Google+ Followers

onsdag 15 juli 2009

Mätpinnarna kring Malmberget,

- den 15 juli 2009, kl 12:43


de blir jag inte riktigt klok på. För hur jag än vrider och vänder vad tanken och vitsen är med dem, får jag det inte att gå ihop. Det är något som allvarligt haltar i mina tankegångar!

http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=4746494


Jag hade kunnat förstå det utifrån att LKAB förflyttade hus och människor bort ifrån gruvbrytningens skalv och påverkan etc. Men nu kan jag svårligen få det att gå ihop. Jag begriper helt enkelt inte vitsen med dem. Möööjligen kan jag tänka dem, som en ren säkerhetsåtgärd för dem som befinner sig under jord.

Nä, redan där blir det svårt att få ihop det, med tanke på den händelsen där Lars Klingert var involverad i, som det stod om i NSD, dock inte i LKAB:s egen årsrapport. Än mer tveksamt blir det med tanke på det svarsmail jag fick av LKAB. Där de angav:  

"Seismiska händelser i berggrunden går inte att förutsäga med något exakt scenario, vare sig för gruvor eller andra seismiskt aktiva områden. I takt med att LKAB:s mätsystem byggs ut och mer data samlas in får man större möjlighet att se när man kan förvänta sig större skakningar, men det går aldrig att i förväg säga exakt när de ska inträffa."

Det lät ju betryggande värre. Man skall nästan ligga i koma för att tycka att det är lugnande besked.

Nej, de här mätpinnarna. De känns mer som ett slag i luften. Ett yttre garnityr för syns skull. Jag har suttit och kuckelurat här på morgonkvisten ute i trädgården med min frukost, om det trots allt inte hänger ihop med att miljö- och byggnadsnämnden försöker att streta emot vad som händer i förhandlingarna i kommunhuset och LKAB, där det mesta verkar vara till salu för en (1) svensk krona och i stort sett är en envägskommunikation.

"Kampen mot Goliat" klassade en herre med huvudet på skaft det hela som.

Ja, jag vet kära vänner, men oroas inte över mig igen. Jag vet vad som kommer att ske när jag kastar in denna blogg!

Den första som kommer att göra inlägg i den här bloggen som ni tycker känns osmakligt, det blir Staffan och där kommer att stå hur urbota korkad jag är och vilka mentala problem jag har. På den sistnämnda fronten återstår nu inte så mycket. Hela listan är väl i princip genomgången av möjliga diagnoser. Det är väl i princip enbart ev. förekomsten av nageltrång och kantarellodling mellan tårna, som återstår som de bakomliggande orsakerna bakom min mentala ohälsa. Ohälsan beroende på den dynga jag skriver om LKAB. Inte bara det, vad jag förstår är det väl i princip allt, eftersom resten är saxat.

Det märkliga är att det är precis tvärtom, när det gäller LKAB och kommunfullmäktiges ageranden. Då håller jag mig verkligen till strikt saxning, ur protokoll och svar jag sökt och fått.

Det hela är i alla fall urartat till den nivån, att jag övervägt starkt att anhålla om tillstånd av Staffan och lilla ludna svansen, med att pilla mig i näsan, om behovet skulle uppstå. Men det finns inte ens ett komplett namn. Där slutar all kurage. Därför får nog i så fall den anhållan komma i någon blogg, om behovet skulle uppstå.

Hmmm... undra just vad jag skall göra om det blir ett hastigt påkommet behov? Nä, jag får nog allt fortsätta med att inte vara livegen. Jag ser ingen annan lösning på problemet.

Inte blir det någon lösning på de nya mätpinnarna heller, som LKAB låter sätta upp. Nej, som sagt var, mitt tips om de här mätpinnarna de ser ut som en EKG kurva som upphört. Det är ett rakt streck ut i eonernas värld. Därför att enligt LKAB:s hypotes så har inget skett med husen trots enorma och eskalerande skalv.

Hmm... men nu tror jag att jag knäckte ett och annat! Jag var nämligen på "mingel med Maud", som det hela döpts till. Där talade festföremålet själv om, dvs. den minglande kära näringsministern Maud Olofsson, att Sverige fått i uppdrag att fixa fram jordskalvssäkrade hus till Kina. Nu trillade min pollett ner! Det var ju ett superenkelt uppdrag som Sverige tagit på sig.

Han har nog rätt den där Staffan, jag är nog korkad i alla fall, i alla fall inte snabbtänkt. Tänk regeringen sitter ju redan med det esset i rockärmen! Det statsägda LKAB, så klart. Varför kom jag inte på det med en gång? LKAB vet ju hur jordbävningssäkrade hus skall se ut! Ta vart enda hus i Malmberget! Inget av dem är skadat av alla skalv, som skett pga. gruvbrytningen. Det kan man läsa om i Miljö och byggnadsnämndens protokoll från den 25 juni 2009 på sida 388. Där framgår klart och tydligt att LKAB frånsäger sig ansvaret till de skador som uppstått. Där står sig fastighetsägare till egnahem och hyreshus sig slätt.

Staffan, de där två sistnämnda meningarna är en direkt saxning. (Ja, jag tänkte så att du vet vad skillnaden på saxat och eget skrivet). Det finns gränser för det egna skrivandet och när man måste hålla sig till strikta regler, även om du inte har förstått det än. Men vem vet, polletten kanske singlar ner någon vacker dag för dig också.

Dagen till ära skall jag klistra in en bild av Skärhamns glada kyrktorn, speciellt till dig Staffan. Sedan skall jag åter stega ut i min egen trädgård, som inte befinner sig i Skärhamn, utan inom Göteborgs stad.


PS. Den första bilden är av Skärhamns oslagbara glada kyrktorn, tyvärr ser jag att det lilla bildformatet som det blir i bildspelet där syns nästan inte den lilla näsan och den glada munnen, som finns under de två fönsterna under taket (dessa två fönster bildar ögon). Men funktionen med bara en bild funkade inte idag, tyvärr. Jag tar därför med ett par andra bilder, som är vyer från Skärhamn. DS.

45 kommentarer:

 1. Det finns 183 kommentarer.

  Agneta !
  När någonsin har LKAB frågat oss innevånare om lov ? Inte så länge jag kan minnas !

  Visst är mätpinnarna bra men allt kommer försent. Håller med Gun om att pinnarna är som ett slag i luften. Att ta fram ett nollvärde nu efter många år av markpåverkan ....verkar märkligt när metoden funnits länge
  .men så är det inte heller en frivillig åtgärd utan ett krav från miljödomstolen.

  Undrar varför Kiruna haft mätpinnar men inte vi ? Annan lagstiftning som gäller där ?
  Anmäl >Karin (2009-08-06 09:53:36)

  Agneta, detta gör LKAB för att de uppfattar att Malmberget är deras och det är en markering att hit kommer gruvan. Varför inte skriva på mätpinnarna "Flytta på er i tid, annars .... "

  Så arbetar ett oansvarigt gruvbolag som inte respekterar medborgarnas rätt till ett ostört hem och egendom. LKAB har instiftat egna lagar med tydligen rätt att beträda annans tomt och utöva verksamhet på. I övriga delar av landet är detta förfarande olagligt och givetvis här också.
  Anmäl >Anders (2009-08-06 01:13:09)

  Jo då Gun, ni tjatar verkligen! Nu kallas anställda i firman för "slavar". Tror nog att det är hos dig och ditt anhang det borde ramla saker på plats.

  I övrigt tycker jag du skall forsätta ditt bloggande. Du har naturligtvis rätt skriva om vad du vill. Men vi är många som är urbota less på din hat propaganda gentemot LKAB och Malmberget.

  Och som vanligt vill jag poängtera LKAB:s fantastiska planering och framförhållning. Sist vill jag bara nämna att LKAB inte sätter upp plintar på någons gård utan tillstånd. Agneta är nog inlöst och äger inte längre tomten.

  Lägg av nu och ägna er åt annat.
  NI ÄR SÅ TJATIGA OCH FAKTALÖSA!
  Anmäl >Staffan (2009-08-05 23:49:35)

  Tack Gun!
  Det har varit en mycket bra debatt( med undantag för alla lkab slavar som kommenterat)
  Vi genuina malmbergsbor kommer att fortsätta vår kamp för att få en likvärdig laglig prövning om ett företag kan få göra som Lkab alltid gjort. Att strunta i alla konsekvenser för ingen kan bevisa motsatsen. Men kanske vi får rätt??
  Anmäl >håll elden glödande (2009-08-05 22:23:12)

  SvaraRadera
 2. LKAB informerar inte de berörda när det ska sätta ut sina mätplintar/pinnar. Helt otroligt att det bara kan komma hem på ens går och sätta kryss i marken för en mätplint. Om jag går över LKAB:s stängsel så är det vite men LKAB kan liksom bara travar in och sätter kryss på våra tomter. Galet!
  Anmäl >Agneta (2009-08-05 22:23:04)

  Staffan, du blir inte censurerad av NSD. Det är bara så att en hel del inlägg kommer inte in. Jag har tagit upp det åtskilliga gånger med NSD, eftersom jag t.o.m. pådyvlats att det är jag som censurerar, men de har ingen förklaring. Det är fullt möjligt att det är något vajsing med tekniken fortfarande, därför att även jag har problem. Se hur mina första bloggar såg ut, allt gick i ett och NSD själva har varit medvetna om det hela och jobbar vidare på att ordna upp och förbättra.

  I övrigt har jag inget mer att svara dig. Min å andras åsikt om både det ena och det andra, som du ger uttryck för, är redan uttjatat vid det här laget. Lyd det upprepade råd du fått: gör en egen blogg, så skall du se att både det ena och det andra ramlar på plats för dig.
  Anmäl >Gun (2009-08-05 13:27:05)

  Blev helt uppenbart censurerad av NSD igår då jag försökte visa vad som skrivs om oss som gillar Malmberget och LKAB. Läs vad "Svar till Struntkommentarer" behagar skriva om oss. "Klart autister och psykopater inte förstår!" Ja, nu gör jag ett försök igen. Jag beskylls vara hjärndöd, empatilös m.m. Nu också autist och psykopat. Till råge på detta förnekas det faktum att de flesta i Malmberget trivs och mår bra och vill så göra tills dagen för flytt kommer. Detta är verkligen tragiskt och sorgligt! När skall ni sluta spy galla över ett fint samhälle och företag? Och varför gör ni det? Någon med 150 mil härifrån i spetsen. Konstigt!
  Anmäl >Staffan (2009-08-05 01:45:06)

  Kanske just inte alla då, men de flesta. Du kan omöjligt veta vilka alla är som har åsikter. Man förstår på kommentarerna att de flesta inte ens vet vem de ska fråga om mätpinnarna. Det är ju enkelt att ta reda på om man är i Malmberget och SÄRSKILT om man har hus där.
  Nää, jag tror att de flesta bara spånar.
  Anmäl >Svar till svar till strunkommentarerna (2009-08-03 14:29:30)

  SvaraRadera
 3. Inte är det som du skriver ! Varför skulle detta var det ?? Vilken logik.
  Av inläggen framgår detaljer som gör att man förstår anknytningen till Malmberget.
  JAG bor i Malmberget. Punkt slut. Mina föräldrar och farföräldrar likaså.

  Utflyttningsstatistiken skulle kollas upp..för nu är många på väg bort från kommunen. Det kommer bli tufft för de som är kvar om inte saker och ting förändras till det bättre för de boende.
  Min släkt söderöver som är hit och hälsar på tror inte sina ögon när de ser vad som hänt i Malmberget. Fasansfulla upplevelser har dom av sprängningar. När det är återkommande skalv ringer de oroade hem och BER att vi flyttar.

  Så e det. Några överdrifter har jag inte sett bland kritikerna..som ofta beskriver
  den känsla de har. Klart autister och psykopater inte förstår !
  Anmäl >Svar till Struntkommentarer (2009-08-03 13:15:26)

  Jag är för min del helt övertygad om att de som haft 'åsikter' om mätpinnarna inklusive jag själv inte är hemmahörande i Malmberget. Utflyttare är nog hela bunten som kommer en stund tillbaka norrut på nättidningen. För att se vad som händer 'hemma'. Och för att leverera sin sakkunskap! Precis som några av bloggarna också själva gör/är. Det gäller dessutom kommentarerna till flera av NSDs mer uppseendeväckande artiklar. Det är 'utbysfolk' som skickar in sina fördömanden av ditt och datt.


  Anmäl >Struntkommentarer (2009-08-03 11:51:16)

  SvaraRadera
 4. Anders

  Jag förstår att du menar artikeln om Danne Bullis, "som skulle flytta efter att sista flyttlasset gått". Så blev det ju inte riktigt. Jag sökte själv på nätet nu när jag såg ditt inlägg, vilket fick mig att ramla in på en av mina första bloggar,

  Länk#fank3822443

  som till min stora förvåning hade fått ett nytt inlägg från juni i år. Lustigt hur folk VILL missuppfatta saker och ting och ständigt läser in sånt som inte står.

  Jag är dock tacksam över den nyanserade debatt, som trots allt glimmat till mellan annat om mätpinnarna.
  Anmäl >Gun (2009-08-03 10:11:46)

  Inte för att jag är bundis med Mimmi men jag måste faktiskt hålla med i det senaste inlägget.

  Själv tycker jag att VEM som skriver är högst ointressant då det är sakfrågan som är intressant. Jag har svårt att förstå den utomordentligt triviala kritik som levereras från Roger, Staffan och numera Ingemar. För mig är dessa en och samma typ som ständigt repeterar samma sak. Det är faktiskt innehållet i inläggen som är det viktiga och jag kan bara konstatera att deras inlägg knappast berikar debatten. Tycker mest de skämmer ut sig i alla debatter där dessa signaturer förekommer.
  Anmäl >Bra Mimmi tycker mampabo (2009-08-02 22:19:15)

  Att det har varit känt i 20 års tid om Malmbergets framtid har bara varit känt i en mindre krets inom LKAB. Faktum är att utåt förnekar LKAB än i denna dag vilken påverkan gruvverksamheten har haft på omgivningen och mörkar om kommande påverkan.

  Lovprisa ett gruvbolag som har förorsakat att människor har tvingats lämna hem och egendom är fruktansvärt. Flesta har väl läst artikeln i NSD "Malmbergsprofil" tvingas flytta. Artikeln finns ej på webben, därav ingen länk.
  Anmäl >Anders (2009-08-02 17:25:38)

  SvaraRadera
 5. Håller med Mimmi, varför tjata och gnälla som hyenor om hur bra ni tycker LKAB sköter detta. Varför inte starta en LKAB är BÄST-Blogg så kan vi kika in och kritisera med SAKLIGA inlägg i motsatt till ER som bara snackar om hur bra LKAB-Ledningen sköter sig mot de utsatta som bevisligen inte är nöjda. ÖPPNA ögonen se vad som händer - FOLK FLYTTAR endast p.g.a gruvans framfart helt i onödan !.
  Anmäl >Ingemar , Staffan? (2009-08-02 15:44:10)

  SvaraRadera
 6. Ingemar

  Nu vet jag inte i ärlighetens namn om du och signaturen Staffan är några virtuoser, när det gäller att välja olika ordval. Ni verkar snarare vara besatta av ett och samma Mantra och med ett tunnelseende, eftersom ni inte anser att övriga bör eller skall få komma till tals.

  Jag för min del föredrar att folk få diskutera saker och ting helt fritt. Diskussionen har varit bra så länge ni hållit er utanför den och försökt neka folk att tycka vad de vill och diskutera, som nu är ändamålet med en blogg.

  Vi vet redan vad ni tycker, så varför ödsla det ena inlägget efter det andra med rena nojan om vilka sjujäklar till karlar ni är, utan några sakargument att tillföra om det bloggen handlar om, eller det som skrivs som inlägg.

  Anmäl >Mimmi (2009-08-02 11:15:22)

  Mätpinnar! Ja, oj, vad som finns att skriva! Jag är helt imponerad!
  NSD också, vad det verkar! Inlägg efter inlägg.
  Men ursäkta, det verkar som att de som skriver är stöpta i samma form. Samma ordval, samma meningsbildning osv. Kompisar? Eller låtsaskompisar? Samma?
  Jag och Staffan ger ändå namn. Och vi gillar Malmberget och LKAB och vi törs säga det högt och vara stolta. Stolta över ett företag med framtid och ansvarstagande utöver vad man kan begära och önska.
  Några mätpinnar förändrar intet. Redan för över 20 år sedan visste vi att inlösen skulle ske. Löje påstå annat. Sist, tack LKAB för suveränt företagande!
  Anmäl >Ingemar (2009-08-02 03:34:00)

  men lkab sätter ju ut mätpinnar over hela malmberget i stort sett. vid finnsta,svanparken vid focushuset osv menar man att den marken har rört sig ? om så är fallet är det ju en katastrof!
  Anmäl >mätpinnar (2009-08-01 17:52:20)

  nollvärde.

  Vilket tjafsande det var på dig då. Läs inläggen av Det lojala folket 2 och Det lojala folket, då kanske du kan få en hint om vad det hela handlar om, eller rent av bloggen!

  Klart att det är bra med mätpinnar, men det som vore relevant är att man även placerar upp mätpinnar där någon markpåverkan ännu inte har kunnat noterats. Men det ligger inte i LKAB:s intresse och de som har makten i sin hand, verkar tänka med knävecket.

  De har ännu inte tänkt på att brytningen har lämnat ett enormt område som för all framtid ingen kommer att kunna beträda! Nautanen, Tingvallskulle, Robsam, Dennewitz och nu Malmberget, det är faktiskt ingen hejd på den oansvarliga rovdriften. Ändå blir de inte tvingade att byta brytningsteknik. Nej, de kör på utan något ansvar för vad de ställt till med.
  Anmäl >Mimmi (2009-08-01 15:13:14)

  SvaraRadera
 7. jaja vi kan väl gissa att dagen värde ät -10 känns det bättre då ? mättekniskt är det mycket lättare att gå ut från noll.
  Anmäl >nollvärde (2009-08-01 13:17:11)

  Dom flesta tycker väl att det är på TIDEN att mätplintarna installeras.
  Men att sen dra slutsatsen att det värde man får fram idag skulle vara ett nollvärde,är det som vi malmbergare (som sett våra hus spricka sönder) heligt förbannade på!
  Mätplintar borde borras ner i mark som ännu inte blivit påverkad av gruvan.
  Då får man i ett tidigt stadium ett resultat på dom faktiska förhållandena redan från början.
  Jag tror att man då borde borra ner dom på Norra Mosebacke dit påverkan ännu inte nått!
  Men det vill naturligtvis inte LK ifall dom befarar att påverkan kommer att ske.
  Bättre för dom att börja mäta senare och få någon centimeter till godo.
  Anmäl >Fakum är att LK satt marken i rörelse! (2009-08-01 11:57:29

  SvaraRadera
 8. Att inte kräva sin rätt är att göra en björntjänst för hela samhället och kommunen. Prislappen blir att samhället utarmas på unga människor som VET att de kan bo och leva bättre på andra platser. Detta har bl a Boverket belyst så bra.

  Det lojala folket gör att LKAB inte slösar bort pengar på onödiga mätningar, fast tekniken finns. Varför skulle de göra det när det lojala folket accepterar
  skalv, sprängningar etc ?

  Hela LKAB lever kvar i tron att det gamla brukssamhället lever. Metoderna är de samma som förr; klagar du så mister du ditt jobb. Eller blir omplacerad...

  Kanske vi måste våga ta den risken för att visa våra barn att vi är värda att respekteras, att vi har vår stolthet och inte längre är en gruvdräng åt LKAB, med mössan i hand, som tysta ser på när vårt kulturarv raseras !
  Anmäl >Det lojala folket 2 (2009-08-01 11:49:52)

  En klok kommun och ett ansvarsfullt LKAB hade haft en plan för Malmberget.

  Men som LKAB själva skriver så har Malmbergarna i alla tider lämnat sina bostäder för gruvans skull. Några rättigheter var aldrig på tal förr. Så har det fortsatt fram till idag.
  Folk tänker inte på att vi har NYA lagar i Sverige till skydd för boende. De nya lagarna är anpassade till den instustriella utvecklingen, där allt större byggprojekt sjösätts som påverkar miljön negativt.

  Att jämföra gruvbrytning på 1920 talet med gruvbrytning på 2000 talet är befängt. Lagboken idag är anpassad efter den nya tidens industrisamhälle.

  LKAB kan lagarna, men varför bekosta dyra mätningar, ändra bryt teknik, lösa in mer mark när folket alltid varit lojala och aldrig förr ställt krav på sin rätt till ostört boende.
  Anmäl >Det lojala folket (2009-08-01 11:25:06)

  vad tycker man att man ska göra istället för att ha koll på eventuella mrkrörelser.nya mätpunkter är inte ett alterntiv enligt många .så vad ska man göra ? nya mätpunkter är att sätta ut ett nollvärde punkt slut.
  Anmäl >nollvärde (2009-08-01 09:46:00)

  Om jag går till doktorn för att jag har ont i knät inte sjutton säger väl doktorn att: nu har vi ett bra nollvärde. Blir det värre så vet vi iallafall hur det ska vara när det är normalt!
  Anmäl >nollvärdets olidliga konsekvenser i okunskapens tecken (2009-07-31 22:17:47)

  SvaraRadera
 9. Markförändringar har förekommit under lång tid, särskilt efter införande av nuvarande brytningsteknik här i Malmberget. Det är skandal att inte bolaget har fått fram ett nollvärde i Malmberget - som man i stort sett har fått fram i Kiruna, men där pågår brytningen långt från samhället.
  Det är bara att gå in på LKAB:s hemsida så ser man hur det funkar!
  Deformationerna sker alltså även under hus där brytning inte sker. Det är egentligen olagligt av bolaget att åstadkomma förändringar utanför sitt koncessionsområde. Därav den hittillsvarande oviljan att göra ordentliga mätningar i Malmberget, där många fastigheter till skillnad från i Kiruna redan har drabbats.
  LKAB kan verkligen vara tacksam för den bruksmentalitet som råder här i Malmberget.
  Anmäl >Fabian (2009-07-31 22:10:31)

  Syftet för oss boende med mätning av markdeformationer är att vi kan bevisa att LKAB har orsakat de husskador som blivit följden av dom. När ett hus vilar på ostadig grund blir det dessutom mer utsatt för skador pga vibrationer.
  Komfortmätningar innebär att man mäter vibrationer både vertikalt och horisontellt. Man mäter dessutom på flera våningsplan i huset. I instruktionerna för den metoden ges en övre gräns på 1 mm/s. Ovanför den gränsen är upplevelsen av vibrationen mkt obehaglig.
  LKAB kör med en mkt primitiv mätmetod som bara mäter vertikala rörelser.Man har fått tillstånd till
  9 mm/s!
  Domstolen prövar skäligheten i att kräva övergång till komfortmätningar.
  Anmäl >Fabian (2009-07-31 21:52:13)

  om du lägger ut en tumstock på marken, var har du nollvärdet då?tyvärr så kan man inte gå bakåt i tiden ock mäta.man måste mäta från nutid och framåt,så nollpunkten blir från dagens värde..
  Anmäl >nollvärde (2009-07-31 18:24:02)

  Miljödomstolen har ålagt LKAB presentera en utredning om deformationer.

  Stora delar av Malmberget är redan i dag innanför rasområde, deformationsområde på grund av befintliga hålrum. Dessa områden är påverkade och än större områden är påverkade av dräneringen av grundvatten. Därmed blir det inga nollvärden för i stort sett inga nya mätplintar.

  Även det nu befintliga mätsystemet har påvisat rörelser av marken utanför stängslet.
  Anmäl >svar 1 (2009-07-31 15:01:26)

  Jag tycker iallafall det är smart av gruvbolaget att vänta in i det sista med att mäta markförändringarna. Nollvärde hade man fått på 70-80-talet för dessa områden som nu ska mätas. Men som sagt nu får man ett "nollvärde" som egentligen inte är det utan bara visar fortsättningen.
  Samma sak var det med grundvattennivån. LK började mäta för några år sen, men för att få ett nollvärde borde dom ju naturligtvis börjat innan vattnet försvann ner till gruvan. Men det påverkar ju enligt LK inte våra fastigheter. Men i resten av Sverige påverkas hus naturligtvis av bara en liten sänkning.
  Anmäl >Finns många vilseledande svar (2009-07-31 14:42:42)

  Mätplintarna är något helt annat än komfortmätningar.
  Komfortmätningarna gäller skakningarna och hur de upplevs.
  Mätplintarna sätts ut för att se om och när marken rör sig på grund av deformationer, alltså när marken sjunker för att man plockar ut malmen under. LKAB bryter inte malm under några bebodda områden, vare sig i Kiruna eller Malmberget.
  Skalven och deformationerna är två helt olika saker.
  I Kiruna har man mätt med mätplintar länge, i Malmberget har det inte behövts eftersom malmkropparna sett annorlunda ut. Nu behövs det för att Fabian och Prinzsköld lutar in under samhället på ett sätt som de inte gjorde på grundare nivåer.
  Alltså har det inte behövts något nollvärde förrän nu.
  Anmäl >Svar (2009-07-31 13:19:27)

  SvaraRadera
 10. Tänk att Gun orkar engagera sig i alla dessa inlägg som florerar i denna tidning!! Helt makalöst.
  Anmäl >Realist (2009-07-31 12:56:20)

  1.Är det inte miljödomstolen som krävt att dessa mätningar utförs ?
  2. I så fall har de ett syfte har dom för oss boende ?
  3. Är mätningarna detsamma som de så kallade komfortmätningar man talar om och som miljönämnden vill ha in, eller är de något annnat. ?

  Anmäl >Vem kan/vill svara ? (2009-07-31 10:14:23)

  jamen lkab måste ju börja någonstans, nu får dom ett nollvärde på dom här nya mätpunkterna,

  sansa er och tänk lite...

  Anmäl >nollvärde (2009-07-31 08:44:57)

  Men dom här mätstickorna är väl ändå till för att mäta om Lk mot förmodan har satt marken i rörslse? Synd att dom inte satt upp "dom här pinnarna"när ett nollvärde fanns.
  Anmäl >Ett spel för vem?Gallerierna? (2009-07-31 00:04:18)

  Jag fortsätter att lägga mig i fast jag verkligen inte tänkt det. 148 fjantinlägg är vad det är och nu kommer det 149:e. Jag skriver mitt tredje, undras om det är för att jag just nu har tråkigt?
  Anmäl >Fjantar bara som så många andra (2009-07-30 21:33:44)

  Mister Max
  Ojdå, en till privatpraktiserande amatörpsykolog mitt bland LKAB:s mätpinnar och så lille svansen Roger, som avbrutit sin aviserade semester.

  Mister Max eftersom du inte vet vad en blogg är, kanske den här länken kan vara till lite vägledning Länk

  "Dag efter dag och spy ut"....tja, du Mister Max, du verkar vara uppriktigt bekymrad över mig och min mentala hälsa. Hjärtskärande oroad,t.o.m. Tack för omtanken! Men jag mår oförskämt bra, till skillnad från dig, som går omkring och mår illa för min skull. Du skall inte bekymra dig så mycket över mig, jag har klarat mig finfint i 58 år, det skall nog gå 58 år till skall du se. Se så ja, upp med hakan nu! LE, det är en underskattad verksamhet.

  Anmäl >Gun (2009-07-30 20:25:15)

  SvaraRadera
 11. Men du Roger,
  har du inget annat att läsa om än Guns blogg ?. STACKARE !
  Ett litet råd; välj bort det du tycker är trist läsning. Läs Tommys blogg eller Kuriren. Ingen skriver väl knappast till bokförlaget eller författaren och kräver att de skall skriva om andra saker än vad dom själva som skribenter vill skriva och debattera om.

  Varför tror du det finns 140 kommentarer ??? Och på Guns blogg !

  Kanske du skulle försöka ha en egen blogg så kunde man ha lite kul !
  Lovar att försöka kommentera alla dina inlägg i en din blogg
  Så få se vad du går för;
  sätt fart och anmäl dig som ny bloggare hod NSD, du som vet hur en blogg skall skrivas.

  Anmäl > Roger, lite tips bara (2009-07-30 18:31:50)

  Sicket banalt inlägg.! Det enda du gör är att försöka få Gun skall sluta skriva och informera folk. Över 140 kommentarer, vilket engagemang !

  Och du tror du att du kan skrämma folk till tystnad genom att trycka ner dom ?

  Sorry, vännen, vi sitter inte vid gropen och gråter längre.
  Nu har vi kavlat upp skjortärmarna. Bara så du vet.
  Anmäl >Till Mister Max (2009-07-30 17:55:57)

  Mister Max!! Mycket bra sagt! Du tog verkligen med allt om bloggaren. Och du har rätt dessutom.
  Anmäl >Roger (2009-07-30 17:47:14)

  Ställer mig förundrad till vad som driver en människa att debattera allehanda frågor som denna "Landströms Ohängda dotter". Dag efter dag ramlar inlägg in om allt mellan himmer och jord. Är det meningen att du ska spy ut dina "åsikter" om "allt" eller vad har du för syfte. Visst är det bra att den vanliga människan kommer till tals på olika forum och i olika media men det får väl vara med viss urskiljning. Det liknar mer Besservisser-attidtyd i inläggen än saklig och vettig substans. Min åsikt är att du bör tona ner ditt engagemang och då även för din egna del då ditt skrivande inte kan gagna i friskare jag. Bitterhet och jagmentalitet präglar din person allt för starkt.
  Tack.

  Anmäl >Mister Max (2009-07-30 15:32:24)

  SvaraRadera
 12. Kan ni lägga av att skriva om nå jäkla mätpinnar. vem fan intresserar de? Tydligen nån knallkork till malmbergsbo som ligger vid gropen o gråter. Tröttsamt! Var fasen är Danne B då? saknar gubben o hans inlägg. Med både ris o ros från min sida =). Danne!! he dig hit på en gång! =))
  Anmäl >Roger (2009-07-30 14:54:05)

  Strålande Mimmi!
  Din länk till artikeln om miljödomstolen och HD. Mätpinnarna är för avvägning. Man mäter höjdförändringar. Det är nog det man gör i Malmberget också.
  Har ni nämnt det tidigare? Jag har inte läst alla inlägg.
  Det finns andra mätningar som man skulle behöva begära ut av LKAB. Naturligtvis mäter man koordinaterna i gruvgångarna. Det är nödvändigt för att lokalisera var arbetet sker. Det borde man känna till på kommunen så att inga nya tomter anvisas på mark där gruvan kommer att expandera. Ofta räknas hus livslängd till 50 år.
  Nu har vi ju en marknadsekonomi där hus byter ägare och man bygger till etc. Det räknar man inte med.
  Anmäl >Fortsätter lägga mig i (2009-07-30 14:47:39)

  Länk

  Kommunerna (Kiruna och Gällivare) är förvånansvärt tysta. Beror det på inkompetens?
  Anmäl >Mimmi (2009-07-30 10:46:03)

  Endast kommunledningen kan sätta stopp för detta vansinne Malmberget som samhälle fungerar snart inte.
  Tyvärr verkar LKAB ha ett järngrepp över kommunledningen Undrar vilka dolda mutor som finns där. Själv fär LKAB anställda inte ens ta emot en lunch från entreprenörer
  Dödsstöten för Malmberget kommer då Bergmangatan stängs och Malmsta blir isolerat
  Vi Malmbergsbor måste nu ställa upp för varandra och protestera högljudd.
  INGA GRUVSTADSPARKER OCH FLER UPPHÄVDA DETALJPLANER
  Vad jag hört håller LKAB på med att smyginlösa en del fastigheter för att sedan utöka gruvområdet
  Anmäl >upp till kamp (2009-07-30 08:14:55)

  SvaraRadera
 13. Det skrivs och talas om att LKAB gör rätt för sig och skall ta hand om de som blir lifanded.. Men inte fasiken köper LKAB vårat hus då det inte finns malm under, De struntar i hur vi har det med alla miljöstörningar. det är inte deras business så länge kommunen anser att det går bra att bo i Malmberget.
  Inte fasiken skll nån heller behöva fråga LKAB om var vi kan bo.
  Det är kommunen som bär ansvaret för att bostadsmiljön är acceptabel. Tror faktiskt det är fel att klaga på gruvbolaget när det är vår kommunala ledning som felar. Som tur är så börjar vår miljönämnd att visa att de tar ett sitt ansvar !
  Anmäl >Ställ krav på kommunledningen ang Malmberget (2009-07-29 23:25:27)

  Markägarna har från och med den 1 maj 2005 rätt till en mineralersättning som är 1½ promille av ett beräknat värde på bruten malm. Förutsättningen är att bearbetningskoncessionen är beviljad efter den 1 maj 2005.
  enligt info fån www.bergstatens.se

  får gve kommun dessa promille av lkab ?
  Anmäl >rik/fattig kommun (2009-07-29 15:14:46)

  Tänkte inte blanda mig i detta. Men det finns ett lantmäteri, de har ansvar för hur marken används, vilka som äger den, bygglagen och alla regler. Dit bör alla med fastigheter vända sig. Det sorterar dessutom under ett departement som sätter regler, och under boverket etc, kommer just inte i skrivande stund ihåg alla vägar, som beslutsfattande om byggnationer OVAN mark tar, jag har inte sysslat med detta på flera år. Kan undersöka...
  LKAB arbetar under jord, de har ett annat ansvarsläge för fastigheter ovan jord. Egentligen är det inte LKABs bord, kommunen och de politiskt valda bör se efter hur allt detta hanteras.

  Anmäl >Lantmäteri och boverket etc (2009-07-29 14:05:49)

  Skulle eller ska inte de mänskliga rättigheterna om rätten till sitt hem och i många fall rätten till sin egendom gälla i Malmberget?

  LKAB har inte ägt Malmberget och äger idag endast delar av den. Därmed har det aldrig varit eller är någons skyldighet och tillfråga gruvbolaget om planering av sina liv. Gruvbolaget har att rätta sig efter vad alla andra bolag får göra i detta land och den civiliserade världen.
  Anmäl >Till, sen tanke (2009-07-29 12:32:50)

  När jag skaffade hus långt från dåvarande staket 1990 ringde jag givetvis ansvarig på LKAB och frågade om framtidsutsikterna. Fick till svar att det inte skulle bli några förändringar i framtiden.
  Nu är staketet bara 125 m från min tomt och huset spricker sönder och allt är förändrat runt ikring med rivna hus och därmed nedlagda affärer och kjosker. 1990 trodde jag fortfarande att LKAB var ett seriöst företag som man kunde lita på.
  Tänk så många som LKAB har lurat!!!
  Anmäl >Åter till mätpinnarna (2009-07-29 11:42:42)

  SvaraRadera
 14. vadå förstod ???

  Tala om vem och vilka som lämnat ut denna information offentligt, från LKAB och kommunen ! Publicerad var ?
  När man köper ett hus ringer man och frågar både kommun och LKAB om
  husets framtid,

  Vore fint att veta vem/vilka offentliga personer som i så fall lurat på mig och andra att köpa hus, att vi inte påverkas av gruvbrutningen.

  Bara för ett år sen fick vi veta från LKAB att vårt område INTE är i farozonen och inte kommer att påverkas av gruvbrytningen, annat än lite buller om natten.

  Anmäl >Till ;sen tanke (2009-07-29 10:59:53)

  SvaraRadera
 15. Hej Gun! Dokumentet var LKABs yttrande till miljödomstol.
  Råkade sätta punkt direkt efter länkarna. Här kommer de rätta
  Länk
  Länk
  Länk
  Anmäl >Claus Miguel Bällmann (2009-07-29 09:05:08)

  Redan under 70 och 80-talet förstod de flesta att Malmberget var på väg att avvecklas. Att det för några få kommit som en överraskning är för mig ofattbart. Med lite framförhållning så hade ni inte suttit i denna situation. Men vi svenskar förväntar alltid att någon annan ska fixa det för oss. Nu är det så här och inte blir det bättre med gnäll och gråt. Gör något praktiskt istället för att skriva klagosånger dagarna i ände.
  Anmäl >sen tanke (2009-07-29 07:37:42)

  Förstår mig inte på er som skriver att man ska flytta om man inte trivs. Jag har bott här i Malmberget i hela mitt liv och stormtrivts, men nu under de sista åren har det blivit mer och mer förstört i mitt närområde. Du som skriver att jag ska flytta, Var och varför? Har hus , familj och mitt arbete i samhället. Jag är ochså beroende av att vi har LK här för allas vår existens . Men någon måtta på störningarna får det väl ändå vara. Har inte riktigt förstått hur det kommer att bli här i Malmberget men nu har jag staketet alldeles inpå knuten och då har poletten trillat ner. Det är jag övertygad om att den kommer att göra på fler än mig .Malmberget är ett nytt Nautanen eller Denwitz. Tack Gun för att du skriver om vår situation.
  Anmäl >Mammi (2009-07-28 21:54:01)

  Claus Miguel Bällmann

  Tack för bifogade länkar! Det som handlar om Koskullskulle trillade jag av en slump över när jag granskade utsläppen i Linaälv. Jo, du har nog helt rätt att det finns anledning till att man lagt locket på tryckkokaren, men även måste köpa på sig utsläppsrätter, eftersom man överskrider gränsvärdena med råge.

  Hur vet du att "Att LK ivrigt motsatte sig epidemiologisk undersökning i Kos". Vad är det för dokument du har hittat det i? Jag har tyvärr inte hittat det dokumentet. Men vill gärna ha tag i det också!

  En till sak, jag får inte upp de två första länkarna från 70-talet du hänvisade till. Någon annan länksida att komma åt dem via? Eller vart kan man finna dem? Går väl kanske att hitta dem via någon fakultet, myndighet eller via beställning?
  Anmäl >Gun (2009-07-28 14:42:01)

  Forts. Finsk granskning fann utsläppen vara obetydliga. Tillsynsmyndigheten, vars överhuvud ingår i LKs styrelse, erkände motvilligt vid intervju att utsläppen inte kunde förklara halterna. I initiala skedet analyserades tre bitar malmbergsmalm tagna från LTUs samlingar Länk . Osmiumförekomst påvisades och locket lades tydligtvis på. Den makalöst miljöfarliga verksamheten vid Kos har med rätta omskrivits vara Sveriges mest punktförorenande. Att LK ivrigt motsatte sig epidemiologisk undersökning i Kos förvånar inte den grundligt pålästa.
  Anmäl >Claus Miguel Bällmann (2009-07-28 13:28:59)

  SvaraRadera
 16. Tack, Gun. Du samlar fakta. Varsågod, här länk till dokument från 70talet Länk Arbetet gjordes året efter att Buv började producera. Trots att de utsatts för Buvs enorma utsläpp till luft av det extremt giftiga ämnet fluorväte HF under blott sista levnadsåret uppmättes fasaväckande 16 ggr högre fluorhalt än bakgrundsvärdet 10 ppm i treåriga barr. Studien kom sig nog av det som mångårig rysk forskning fann ut Länk Upptäckt av osmiumtetroxid i miljön vid Norrbottens kust utlöste panikartad aktivitet. Stålverket vid finska Torneå utpekades som bov i dramat. Forts.
  Anmäl >Claus Miguel Bällmann (2009-07-28 13:24:19)

  Skriv om miljöpåverkan i Kos, Gun

  Jo, jag har nog faktiskt tänkt göra det. Håller som bäst på att samla ihop en hel del faktauppgifter från olika håll. För även om en del nu tycks tro att jag brinner av någon form av hat, är det inte så, utan jag är millimeter-saklig i allt jag gör. Det säger sig självt, eftersom jag inte tänker sitta med en stämning på halsen från LKAB!

  Min enda önskan är att den här landsändan skall fortsätta att blomstra, inte gå den kräftgång till mötes på människornas bekostnad, som detta nu faktiskt har urartat till. Skola/vård/äldreomsorg etc. behövs även i framtiden, liksom andra företag även i fortsättningen.

  Sverige har redan fått digra miljöförtroendeproblem i EU, värre lär det bli om de fortsätter med att negligera problematiken med LKAB i Malmberget.
  Anmäl >Gun (2009-07-28 09:44:51)

  Igår den 27 juli 2009 drabbades Malmberget av minst 22 stycken gruvskalv enligt utländskt seismologiskt instituts bulletin. Där noterades ytterligare 2 som nog också hör malmbergsgruvan till. Det ena med magnituden 2,0. Koordinaterna blir inte exakta pga det långa avståndet till mätstationerna. Kan slå fel på flera mil, och reella magnituderna är i regel betydligt kraftigare än dem sagda bulletin påvisar, vilket också kommer sig av distansen. Vill du skrämma LKAB och dess hänsynslösa vasaller Gun, så skriv om de gigantiska giftutsläppen till luften vid frenetiskt mörkade Koskullskulle.
  Anmäl >Skriv om miljöpåverkan i Kos, Gun (2009-07-28 09:03:16)

  Kritik som är befogad eller inte, är inte det samma som att hata, Detta förstår den mest enfaldige.
  Fatta detta nån gång Staffan, även om det tycks vara svårt för dig.
  Ingen annan än du skriver om hatet mpt LKAB, Du tolkar folks kritik som ett hot mot din världsbild. Kanske är det jobbet du är rädd om men ingen vill att gruvan läggs ner Däremot att gruvdrift ovanpå ett samhälle är ett problem i dagsläget
  och måste lösas NU innan kommunen förlorar sin befolkning som ger viktiga skatteintäkter till bl.a skola och äldreomsorg.
  Anmäl >Kritik är inte att hata (2009-07-28 00:09:38)

  Mätning av vibrationer var väl ett KRAV som ställdes på LKAB av myndigheterna; miljödomstolen ?
  Tycker det är bra ned mätningar som kan visa på hur stora markvibrationer är.
  Kanske de trots allt går att hålla under kontroll ?
  Mätningarna kan vara till nytta framledes när man skall bedöma hur mycket gruvdriften stör.
  Rätt eller fel ?
  Anmäl >Myndighets krav (2009-07-27 23:52:20)

  SvaraRadera
 17. Gun, vad är detta?

  Jag har då inte framställt mig som allvetare.
  Jag har inte hånat någon. Du själv däremot framställer dig som väl påläst jämfört med alla som haft annan åsikt än dig. Och hånat har du inte minst mig. Tänk efter alla vidrigheter du vräkt ur dig.
  I min natur ingår att jag trivs i Malmberget och tycker LKAB gör ett bra jobb. Och det passar inte dig!
  Det är du Gun som driver gäck med sådana som inte tycker som du.
  Det är sorgligt och tragiskt!
  Anmäl >Staffan (2009-07-27 21:16:41)

  Staffan

  Du är verkligen en sorglig läsning! Du sitter där som någon allvetare och hånar folk, som fått sina liv förstörda pga den situation som nu LKAB genom gruvbrytningen har konstruerat för dem.

  Jag undrar därför: Är du bara allmänt hängiven åt att driva gäck med människor som råkat illa ut, eller är det din rätta natur du visar fram?

  Oavsett vilket är det djupt tragiskt det som du pysslar med.
  Anmäl >Gun (2009-07-27 18:13:05)

  Håller med dig Gun när du skriver hur kunde "bli så här tokigt. Om man läser "Vems är problemet?" senaste inlägg finner man just denna vemodiga läsning du nämner. Inte ett fakta rätt och påståenden om att jag skrivit saker jag inte skrivit.
  LKAB hatet har gått överstyr hos många och det är dags att stilla sig. Överdrifter och påhopp på oss som tycker vi har det bra har gått för långt. Jo, det är för sorgligt!
  Anmäl >Staffan (2009-07-27 15:22:38)

  Håller med Redo att flytta.

  Men, men så som Staffan skriver och LKAB i sin hemsida; så luras vi lätt att tro att allt skall bli så bra med gruvstadsparker, cykelvägar över täckta gruvhål ? , en ny fantastisk framtid som ingen vet något om,

  Ingen risk för att skalv och sättningar skadar våra hus i Malmberget,
  luften vi andas innehåller flour som rengör våra tänder,
  dammet från gropen gör att våra fönster och bilar glänser som malm !
  Nej, LKAB är fantastiska på att se till att de boende mår bra och sover bra om nätterna.

  Glöm all forskning om de negativa sidorna med konstant stress och
  sömnbrist !

  Men sign "Planering och framförhållning" hade tydligen kännedom om en annan händelseutveckling och lät sig inte luras av LKABs information
  Anmäl >Vems är problemet ? (2009-07-27 13:20:09)

  SvaraRadera
 18. Tack alla ni som bidragit till en sund debatt. Sund betyder inte att man nödvändigtvis måste dela åsikt.

  Ett speciellt tack vill jag ge till de som enträget bidragit med faktauppgifter i den här debatten. I en dylik debatt är det naturligtvis bra att belysa saken ur allas synvinkel dvs. även den personliga och även den känslomässiga. Men för att det inte skall bli till ett allmänt "tyckande" vill det nog till att även fakta ligger som grund. Jag tycker att det här har presenterats mycket fakta också.

  Det har varit en vemodig läsning i många stycken. Jag hoppas att alla ansvariga sätter sig ner och analyserar inläggen. Det här är långt ifrån bra. Själv undrar jag hur det kunde få gå så här långt, bli så här tokigt.
  Anmäl >Gun (2009-07-27 13:10:14)

  gve kommun har säkerligen fått en 100 tal miljoner i ersättning för senaste området dom "omvandlar"elev hemsområdet,vad gör dom med dom pengarna ? Jo dom bygger flyghangar,förlanger landings bana,markbereder industriområde,"snyggar"till vägar i centrala gve,köper stations hus, amrkbereder ett fåtal egnahems hustomter i helikopter inflygnins område etc etc ,man frågar sig har gve kommun något eget ansvar att bygga bostäder? som ersättning för dom som försvinner i malmberget ? eller väntar man kallsinningt på att folk ska flytta ifrån samhället ?

  Anmäl >KOMMUNENS PLANERING (2009-07-27 11:44:18)

  Jag gör ett litet inlägg till! "Planering och framförhållning" är ett exempel på en person med just dessa egenskaper. Gillade inte läget och flyttade. Klokt och bra gjort av denna person. Vi som valt stanna och gillar läget har gjort det med öppna ögon och välinformerade. Snart blir vi inlösta och flyttar till närbelägena platser med pengar på fickan. Inget finns att gnälla över. Ett självvalt "problem". Jäklar vad jag trivs här i det just nu lite regntygnda, härliga Malmberget. Och snart hörs det mysiga bullret igen! Ack, vi lyckliga genuina Malmbergsbor!
  TACK LKAB FÖR GOD PLANERING OCH FRAMFÖRHÅLLNING!
  Anmäl >Staffan (2009-07-27 02:36:07)

  Placeringen av mätpinnarna är ett led i att fördriva berörda från området LKAB behöver för gruvan. Bolagets framfart sker på ett rättsvidrigt sätt, ex. länk Länk och läs kommentarerna till denna artikel.

  Därtill bedrivs gruvdriften så oansvarigt att ett antal redan tvingats fly av miljöskäl som "Vems är problemet 2" anger i inlägget. Tyvärr är det många fler som också har fått fly med förmodligen stora förluster i alla former. Djupt kränkta och fördrivna!
  Anmäl >250 st mätpinnar på rasområde (2009-07-26 22:24:05)

  "Vems är problemet?" Jo, "problemet" äger varje enskild individ och familj. Såvitt jag läst har ingen uppmanat någon till flytt. Däremot ställt frågan om det inte vore bäst att flytta om man vantrivs och mår illa i Malmberget. Att sedan skriva till oss som trivs och bor kvar "Ni hjälper verkligen till med avvecklingen av Gällivare kommun" är väl ändå "att vända på steken"?

  TACK LKAB FÖR BOLAGETS FRAMSYNHET!
  Anmäl >Staffan (2009-07-26 20:59:34)

  SvaraRadera
 19. "planering och framförhållning"
  En krona extra för huset! Nä nu är du väl lite ute å cycklar. Jag vill inte ha någon endaste liten krona extra av LKAB!!!! Jag vill bara ha det som jag har rätt till. Ett lika fint hus som jag har idag och med fin milsvid utsikt över nejden!
  Varför skulle jag ha flyttat härifrån för flera år sen??
  NEJDÅ "dom" som förstört mitt boende ska nog få se till att jag trivs någon annanstans.
  Det KOSTAR PENGAR att tjäna pengar.För allt kan inte bli vinst!
  ELLER???
  Anmäl >Jag har min egendomsrätt (2009-07-26 20:31:48)

  SvaraRadera
 20. Men det kan jag tala om, alltså varför jag inte haft framförhållning!
  Jag har stannat kvar i mitt underbara boende tills nu. Min förhoppning har ju alltid varit,att någon myndighet skulle sätta ner foten och peka på lagstiftningen. Ställa krav på bolaget att spränga dagtid och att ge direktiv till Lk att dom inte får förstöra människors bostäder.
  Men vad har hänt??? Jo LK får fortsätta med sin miljöförstörande verksamhet, ingen bryr sig.
  Men jag hade då velat bo och leva hela mitt liv här.
  Men som det nu är kan jag faktiskt inte ha ett fullgott liv.
  Jag betalar gärna flytten bara du Ingemar köper mitt hus.
  Anmäl >Redo för att fytta (2009-07-26 20:07:24)

  Alla Malmbergare kunde ha varit lite förutseende och kunnat avvecklat sitt Malmbergsboende för fem till tio år sedan. Alla visste ju var vi är på väg. Varför vänta in i det sista bara för att försöka få ut en krona extra för huset av LKAB? Ibland måste man ta eget ansvar för sitt liv och inte vänta att andra(LKAB, kommun mm) fixar ens tillvaro. Våran familj förstod tidigt att gruvbrytningen kommer att radera Malmberget från kartan så vi packade och flyttade i god tid.
  Anmäl >Planering och framförhållning (2009-07-26 16:24:39)

  Exakt och mycket bra skrivet och jag tycker det visar tydligt att dessa människor inte handlar efter Kommunmedborgarnas och framtiden för Gällivare Kommun utan för stilla sin egen egoism och förmodligen skydda eget så långt det går. Felet med folk här uppe är att man inte ställer upp för varandra och försöker få ett bra samhälle, egoismen och "jaget" är alltid det viktigaste. De blir dessvärre de som själv får bo kvar och inte kommer de heller må så bra när samhället blöder hela tiden.
  Anmäl >Vems är problemet, Bra skrivet! (2009-07-26 16:07:04)

  SvaraRadera
 21. Vi flyttar för att må bättre !
  Inte för att det är vår önskan utan för att få sovro om natten, slippa dammanet från gropen, alla otäcka skalv och en oviss framtid om boendet i Malmberget.

  Vi bekostar vår egen flyttning söderöver, sålt huset till underpris,
  ställer oss utan fast arbete, lämnar nära och kära SOM EN REGELRÄTT KONSEKVENS AV ATT KOMMUNEN TILLÅTER BOSTADSOMRÅDEN MITT I ETT INDUSTRIOMRÅDE.

  Hade det funnits en tydlig avvecklingsplan för Malmberget från kommunens sida,då hade vi stannat kvar !

  Vi har väntat i åratal men inget händer.

  Ni som skriver och anser att enda lösningen för oss som inte orkar bo kvar;
  är att flytta, lämna kommunen;
  till er kan jag bara säga GRATTIS !
  Ni hjälper verkligen till med avvecklingen av Gällivare kommun

  TACK GUN FÖR DITT ENGAGEMANG !
  Anmäl >Vems är problemet 2 (2009-07-26 12:44:33)

  Varför i hela friden skall diskussionerna alltid vara för eller emot. Lyssna på vad folk har att säga ! Störs jag om natten då är det så.

  Kärnpunkten ligger i det Boverket, Miljö- och hälsoskydd, Länsstyrelsen mfl myndigheter skriver om.
  Människor har rättigheter DÄR DOM BOR NU, så länge det finns en detaljplan för att östra och västra Malmberget är BOSTADSMILJÖER:.
  Om KOMMUNEN accepterar att östra och västra skall vara kvar så måste dom OAVSETT våra tyckanden om bra eller dåligt se till att boendemiljön
  är acceptabel och följa de lagstiftningar om rättigheten till ostört boende som gäller i dagens MODERNA Sverige.
  Istället för att klanka på att folk TALAR om störningar, arbeta för att dom får en LÖSNING på boendeproblemen.
  Vi ställer krav på en acceptabel boendemiljö ! INGET ANNAT
  Anmäl >Vems är problemet ? (2009-07-26 12:17:33)

  Detta ideliga skrivande om yttrandefrihet, medborliga rättigheter m.m. Om man inte trivs bör man flytta(medborlig rättighet).Om man nu vill flytta eller stanna får man söka sakargument för det .Flyttar man får man som andra betala notan själv(det är väl där era problem ligger?) Eller så kan man välja bo kvar tills generösa LKAB löser in. Tyvärr ett måste för kvarvarande hembygds forsatta existens. Varför framställer ni er som så fruktansvärt skadelidande? Så är det ju inte! Tvärtom har vi alla personlig vinning av det rättrådiga företaget LKAB.
  Anmäl >Ingemar (2009-07-25 17:11:01)

  ja våra kommun politiker gillar säkert att så många som möjligt flyttar från malmberget ock kommunen,Då behöver dom bara göra enkla saker som att stänga ner ock riva .
  Anmäl >VI ÄR PÅ VÄG (2009-07-25 12:19:56)

  Ingemar!
  Har du inga sakargument att komma med utan blandar hembyggd med LKAB. Denna sammanblandning är ett uttryck från en tid med utpräglad bruksmentalitet.

  Gruppen skadelidande är mycket större än de som har haft och har personlig vinning av en oansvarig gruvdrift. Oavsett fördelningen av ovannämnda grupperingar så gäller de medborgerliga rättigheterna även i Malmberget och behöver ej flytta.
  Anmäl >Skadelidande, boende i Malmberget (2009-07-25 10:44:08)

  Ingemar, VI ÄR PÅ VÄG !....
  (PS. Kanske de flesta inte gillar vad som sker men inte har den minsta möjlighet att göra som de vill)

  Det kallas fastlåsning
  Anmäl >Flyttlasset går! (2009-07-25 01:34:40)

  Så ingen i Malmberget skulle gilla sin hembygd och den fina arbetsgivaren LKAB? Förlåt, men i mina öron rena nippran. Vilken vänskapskrets! Att ni inte flyttar?
  Anmäl >Ingemar (2009-07-24 15:50:09)

  SvaraRadera
 22. Känner du tusen personer? Oj. Jag känner många men inte tusen personer. Många av dem jag pratar med tänker som Staffan med anhang. Märkligt va? Vi råkar röra oss i helt olika delar inom samhället "Good Work GUN". Tydligen råkar jag prata med den andra halvan. ;)
  Anmäl >Alla är vi oliktänkande (2009-07-24 15:31:22)

  VI kan ju klart konstatera att det är detta ämne (LKAB och KOMMUNS ojusta behandling av M-bergsborna du skall blogga om). Av de ca 1000st Gällivare och Malmbergsbor jag känner är det ingen som tycker som Staffan med påstådda anhängare så jag tycker detta verkar mycket konstigt???.
  Glad Sommar på er alla !....
  Anmäl >Good Work GUN ! (2009-07-24 01:51:44)

  Det kommer aldrig någon gruva till Gällivare...never.
  Anmäl >LKAB försvinner från Malmberget (2009-07-23 17:03:32)

  Vilket menar du har spårat ur ? Har du någon annan åsikt än de senaste kommentarerna runt pinnarna så kan du väl kommentera detta !

  Nu är det en hyggelig diskussion och inget skit-snack,tycker jag.

  Så bra att Gun har tagit upp detta ämne i sin blogg så vi kan diskutera mätpinnarna som sätts ut.

  /Karin 50 +
  Anmäl >Till hej svejs (2009-07-23 14:29:02)

  SvaraRadera
 23. Jag får tacka dig Gun för en fantastikskt bra blogg!Samtidigt vill jag tacka alla seriösa personer som skrivit inlägg. Jag har lärt mig massor!
  Jag liksom faller in i det dagliga livet och hinner inte gräva fram fakta.
  Jag bli arg när jag skakas om på natten och inte får sova min behövliga sömn. Lika arg blir jag på alla skalv och sättningar.
  Men orken att slåss för det som jag tycker är rätt hinner jag liksom aldrig med.
  Så tusen tack alla ni därute som arbetar för att vi alla ska få ett gott liv!
  Anmäl >TACK (2009-07-23 11:34:43)

  ja om 100 år är nog hela malmberget ett gruv hål,man borde nog placera ut mätpinnar i även gällivare , om 125 år spricker det nog även där
  Anmäl >mätpinnar (2009-07-23 11:31:44)

  Har inte detta spårat ur?
  Anmäl >Hejsvejs (2009-07-23 11:29:55)

  Tänk vad mycket man kan skriva om pinnar.
  Anmäl >avhandling (2009-07-23 09:51:35)

  En del av mätpinnarna placeras där öppna gruvhål kommer att uppstå. Alla pinnar i dessa områden går ej att placera ut för det är förenat med livsfara.

  I stort sett alla andra övriga pinnar placeras ut på redan påverkade områden och redan kända kommande deformationsområden. Placeringen av mätpinnarna kommer ej heller täcka hela deformationsorådet som är känt redan i dagsläget.
  Anmäl >utsatt (2009-07-23 09:34:26)

  Är detta en monologblogg?
  Anmäl >Hejsvejs! (2009-07-22 23:46:41)

  SvaraRadera
 24. pinnarna är ju till för att man ska kunna mäta eventuella små markrörelser manuellt,inte för att ge besked att det har rasat...
  Anmäl >mätpinnar (2009-07-22 23:01:06)

  Sprickzonen gick ända ner till violvägen. Firman som undersökte hela området varnade Lk om nya sprickor som låg pararellt med denna undersökta och i högsta grad VERKLIGA spricka. Dom talade om för Lk vikten av att ha en kontroll över dessa kommande sprickor i berggrunden.Eftersom dessa kunde orsaka huskollaps. Men tyvärr är ju inte bolaget intresserade av att unersöka någon som helst påverkan av deras egen verksamhet. Dom vägrar att medge någonting alls som skulle kunna bero på deras existens.
  Anmäl >Lite insatt iallafall,försöker vara seriös (2009-07-22 22:45:21)

  "mätpinnar" Om ditt svar är korrekt så innebär det att kyrkogården blir påverkad eftersom det placeras mätpinnar runt hela k-gården. Pinnarna ska ge besked om när det har rasat!

  LKAB har bortlett grundvattnet i östra Malmberget där den så kallade svaghetszonen ligger och förändrad förutsättningarna och därmed orsakat rörelserna. Har det funnits sprickzoner före gruva så har de varit vattenfyllda. Under våren tillförs sprickorna vatten och risken för rörelser ökar och är uppenbar. Detta enligt underlaget till Bergmästarens ställningstagande som "Åter till mätplintarna" har skrivit om.
  Anmäl >utsatt (2009-07-22 21:44:40)

  Varför finns inga mätplintar i östra området mot malmstaskolan ?

  svar= troligen för att lkab inte förväntar sig några markrörelser där inom överskådlig tid
  Anmäl >mätpinnar (2009-07-22 20:09:38)

  Karin 50+!
  Du kan skriva till Jonny.Sjoberg@lkab.com så får du säkert mätplintar uppsatta i ditt område.

  Givetvis påverkar markförändringar ditt hus!
  Anmäl >Åter till mätplintarna (2009-07-22 19:06:13)

  SvaraRadera
 25. Trevligt med en seriös debatt.!
  På vad sätt kan vi boende ha nytta av dessa mätningar ? Om nu mätningar visar på kraftiga markrörelser...säger det något om konsekvenserna på närliggande hus ?
  Varför finns inga mätplintar i östra området mot malmstaskolan ?
  Anmäl >Karin 50+ (2009-07-22 17:47:05)

  Re: Mimmi

  Visst är det så att det finns sättningar i normala hus.

  Men att dra det så långt, att ständiga sprängningar och eskalerande skalv skulle vara av underordnad betydelse, det är väl ändå att leva i fantasins värld.

  Skulle den hypotesen hålla betyder det att alla hus som rasat vid regelrätta jordskalv skulle vara undermåligt byggda och ske av en naturlig följd. Någon form av sans och balans får det väl ändå vara i diskussionerna.

  Jag förstår åsikterna om att bolaget intagit en märklig ställning mot ortsbefolkningen. Det hela känns verkligen olustigt hur en brytning kan få gå besinningslöst fram, utan att man tar hänsyn till populationen. Den som vill dra fram en gruvverksamhet mitt bland människor har också att ta hänsyn till det.
  Anmäl >Mimmi (2009-07-22 15:29:52)

  Fakta till "Fakta": LKAB accepterade aldrig Bergsstatens slutsats att sprickzonen genom Östra Malmberget orsakas av bolagets verksamhet. Detta ledde till följande beslut 2000-06-05:
  "Med stöd av bestämmelserna i 15 kap 3 § första stycket och 7 kap. 2 § andra stycket minerallagen föreläggs LKAB att lösa in var och en av följande fastigheter:" Sedan följer en uppräkning av nio fastigheter. Beslutet är undertecknat av bergmästare Jan-Olof Hedström.
  Hyreshusen var FAB:s egna och därför blev det ingen strid om dom, trots att de låg i samma sprickzon.
  Anmäl >Åter till mätplintarna (2009-07-22 13:29:44)

  "Åter till mätplintarna":
  Det finns inga sjunkgropar under husen i Malmberget.
  Husen som revs på Kilen stod på en krosszon i berget, den fanns där före gruvan.
  Anmäl >Fakta (2009-07-22 12:04:31)

  (forts.) Olika hus är olika känsliga för vibrationer. Ingen som helst forskning finns i hela världen på hur dagliga vibrationer under långa tidsperioder påverkar fastigheter.
  Att LKAB mot bättre vetande inte godkänner en enda skada har två orsaker:

  1. Vinstbegär.
  2. Enligt Minerallagen får bolaget inte göra någon som helst påverkan utanför sitt tilldelade brytningsområde. Om påverkan ändå sker kan det leda till åtal och till att bolaget blir skyldigt att betala skadestånd till sakägare.

  LKAB:s tidigare primitiva mätningar är underkända av både länsstyrelsen och bolaget själv. Dessa armeringsjärn nedstuckna i marken har bara varit ett spel för gallerierna sedan 1986.
  Anmäl >Åter till mätplintarna (2009-07-22 12:04:06)

  SvaraRadera
 26. Gamla hus spricker i alla städer, inte bara i Malmberget, så man kan inte automatiskt säga att alla förändringar i husen beror på gruvan.
  Det är inte den som blir anklagad för något som har bevisbördan.
  Anmäl >Re: Mimmi (2009-07-22 12:02:28)

  Till "Mimmi" och "Undrande"!
  Sprickor i berggrunden, utbredda sänkningar av markytan och sjunkgropar orsakas av de kraftiga rasvinklarna ner till de stora hålrum, som bildas vid storskalig gruvbrytning kombinerat med jorderosion pga extremt låg grundvattennivå i Mbgt.

  I och med att huset (eller vägen eller va-ledningen) inte längre har en fast grund att vila emot spricker huset, vägen, etc. så småningom sönder, men de allra första tecknen brukar vara kärvande fönster/dörrar. Se exempelvis vad som hände med hyreshusen på Kilen för ett tiotal år sedan! De måste rivas av säkerhetsskäl.
  Vibrationer som skakar om huset påskyndar givetvis förloppet. (forts.)
  Anmäl >Åter till mätplintarna (2009-07-22 11:55:54)

  Undrande.
  Nu ställde du frågan till en annan person. Men vad jag har förstått av allt som skrivits, även på LKAB:s hemsida, anser LKAB att inga hus har skadats av alla skalven, eftersom inte något ersätts. Det hela är upp till bevis för husägarna. Är inte det märkligt? Borde bevisbördan inte vara tvärtom, eftersom bolaget bedriver utbredd gruvverksamhet i området?

  Jag förstår av vad du skrivit, att du antingen jobbar för LKAB, eller står på bolagets sympatisida: De som fått sina hus skadade, eller kommit till skada/i kläm har inget att förvänta sig av bolaget. De boende får skylla sig själva.
  Anmäl >Mimmi (2009-07-22 10:16:03)

  SvaraRadera
 27. Fråga till "Åter till mätplintarna"'
  Vad menar du med "När det blir deformationer under en husgrund vilar huset på osäker grund och blir mycket mer utsatt för vibrationsskador."
  Menar du att huset får direkta skador av vibrationer eller menar du att vibrationerna orsakar sättningar i den "osäkra grunden" som då medför skador på huset. Oavsett vilket så undrar jag vid vilken vibratonsnivå du anser att dessa "skador" kan uppstå. Har du nåt exempel på nåt hus där man bevisligen fått skador av det du kallar deformationer, är inte syftet med mätningarna att flytta husen innan skador uppstår ??
  För övrigt så har LKAB mätt deformationer i mer än 20 år, fast naturligtvis inte med den teknik som medges idag, och därav de installerade mätplintarna.
  Anmäl >Undrande (2009-07-22 01:53:32)

  Karin 50+! Mätplintarna sätts upp för att mäta markrörelser och markförändringar. Dessa är oundvikliga vid den brytningsmetod som LKAB använder sig av (se hemsidan!) Sprickbildningen i berget är huvudorsaken. Den låga grundvattennivån förstärker dessa förändringar.
  Bolaget borde har börjat mäta dessa förändringar för länge sedan. Nu har dom blivit tvingade av Miljödomstolen att genomföra mätningarna.
  Markförändringarna kan bl.a. ses som "sjunkgropar".
  När det blir deformationer under en husgrund vilar huset på osäker grund och blir mycket mer utsatt för vibrationsskador.
  Mätplintarna kan INTE ge någon upplysning om risken för kommande skalv.
  Anmäl >Åter till mätplintarna (2009-07-21 18:44:58)

  Vilken populär blogg ! Snart 80 kommentarer !
  Guns blogg sätter då fart på diskussionerna.

  Plintarna är nog där för att LKAB MÅSTE göra något åt situationen med skalven.
  Det har säkert ett gott syfte som att förutse var känsliga områden är och om möjligt förebygga /förhindra allvarliga skador.
  Som boende här så blir jag lite frågande till om detta skulle ha någon betydelse
  för oss boende.

  Någon insatt som kan svara utan skit-snack ?  Anmäl >Karin 50+ (2009-07-21 15:55:58)

  Varför ska Karin 50+ skämmas över andra, det drabbar väl inte dig när andra kommenterar? Vi måste klara av att ta alla sorters kommentarer och åsikter utan att döma. Klarar man inte det ska man nog inte skriva insändare, bloggar eller annat tyckande i offentligheten.
  Anmäl >Take it or leave it (2009-07-21 15:10:17)

  Åter till mätplintarna

  Jag håller med dig. Det är som att springa efter vatten när branden redan är släckt och allt redan är nedbrunnet.
  Anmäl >Mimmi (2009-07-21 12:59:31)

  Jag tycker inte man ska använda såna ord, Roger.
  Gun har självfallet sina fulla rätt att tycka vad hon vill och även skriva det. Och tåla att vissa läsare inte håller med.
  Gun, jag hoppas du fortsätter med dina kritiska texter, och att alla väljer en mer resonerande ton och argumenterar i sakfrågorna.
  Anmäl >Tin (2009-07-21 11:35:22)

  Jag tycker att du kan blogga i Göteborg, på GT, där passar du bättre!
  Här är du verkligen en katastrof!
  Anmäl >Grammatica (2009-07-21 10:52:10)

  SvaraRadera
 28. Ja just ja, det var mätplintar det handlade om ;)
  Anmäl >Urspårad debatt (2009-07-21 10:10:37)

  Tråkigt att läsa de senaste inläggen. Jag skäms över den intellektuella kapaciteten som tycks råda hos vissa personer som Roger och Staffan och hoppas innerligt att de inte är bosatta i Mampa. Har vi sånt folk här då förstår jag sannerligen varför utvecklingen stagnerat i Malmberget.

  Att ha olika meningar är en sak men skit o piss kommentarer ..!
  Herregud ; Finns det vuxna som uttrycker sig som signaturen Roger ?

  Men de visar å andra sidan så visar de vad de går för
  - Huga, säger jag bara.

  Anmäl >Karin 50 + (2009-07-21 10:06:30)

  Det är fantastiskt att LKAB:s hemsida säger att man är ute efter ett nollvärde inför förväntade kommande deformationer! Markdeformationer utanför industristängslet har ju redan uppkommit!
  Det är som häromåret när LKAB skulle ta fram ett nollvärde på inverkan på grundvattnet. Flera tiotal år efter att grundvattennivån i Malmberget hade sjunkit till en katastrofalt låg nivå som påverkat både vattendrag, kallkällor, mark och byggnader!
  Anmäl >Åter till mätplintarna (2009-07-21 09:12:05)

  Håller man med bloggaren, så går allt fint. Tycker hon är ett skämt. Hon har gjort bort sig för all tid o evighet. Nu försöker hon hålla huvudet uppe över vattenytan. Chippa efter luft. Hon har bränt sina krut. Sitter bara och traglar samma dynga, men budskapet är detsamma. Dvs det som kommer från mitt arsle: SKIT! För böveln vilken tragisk människa.
  Anmäl >Roger (2009-07-21 00:48:45)

  SvaraRadera
 29. Tin.
  Om man rycker ut något ur sitt sammanhang, som du nu gjort, då kan man onekligen koka soppa av en spik. Det är inte alls svårt, det är det enklaste man kan ägna sig åt. Jag kan t.o.m. med lätthet göra det av det lilla du skrivit! I vilket syfte du valt att göra det, får mig att fundera en hel del, vad är det för ömma tår jag trampat på hos dig?

  Jag kan för mitt liv inte begripa att ni inte skriver egen blogg, ni börjar ju bli en hel del som har mycket att säga. Sjung ut vet ja´!
  ---------
  R Ja, eller så är det du som inte läser vad jag skriver. Du har gjort exakt samma sak i ett annat sammanhang. Din reaktion är därför inte förvånande, den är förväntad. Trots att du säger dig dela åsikter med mig i sak.
  Anmäl >Gun (2009-07-20 23:56:20)

  Roger Du har rätt! R Du har rätt! Tin Du har rätt! Och många, många fler!
  Gun, med anhang, har allt annat än rätt. Men som sagt, nu skiter vi i det här(iallafall för tillfället). Har inte tid att ägna dessa provokatörer just nu!
  Anmäl >Staffan (2009-07-20 19:02:17)

  Ähhh. Du läser inte inläggen eller så vill du inte förstå att det finns en annan verklighet. I sak är du och jag överens, men du vill inte ta in andra sätt att se på verkligheten.
  Kort sagt: Du har bestämt dig och stängt dörren.

  Nu skiter jag i det här. Ingen idé att slösa tid.
  Anmäl >R (2009-07-20 18:35:17)

  Jag ser att det väcker irritation om att en del av LKAB:s oansvarighet blir beskriven. Det bryter ett gammalt mönster om att ?inte oroa befolkningen och anställda?. Därav denna skriftväxling med att skjuta budbärarna. Det ligger inte i LKAB.s intresse att negativa sakfrågorna blir omskrivna, därav irritationen. En del är väl avlönade och belönade av bolaget.
  Anmäl >läsare av bloggen (2009-07-20 17:01:11)

  lösas ut ?
  Ojdå, det blev fel signatursvar i förra svarsinlägget.

  Naturligtvis är en självklarhet, att alla utan undantag beredas nytt boende, som är likvärdigt. Dvs. de som nu vill ha det. Det finns lagar som reglerar det hela. Läs min blogg av den 21 maj så ser du vad näringsministern svarat om det operativa ansvaret!

  Vi har ju sett här och i andra inlägg, att en del är helt nöjda med sitt boende och situationen i Malmberget. De är t.o.m. så nöjda att de inte ens unnar dem, som inte är av samma åsikt, friheten att välja. Man får inte ens skriva något om det, utan att räknas som uppviglare med dold agenda. Vi skall alltså begränsa yttrandefriheten för både privatpersoner, press och myndighetspersoner annars rubbar vi deras nöjda cirklar!
  Anmäl >Gun (2009-07-20 16:46:27)

  Några citat från Gun, som säger att hon aldrig hävdat att hon vet bäst:
  "Nej, jag vet, man skall inte retas med de som inte är pålästa!"
  "Någon mer världsfrånvänd än du det får man nämligen leta långt och länge efter. Du är fullständigt hjärntättad!"
  "Jag ser, jag hör, jag läser, jag reagerar, vilket du också borde göra, eftersom jag utgår att du trots alla dina floskler är fullvuxen!"
  "Jag läser nog på bra mycket mer än ni någonsin uppenbarligen gjort,"
  Anmäl >Tin (2009-07-20 16:27:50)

  SvaraRadera
 30. Ojdå, självaste "överjönset" Roger har sjungit ut! :-D
  -----
  Sorry, R, men jag förstår inte vad du menar med att jag lägger orden i din mun. Jag försöker hålla den här debatten enbart saklig. Du vill tysta mig, genom att tala om vad jag inte skall göra, tala om vilket ansvar JAG har, att folk inte har humor, inget förstår osv. Min blogg, mailet från Maud Olofsson är publicerad den 21 maj. Näringsm. var tydlig där hon informerade om vem som hade det yttersta operativa ansvaret!
  ------
  Snedvriden propaganda
  Du misskrediterar verkligen malmbergarna, precis som om de vore en fårskock utan eget tänkande. Dina egna påhitt och omskrivningar, det får du ägna dig åt själv utan min medverkan.
  ------
  lösas ut ?
  Självklart kan inga människor lämnas därhän, alla utan undantag har precis samma rätt.
  Anmäl >Gun (2009-07-20 16:13:33)

  Denna blogg är unik. Om man har avvikande mening än bloggaren med anhängare beskylls man för det mest fantastiska saker. Akta Er för att skriva att Ni gillar LKAB och Malmberget. Då är Ni ett hot mot yttrandefriheten. Ett antal myndigheter räknas upp och huxflux hotar man deras yttrandefrihet också. Ingen mening argumentera mot sådant lågvatten inlägg.
  Sitter just med min kaffekopp och njuter i det fagra Malmberget och hoppas få göra det en tid ännu. Helst utan uppviglande störningsmoment från sådana som gjort det till sin vardagssyssla. Sist, jag litar på LKAB och är så glad att företaget finns!
  Anmäl >Staffan (2009-07-20 15:07:40)

  59 kommentarer på en ointressant blogg. Har ni så lite att göra era jönsar???
  Anmäl >Roger (2009-07-20 14:27:59)

  R. "Sedan önskar jag verkligen att du slutar lägga åsikter och tyckande i min mun".

  - VAD menar du med den skrivningen? Jag har väl inte lagt några ord i din mun, jag tycker du talar på rätt bra själv och jag respekterar (även dina) åsikter fullt ut.
  -----
  Snedvriden propaganda.
  Självklart måste det gälla alla utan undantag!
  -----
  Snedvriden propaganda
  Nu tycker jag du är utomordentligt barnslig. Menar du på fullt allvar att människorna i Malmberget är bakom flötet? DET är väl verkligen att underskatta sina medmänniskor på den ort där ni bor! De är nog fullt kapabla att ta vara på sig- och tänka själva!
  Anmäl >Gun (2009-07-20 12:56:47)

  SvaraRadera
 31. Jaa, du Gun. Vad Måddan är ute och cyklar i vet jag inte. Faktum är fortfarande att vi alla (?) genom Näringsdepartementet(ND) äger LKAB och ND kan ta VD styrelsen i örat om de vill varpå styrelsen tar VD i örat.
  Sedan önskar jag verkligen att du slutar lägga åsikter och tyckande i min mun

  Till någons annan: 'Jag har inte ropat på Moder Svea. Jag skrev att Moder Svea, likt andra kolonialmakter skiter i oss ute i provinserna. Såväl den nya som den gamla regeringen. Pengarna vi producerar tar de emot, men sedan är det stopp. DET är en jäkla skillnad. :)
  Anmäl >R (2009-07-20 12:02:18)

  Att ha som sitt yttersta mål att oroa så många som möjligt när man själv inte är drabbad är så lågt och oanständigt man kan komma. Du borde skämmas med din snedvridna propaganda som bara går ut på att försöka smutskasta och förlöjliga Malmbergarna och LKAB.
  Anmäl >Snedvriden propaganda (2009-07-20 11:58:28)

  att lösas ut ,gäller det även bostadsrätts innehavare,hyresrätter,? Jag tycker inte att det bara är villa ägare som som ska ha möjlighet att få sitt boende flyttat eller ersatt med ett likvärdigt!

  Anmäl >lösas ut ? (2009-07-20 11:55:20)

  mätpinnar.

  Jag har också läst mig till samma information. Men du får nog läsa om min blogg, den verkar ha fallit ur glömskan.
  Anmäl >Gun (2009-07-20 11:53:36)

  apropå inget... mask i kålroten :)
  Anmäl >mätpinnar (2009-07-20 11:42:23)

  LKAB kommer att placera ut mätplintar runtom i Malmberget. Syftet är att på lång sikt kunna följa och förutse eventuella framtida markdeformationer som gruvbrytningen orsakar.

  Under våren och sommaren 2009 placeras 250 mätpunkter ut runtom i centrala Malmberget samt i bostadsområdena vid malmkropparna Fabian och Kapten. Plintarna sätts ut inom inhägnat industriområde, på kommunal allmän mark samt på privat mark.

  För att få ett nollvärde att utgå ifrån i mätningarna placeras plintarna ut flera år innan någon markdeformation förväntas uppstå. De mäts sedan in regelbundet med så kallad GPS-teknik genom att personal åker runt med instrument som placeras på mätpunkterna. Själva plintarna innehåller ingen utrustning som sänder eller tar emot information.

  saxat från lkabs hemsida
  Anmäl >mätpinnar (2009-07-20 11:35:49)

  SvaraRadera
 32. LKAB sköter företaget bra

  Lära dig att hålla dig till sanningen! Jag har ALDRIG NÅGONSIN tyckt att någon inte får tycka att det är helt ok med att bo i Malmberget, dvs. tycka att det är ok med de eskalerande skalven, förstörda hus som inte ersättsa av LKAB, förslumningen etc. Jag har PROPAGERAT för att de som vill bo kvar, skall också ha rätten till att göra det, men de som INTE vill bo kvar i detta, skall lösas ur denna boendemiljö omgående! - Nog var det väl katten om du inte skall förstå en så himla enkel sak, utan att sprida lögner om mig. Det är fö inte jag som är problemet! Läs de övriga inläggen av bl.a. sign.Vi måste värna om yttrandefriheten! - det finns faktiskt fler i den uppräkningen Riksantikvarieämbetet och Gve kn:s egen miljö och byggnadsnämnd m.fl. + en hel politiker i kn.
  Anmäl >Gun (2009-07-20 10:54:03)

  Guns yttrandefrihet är att Staffan och de som tycker som han inte ska få yttra sig...
  Anmäl >Dubbelmoral (2009-07-20 00:26:11)

  (forts.) Boverkets rapport sept 2008, s. 5:
  "Bland boende i Mbgt har det utbildats .... intresse för de miljöfrågor som de boende drabbas av. Damning från krossmaterial vid återfyllning av Kaptensgropen, buller, vibrationspåverkan från seismiska rörelser och gruvverksamhet, deformationer (fastighetsskador samt säkerhet mot olycksfall), förslumning, försämrade kommunikationer och samhällsservice, försämrad kommersiell service, minskad social rörlighet för främst äldre, ekonomiska konsekvenser med prisfall på fastigheter, oro, störd nattvila och osäkerhet kring frågor som eventuell gammastrålning och radonavgivning från berggrund och fyllnadsmassor, medför olägenheter i varierande grad för de boende i Mbgt."
  Som ni ser är Gun inte ensam om att se problematiken med att bo i ett industriområ
  Anmäl >Vi måste värna om yttrandefriheten! (2009-07-19 20:05:27)

  När du Staffan tycker att Gun inte ska skriva om det hon vet och vad hon tycker, är det faktiskt en uppmaning till henne att hålla käft, alltså utgör du ett hot mot yttrandefriheten.
  När R beskyller henne för att starta en brand innebär det samma hot.
  Observera att när Gun började med sitt bloggande så hade Miljödomstolen redan i sin dom 2007 skrivit: "Det kan med fog ifrågasättas om inte olägenheterna av den sökta verksamheten är så betydande att stoppregeln i 2 kap. 9 § miljöbalken är tillämplig".
  Även Boverket har senare beskrivit miljöproblemen mycket detaljerat i två av sina regeringsrapporter.
  Ingen av domarna och ingen av utredarna på Boverket är bosatta i Malmberget, så dom borde väl enligt er inte heller få "uppvigla" malmbernarna!
  (Forts. följer)
  Anmäl >Vi måste värna yttrandefriheten (2009-07-19 19:50:15)

  SvaraRadera
 33. Men kära nån "Vi måste värna yttrandefriheten", fattar du vad du skriver? Knappast! Att låta mig ha en åsikt hotar yttrandefriheten? Börjar inte detta bli lite väl lågt? Jag upprepar, jag gillar LKAB och Malmberget och vill inte att utomstående hela tiden skall skriva illa om det. Skadar detta yttrandefriheten?
  Anmäl >Staffan (2009-07-19 15:27:30)

  R.forts. Jag tror du därför måste tänka om, du har satt fokus på helt fel saker och som jag ser det har du liksom en del misstolkat det jag skrivit, trots att jag verkligen gett mig vinn om att saxa rejält ur dokument, som finns tillgängliga för allmänheten - mao presenterat fakta.
  Det finns alla möjligheter för gve kn att leva & blomstra vidare, man skall vara en klåpare om man inte ser de möjligheterna! Men man kan inte fortsätta den här nedåtgående trenden och vara slavrepublik åt LKAB & staten, det finns människor att ta hänsyn till! Ni har redan fått massor av myndigheter att bistå er, så den där brandfacklan har jag svårt att ens förstå vari den skulle bestå i.

  Staffan, du nu har varit linlus nog på min bekostnad. Du kan skaffa dig en egen blogg! Dvs om du nu hade kurage till det.
  Anmäl >Gun (2009-07-19 14:46:58)

  R
  Nu påstår du något om LKAB, som inte är sant. Jag ber dig därför att läsa det svarsmail, som jag fått av näringsministern Maud Olofsson och som jag i dess helhet lät publicera här i min blogg. Det är visst så att LKAB:s ledning har att ta hänsyn till saker och ting. Du gör det väldigt enkelt för dig när du fråntar dem det ansvaret. Läs om den bloggen så slipper vi diskuterat ytterligheter. Jag kastar inget skit på malmbergarna, jag verkligen lider med den situation de är satta i. Dessutom alla kommunmedborgare, därför att det är de som i slutändan blir drabbade, det är inte så svårt att inse. Det har iaf myndigheterna insett och det är tack och lov nu en enstämmig front, som tycks vara mobiliserad. De inser att den här trenden kan inte fortsätta. Gör du?
  Anmäl >Gun (2009-07-19 14:29:05)

  Jasså, Staffan, du vill ändra tryckfrihetsförordningen!
  I fortsättningen skall det bero på VAR man bor om man får skriva fritt! Om man ska skriva om Malmberget måste man bo här. Och dessutom ska man helst tycka som du! Det innebär att länsstyrelsen, Boverket, Strålsäkerhetsmyndigheten och Näringsdepartementet, för att inte tala om miljödomstolen, inte får skriva om Malmberget och LKAB, i varje fall inget som helst negativt! Med ditt sätt att cencurera får inte ens LKAB:s huvudkontor i Luleå och Lotta Fogde har ngn uppfattning om Malmberget.
  Nu börjar ditt rätta ansikte träda fram.
  Anmäl >Vi måste värna om yttrandefriheten! (2009-07-19 14:05:54)

  Jo, vi trivs också. LKBA är min arbetsgivare och vi störs inte av gruvdriften trots att vi bor i Malmberget nära gropen. Så alla har inte samma åsikt som Gun. Vilket hon gärna vill.
  Anmäl >LKAB sköter företaget bra (2009-07-19 13:54:26)

  SvaraRadera
 34. Ja du R, du verkar tro att Moder Svea skall komma och rädda malmfälten.
  Du verkar tro att det staten som skall detaljstyra LKAB.
  Detta ska företaget själv kunna inom ramen för deras ekonomi göra(dom har stora pengar).
  Men OK det gör dom inte så då måste väl en ny styrelse utses. Som kan ta ansvar för att lite av alla miljarder går till att se till verkningarna av deras egen verksamhet avhjälps genom att se till att människor inte behöver bo ovanpå gruvan.
  Anmäl >Moder Svea är väl ändå inte ansvarig i detalj (2009-07-19 13:10:21)

  SvaraRadera
 35. Gun, du skriver att i dig har jag min överman. Okey Gun, utan tvekan är det så vad beträffar att häva ur sig nedrigheter och annat nonsens. Nu är det så att jag tycker LKAB sköter sina kort väl och jag stortrivs i Malmberget. Jag och många med mig vill inte att du skall sitta i Göteborg och dagligen skriva illa om vårt samhälle och företag. Vi önskar du riktar din frustration åt annat håll.
  Anmäl >Staffan (2009-07-19 12:34:05)

  LKAB har att följa Svensk lagstiftning och inget annat. Denna lagstiftning följer inte LKAB som styrelsen med bolagsledningen ska ställas ansvariga för.

  Gun har i sina skrivningar tacknämligt get uttryck för våra drabbades situation och utsatthet.

  Förhoppningen är att ägaren inser att gruvdriften bedrivs under oansvariga former och vidtar lämpliga åtgärder. Tillsätter en ny styrelse och följaktligen blir det bytte av ledning i bolaget. Alternativet är en försäljning bolaget.
  Anmäl >utsatt (2009-07-19 12:08:21)

  Gun
  Vad du skall göra istället vet jag inte. Det vet du nog bäst själv. Entusiasm och engagemang har den otrevliga bieffektetn att klarsynen, objektiviteten och analysen blir lidande. Du står och sprutar vatten på elden med förstår inte att det är bensin som kommer ur slangen. Orden du skriver ökar branden. Dessutom sprutar du åt fel håll, på människorna här, Mampa och LKAB. LKAB:s styrelse FÅR INTE göra något som inte står i ägardirektiven ELLER som man inte fått direkta order om från ägarna, Näringsdepartementet.
  Vi far illa av elden din bensin underhåller.

  Anmäl >R (2009-07-19 10:59:10)

  SvaraRadera
 36. LKAB skall inte bestämma när det är dags för mig som privatperson att pröva nått nytt med enorma skulder och svårigheter/stora besvär/lämnande av vänner och släkt efter sig hals över huvet lämna orten p.g.a den fullständigt ohållbara situation som de utsätter oss kvarvarande i Malmberget för. Ett ord till Gun också är att ta inte en som Staffan på allvar som aldrig törs visa vem han är och står för öppet, så ta det med en nypa salt- det är avundsjuka stackare som inte förstår bättre...
  Anmäl >Pröva nått nytt? (2009-07-19 04:30:07)

  Sagolika Gun, grattis till din "välförtjänta" utmärkelse som min överman. Trist bara att det var du själv som står bakom utmärkelsen. Likt alla de löjliga prisnomineringar du gett mig. Verkligheten är den att LKAB är den näring som håller Gällivare kommun vid liv. Utan LKAB fanns här inga samhällen och de eventuellt kvarvarnande finge väl mat bombas. I inläggen gnälls om "fångar i sina egna hem" osv. Samtidigt vill man påskina att alla grannar flyttar söderut, tydligen företrädesvis till döende Boden. Vilken logik!! Nej, inse att utan LKAB vore vi inte de lyckliga som får vara här. Och när dagen kommer då vi måste lämna Malmberget får vi i utbyte pengar eller en villa i 2 miljoners klassen. Sluta nu domedags profeter! Jag trivs så i MBGT!
  Anmäl >Staffan (2009-07-18 22:56:52)

  Prova något nytt! Kommunen ska inte bygga! Det är naturligtvis den som förstör boendemiljön och tvingar folk på flykt som ska ta ansvaret för detta!
  Nämligen LKAB!!!
  Anmäl >Det är LKAB som ska bygga nya bostäder! (2009-07-18 18:27:37)

  Håller med "Prova något nytt*!
  Oavsett det handlar om glesbygdsbor eller storstadsbor.
  Trevlig helg!/Tommy
  Anmäl >Tommy (2009-07-18 18:17:24)

  SvaraRadera
 37. Det är dumheter att bygga nya bostäder eftersom befolkningen ändå kommer att minska i snabb takt. Ska kommunen om tio till femton år stå med tomma lägenheter igen som måste rivas? När låt det bli naturligt i processen att folk flyttar från kommunen. Det finns många som i nuet kommer på att det inte finns något i samhället som håller dem kvar. Bryta upp och uppleva andra ställen är bara upplyftande och utvecklande. Räds inte förändringar. De är ofta till godo. Sitta och mossa ner sig i en utfyttning och ödemarkskommun skapar bara depression.
  Anmäl >Prova något nytt (2009-07-18 16:16:04)

  Nu får Staffan med anhang ge sig! Ni som tror att LKAB är lösningen och svaret och det enda som ska gälla. LKAB får se till att börja bygga nya bostäder, och det illa kvickt! Tre av mina grannar flyttar till södra Sverige och till kusten i höst. Det är sjukt att ett gruvbolag ska få bestämma hur många invånare kommunen ska ha i framtiden!
  Tack Gun och alla andra som kämpar för att Gällivare kommun ska kunna fortleva och blomstra!!!
  Anmäl >Stoppa utflyttningen! (2009-07-18 13:34:17)

  Om man i resten av Sverige insåg hur LKAB beter sig mot oss skulle det bli ett ramaskri och många även utanför Malmberget skulle kräva omedelbart byte av styrelsen eller utförsäljning till ett seriöst gruvbolag, om nu något sådant finns. Inlägg som "Allt löser sig" gör att många blir ännu mer förtvivlade och bestämmer sig för att flytta. Med den inställningen kommer inget att förändras. Förra året flyttade många från Malmberget till andra kommuner. I år blir flyttvågen ännu större. Kommunalpolitikerna måste vakna upp om man vill att kommunen ska bestå. LKAB är inte Gällivares räddning. Bolaget kan orsaka kommunens fall, om man inte omedelbart ändrar attityd både till oss malmbergare och till kommunen som helhet!
  Anmäl >Är detta slutet för Gällivare kommun? (2009-07-18 13:28:27)

  SvaraRadera
 38. Till "Det löser sig". Det är inte Gun som är problemet. Det är LKAB och kommunens behandling av oss malmbergsbor som är problemet. Tror du verkligen att vi kommer att fortsätta låta oss hunsas på det sätt som vi har gjort sen 60-talet. Hur många privatpersoner har inte fått sitt liv förstört, särskilt de se senaste två decennierna?
  Vad får dig att tro att LKAB helt plötsligt kommer att ändra sin hånfulla attityd mot befolkningen? Bolaget har inte givit en endaste signal om en attitydförändring.
  Kommunen har inte heller haft en enda diskussion med oss om "Gruvstadsparker", trots att vi har begärt att få vara med och diskutera detta dubiösa begrepp.
  Anmäl >Vargen har redan kommit. (2009-07-18 13:18:24)

  Allt löser sig...
  Du egentligen vet jag inte om jag skall skratta, eller gråta åt ditt "vargen kommer". Du kanske skall sätta dig ner och läsa sagan, så vet du också hur den slutar och vad den går ut på.

  Det har sina fördelar, att läsa saker och ting istället för att plocka något ur luften, som man tror att så här är det.

  När du ändå sätter dig ner och läser sagan, så läs även länken som signaturen "drabbad av oansvarig gruvdrft" låtit sätta in i sitt svar.

  Det är iaf en god början.

  Ha´en trevlig helg och fortsättning på sommaren, nu övergår jag till något mer lättläst.
  Anmäl >Sagotanten Gun (2009-07-18 11:59:51)

  Faktum är att:

  Ett stort antal boende i Malmberget har tvingats flytta av outhärdlig miljö, blivit miljöflyktingar.

  Många har fått sin tillvaro raserad genom att de blivit fångar i sina egna hem.

  Ett stort antal har blivit fördrivna från sina hem och i vissa fall från sina egendomar.

  I den senaste fördrivningen blev fastighetsägarna grundlurade av LKAB och kommunmedborgarna blev lurade på ett x-antal hundratalet miljoner (Tallbacka, Myråsen,Bäckåsen).
  Ex. länk fastighetsägare, Länk

  Ytterligare Malmbergare ska fördrivas under bedrägliga former under arbetsnamnet Gruvstadsparker.

  Omgivningen med boende blir utsatta av stora mängder giftutsläpp från LKAB:s verksamhet.
  Anmäl >drabbad av oansvarig gruvdrft (2009-07-18 11:25:42)

  R. Du har fortfarande inte talat i klartext, vad det är du tycker att jag skall göra.
  Lägga ner min blogg?
  Bli tyst jag också?
  ---
  Allt löser sig... Hur har den tysta diplomatin löst det hela menar du? OK, vi utgår ifrån att det är jag som är problemet. Men resten då? Vet du verkligen hur många myndigheter som nu är bekymrade över det uppkomna läget? Skall de också lägga ner, eftersom de är bekymret i dina och dina gelikars ögon?
  ---
  Staffan, för att du uttalat en lögn tillräckligt många gånger blir det fortfarande inte en sanning. Lägg ner, du har mött DIN överman. Du har inte ens kurage att blogga själv!  Anmäl >Gun (2009-07-18 11:20:37)

  SvaraRadera
 39. Åhå, "Vargen kommer" fortsätter i blogg efter blogg. Ändå försvinner bit för bit av Malmberget men i slutändan kommer alla att få en lösning på sitt problem i god samförstånd med LKAB. Ingen har blivit kvar innanför stängslet. Så denna uppviglade masshysteri från annan ort skapar bara oro i magen på dem som inte kommit i förhandlingsläge med LKAB. Men den tiden kommer så lugn. Sluta läs uppviglande bloggar och för istället konstruktiva samtal med de berörda parterna, LKAB och kommun.
  Någon här har personligt agg mot LKAB därav denna smutskastning och uppvigling.
  Anmäl >Allt löser sig... (2009-07-18 08:47:00)

  Lugn. Som jag skrev: I sak är vi överens. Det är bara metoden jag har synpunkter på. Det har aldrig varit en höjdare att kasta bensin på elden.
  Anmäl >R (2009-07-17 23:04:00)

  Gun, Gun, lugna dig! Jag är den angripne här. Severats tillbaka? Dumheter! Det där med påläst ids jag inte ens kommentera. Inte heller vill jag av vänlighet gå in på hur många ggr du måst rättats. Tycker det är komiskt och avslöjande att du Gun anser dig ha rätten att avgöra om någon "välförtjänt" skall severas oförskämdheter som du ohejdat utdelar. Inser du något? Att jag skall serveras "välfötjänta" angrepp beror helt klart på att jag trivs i Malmberget och gillar LKAB. Är inte det underligt? När skall det sluta?
  Anmäl >Staffan (2009-07-17 20:15:41)

  R.

  Det är nog bättre att du talar ut i klarspråk, vad det är du vill ha sagt. Jag är dålig på telepati.

  Jobba politiskt? ALDRIG med min fot sa benet! Har aldrig och kommer aldrig att finnas inskrivet på min världskarta.

  Jag hyser fortfarande stor kärlek till min hembygd även om jag VET att Malmberget är dödsdömt, så även kyrkogården. Mitt syfte, jag säger det igen, det är att faktiskt belysa, att nu måste man ta tag i helheten, det går inte att flytta ett hus hit, eller dit, eller lämna några därhän i smeten, som vill därifrån!

  Jag är för att alla människor skall ha valfrihet att själva välja. Vill man nu leva så att man står bostadslös huxflux, ja, men låt dem träffa de valen. Men låt dem som inte vill ha oacceptabel boendemiljö längre, bli utlösta. Alla nöjda och belåtna, eller hur?
  Anmäl >Gun (2009-07-17 18:55:40)

  Tin. Ta det nu lite lugnt och framförallt ANDAS!

  Har jag någonsin påstått att jag läst mer än någon annan och vet bäst? VART har du lyckats läsa dig till det?

  Däremot har jag påstått att jag är hyfsat påläst, det är en helt annan sak och jag har också öppnat upp för det, att skulle det nu vara så att jag möjligen har missuppfattat något, så är den personen välkommen, att förklara för mig vad det är jag har missuppfattat!

  Vad beträffar Staffan så har han gjort sig väl förtjänt av det han har serverats tillbaka. Jag är inte längre någon "vända andra kinden till person" detta "bäst före datum" har redan passerats i mitt liv. Ställer du upp på sånt är det upp till dig. Men fordra inte att jag skall göra det.
  Anmäl >Gun (2009-07-17 18:42:01)

  Tin! Jag tror inte att du behöver vara orolig över Staffan. Han kan säkert ta vara på sig själv.Eller tror du inte det?
  Däremot borde du oroa dig över alla malmbergsbor som inte klarar av sin usla och farliga boendemiljö!
  Anmäl >Tack för ordet (2009-07-17 18:28:05)

  SvaraRadera
 40. "Kärleken till min hembygd".. Hmmm.. Försök belysa det som var istället. Nuläget är nuläge och ett bistert faktum kommer vi aldrig ifrån: Malmberget ligger på malmen och de som gräver upp malmen finns här för att... gräva upp malm och de som äger de som gräver upp malmen vill ha vinstvinstvinst och skiter i Malmberget.
  Cynism och vinsthunger.
  Återigen: Du kanske skulle jobba politiskt?
  I sak är vi överens. Glöm inte det. Tror dock du ger dig på fel del i kedjan på fel sätt.
  Anmäl >R (2009-07-17 15:58:26)

  R.
  Ja förutvarande regering har get ut vägledning och organiserad att malmen kan tas ut så billigt som möjligt. Nuvarande regering har tagit över och fortsätter med den förra regeringens arbete. Allt detta sker på våran bekostnad såväl som enskild och medborgare i Gve-kommun.

  Att ansvariga och styrande i denna kommun medverkar till detta är minst sagt en skandal. En oberoende utredning vore på plats.
  Anmäl >plundrad (2009-07-17 15:03:54)

  Om man har en blogg ska man kunna ta kritik och svara på sakfrågor.
  När Gun blir ifrågasatt gör hon personangrepp och förklarar att hon har läst mer än någon annan, så hon vet bäst.
  Osmakligt att hela tiden hoppa på Staffan i blogginläggen också. Gun har ju sagt att hon försvarar yttrandefriheten, men det gäller visst bara dem som tycker att allt i Malmberget är dåligt och fel?
  Anmäl >Tin (2009-07-17 14:57:45)

  Det förväntas antagligen av staten att LKAB:s styrelse skall ha ödmjuka kontakter med människorna som bor här.
  Det kan dock också vara så att ägardirektiven är i stil med "kör över lappdjävlarna och ro hit med pengarna!"
  Oavsett vilket måste näringsdepartementet tvingas till att byta ut den nuvarande styrelsen i LKAB. Den är uppenbarligen helt inkompetent vad gäller miljöfrågor och visar ingen som helst respekt för malmbergsborna.
  Nya ägardirektiv måste givetvis också till. Annars är enda lösningen utförsäljning av LKAB.
  Anmäl >Till R (2009-07-17 14:53:15)

  Jag skrev tidigare att LKAB skött sig som skitstövlar.. Det är väl egentligen inte riktigt sant. LKAB gör det dom förväntas göra: skopa upp malm och dra in pengar till ägarna. Alltså enligt det "Ägardirektiv" som sannolikt finns någonstans.
  Om det är någon som skött sig illa är det väl staten, och Näringsdepartementet, som inte gett klara ägardirektiv till LK att ordna till "Mampafrågan". Det är DÄR skon klämmer, och inte vad LK:s ledning gör eller inte gör..
  Nu styrs Näringsdep. av borgerlig politik, men förra regeringen var Socialdemokratisk... Och förra..
  Anmäl >R (2009-07-17 11:01:52)

  SvaraRadera
 41. R. Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Skapa en motpol till mitt bloggande, som uppenbarligen för en del upplevs, som en vass sten i skon= irriterande! Bli bloggare själv, så är saken avhjälpt.

  I min blogg däremot kommer även i fortsättningen att återfinnas det mitt hjärta är fyllt av, omsorgen om och kärleken till min egen hembygd. Jag vill att den skall leva vidare och blomstra och att människorna inte skall gå en kräftgång till mötes. Jag tycker att det är dags att stoppa ner foten, det här har fått fortgå lite för långt. Jag vill att folk skall få det fortsatt bra och då kan man inte se från den ena dagen till den andra, det är redan ur kurs! Så många lidande som det redan har skördats/skapats är faktiskt fullständigt oacceptabelt i mina ögon. Var är din gräns?
  Anmäl >Gun (2009-07-17 09:59:32)

  R. Jag tycker inte att något annat tycks ha bitit på den trista trend som uppstått. Tycker du dig ha funnit något, så är jag sannerligen djupt tacksam om du kan tala om vari den säkra tåten återfinns.

  Det är verkligen ingen rolig läsning, att se vad som hänt och det värsta är att detta kommer att drabba kommunen i stort, ÄN så länge har det "bara" varit husägare i Mbgt! Men läs innantill, LKAB är INTE beredd att bekosta samhällsomvandlingen, som de ställt till genom sin brytning. Mitt skrivande har bara ett enda syfte, det är att ni skall vakna upp och engagera den här miljöministern och näringsministern och regeringen. DE måste gå in och ta sitt fulla ansvar! = LKAB kör med uttröttningsmetoden mot kommunalinnevånarna. LKAB vill generera vinster till vilket pris som helt uppenbarligen.
  Anmäl >Gun (2009-07-17 09:45:36)

  Vi har det bra i Malmberget.

  Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen, eftersom det verkar vara svårt att ta in somt, som kommer ifrån mig:
  Anklagelser om att jag skulle vara ute för att skapa masspyskos etc. GE ER - agera som de vuxna ni är!

  Jag ser verkligen LKAB:s förtjänster, men när jag under ganska många år, dvs. innan jag öppnade näbben överhuvudtaget, upptäckte att de faktiskt är mer intresserade av att gå aktieägarna till mötes, än den ortsbefolkning som ALLTID ställt upp på bolaget, DÅ fick jag faktiskt nog! Nu ser jag klara tecken på att de fullständigt har tappat greppet! VEM är det ni skall hänga för det? MIG?

  Ni som är så himla nöjda, hur skall ni förklara för det uppväxande släktet, att ni varit så nöjda att de kommer att ha svårt att ens bo kvar i denna kommun?
  Anmäl >Gun (2009-07-17 09:17:29)

  Ja, nu förstår jag varför Kommunen och LKAB inte för dialog med Malmbergsborna.
  Anmäl >Malmberget snart borta (2009-07-16 19:29:18)

  Vem som helst fattar att Guns blogg är irriterande för makthavarna hos kommunen och LKAB. Budskapet är tydligt ; SLUTA KRITISERA.

  Förhoppningvis så blir motståndet mot en kritisk röst inte mer än ständiga ältanden från vissa personer "vi har det bra, vi har det bra, vi har det bra, vi har det bra , sluta gnäll, stick o brinn ...Det konstiga är att dessa personer inte bidrar till någon förbättring eller ens vill förstå att många vill ha det bättre !

  Värre än såna ynka försvartal är det som händer kritiker i i öst som t.ex Tjetjenien, där samhällskritiker förs bort och mördas.

  Så på det sättet har vi det faktiskt bra RELATIVT sett.

  Vi mördas inte om vi är kritiska.
  Anmäl >Än vågar vi ifrågasätta och vara kritiska (2009-07-16 18:21:33)

  SvaraRadera
 42. Måste nog hålla med sign "Vi har det bra i Malmberget". LKAB har skött sig som skitstövlar, men för den skull tycker jag inte att man per automatik skall sänka ALLT LKAB gör.
  Håller med om frågan om ett halvt glas vatten är "Halvfullt" eller "halvtomt". Vi väljer alla olika sätt att se på glaset (eller problemen i Mampa) men ingen kan sägas ha monopol på sanningen.
  Men jag tycker faktisk, Gun, att du halkat in i en retorik som inte GER något. Att du sedan har en blogg och har makten att komma ut offentligt med dina åsikter borde stämma till eftertanke och ett visst mått av ansvarstagande. Du har inte automatiskt rätt bara för att du har en kanal att lufta dina åsikter..

  Myntet har alltid två sidor. Vänd på myntet ibland ;) Blir mera seriöst så, tycker jag.
  Anmäl >R (2009-07-16 16:09:33)

  Någon säger att det är dumt att se sitt glas halvfullt i stället för halvtomt.
  Om man ser sitt glas halvtomt försöker man så snart som möjligt hitta påfyllning. Ser man det som halvfullt sätter man sig ner och gör ingenting.
  Anmäl >Vilket är mest kreativt? (2009-07-16 15:14:13)

  Ingen nämnd ingen glömd!
  Tråkigt att vi malmbergsbor som vill väcka disskussion och miljömedvetenhet, har en förmåga att störa er nöjda och glada så mycket. Vad har ni för problem egentligen? Vad är ni rädda för?
  Borde väl bara bli enklare och härligare för er ju fortare alla missnöjda kan få flytta?
  Då får ni ju ännu större utrymme att sprida er förnöjelse över.
  ...som ringar på vattnet kan glädjen spridas....

  Men ändå, Tack för att ni på nåt sätt ändå håller diskussionerna vid liv!
  Anmäl >Jag bara undrar hur det kommer sig (2009-07-16 14:47:45)

  SvaraRadera
 43. Men nu får du väl ta och ge dig.
  Snacka om att idiotförklara de anställda i LKAB, tror du på fullt allvar att dessa plintar inte har den uppgift de säger att de har?
  Anmäl >Gruvis (2009-07-16 14:46:10)

  Gun, det är du som inte läser andras kommentarer. Jag skrev att det finns olika åsikter. Bara för att jag mår bra behöver inte betyda att jag inte känner för andra. Men jag sitter inte och försöker må dåligt bara för att andra mår dåligt. Sen om du vill skapa en masspsykos så var så god men jag ställer inte upp på dina mantran. Jag mår bra av mitt boende i Malmberget och jag tänker inte försöka må dåligt. Jag full förståelse av att andra inte mår bra och det är beklagligt. Jag har blivit driven bort från Dennewitz, Prinsgatan, Hermelin och nu Joahnnes men jag mår fortfarande bra. Så säg inte att jag inte upplevt gruvans påverkan av samhället.
  Att försöka skapa masshysteri bidrar inte till det samförstånd av Malmbergets avveckling som många vill ha mellan kommun, de boende och LKAB.

  Anmäl >Vi har det bra i Malmberget (2009-07-16 13:49:42)

  Varför gissa?

  Jag läser nog på bra mycket mer än ni någonsin uppenbarligen gjort, eftersom ni tycker att LKAB sköter sina åtaganden, som inte mindre än 7 olika lagar reglerar!

  Snacka om mantran och älta, det är att inte förstå verkligheten. Eller tror ni på fullt allvar att så många myndigheter reagerar mot LKAB bara för att de tycker om att älta?

  Nej, fortsätt ni att sova på, verkligheten och framtiden står bakom knuten och det är den, vi andra försöker att göra så bra som bara möjligt är. Även den poängen har ni totalt misslyckats att ta in!
  Anmäl >Gun (2009-07-16 12:38:06)

  Varför gissa? och Vi har det bra i Malmberget

  Bra att ni har det bra i Malmberget.

  Läser gör ni iaf inte! Inte ens mailet jag låtit publicera om hur det är att sitta fast mitt emellan verkligheten, eller andra inlägg i NSD.

  Synd, att ni inte har förståelse för andra människor!

  Jag ser faktiskt pinnarna som en regelrätt fördrivning av människorna. LÄS om min blogg och se vad jag saxat ur Miljö och Byggnadsnämndens protokoll= LKAB fråntar sig allt ansvar! Nog katten skall man vara både blind och döv om man inte förstår det lästa ordet ens. LKAB för en katt&råttalek med politikerna, eller brukar ni också sälja era tillgångar för 1:-? Snart blir ni också varse verkligheten, LKAB:s använder kommunpolitikerna och människorna som mjölkkossor och det kommer att visa sig inom en snar framtid
  Anmäl >Gun (2009-07-16 12:27:15)

  Vissa ser alltid ett halvtomt glas istället för ett halvfullt glas. Att skotta ner sig i skyttegravarna och söka fel kan inte berika ens vardag. De flesta ser nog vad som pågår i Malmberget men att gör sitt eget liv till ett helvete genom att älta samma sak om och om igen som ett mantra kan inte var lyckat.
  Anmäl >Hjärntvätt och mantra (2009-07-16 12:24:53)

  SvaraRadera
 44. Instämmer i tacket för ditt ÄRLIGA engagemang! Man kan mycket väl bo i Malmberget och ändock vara helt insatt i vad som händer i t.ex. Göteborg. Det är få i Malmberget som är så insatta som du i vad som händer i Malmberget. Du följer genom bekanta och framförallt genom offentliga dokument händelseutvecklingen. Det är mer än vad många Malmbergsbor gör! Ofta vill man slå igen sina ögonlock inför de tråkiga förhållandena i sitt liv. Personligen tror jag att det är bättre att se hur verkligheten verkligen ser ut än att göra om den till ett paradis.
  Anmäl >Tack Gun! (2009-07-16 10:44:24)

  Gun, du blandar ihop äpplen och päron.
  Mätplintarna sätter man ut för att se om marken rör sig på grund av sprickor, inte för att bevaka skalven.
  Läs fakta i stället för att grubbla så:
  Länk
  Anmäl >Varför gissa? (2009-07-16 09:37:25)

  SvaraRadera
 45. Jag har bott i Malmberget hela mitt 51-åriga liv och jag trivs mycket bra och det gör mina föräldrar också. De liksom jag vill inte flytta från Malmberget och absolut inte till Gällivare. Jag upplever inte dammet, bullret och skakningarna som något större problem. Sen finns det olika åsikter om det. Men som sagt, ALLA mår inte dåligt i Malmberget. Vi har ett fint samhälle som vi vet utgången för men att skrika "Vargen kommer" hela tiden gör inte vardagen lättare. Lev i nuet och sen får framtiden visa vad som händer. Tillägga att jag bor på Johannes nära den nya dragningen av stängslet.
  Anmäl >Vi har det bra i Malmberget (2009-07-16 08:45:21)

  Ja, ja,! Forsätt ert destruktiva skrivande och tänkande. Om tid ges, ta en promenad och titta er kring i Malmberget. Vad ser ni då? Jo, ett välskött Malmberget. Ja, från Götet ser man det inte. Är det inte dags lägga av? Vad driver bloggskrivaren att ideligen angripa mig? Kan tänka mig varför, ja ganska säkert! Men jag är förstående och accepterar andras åsikter samt kan ta kritik även om den många gånger gränsar till det sagolika. Min önskan är att de missnöjda i Malmberget (utsocknes som inget vet bryr jag mig inte mycket om) inser att vi är många samhällsbor som faktiskt trivs här och håller LKAB som ett företag som tar ansvar och ger oss välstånd. Får man inte ha den åsikten? Varsågod Gun, angrip och nedvärdera malmbergsbor som älskar hembygden och gillar LKAB!
  Anmäl >Staffan (2009-07-16 00:41:52)

  Tack Gun för ditt ÄRLIGA engagemang för oss genuina malmbergsbor.
  Men nu tycker jag nog den där S fått som han vill; synas och vara nån !

  Vi vet alla hur det är i Malmberget och vi känner inga som han !
  Kommentarerna från S är ett hån mot oss boende här men förhoppningsvis så e det kanske bara En ensam stackare som nu tycks få all din uppmärksamhet.

  Vi struntar då fullkomligt i denna S. Finns alltid sanslösa personer med märklig smak. Som T A..

  Ha en fortsatt bra sommar och engagera dig ännu mera,
  vi behöver din blogg och ditt engagemang.
  Anmäl >Äkta malmbergsbo (2009-07-15 22:20:24)

  SvaraRadera