söndag 12 april 2009

LKAB:s nya sparplan,

 den 12 april 2009, kl 10:08


verkar vara en idé kläckt av självaste filmfiguren Charles-Ingvar "Sickan" Jönsson, i Jönssonligan. Det saknas inte heller inslag av Vanheden och "Dynamit-Harry", så det här kan nog bli en riktig soppa. Dock tyvärr inte på film, utan i det verkliga livet!

Fråga är nu bara hur de LKAB-anställda skall motta denna "plan", med sänkta löner.

Själv är jag rätt övertygad om att facket IF Metall kommer, att gå bolaget till mötes till 100 %, då den dagen kommer. Det har ju varit det stuket på det "nya" Metall och jag håller med en mycket gammal företagsledare, med ett stort socialt- och rättspatos. Han hävdade att facket kommer att gräva sin egen grav, när de inte ens lär sig att läsa bokslut. Har man inte de rätta styrmedlen i sin hand är man också chanslös och har inget att argumentera, eller ens förhandla om och med.

Nu är det så illa på många fronter just när det gäller facket, att jag gissar att de "gamla" hederliga metallarna roterar runt i sina gravar. Liksom de nog också lär göra över de senaste LO ordförandena, som suttit på sina vackra stolar med feta löner och kohandlat bakom ryggen på de egna medlemmarna. Det är det inte bara det sista "stjärnskottet" som gjort, även om hennes kuckelurande blivit mer känt än tidigares.

Jag skulle ha full förståelse för om ett sådant krav från LKAB, om sänkta löner, skulle komma i ett läge där det varit fråga om att bolaget gick med förlust och läget såg allvarligt ut och man inte kunde planera upp det här på ett annat sätt, tills konjukturen åter är "på banan". Vilket den med det historiska perspektivet sett kommer att vara.  

Men att göra det i ett läge, där LKAB åter visar en stigande och en ENORM VINST och där aktieägarna också blir rikligt belönade, är bara så magstarkt att jag undrar:  

När slutade de här människorna att vara just RIKTIGA människor?

Hur dum tror de egentligen att folk i gemene man är? HUR mycket vinst skall de egentligen ha för att kunna betala ut de löner som de har tecknat avtal om?

100 Mkr?

Snacka om att "kacka i eget bo!"

8 kommentarer:

  1. Sidor: < 1 2 3 >

    Det finns 26 kommentarer.

    Gällkabo. Peace, självklart! - Jag hoppas och tror inte att du är någon vidrig människa, utan att vi kan föra diskussioner även i fortsättningen. Men skall man analysera varje ord, eller nyans i en diskussion, leta efter banktankar, då blir det så här urartat som det blev. - Det finns fördelar med att dra lärdom av sånt som gick snett.

    SAKFRÅGAN: jag är inte lika säker som du på att IF Metall kommer att hålla måttet, det finns signaler från bossen på Metall, som är mycket oroväckande. Det har väl inte framgått i NSD, NK precis men i andra tidningar som finns att tillgå här nere. Jag bävar helt enkelt för att de kommer att strandsätta sina egna medlemmar. Facket i stort har inte varit det som det en gång var i tiden, tyvärr är det så över lag. Ledsamt men tyvärr sant.
    Anmäl >Gun (2009-04-16 23:15:15)

    Nåväl, jag har aldrig påstått att du är en hemsk människa och jag har som jag kan se det inte gjort några vidriga personangrepp heller. Jag är (faktiskt) inte heller nån hemsk och vidrig människa! Jag gillar helt enkelt att diskutera! Peace?
    Anmäl >Gällkabo (2009-04-16 22:20:35)

    Okej Gun, jag vill inget hellre än att diskutera sakfrågor. Faktiskt. Det är därför jag svara på dylika bloggar. Det är uttryck som "Men kära lilla hjärtat","floskaler" och "hjärntvättad" som jag tycker är nedlåtande och reagerar på, du tycker det inte. Ingen mening att käbbla om det. Tro mig Gun, min mening var nte att fälla förnedrande tal. Jag skriver hur jag uppfattar ditt skrivande och hur jag har enligt mitt sätt att se det int epåstått någonting om hur du är som person! Däremot skrivit hur jag utifrån hur du bemött mina inlägg tolkat ditt tyckande. Åter till grundfrågan, jag tycker att de facliga förtroendevalda i LKAB har tagit fackmedlemmarnas intressen på allvar eftersom de faktiskt sagt nej till LKAB:s bud. Nåväl, du är ingen hemsk människa, har aldrig påstått det.
    Anmäl >Gällkabo (2009-04-16 22:17:23)

    SvaraRadera
  2. Gällkabo. DU har skrivit att "jag har en nedlåtande attityd", "att det hela tiden är någon annans fel" etc. DET känns inte bra att ens behöva läsa, eftersom det är långt ifrån vad som är jag i mitt umgänge med människor. Blir något fel, är jag mycket snar i att rannsaka mig själv över om JAG gjort, eller handlat fel. - Sedan "take it or leave it", handlade om min förklaring om stora bokstäver, som du OCKSÅ hade din egen förnedrande tolkning om och som stämmer illa med mitt jag. Konklusion, antingen accepterar du min förklaring, eller så gör du inte det. JAG kan iaf inte göra så mycket mer åt saken. Dylika "debatter" vill jag inte ha i min blogg. Faktiskt. Men mer än gärna i det ÄMNE som jag skrivit om. Sedan ÄR jag ingen duvunge, även om mitt hjärta är stort, läs min presentation!
    Anmäl >Gun (2009-04-15 19:11:48)

    Om du upplever mina skrivningar som vidriga påhopp så ber jag uppriktigt om ursäkt men förklara gärna exakt vad i det jag skrivit som är dessa vidriga påhopp!
    Anmäl >Gällkabo (2009-04-15 17:16:14)

    Men vänta nu, har jag verkligen ägnat mig åt vidriga och personliga påhop??? Det allra första inlägget jag skrev handlade uteslutande om sakfrågan. Jag upplevde dock att du har en lätt nedlåtande attityd när du avfärdar andras åsikter som floskler och annat. Se vad man kan missförstå varandra! Menar du verkligen att man inte får argumentera mot dina skrivningar när du skriver "take it or leave it"? Jag säger det igen, du tycks ha missat det: Jag håller med dig i att det är helt fel väg att går att sänka lönerna hos de anställda! Det var en del andra saker jag invände mot, bl.a. det du skrev om facket (då jag trodde att du syftade på de lokala fackklubbarna). Du får själbklart tycka som du tycker men man måste väl ändå få göra ett inlägg utan att bli avfärdad med att det bara är floskler et
    Anmäl >Gällkabo (2009-04-15 17:15:13)

    SvaraRadera
  3. Gällkabo. Ang. "skriket" och din analys om min person, "att det hela tiden är någon annans fel" lämnar jag över till dig själv och andra skribenter att "analysera" er själva i, istället. All förändring börjar trots allt i det egna jaget. Jag har förklarat min egen del i saken. Take it or leave it! Men jag hoppas att du i fortsättningen kan hålla dig till ämnet, utan dessa vidriga & personliga påhopp, som dylika skrivningar är och som bara är ämnade att "såra och skada".

    Du får väl lyssna in LKAB:s krav om lönesänkningar och parternas fortsätta ageranden, så får vi se vem som har rätt i slutändan. Men en part som delar ut förtäckta hot till någon, som sitter i beroendeställning, samlar inga poäng hos mig iaf.
    Anmäl >Gun (2009-04-15 11:04:35)

    Noppe. Tack Noppe, du har nu svarat på det jag ville ha svar på, du skulle ta bort allt onödigt kring dina barn, det som inte behövs, men du skulle inte skära ner den näringsriktiga maten för dem. Du har därmed också svarat på hur LKAB borde agera enligt ditt & mitt tycke. Men om du gått långtidssjukskriven, känner DU om någon till slantens baksida och vet hur samhället och arbetsordning funkar. Det borde få dig att inse att lönesäkningar i detta läge, är rena rama hotet mot de anställda! SÅ gör inte en seriös arbetsgivare. En seriös arbetsgivare tar bort allt onödigt och gör sånt som blir i förebyggande syfte när produktionen åter går igång. Det här läget vi har är just pga bonusnissar och hybrismänniskor i USA, något som de insett nu, tack och lov och tänker åtgärda.
    Anmäl >Gun (2009-04-15 09:23:42)

    Noppe du verkar som en del kritiker mena att om ett företag inte VILL ta sina kostnader så skall andra betala (Precis som i Malmbergsfrågan), man gör inte rätt för sig som enkel företagare. Tror du också i din vildaste fantasi att ett företag som satsat extremt många miljarder i maskineriet klappar igen om inte företaget går bra under ett års tid, som dessutom gått BRA under 100-års tid?, hur svårt är det?, men att LKAB skulle lägga ner beror inte på några -20% till löntagarna - LÄGG AV !. LKAB har nog länge skott sig på Norrland och folket här-de borde skämmas!, Vi lever i ett samhälle som mer liknar Somalias fattigkvarter så illa har det blivit ställt.
    I min mening är "storfacken" också numera meningslösa!. Pamparna är alla tjenis med varann och bara onytta som extra skatt åt löntagarna
    Anmäl >"Noppe" (2009-04-15 06:28:30)

    Gun,
    Jag har ju svarat på frågan om veckopengen. Men jag får väl svara på matfrågan och den är nej, givetvis inte. Men jag skulle ta bort allt onödigt, typ glass, färdigmat, hämtmat osv. Ska jag verkligen ha tidningen varje morron tex. Använda bilen mindre osv. Sparandet skulle jag inte använda till daglig drift, precis som LK inte använder sig av sitt "sparande" för att konsumera sådant som inte behövs för tillfället, dvs full arbetsstyrka. Och jag är inte LKAB anställd, fackpamp, politiker, korridorglidare utan en vanlig människa. Tyvärr Kirunabo men annars OK. Och, jag har varit långtidssjukskriven för några år sedan och då lägre inkomster ( -25% ) så jag vet att det går bra om man vill. Anpassning till läget så att säga. Precis som LKAB vill göra. Innan det är försent.
    Anmäl >Noppe (2009-04-14 20:06:23)

    SvaraRadera
  4. Jag har inte missat IfMetalls centrala överenskommelse men nu handlar det ju om de lokala facken, det är inte IfMetall centralt som förhandlar om LKAB:s föreslagna lönesönkning.
    Och Gun, jag har inte hoppat på dig, jag har bemött det du skriver med argument. Jag har inte ifrågasatt dig som person utan bara bemött dina åsikter. Om du hela tiden upplever att du blir feltolkat så kan det ju faktiskt bero på hur du uttrycker dig. Det är ju hela tiden nån annans fel! Om du SKRIKER i bloggarna så är det för att jag och andra är tröga. Om du har en nedlåtande ton så är det för att jag och andra inte fattar. Jag skulle ju kunna kontra med att du feltolkar precis allt jag skriver! En liten aning självkritik kan vara bra ibland. ;)
    Anmäl >Gällkabo (2009-04-14 11:35:44)

    Noppe. Jag får nog ställa om frågan om dina barn, eftersom du gett mig ett ypperligt politikersvar! (Är du politiker, fackpamp, korridorglidare, eller jobbar du vid LKAB?)

    Vi säger så här istället. Tänker du ge mindre näringsriktig mat till dina barn, trots att du har x-antal miljarder liggande hemma på hatthyllan, bara därför att du inte säljer tillräckligt många slickepinnar enligt ditt tycke, trots att du inte ens går med förlust ännu?
    Anmäl >Gun (2009-04-13 22:11:08)

    Gällkabo.Du kanske missat att IF Metall är det fack som gått med på lönesänkningar? Sedan är det så att jag av arbetserfarenhet känner till turer kring fackliga "rundturer" så pass bra, att jag själv mer eller mindre ifrågasätter vad de är de håller på med. Det förekommer sånt som ALDRIG någonsin förekom tidigare i fackets historia. Då var de ett med sina medlemmar, nu är det inte så.

    JAG HAR FÅTT EN FUL OVANA ATT SKRIVA MED STOR STIL I MINA BLOGGAR OCKSÅ, NÅGOT NYTT PÅFUND I MITT LIV. KANSKE FÖR ATT FOLK INTE TAR TILL SIG DET JAG UTTRYCKT, UTAN VÄLJER EN HELT FRI TOLKNING. HUR SKULLE DU GÖRA SJÄLV, ÖPPNA FÖNSTRET OCH ROPA, ELLER DUNKA SKALLEN I PC:N NÄR DU DEN ENA GÅNGEN EFTER DEN ANDRA BLIR PÅHOPPAD DÄRFÖR ATT PERSONEN IFRÅGA BARA BESTÄMT SIG FÖR ATT FELTOLKA PRECIS ALLT JAG UTTRYCKT?
    Anmäl >Gun (2009-04-13 21:52:33)

    SvaraRadera
  5. Du skriver om min subjektiva bedömning och avfärdar det som floskler men det du skriver är ju din subjektiva bedömning! Inte kan du väl mena att du sitter inne med den absoluta och objektiva sanningen! Vad gäller LKAB:s vinstutdelning så håller jag helt med, jag anser det vara totalt vansinne att dela ut miljarder i vinst samtidigt som man sänker lönerna. Min tolkning av ditt inlägg om "aktieägarna" var att det skulle delas ut vinstpengar till enskilda individer, jag missförstod dig kanske. Hur det än är så tycker jag att det åtminstone är bättre att vinsten går till statskassan än till enskilda aktieägare.
    Anmäl >Gällkabo (2009-04-13 20:41:23)

    Men Gun, jag vet självklart inte allt som rör sig i ditt huvud, det är givetiv smin subjektva bedömning, det kan ju självklart vara så att jag enligt ditt sätt att se det misstolkar dem, att vi helt enkelt missförstår varann. Det är ju inte alldeles lätt det här med komunikation, speciellt inte på nätet. Men det är precis det hrä jag menar! Du känner dig tydligen väldigt attackerad av att få motargumant och SKRIVER MED STORA BOKSTÄVER och håller på. Så vill jag vara tydlig, jag skrev att du verkar hatisk när man läser en del av dina inlägg, inte att du är hatisk, stor skjillnad! Och vad beträffar de fackliga förtroendevalda så var det ju faktiskt i sammanhanget med den föreslagna lönesänkningen och det enda facket gjort är att de sagt ett blankt nej. Och ändå kritiserar du dem!?
    Anmäl >Gällkabo (2009-04-13 20:35:37)

    Gällkabo. VET du verkligen vad jag tycker och tänker om LKAB? Jag tror faktiskt inte det, det är ENBART DIN EGEN subjektiva bedömning av det hela, glöm inte det! Du har inte ens noterat det positiva som jag tagit upp om bolaget, tänk på det.
    Anmäl >Gun (2009-04-13 18:20:26)

    Gällkabo. Du kanske borde gå in och läsa LKAB:s egna handlingar, så slipper vi onödiga floskler. Aktieutdelningen heter det även i LKAB:s handlingar. Jag tror inte du skall använda ord som hatiskt när det gäller mig, då känner du mig illa. Min blogg handlar om det som rör sig i mina tankar och det som finns runtomkring i världen. När JAG upplever systemfel, då skriver jag om det i min blogg, svårare än så är det inte. JAG, GUN, tycker att det är fruktansvärt fel när fackliga förtroendemän, inte gör det som de borde= tillvaratar medlemmarnas intressen! Visst jag kan skriva om hur jag lackar tågnaglarna istället? Nylackade tånaglar är också ok, men det finns trots allt ett liv utanför mitt eget navelludd och det är det som jag skriver om, OCKSÅ!
    Anmäl >Gun (2009-04-13 17:52:35)

    SvaraRadera
  6. Gun,
    Måste nog svara om mina barns veckopeng. Det är lika enkelt. Idag så får dom två 100 - 125 kr i veckan utifrån den inkomst jag har f.n. Ibland kan jag dela ut bonus också, om de gjort något bra. Men om jag tex skulle bli sjukskriven och bara ha ex 80 % av inkomsten så skulle även veckopengen bli mindre trots att jag har ett bra sparande, dvs bra eget kapital, men som jag inte använder i den dagliga driften. Det egna kapitalet är till för framtida investeringar tex ny bil, pensionen, nytt kök osv, inte för att drällas ut på mat, tidningar, mm om inkomsterna blir lägre. Enkel ekonomi, för både privat och företag. Och ja, jag har varit in på LKAB:s hemsida, jag vet planering, jag lusläser kvartalsrapporter, jag studerar årsredovisningar och jag ser svårigheterna de närmaste åren för LK.
    Anmäl >Noppe (2009-04-13 17:44:14)

    Problemet med att använda nedsättande kommentarer som "kära lilla hjärtat" och beskylla meningsmotsåndare att vara okunniga hjärntvättade och sprida floskler omkring sig är att man inte vinner över någon till "sin sida", det är bara de redan frälsta som står och hurrar. När hon "beskriver dagens samhälle" så beskyller hon de fackligt aktiva i LKAB för att vara okunniga och faktiskt ohederliga! Det är iaf min tolkning eftersom hon skriver om de gamla hederliga Metallarna. Jag håller med om att det är bra att människor (Gun tex) engagerar sig och pekar på tokigheter men ibland blir det rena faktafel och som sagt att idiotförklara sina meningsmotståndare. Det är ett väldigt svart/vitt synsätt när du placerar dig själv och Gun i facket "visa människor" och de med avvikande åsikt som okunniga
    Anmäl >Gällkabo (2009-04-13 17:36:17)

    Gun slår inte vilt åt något håll utan påpekar rätt och slätt systemfel i vårat dagliga samhälle, hon uppmärksammar orättvisor och är en mycket vis människa med livserfarenhet så mycket kan jag säga efter att läst hennes bloggar. Jag skulle vilja ta det till den gräns att säga att i princip allt hon tar upp har hon till 100% rätt i, de som inte förstår det måste jag personligen sätta i facket "okunniga och ej livserfarenhetsrika människor", Sällan har jag faktiskt träffat på någon som har så lika åsikter som jag själv i det mesta.

    Fortsätt blogga om den kalla sanningen i vårt samhälle som dessvärre är på utförsbacke i alla led vad det gäller fotfolkets väl och utveckling. Pessimist?, låt framtiden uppvisa. De som tror väl om staten och kapitalet får sig en rejäl kalldusch förr eller sen
    Anmäl >Gun är vis ! (2009-04-13 16:40:22)

    SvaraRadera
  7. Gun, jag håller med dig om att det är fel väg att gå när man vill sänka lönerna och spara motsvarande 1% av förra årets vinst. Det jag inte förstår är varför du slår vilt åt alla håll. Du verkar så hatisk. Vad du anser om LKAB vet vi vid det här laget men nu vänder du dig även mot de fackliga förtroendevalda och inkompetensförklarar dem med kommentarer som att "det var bättre förr". Alltså de kollektivanställda som valts fram av sina medarbetare för att företräda dem. Sedan är det faktiskt så att LKAB inte alls kommer att göra någon stor vinst i år, det kan t.o.m. bli förlust. De "aktieägare" du talar om är svenska staten. LKAB är inte börsnoterat om du nu trodde det.
    Anmäl >Gällkabo (2009-04-13 13:33:50)

    Noppe. Du är nog hjärntvättad av LKAB. Ta och logga in dig på LKAB:s hemsida och kolla vad de haft i vinster bara de sista åren och vad deras planering är! Gör det är du snäll, så behöver vi inte syssla med floskler till inlägg.

    Förresten, hur var det ställt med exemplet dina barns fickpengar, kör du LKAB stuk med dem också?

    En arbetsgivare har ALLTID ett social ansvar, liksom förhoppningsvis, insikt om vad som är resursförslösning, vilket det är att kasta ut yrkeskunnigt folk, för att i nästa stund behöva lära upp nya. Alltså grundläggande företagsekonomi.
    Anmäl >Gun (2009-04-13 12:12:52)

    varför facket inte går med på annat än 100% är av den enkla anledningen att Lkab fortfarande säljer och går med vinst dock mindre än tidigare. börjar bolaget gå med förlust är det en helt annan sak. Sen påstår man även från företagets sida att man har en övertalighet på 400 personer, men var man har den kan man inte uppge till facket, dravel helt enkelt.
    Anmäl >kalle h (2009-04-13 10:12:42)

    SvaraRadera
  8. 2008 var ett rekordår för LK. 2009 blir det inte. Krisen kommer att vara lång, kanske 2010 ut och finns då de stålverk som LK levererar till kvar i Europa så börjar det rulla igen. Men innan dess, den rörliga kostnade för arbetskraften som inte har någon produktion att jobba med måste ned för att inte kasta bort de intjänade kapitalet/egna kapitalet som så väl behövs till framtidsinvesteringar bl.a i ny huvudnivå i Kiruna Ett första steg är att stänga verken, stänga produktionen och ett annat att sänka lönen, alternativt varsla och säga upp. Det är fakta, företagsekonomi av den enkla skolan. Företag ska inte gå med driftsförlust helt enkelt. Och LK behöver det man samlat ihop. Enkelt för att driva företag är ingen ingen social verksamhet som många tror.
    Anmäl >Noppe (2009-04-13 09:47:43)

    Noppe. Men kära lilla hjärtat, HUR har du nu tänkt? Eller förstår du inte vad det betyder att LKAB har enorma vinster så även i år. Dessutom större vinst än någonsin!

    Hur gör du själv om du har jättemycket pengar liggande hemma, åtskilliga miljard, drar du in dina barns veckopeng och påstår att du är fattig? Det är just precis den förklaringen du lämnat till mig nu.

    Noppe, jag är ledsen men jag förstår inte din form av matematik, eller företagsanalys. LKAB kan hantera den nedgång som är nu. Det är t.o.m. det normala i ett sunt företag, att ha framförhållning i ett företag som är marknadskänsligt. Man begagnar sig inte av resursförslösning och naggar i det egna kapitalet, som EGEN utbildad personal innebär.
    Anmäl >Gun (2009-04-12 17:00:31)

    Jamen så enkelt, då är det bara att sätta igång att kicka folk. För så är det ju, inga köpare av malmen, ingen behöver bryta och ta upp den och därmed så inga anställda. Och LK anställda ut i arbetslöshet. Men det är väl ett bra alternativ för dig ?
    Anmäl >Noppe (2009-04-12 12:26:51)

    SvaraRadera