Google+ Followers

lördag 3 september 2011

Detta blogginlägg ersätter det av chefredaktören, Anders Ingvarsson, borttagna inlägget som gick under namnet: "IKEA & Ingvar Kamprad med glorian på sne´ i allra högsta grad"

- den 3 september 2011, kl 13:07



Jag slog mig ner i min vita kontorsstol Joel och sträckte mig mot bokhyllan Billy. Öppnade därefter ena glasdörren och undrade vart boken försvunnit. Den boken som handlade om "varför den sista urskogen i Sibirien huggs ner". Sedan kom jag på att den har ju aldrig skrivits av Ingvar Kamprad, utan den frågeställningen kom från hans tidigare medarbetare Johan Stenebo.

På kanten i Billybokhyllan stod ett exemplar av "Veckans Affärer" och vinglade. I det numret från år 2004 petades självaste Bill Gates från tronen, som världens rikaste. Jag tänker på hur redaktionen blev nedringd och överöst med e-post.

Då, 2004, listade amerikanska "Forbes" Ingvar Kamprad först på en 13:e plats på sin lista över världens rikaste. Det "Forbes" inte räknade med var Kamprads sammanlagda förmögenhet. Man kände inte till de olika stiftelser, som Ingvar Kamprad och koncernen äger. De kände inte heller till verkligheten om myten Ingvar Kamprad, som flutit upp i dagern.


Jag kikade ut över Lerjedalens dalgångar, såg rovfågeln som ryttlade över ängen. Tänkte på TV-programmen "Uppdrag granskning" och avslöjandet att Ingvar Kamprad i över 30 år gett sken av att han skänkt bort Ikea och inte längre har någon kontroll över sin skapelse. Så var det inte. Därför att i själva verket har han aldrig släppt greppet. I hemlighet har han byggt upp ett maktbolag med en avancerad skatteplanering och företagsstrukturer där han sparat ca 20 miljarder i skatt åt sig själv och IKEA. T.o.m. finansministern Anders Borg, blev tagen på sängen av "Uppdrag gransknings" uppgifter och fann skäl att åtgärda.

Men jag tänkte också att devisen om "många bäckar små blir snart en å" stämmer. För en del åar verkar det inte finnas någon gräns av behov och innehåll.

Man kan t.ex. köpa lastpallar, som ännu bara står där oanvända, istället för att betala utlovad bonus, till den strävsamma och solidariska personalen. Låta samma personal samla in pengar för att glädja multimiljardären och visa sin solidaritet med honom, genom att överräcka de surt förvärvade och ihopskramlade pengarna till honom, i den sedan länge döda moderns namn. Allt så där dagarna före jul och med lastpallarna stående utanför.

I programmen "Uppdrag granskning" kritiserades Ingvar Kamprad för att i tidigare intervjuer ha dolt sanningen om detta. Trots att de i programmen framtagna uppgifterna var väl underbyggda och dokumenterade, fick SVT massiva negativa reaktioner från allmänheten. Man rör inte en svensk ikon.

Ingvar Kamprad har i pressmeddelande bekräftat att de i TV-programmen framförda uppgifterna var helt korrekta. Men han har inte kommenterat påståendet om att han velat undanhålla sanningen om den verkliga maktstrukturen i företaget...

Min blick fann den tomma platsen i Billybokhyllan, där CD-boken stått och som berättat, att IKEA medvetet begagnat sig av barnarbete och som om den smärtsamma uppgiften inte kunde räcka. Det fanns ett internskämt inom IKEA:s ledning om just barnarbete kontra barnprostitution. Den hårresande boken, som hette "Sanningen om IKEA" och är skriven av Johan Stenebo, en man som jobbat 20 år i IKEA:s innersta krets. I boken växer en bild fram av en Ingvar Kamprad, som känns tuff att tugga i sig. Även för en person med min arbetsbakgrund. Eller kan det vara i synnerhet för en sådan person som jag... Ibland blir världen alltför komplex, för att modet skall lyckas klamra sig fast över livets goda.

Senast jag läste "Veckans Affärer", det var för ett bra tag sedan, beräknades att Ingvar Kamprad, världens rikaste man, kunde bada i en obegriplig förmögenhet på 450 miljarder kronor.

Så drog jag mig till minnes det sommarprogram, som gick för många år sedan, då den stackars Ingvar Kamprad hulkande berättade om hur orättvist behandlad han blivit. Hur han gråtit och hade haft svårt att sova sedan det framkommit att han varit nazist.

Jag törs inte ens tänka tanken ut hur ett nytt sommarprogram, med Ingvar Kamprad skulle låta, efter sommarens avslöjande av Elisabeth Åsbrinks bok "Och i Wienerwald står träden kvar", eller boken "Sanningen om IKEA" av Johans Stenebo, eller det som "Expo" skrivit. Vad skulle det ge för efterklang, hos denne man, som inte förrän hans "ihåliga sanningar" har blivit sönderprickade, ändrar om dem till ännu en ny omskrivning.

Jag befarar att det nog skulle rinna tårar ur radioapparaten.

Jag förstår att det är problematiskt för en chefredaktör, att ha en dylik bloggare som jag i sin tidning. Men jag har det yttersta juridiska ansvaret för det jag skriver och jag framhärdar:

Vad är det för personlighetsdrag man har, när man inte ens duckar för att använda sig av barnarbete för att bättra på den redan svindlande privata förmögenheten, som man inte ens njuter av, eller att man inte klarar av att kunna gå rak och ärlig genom livets passager.

Jo, jag framhärdar, med risk för att bli bannad bloggare!

Tiger vi t.o.m. ihjäl de utsatta barnens livsvillkor, till förmån för en högst "märklig" penning- och maktperson, som har svårt att hålla sig på sanningens raka linje, vad är vi då själva?

5 kommentarer:

 1. Det finns 11 kommentarer.

  Jag har försökt och försökt och åter försökt förstå dig "Freja i norr". Men "Freja i norr", jag ger upp. Jag fattar inte något av vad du skriver, tyvärr. Du har säkert något du vill säga men jag förstår inte. Det kanske är fel på mig men jag fattar noll.
  Anmäl >Som ett trassligt garnnystan (2011-09-05 21:50:41)

  Freja inorr
  Länk http://www.aftonbladet.se/kultur/article13556799.ab
  då var Kamprad 17 år, ej heller här
  Länk http://arbetet.se/2011/06/10/europafack-kritiserar-ikea/
  eller här
  Länk http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/johan-stenebo-avslojar-ikea-i-ny-bok
  Anmäl >skogens tysta död (2011-09-05 19:20:49)

  SvaraRadera
 2. Håller helt med dig My Thomson. Om att en del är duktiga att kasta sten i ett glashus och som sagt varför ska man förvänta sig mer i Etik, moral och i ansvar av rika bara för att de har större plånbok. Dvs. Journalister lyfter frågor på bordet för debatt, men behöver ju inte bli en mobb!
  När det inte ens är olagligt att ha sitt huvudkontor utomlands i säte och var man vill, och sedan kan väl bli besviken på det om man vill. Fast allting blir en svensk i botten i alla fall idag och med storleken i IKEA; och till bra framjobbat. Dvs. All är barn och ifrån sin tid och som sagt en 17 åring hinner tänka om ifrån dagens kunskap. Vilket han gjort som en vuxen karl för sin hatt!
  Anmäl >Freja inorr (2011-09-05 17:48:13)

  forts.

  My Thomson
  jag kan inte förstå varför vi skulle stå för hjälpkostnaderna för dem, som miljardären tjänat pengar på. Borde inte miljardären istället sett till att han följt vanlig etik och moral?

  Skulle du kunna utnyttja politiska fångar, barn och arbetare som inte ens fått fackliga rättigheter, dvs. sunda arbetsförhållanden? Eller avverka på Borneo, eller den sista urskogen i Sibirien?

  Varför någon skall åka i gräddfil som medvetet utnyttjat andra människor i underläge bara för profitens skull, kan jag knappast heller ta till mig.

  Hycklande människor det är faktiskt det värsta jag vet. Framstår man sig som dum och det sedan visar sig att man är allt annat än dum, vad säger det om personen ifråga?
  Anmäl >Gun (2011-09-05 11:11:42)

  Till "Freja i norr"
  Freja inorr

  Dessvärre förstår jag inte inläggen och kan inte ens lista mig till vad de betyder.

  My Thomson
  Jag har lite svårt att förstå ditt resonemang. Vad som jag tycker är beklagansvärt är att man utan att blinka tjänar pengar på de som är i underläge. När man sedan låtsas som om att man inte vet det, det resonemanget håller helt enkelt inte.

  Var och en som agerar så, har att stå till svars för sina handlingar.

  Anmäl >Gun (2011-09-05 11:02:23)

  SvaraRadera
 3. Text som skrev, kändes nu naturligtvis. Uppmärksammades då klarsynt. Visst, de kunde bättre men det förstod då, (Vedebörande). Så till din skrift (Barnen). alla visste MEN, varför?. Ett missförstånd. Gruva kan bli rättsinstans men begripa 0 är ett hån. Organiserad bok blir annat fall rättsinstans. Lysande skrift är ett fenomen få förstår men än mindre yrkesverksam inom IKEA. Kontorstol i rullning. Kanske nu det är rättvis avlämnande.
  Anmäl >Till "Freja i norr" (2011-09-05 07:32:23)

  Den som inte begripa är också ett svar, och ifrån ej avlämnade. Om en bok eller ett Tv-program är en rättsinstans. Det mycket enkelt nämligen att tolka svar (för och emot), och ifrån normal praxis.
  Grafiskt, så mig gör det inget (för jag har fått svar, än då för mina intressen)
  Anmäl >Freja inorr (2011-09-04 16:37:19)

  "En liten bok om ondska" av Ann Heberlein, är en mycket intressant bok som verkligen visar att allt inte bara är vitt och svart.
  Intressant läsning, som jag varmt kan rekommendera.
  Anmäl >My Thomson (2011-09-04 08:59:58)

  Utan att försvara I.K:s gärningar vad beträffar hans nazisitiska sympatier, så var han på intet sätt ensam i Sverige, tvärtom. Hela landet hjälpte Tyskarna.
  Vi har en märklig förmåga att alltid förvänta oss, att det är de rika som ska hjälpa fattiga, men hur mycket gör vi själva för alla utsatta människor?
  De flesta av oss "blundar" och väljer att inte se all den fattigdom och dess följder, utan den "notan" är det tänkt att alla multimiljonärer ska stå för. Handen på hjärtat ... nog skulle vi alla ha råd och tid att vara behjälpliga i MYCKET större utsträckning?
  Vi är alla rätt duktiga på att kasta sten i glashus.
  Anmäl >My Thomson (2011-09-04 08:55:15)

  Är det någon som kan översätta det som Freja inorr skriver?
  Anmäl >begriper 0 (2011-09-03 23:18:42)

  SvaraRadera
 4. Att NSD;s Chefredaktören tog alltså bort rubriken och kommentarerna angående IKEA & Ingvar Kamprad med glorian på sne´. Blir väl bara med sakligen till som det är med ditt motto. Att det gäller att ha kontorsstolen rätt inställd, för rätt saker. Var du sitter nu på din IKEA stol!

  För till din text i framtextat för du fram den yrkesverksam stol inom anstalt, och ändå inte kan se det Vilket gör det hela så märkligt. Dvs. En journalistsynpunkt i en bok, eller i inte ens flera är samhällsrättvisa. Utan det är ett klart missförstånd! Så till din antydningar ifrån fokus (till barnen).
  Dvs. Att är ett program el en bok/ ett organiserat, organ i en Rättsinstans ?
  (Svaret, är som intr.)
  Anmäl >Freja inorr (2011-09-03 14:45:44)

  SvaraRadera
 5. Nu så här den 17 maj när jag håller på att flytta över kommentarerna från NSD, kan jag väl bara konstatera att chefredaktören på NSD inte gillade att jag kallade Ingvar Kamprad för skitgubbe etc.

  Det som är lustigt är att nu så här efteråt så har "Uppdrag granskning" tagit upp precis det som jag skrev om och i just den tongången.

  Jag kanske istället borde ha arbetat för Uppdrag granskning istället för att skrivit blogg i NSD? :-D

  SvaraRadera