Google+ Followers

måndag 18 maj 2009

LKAB:s monolog ter sig fullständigt orimlig

den 18 maj 2009, kl 09:58


och kommunrevisorernas granskning och kritik av beredskapen inför demografiförändringarna är svidande. Både utredning och analys, följt av åtgärder, måste ske enligt kommunrevisionens slutsats. Annars hotas både skatteunderlag och kommunal service.

Jag tror nog att det är betydligt allvarligare än så.

Det är hårresande saker där kommunen systematiskt hållit på, att laka ur sin egen kassa till förmån för LKAB. Mer ensidigt än så här kan det knappast bli.

Jag tror att nu måste det till ett totalt samarbete, inventera alla tänkbara möjligheter och att man måste få slut på det eviga och politiska tjafset. Samarbete är ett måste om man skall kunna klara ut den allvarliga situationen, eftersom vi i Sverige också har drabbats av finanskrisen, som har sitt ursprung i USA. Det finns alldeles för många gamla "politiska surdegar", som härskar i Gällivare kommun och det kan aldrig funka. Det har det hittills aldrig gjort. Här behövs visioner som är väl förankrade i verkligheten och framförallt: att man genast slutar upp att gå i LKAB:s ledband.

Förut hade LKAB någon form av anständighet trots allt de faktiskt hållit sig med: t.ex. egen företagsläkare, som "intygade" att gruvisarna var friska som nötkärnor. När de kort efter pensionering dog i stendammslunga, insåg man rätt snart att det knappast kunde ha varit så himla "nötfriskt". Detta var något som även min pappa, som arbetade vid försäkringskassan i Malmberget, var rosenrasande över. Därtill kommer alla dessa barn som förlorat sina fäder i gruvolyckor. Där har familjen sedan varit hänvisade till ett fortsatt liv i mer eller mindre misär. Drabbade av samma öde var även familjer där fäderna överlevt med ett nödrop. Deras möjligheter var också tämligen utsiktslösa.

Hemma i vårt kök på Barongatan i Malmberget har åtskilligt skrivmaskinsknatter hörts ifrån min pappas gamla mörkgröna Halda, där han privat försökt att hjälpa utsatta människor, som råkat i klorna på "systemet". Ibland kan jag inte låta bli att tänka: "det är nog tur att mina föräldrar inte lever längre, hade de överhuvudtaget "överlevt" det samhälle som är idag"?

Ja, inte blir jag glad när jag tänker på somt, som jag hunnit uppleva.

Men aldrig hade jag väl trott, att jag t.ex. skulle få läsa: http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=4638470 Nu är det så allvarligt att skalven anmäls och att jag dagligen läser, eller lyssnar till människor, som känner sig fångade i ett Moment 22 av dignitet. Människor som känner sig grundlurade av LKAB och svikna av kommunen. Som om det inte kunde vara nog: en del i omgivningen, som inte begriper bättre och bara viftar bort det hela med "men flytta då"....

Hur har de styrande vid LKAB blivit, när de t.o.m. tycker att det är skäligt, att de tagit över människors tillvaro? LKAB gör precis allt i profitens och ägarens dvs. statens intresse. LKAB talar nu om säkerhetsmarginaler på 100-300 meter! De anser också att det är skäligt, att folk skall leva och bo mitt i jordskalv och toxida utsläpp!

Men ursäkta hur står det till under hatten?

2 kommentarer:

 1. Det finns 7 kommentarer.

  Det är inte Furbäck och Fogde som ansvara för avvecklingen av Malmberget. Det är vår (M)-regering som är ägare av LKAB. Direktiven kommer rakt ner från Maud Olofsson näringsministern. Tommy Nyström, LKAB och Maud Olofsson har gjort upp i lönndom angående avvecklingen av Malmberget. Därav Tommy Nyströms tystnad. Han har gett all kommunal mark i Malmberget till LKAB. Nu står vi blottade som kommun och snart konkursmässiga. Tacka Gällivares kommunalråd för det. 1 Kr fick LKAB betala.

  Anmäl >Staten äger LKAB (2009-05-20 11:33:42)

  Tack för att du skriver Gun det vi alla
  tycker. Fortsätt med det för det sporrar
  oss som försöker hävda våra rättigheter.
  Enligt Svensk grundlag.
  Anmäl >RS (2009-05-18 22:31:16)

  Tummen ner för...Tror att du läste dåligt, för det stod där ganska snabbt.
  Anmäl >mamma mia (2009-05-18 21:53:03)

  SvaraRadera
 2. Man kan undra om det är en mix av extrem okunskap av Kommunpolitikerna tillsammans med LKABs välvilja att fullständigt köra över och bojkotta oss Malmbergare totalt, se bara inlägget i TV4 nyss där frågan togs upp om skalvanmälan ovan, dock när frågan om Malmfältens framtid var svaret bara om Kirunas stadsflytt på tapeten, I Malmberget finns inget planerat för oss boende i krigszonen.
  Anmäl >Någon måste stå till svars! (2009-05-18 19:50:42)

  Hur långt är det till Gällivare går i konkurs samtidigt som staten håvar in flera miljarder i aktieutdelning från LKAB.
  (oj det var en lång signatur)

  Det är allmän handling, kan läsas av vem som helst! Liksom alla övriga dylika handlingar och protokoll är. De har dragit den alldeles nyss i den "polska riksdagen" i kommunhuset. De fick nog träsmak på ett visst ställe....typ.
  Anmäl >Gun (2009-05-18 18:18:39)

  Hej Gun, var kan man läsa om kommunrevisorernas kritik ???
  Anmäl >Hur långt är det till Gällivare går i konkurs samtidigt som staten håvar in flera miljarder i aktieutdelning från LKAB (2009-05-18 11:52:27)

  Igår så tittade jag för säkerhetsskull på LKABs hemsida för att de om det varit några skalv. Men det stod ingenting om de från söndagsmorgonen. Vi som har fastigheter vid Gropens rand får inte den info från Lkab som vi behöver och jag bor i en annan del av Sverige. De kunde meddelat oss om dessa nya skalv och styrkan på dem. Nu måste man upp och inspektera om nya sprickor uppstått.
  Att de meddelar på hemsidan ett dygn efteråt är inte acceptabelt.
  Anmäl >Tummen ner för ... (2009-05-18 10:55:14)

  SvaraRadera