Google+ Followers

torsdag 1 september 2011

Marcus Wallenberg föreslås som ny styrelseordförande i det statliga gruvbolaget LKAB.


- den 1 september 2011, kl 19:34http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=6361795#forum

Marcus Wallenberg, en typisk kapitalist, som också blir rådgivare åt regeringen. I bagaget har han med sig stor erfarenhet av styrelsearbete, men också av både finansiell och industriell verksamhet, dock ej gruvverksamhet och definitivt inget som har med en samhälls- och miljöförstöring av sällan skådat format!

Av uttalandena att döma, från ansvariga i regeringen, lär väl Marcus Wallenberg kunna sköta LKAB med lillfingret, si så där i förbifarten. Jag ställer mig väldigt tveksam. Har man så många tunga poster och uppdrag förutsätter det att dessa übermänniskors dygn består av mer än de 24 timmar. Jag utgår helt enkelt ifrån, att de har ett visst sömnbehov, äter, "pudrar näsan", sköter sin vardagliga hygien etc. som också skall räknas bort från dessa 24 timmar.

Inte lär det bli någon större skillnad från tidigare ordföranden i LKAB-styrelsen. Tror mig t.o.m. kunna offra och "käka upp min röda, storbrättade vårhatt" om utfallet skulle bli något annat. Hittills är det enbart vinsterna styrelsen och ägaren brytt sig om. Det sanslösa miljö- och samhällssabotage LKAB står för i Malmberget, är de och har varit totalt tondöva inför.

Så jag kan personligen inte se någon större skillnad, mer än att det är en betydligt mer driven person som nu skall sitta vid LKAB rodret.

Men det finns sannerligen två olika aspekter av den föreslagna utnämningen, som helt klart kommer att klubbas igenom vid extrastämman.

Är Marcus Wallenberg då en man som vet hur slipstenen dras? JA, definitivt!

"Till gagn för landet"? ABSOLUT inte, om man med det menar att vi är ett land, som gärna vill kalla oss för en demokrati. Dvs. värnar om samtliga sina medborgare.

"Till gagn för de redan besuttna"? JA tveklöst.

Betvivlar man det kan man bara granska familjen Wallenbergs egen historia:

Bankdirektör K.A. Wallenberg och hans hustru Alice, grundade 19 december 1917 en Stiftelse och överlämnade en donation om 20 miljoner kronor till förvaring i Stockholms Enskilda Bank för Stiftelsens räkning. Knut och Alice Wallenberg fortsatte att bygga upp Stiftelsen genom en serie donationer under tre decennier. Under denna period överförde de successivt huvuddelen av sina samlade tillgångar på Stiftelsen.

Trots att det klart och tydligt framgick av testamentet, att tillgångarna skulle vara "till gagn för landet", har de efterkommande Wallenbergarna lyckats kringgå detta och levt gott på det, som de inte var ämnade att privat äga. Tillsynsmyndigheten har haft mycket ringa möjlighet att påverka, eller granska, eftersom just stiftelseformen är den mest ogenomträngliga och tvivelaktiga formen av "bolagsform".

Vi har idag ännu ett till strålande och välkänt exempel på hur stiftelseformen är dold från insyn och det är IKEA och Ingvar Kamprad.

LKAB kommer med största sannolikhet att bli än mer tärande på malmbergarna och Gällivare kommun. Därför att kommunen inte har motsvarande kompetens och kommer därför att stå sig ännu mer slätt i de s.k. "förhandlingarna". I augusti skulle kommunen och LKAB ha presenterat planerna för Malmberget.

Som vi alla vet är det 1 september idag och ännu har inget i vanlig ordning flutit upp i dagen. Beskeden har hittills under årens lopp mest liknat en grammofonskiva med hack i. I en av artiklarna i papperstidningen meddelas att ett samarbetsavtal är inlämnat till kommunen av LKAB. Men där finns inte ens 500 meters gränsen till bebyggelse medtaget.

Kommunen har tydligen inte någon egen plan av allt att döma. Kommunen väljer med andra ord, att förhålla sig passiv i vanlig ordning. Hur det går ihop med ett finfint ambassadörskap, är jag tyvärr inte människa att lista ut. Medan Gruvfyran däremot föreslår att LKAB löser in villorna i Östra Malmberget och hyr ut dem. Men svaret låter inte vänta på sig från LKAB. De leker i vanlig ordning "Gud" och låter pompöst meddela:

om LKAB löser in villorna i Östra Malmberget kommer de villaägarna att flytta från kommunen.

En liten stilla undran bara, därför att nu har jag ledsnat på dåliga ursäkter från LKAB:s sida: VAD har det med LKAB:s gruvverksamhet att göra OCH var någonstans står det inskrivet i LKAB:s uppdrag, att de skall kvarhålla människor i sina egna hus i ett gisslanförhållande?

Något för den nya styrelseordföranden Marcus Wallenberg att bita i?

Med Marcus Wallenberg vid styrrodret torde inte kampen, eller rätten till ett eget fredat privatliv och egendom bli enklare i Malmberget.

Det får mig att dra mig till minnes vad jag konstaterade åren innan SKF:s 100 års jubileum: Det är stor skillnad på stora industriledare. En del har ett medfött socialt patos och väljer att leva i symbios med personal och ortsbefolkning, medan andra har en helt annan människosyn.

Den förmån jag hade under ett par års tid att följa SKF:s historia och samtidshistorien, gjorde att jag fick en mycket djup insikt i företagandet i ett av vårt lands mest ledande företag, som redan från första början skaffade sig utlandskontakter och blev ett multinationellt företag, där även utländsk arbetskraft sågs som en naturlig tillgång inom företaget. På nära håll fick jag ta del av Sven Wingqvist eftermäle, av egna tankar och funderingar, direkt vid hans gamla skrivbord och små högst privata funderingar och brev. Det blev en stor ynnest där jag fick en unik inblick i en vidsynt företagsledarens tankar, som förstod vad helhetssynen betyder för ett företags utveckling.

Vid starten av SKF valde Wingqvist ut 12 organiserade fackföreningsmän till sina första medarbetare. Varav en, Oscar Olsson, fått sparken från Götaverken efter strejken och betraktades som "Persona non grata" av Svenska Arbetsgivareföreningen.

Skillnaden blev på ett rätt roligt sätt åskådliggjort av Sven Wingqvist själv.

En av de tidigare anställda, Torsten Henriksson, blev inbjuden som representant för Göteborg till en festlighet som SKF ordnat. Wingqvist drog fram Henriksson till Jacob Wallenberg, som Wingqvist presenterade med orden:

- Här skall jag föreställa dig för en typisk kapitalist.

Jacob Wallenberg tog illa vid sig, surnade till och muttrade:

- Du är väl också kapitalist.

- Ja, sade Wingqvist, men lägg märke till att jag sa "typisk" - med det menar jag en kapitalist som inte unnar andra någonting.

6 kommentarer:

 1. Det finns 18 kommentarer.

  Freja inorr

  jag önskade att jag förstod vad det är du vill säga, men jag förstår det faktiskt inte.

  JAG har absolut inte tagit emot någon muta. Har inte ens använt mig av något ROT-avdrag. Även människor under 30 behöver bostad.

  Mer kan jag inte förklara och jag misstänker att du tänker vispa runt en runda till med att jämföra Göteborg med Gällivare kommun och DET kan man inte göra. Det handlar om två vitt skilda saker.
  Anmäl >Gun som sitter säkert på sin IKEA-stol, fö den sista som inköpts hos IKEA! (2011-09-07 19:50:30)

  Förstår att mitt senaste inlägg kan vara upprörande och inte gillas av alla, eftersom man även har tagit emot ROT-bidrags-mutan. I hänvisning och i tillbaka till mitt inlägg, så skrev jag även därmed att håll i dig nu. I databordet, eftersom man kan ramla omkull.
  Fast målgruppen, även under 30 år står utan bostad i generationen; efter! Sanningen skadar aldrig. Utan är snare uppfriskande. Socialt kulturellt, sett. (I vy ifrån unket...)
  Anmäl >Freja inorr (2011-09-07 14:44:16)

  Freja inorr

  vad har ROT-bidraget med saken att göra?
  Anmäl >hur många har nyttjat ROTbidrag för att få lägenhet? (2011-09-06 16:01:48)

  SvaraRadera
 2. Freja inorr

  forts.
  det finns siffror på det mesta i det här landet, så även invånarantal:

  Länk http://www.scb.se/Pages/ProductTables____25795.aspx

  söker man ännu äldre siffror finns de också.

  Problemet i Göteborg är att man inte hållit takten när det gäller studentbostäder i förhållande till studieplatser.

  Men vad det har med Malmberget eller Gällivare kommun att göra, har jag mycket lite förståelse för, som knappast är någon universitetsstad med många fakulteter.
  Min dotters vänner får eget boende allt eftersom de vill ha det, även de som liksom hon fortfarande studerar. Vi har precis som alla andra platser i Sverige bostadsköer och bostadsföretag där man kan söka bostad genom.
  Anmäl >Gun, som hade önskat att Freja inorr kunde förstå bristen på lägenheter trots stor utflyttning. DET är skillnaden.. (2011-09-06 15:58:11)

  SvaraRadera
 3. Freja inorr
  Du kanske borde läsa på lite innan du börjar med jämförelser Göteborg - Malmberget.

  I Malmberget (hela Gällivare kommun) har utflyttningen varit stor. I Malmberget mest och det beror enbart på gruvdriften och mer eller mindre fördrivning av människor.

  I Göteborg där har inflyttningen varit så stor att du sannolikt saknar vettiga referensram. Här finns massor av billiga bostäder (hyra) liksom det tidigare och ännu finns i Malmberget. Folk flyttar inte gärna från ett billigt boende och det vill man inte heller göra i Malmberget. Du kan absolut inte jämföra Göteborgs boendesituation med Malmbergets!

  Jag vet inte hur du tänker om du lastar mig för Gällivare kommuns prekära situation. Jag har knappast suttit i den politiska makteliten, eller hållit i rodret, eller kört runt LKAB.
  Anmäl >Gun, som tycker att det saknas balans i diskussionerna som det nu ändat ut i. (2011-09-06 15:48:03)

  Dvs. Att i del 2 i svar till klassresen blir i givetvis och om man är uppmärksam med vad andra skriver. Så håll i dig nu i databordet och på IKEA stolen. Dvs. Att Generationen i Villaägar- bostadsrätts-och fastighetsägarförbundet i före, och som målgrupp. Har blivit mutad med ROT bidraget för att få in rätt moderat; syn; i regerande!

  Eller hur anser du; att man ska tolka dagens klassresa!
  När gruppen ungdom under 30 år i majoritet inte har många kvadratmeter, eller i ingen kvm, alls. I Ljusa och Fräscha Sverige; och som till boendet. (För du är väl generationen före: Fast du bor i Gtb. i social, kulturellt sett, eller hur ?)
  Anmäl >Freja inorr (2011-09-06 14:38:08)

  Det gör inget om de förstår mig för jag förstår inte heller ditt tänk, av klassresan. När det är lättare att se själva klassresan i boendet. För det är rätt kul med svensk historia. Att först hade i Lort-Sverige, ifrån topp perspektivet. Det ska jämföras med ljust och fräscha Sverige, i boendet idag! Visst är det fantastiskt, i sett ifrån golvet!
  När makten alltid syns i boendet och till kvadratmeter. Du bor ju i en studentstad för olika utbildn, och ändå så finns det inga billiga lägenheter i fler-familjs-hus. I inbrukande. Ngt fattas därmed för den studerande ungdomen. För att få ljust och fräscht; till målgruppen. Under 30 år! De har ju ingen hyresbostad!
  Anmäl >Freja inorr (2011-09-06 14:37:34)

  SvaraRadera
 4. Freja inorr
  Nu har jag i sanningens namn väldigt svårt att tyda vad det är du menar när du skriver. Därför är det fullt möjligt att jag missuppfattat dig. Men att jag skulle vara förhindrad att uttrycka mig i min blogg om det som varit min hemvist under dryga 40 år och som jag fortfarande har anknytning till, där går gränsen för vad jag tycker är passande som attityd.

  Klassresor. Dvs att man måste ta sig uppåt på ett eller annat sätt för att ha ett värde som människa, eller kunna få bli behandlad utifrån att alla människor har lika värde, det är utanför min grundsyn.

  Vad någon annan orts kulturbevarande har att göra med Malmbergets eller Gällivare kommun, kan jag därför inte heller förstå. Men någon form av poäng utgår du väl ifrån, även om jag inte lyckats uttyda vad du menar.
  Anmäl >Gun (2011-09-05 10:47:14)

  Att Jante lagen frodas i Gällivare kommunen det märker många i länet. För det verkar som att när man har blivit uppväxt där får man tydligen i uppnått någon sorts social skala och som ingen begriper sig på sakligen. I mer än att att en del vuxna, inte vill ha en klassresa! Mellan barnen, och tvärgående i uppåt.
  För om makten syns i boendet som många framför. Kan man även se att det byggs inget billigt för ungdomen till hyra. Dvs. Det ligger i den kommande generation intresse och att få bevara deras historik; ifrån brukssamhället. Utan att bli kulturlös! Dvs. boken Furstendömet, bli neg. Malplacerat, av Gun Ek. (För hon har då inget problem med om husen är kulturbevarande i Gtb)
  Anmäl >Freja inorr (2011-09-04 18:26:20)

  Dn gjorde senare samma analys som du gjort.klartänkt, igen.
  Anmäl >det passar inte ihop med malmbergets problem (2011-09-04 15:03:24)

  SvaraRadera
 5. Om wikström har sagt så är saken klar,
  tur att jag ingen villa i östra malmberget har.
  Var nilsson sin ända placerat har,
  struntar jag i alla dar som är kvar.
  Anmäl >Ballograf (2011-09-02 23:16:08)

  forts.
  Ballograf
  Det står i reportaget i papperstidningen, vem den personen var, om nu namnet känns igen. Han heter Karl Wikström, "samhällsomvandlare", LKAB. Fö så sitter Tomas Nilsson, Gruvfyran, inte längre i LKAB:s styrelse. Sug på den du!  Anmäl >Gun (2011-09-02 20:28:34)

  "Furstendömet Gällivare" köptes av Oscar I för 1 miljon kronor. Köpare var Victor Kjellberg. Däremellan flöt mycket "vatten".De villande vägarna gick vidare till Robert Schoug, som redan första året som styrelseordförande fick sälja hälften av bolaget till bankiren K.A Wallenberg vid Enskilda Banken. K.A Wallenberg hade dock inget intresse av företaget. Bra många turer och personer senare lyckades K.A Wallenberg och Arvid Lindman, den senare LKAB-direktör och senare statsminister, förmå staten att överta bolagets preferensaktier. Då är vi framme vid 1907. Först 1957 blev LKAB så gott som helstaligt.

  Håller med Bror Wennström, man skall vara duktig om man lyckas höja Wallenbergarna till skyarna för deras insatser i LKAB.

  forts.

  Anmäl >Gun (2011-09-02 20:27:09)

  Wallenberg ett mycket bra val .Malmfälten,nu forsätter vi mot toppen"det blir bättre å bättre dag för dag".
  Anmäl >GRUVARBETAN I KIRUNA (2011-09-02 19:23:33)

  SvaraRadera
 6. Wallenbergarna lämnade LKAB 1957 ett företag som i alla avseenden var kört i botten.
  Nu 55 år efteråt så återvänder Wallenberg sfären till ett företag som svenska staten tillsammans med skattebetalarna gett och skapat ett företag som genererar flertal vinstmiljarder årligen och med en toppmodern industri. Dagens girighet är densamma nu som den var för 55 år sen med fadern till dagens Markus som tagit över styrpinnen. Cirkeln är sluten, det är väl inte mycket begärt att samhället- staten får åtminstone ett TACK för uppstädningen av LKAB efter förra Wallenberg epoken. Att det tagit drygt 50 år för staten att göra LKAB intressant för marknaden där statens uppgift är att städa efter all ROVDRIFT i privata intressen vittnar den nya tillsättningen av ordf. i LKAB
  Anmäl >Bror Wennström (2011-09-02 17:43:03)

  Intressant påstående som om det vore sant verkligen borde undersökas närmare. Innan man rusar åstad och undersöker är det förstås viktigt med en källa. Vem från LKAB som har beslutanderätt i frågan har sagt detta? Det påstående jag syftar på är att LKAB inte löser in villor i östra malmberget av anledningen att ägarna lämnar kommunen om så sker.
  Anmäl >Ballograf (2011-09-02 17:23:49)

  Medan Gruvfyran däremot föreslår att LKAB löser in villorna i Östra Malmberget och hyr ut dem. Men svaret låter inte vänta på sig från LKAB. De leker i vanlig ordning "Gud" och låter pompöst meddela:

  om LKAB löser in villorna i Östra Malmberget kommer de villaägarna att flytta från kommunen.

  En liten stilla undran bara, därför att nu har jag lessnat på dåliga ursäkter från LKAB:s sida: VAD har det med LKAB:s gruvverksamhet att göra OCH var någonstans står det inskrivet i LKAB:s uppdrag, att de skall kvarhålla människor i sina egna hus i ett gisslanförhållande?

  Något för den nya styrelseordföranden Marcus Wallenberg att bita i?
  Anmäl >ibland undrar man om de som gör inlägg verkligen är läskunniga (2011-09-02 13:13:01)

  Jaha, då har vi uttryckt vårt missnöje över även detta. Får mig att tänka på en sång - "Det ska vara gott att leva"
  Anmäl >Malmsta (2011-09-02 08:38:13)

  SvaraRadera