Mellanvägen.

En hel hoper politiker och tjänstemän kommer att medverka, så vill du föra en saklig debatt och vill ha chansen att påverka, gör det nu! Det går inte att knyta handen i byxfickan i efterhand och vara efterklok. Alla som kommer att vara berörda av vägdragningen har här att sjunga ut. Vad jag kan förstå är det väl i stort sett alla som överhuvudtaget trafikerar dessa vägar, vilket torde vara i stort sett hela kommunbefolkningen, som ställer kosan mot Malmberget, eller Koskullskulle, eller begagnar sig av dessa vägar. En hel del företag begagnar sig av dessa vägar och ingår sålunda i dess logistik, något som inte får glömmas bort vid diskussionerna. Men Malmberget, eller Koskullskulle är ingen öde ö, detta kommer att ha betydelse för övriga kommuns skattebetalare! Den är inte alls så betydelselös för övriga, som man nu kan få den uppfattning om, när man läser kallelsen!

Direkt efter kommunens möte kl. 20.00 har "malmbergarna" eget möte.
Dagordning:
1. Inledning
2. Bildspel, information namninsamlingen
3. Lag & Rätt, Minerallagen
4. Öppen debatt
5. Hur går vi vidare, samarbete?

Jag däremot kan tycka att även där borde samtliga som bevistat Miljö och Byggnadsnämndens samrådsmöte stanna kvar. Därför att det här är en fråga som rör kommuns alla skattebetalare, därför att det som händer i Malmberget med LKAB, påverkar i allra högsta grad hela kommunen och det som ännu inte gjort det, kommer på sikt att göra det.

6 kommentarer:

 1. Det finns 21 kommentarer.

  Både Staffan och "Idyl 60-70 talet" har blivit ertappade med byxorna nedanför fotknölarna.

  Detta genom att skriva om att nuvarande gruvskal angivna av LKAB självt skulle vara normalt och förekommit tidigare.

  Ni har ingen trovärdighet!
  Anmäl >utsatt (2009-11-14 15:25:53)

  Jag har försökt..men vad är det som egentligen debatteras? Gruv muller??Beror det på att bara "vissa" områden känt dem sedan 60-talet?Damm? Har dammat i stan så länge jag minns.Hus rivningar har förekommit sedan början på 70-talet..Staketet har stått utanför folks tomter sedan slutet på 70.VAD är det som egentligen menas?Brydde ni er om dessa som bott på västerlånggatan,Kaptensvägen,tingvallsgatan när deras hus revs?Är det bara girighet eller är ni sur för att LKAB inte ville anställa er?
  Anmäl >Idyll 60-70 talet. (2009-11-14 09:12:12)

  Bara svammel Staffan.

  Kommunens krav är utan stöd och kommer knappast ersättas. Alltså svammel.

  13 skalv på 4 dagar understiger vad som normalt är i svensk fauna i slik miljö. Alltså svammel.

  I Malmberget råder ingen katastrof enligt Europakonvektion eller annan auktoritet. Alltså svammel.

  Ingen forskare har hävdat att boende ej är förenligt med gruvdrift. Alltså svammel.

  Gun angriper men som vanligt skiter det sig fullständigt. Alltså svammel.

  Korven har ingen bismak. En förstklassig korvbit från Majorna ska just inmundigas. Inget svammel!

  Och, Kajsa, har det inte gått hem att regering skrattar åt detta. Till dig; Alltså svammel.

  Jäklar vad gott det var. Gör gött!
  Anmäl >Staffan (2009-11-14 02:39:28)

  SvaraRadera
 2. Sedan statliga MK3 togs i drift har staten trots internationella åtaganden inte informerat medborgarna om årliga utsläpp av kemiska ämnen. Utsläppares miljörapporter finns. 07 - 08 for det enligt utsläpparens beräkningar genom skorstenar i Vitåfors ut nära 4500 ton ämnen klassade T+ som betyder MYCKET GIFTIG, 2751 ton, koldioxid inte medräknat, i kvicksilvrets giftklass T, lika med GIFTIG, och 1500 ton kontaminerat stoft. Givetvis skickades det ut mer än så, antalet ämnen som svenska utsläppare måste redovisa är snävt begränsat.
  Anmäl >Här något att försvara (2009-11-13 17:44:53)

  Martin

  Vad menar du?

  Är det ditt fulla allvar, att jag skall lämna anhöriga, vänner, bekanta och min hembygd åt sitt öde, bara för att ett möte på Nordan gått åt skogen?

  Nu frågar jag dig, helt seriöst, alltså: VAD hände sedan, vaknade du med HELA kudden i din mun?

  Nej, du. Somna om du och dröm klart. Sedan när du vaknar kommer du att inse, att jag finns fortfarande kvar, ända till sista andetaget!

  Staffan
  även du har dina ljusa stunder ibland, även om de är rätt så kortvariga och blixtsnabbt kan blixtra till, innan det skiter sig fullständigt igen.
  Anmäl >Gun (2009-11-13 11:21:22)

  Fakta;
  * kommunen kräver 700 000 i ersättning av LKAB för vattenskador..
  * 13 skalv på 4 dagar denna vecka
  * katastrofalt i Malmberget , i strid med Europakonventionen
  * boende ej förenligt med gruvindustri hävdar forskare

  Din korv har fått bismak, Staffan. vad har du för utbildning som har så svårt att förstå ?
  Anmäl >Bara svammel, Staffan (2009-11-13 10:30:52)

  En sak är då klart. Så mycket engagemang Staffan m fl. visar bara på behov att
  få Gun att avsluta sin blogg. Varför ? Jomenvisst den stör makthavarna.
  Ända upp till regeringsnivå.
  Forskarenkäten från Umeå kallas lilla Anitas enkät...
  och alla över 30 är gamlingar ...

  Säger allt om insidan på kommentatörerna nedan.


  Anmäl >Kajsa (2009-11-13 10:19:51)

  Lägg nu av Staffan. mötet var bra Men att ha TVÅ möten i följd efter varandra var en torsdagkväll gör att många inte kan närvara så länge.
  Hur många UNGA med småbarn och familj kan sitta på möten en vardag efter jobbet i flera timma ?
  Vi har inte den möjligheten. Men du hade det tyvärr.
  Anmäl >Kajsa (2009-11-13 09:43:01)

  SvaraRadera
 3. Staffan! Du har så rätt. Kanske 200 personer samlade vilket visar sakens intresse. O du, ingen var under 25 där. Och de 3 helhetslösarna fick bannor av Bror, Weine och Göte för att inte gå på LK:s styrelse. Varför har dessa herrar inte gjort det själva under alla år? Generös köpesumma och lite därutöver? O du, Anitas enkät fick inget gehör. Störst svarande procent hade LK anställda "så vitt ja vet iaf". Lilla Gun borde inse att detta är inget att gotta sig åt längre utan borde söka nya platser att ägna sitt missnöje åt. Kanske skärgårdens nedsmutsning?
  Anmäl >Martin (2009-11-13 02:03:59)

  Vet du Staffan,du har med större sannolikhet än självaste forskarrapporten givit ord för den udergångskänsla som under de senaste åren varit förhärskande i gruvorten Malmberget.
  Anmäl >Kan inte vi? Vem kan? (2009-11-13 01:42:59)

  SvaraRadera
 4. Sicket möte jag bevittnat! LKAB är att gratulera att ha med dessa att göra. Kommunföreträdare som inte ens vet hur kallelse av sakägare ska ske:"vi har ju annonserat i kometen". Helhetslösare vars problem är att få någon att sköta eventuell hemsida och som slår sig för bröstet att de ska få möta någon på näringsdepartementet. Mötet drog en halvfull biosalong besatt av nästan bara gamlingar. Fanns där någon under 30 år?
  Så jag är full av förtröstan om att LKAB kommer ostört kunna sköta saken och glädjs oerhört då jag kan konstatera att hetsare och belackare bara är ett fåtal och dessutom synnerligen inkompetenta. Sista halvtimmen lämnade ca halva mötesdeltagarna salongen vilket väl också säger en hel del. Nu ska finkorven fram!
  Anmäl >Staffan (2009-11-12 22:35:30)

  Angående enkäten så har Antagligen många anställda inom LKAB bosatta i Malmberget inte valt att svara av lojalitetskäl mot sin arbetsgivare. Så vitt ja vet iaf.
  Anmäl >Inge (2009-11-12 18:28:39)

  från NSD idag
  "Ytterligare ett ett skalv inträffade i Vitåforsgruvan klockan 12.47 på torsdagen.Denna gång tog den seismiska händelsen plats i Prinzsköldmalmen på 790 meters avvägning. Enligt gruvchef Björn Koorem hade den en magnitud på 2,1 på LKAB:s lokala skala.- Många oroliga människor har hört av sig."

  Är detta månne osanning eller sanning enligt R; att folk är oroliga ?
  Anmäl >Sanning R ? (2009-11-12 18:24:52)

  Kan du utveckla ?
  "Sen kan jag tycka att dessa fora är en tummelplats för tyckande, som blir sanningar, som visar sig vara en helt annan sanning när fakta kommer på bordet."

  Jag menar att om gruvbrytningen stör min nattsömn och oroar mig så är det min sanning. Tycker många det så är det en sanning/verklighet många andra lever med.

  Varför gruvan stör är mindre intressant då jag/vi som boende vill ha sovro i våra hem.
  Anmäl >Svar Till R (2009-11-12 18:19:54)

  SvaraRadera
 5. Synd bara att man inte kan lita på undersökningen eftersom den är så styrd av LKAB
  Anmäl >Attans (2009-11-12 18:16:44)

  R
  Nej, jag spränger mig verkligen inte. Det är fakta! Jag är född 1951 och jag har sett det "bästa", av vad som Malmberget och även LKAB har haft att ge.

  Du skulle antagligen inte ens förstå vad jag berättade om, om jag berättade om allt som fanns, när jag växte upp och var ungdom. En ren och skär idyll ÄR det rätta ordet.

  Det är väl där problematiken uppstår, när man inte har den historiken i bakfickan.

  Jag och "budbäraren" är lika gamla och var klasskamrater under en kort tid på Centralskolan i Mbgt, därför känns det än mer bedrövligt att veta vad han nu gör och säger!
  Anmäl >Gun (2009-11-12 17:26:14)

  Jodu, sign "Ej Ömmande fall"
  Det är skillnad på subjektivt tyckande och objektiva resultat. Ibland är dom samstämmiga, och då är det ok. Ibland spretar de åt olika håll, och då är det inte så helt glasklart vilket som är "sanning".
  Du kan alltså UPPLEVA en sak, men det behöver inte vara så att den upplevelsen är samma för ALLA. Ungefär som med skrönor: Blir de sanna när tillräckligt antal tror på den?
  Förstår du?
  Så det är på alla sätt bra att något vi alla vetat varit ett faktum nu även visat sig "stämma" även med vetenskapliga metoder mätt.

  Sen kan jag tycka att dessa fora är en tummelplats för tyckande, som blir sanningar, som visar sig vara en helt annan sanning när fakta kommer på bordet.
  Anmäl >R (2009-11-12 17:02:36)

  "Helt enkelt en idyll på många sätt. Gruvbrytningen till trots!"
  Nåja, Gun. Ta inte i så du spränger dig nu. Jag flyttade till orten -75 och redan då såg Mampa ut som Leningrad. Förfallet har ökat, förvisso, men någon idyll har det inte varit på de senaste 30 åren.
  Med ett undantag: Kilen. Friade där ett tag i slutet av 70-talet och fan vad vackert det var. Eller kanske var det flickan...
  Vi har ju en otrolig förmåga att mixa ihop våra minnesbilder. Eller hur?

  Sedan: till rapporten. Jo, resultatet har varit känt länge, men nu är det "på riktigt" eftersom fakta har plockats fram på ett verifierat och strukturerat sätt. Att sedan presentatören saknade bakgrundskunskapen är väl en bisak, enlig mitt sätt att se.
  Nog talat.
  Anmäl >R (2009-11-12 15:05:38)

  Stallpojke

  din argumentering i frågan påminner starkt om detta:
  Länk
  Anmäl >Gun (2009-11-12 13:45:56)

  I flera herrans år har många av oss malmbergare skrivit och talat om hur illa situationen är i Malmberget, till kommun, till LKAB, till länsstyrelsen, m.fl. Ändå måste det till en sk. VETENSKLAPLIG utförd enkät för att myndigheterna skall ta oss Malmbergare på allvar.
  Dessvärre har många lämnat kommunen för att de inte orkar leva i denna misär, folk som annars skulle arbetat och bott kvar i komun men Budbärararens irrfärder bland stugorna har då fått folk att helt ge upp därför att han så klart uttalat att LK aldrig kommer lösa in fastigheter på östra sidan.

  Dessvärre gör LK sina egna diagnoser med hjälp av denne irrfärdande budbärare bland stugorna, om vilka som tillhör kategorin ÖMMANDE fall och som får husen uppköpta av LKAB. Verkligen proffesionellt utfört arbete må jag säga
  Anmäl >Ej Ömmande fall (2009-11-12 11:18:15)

  SvaraRadera
 6. Jodå, Malmberget är ännu värt att leva i! Jag som är kunnig i lag och rätt och har förmågan skilja på kan, skäligt och sannolikt finner ditt skrivande allt annat än symbiost. Här har smullit långt över 75 år som turligt är. Och det kommer forsätta i samklang med kvarboende tills de ersätts för sitt flyttande. Inte en myndighet har funnit någon sanningshalt i hetsen och LKAB kommer göra rätt för sig efterhand om nu inte hetsarna fördröjer detta. Så tig still och ta dig an Göteborgs problem, exempelvis det ohejdade våldet.
  Anmäl >Stallpojke (2009-11-12 01:22:35)

  SvaraRadera