Google+ Followers

söndag 18 oktober 2009

LKAB tvingade oss att flytta.

- den 18 oktober 2009, kl 22:58


Hej alla våra vänner i Malmberget!

Så här har vi det nu. Vi trivs alldeles utmärkt och har hittat ett bra och lugnt boende här i södra Sverige. Redan efter några månaders boende på vårt nya ställe märker vi redan nu skillnaden på hur människor mår här jämfört med i Malmberget.

Skillnaden är stor; här är människor fulla av energi och framtidsplaner. De sover gott om natten och kan planera sin vardag och framtid.

Det gör att diskussioner människor emellan är konstruktiva och positiva. Här pratas det om hösten, vägförbättringar, berättaraftnar, skördefester och mycket mera.

Folk har verkligen tid för varandra och samtalen handlar om vardagen och framtiden i positiva termer.

Anledningen till att vi efter 25 år lämnade Malmberget var inget annat än denna gruva, som under många års tid fördärvade min nattsömn och försämrade min epilepsi och därmed mina chanser till en förbättrad hälsa.

Många av dagarna gick där åt till att återhämta sömn och försöka vila upp mig.

Tänk, nu tycker vi det är fantastiskt att kunna somna vid 22-tiden och vakna utvilade vid 7-tiden. Vilken energi man har för resten av dagen!

Jag har lidit av sömnbrist de senaste fem åren i Malmberget så inte undra på att jag alltid kände mig trött därhemma.

Mina luftvägsproblem är också som bortblåsta och min man förundras varje dag över dammfria bilar och fönsterbänkar.

En annan sak som vi märkte av när vi flyttat hit, och jag speciellt, var att den där ångesten som jag dagligen bar på, försvann när vi flyttade hit!

Den har försvunnit och är som bortblåst. Den blev kvar i Malmberget. Nu först vet jag vad denna ångest handlade om: en psykisk anspänning av en ständig oro om när nästa skalv kommer, om huset och dess ledningar klarar av gruvans sprängningar och markrörelser och om en mycket oviss framtid i Malmberget ...

Men priset för att flytta utan jobb har varit högt. Ekonomiskt kostar det väldigt mycket att flytta, när man som vi gjorde det på eget bevåg. Mycket av våra livsbesparingar gick åt, för att inte tala om den förlust husförsäljningen medförde. Ingen var intresserad av att betala ett skäligt pris för ett hus i Malmberget efter skalven.

Vi fick skamligt låga erbjudanden från de få intressenter som hörde av sig. Våra investeringar i huset var inget värda. Huset stod på fel plats i Malmberget.

Men det värsta av allt var att möta LKAB:s totala nonchalans och ignorans till våra problem, med Wikström som företrädare. Inte en blinkning när jag påtalade svårigheterna att leva i Malmberget med en sjukdom som kräver nattsömn och vila! Min man blev oerhört förvånad över Wikströms iskalla bemötande men också över hans lögner om att LKAB inte köper upp några andra hus utanför Elevhemsområdet.

Vi hittade efter en tids sökande på Hemnet.se en bra plats att bo på.

Men samtidigt har inte denna flyttning känts bra, då vi inte har flyttat av egen fri vilja. För vi var helt enkelt tvungna att göra något åt vår situation.

Det känns idag mer som vi blev bortdrivna från samhället för att vi inte längre orkade bo kvar i gruvans närhet. Om vi åtminstone blivit bemötta med förståelse från LKAB:s sida och en URSÄKT så hade det känts lite bättre. Men att möta en företrädare för LKAB, som fullständigt sket i hur vi hade det. Det var inte roligt!

Wikströms svar på om LKAB kunde köpa vårt hus var kort " ... det måste ni förstå att om vi köper ert hus så kommer det flera hundra springandes efteråt och kräver att vi köper deras också och det går ju bara inte"...

Tänk så avslöjande hans svar var! LKAB vet alltså att det är många fler än vi, som helt enkelt måste ta sig härifrån.

I Malmberget stod vi stilla, trötta och frustrerade. Kunde inte planera för något. Men här känns och är allt vad vi gör meningsfullt.

Efter 25 år i Malmberget fattade vi det enda beslut som var förnuftigt för oss och det var att flytta. Vi hade till slut fått nog av gruvans störningar och försämrad hälsa.

Men att flytta till Gällivare var helt otänkbart för oss. Som Malmbergsbor var vi mycket besvikna över de styrande politikernas passivitet i Malmbergsfrågan. Aldrig i livet att vi kunde tänka oss att betala en enda skattekrona till en kommun vars politiker tillåter ett företag att förstöra människors liv, hälsa och egendom på det sätt LKAB tillåts att göra i Malmberget.

Så vi avslutar detta brev med att önska att NÅGOT positivt snart händer för er alla i Malmberget.

Vår dörr står alltid öppen för er, våra vänner, om ni har vägarna förbi.

Varma och soliga hälsningar från oss

---------

Ja, där slutar mailet från ännu ett av de många offer som LKAB och politikerna i Gällivare kommun har skördat. När jag läser mailet känner jag än en gång förtvivlan över hur människor har behandlats och vad de egentligen har fått gå igenom. Det hela känns oförlåtligt, så här bär man sig inte åt mot sina medmänniskor i Sverige! Här som vi låtsas vara humana människor.

Mötet på tisdagen den 20 oktober kl 18.30 på Nordan har ett överfullt program. Jag kan inte låta bli att undra är det för att försöka söva publiken? Jag undrar om inte många kommer att protestera och kräva mer tid för fri diskussion.

Oavsett vad som kommer att hända på det mötet, är det så att människorna måste omgående återfå rätten till sina egna liv och egendomar! Så här kan det inte fortsätta. Detta är trots allt Sverige och inte någon bananrepublik!

17 kommentarer:

 1. Det finns 86 kommentarer.

  Stäng LKAB Malmberget

  Stort tack för dina ord. Det som är glädjande är att allt fler som har/haft sin arbetsplats vid LKAB tar bladet från munnen och sjunger ut om vad det hela handlar om. Inte bara alla de som försöker bringa ordning i oredan som uppstått.

  Hur amatörmässigt detta har skötts både från LKAB:s och gve politikernas sida visar åter dagens reportage om vägomläggningen. Nyström har inte en susning om vad som verkligen händer i Malmberget + att han har lämnat malmbergarna åt sitt öde.

  LKAB:s ledning har blivit en parodi på sig själva! "Vi vet. Vi har full kontroll". Är det inte dags att lyfta bort skivan med hacket i. Hade de vetat vad de gör + haft full kontroll hade inte denna situation överhuvudtaget kunnat uppstå!
  Anmäl >Gun (hela LKAB är en stor miljöskandal!) (2009-11-03 13:45:37)

  Malmbergare

  Din egen text talar så väl vilken karlakarl du är med egna mått mätt, så det lämnar vi därhän.

  Men den rovdrift som detta har utvecklats till, var det INTE förut i bolagets historia. Den som inte förstår det kan inte Malmbergets historia.

  Men till skillnad från DIG och ditt suspekta påstående om mitt syfte, är det långt till sanningen. Därför att JAG vill verkligen att Gve kommun skall fortsätta att leva och grönska inte duka under!

  DET är anledningen till att jag inte längre tiger om vad jag ser, hör, läser och kommer mig tillgodo. Skall det verkligen vara så svårt att förstå en så simpel sak?

  Fö malmbergare det ÄR jag till 100% även den dagen Mbgt kommer att bestå av ett enda stort hål! Mitt ursprung & egen biografi kan ingen ta ifrån mig. Den äger jag själv oinskränkt
  Anmäl >Gun (2009-11-03 03:38:26)

  Jag har köp ett hus med fin utsikt över Dundret men min utsikt framöver blir ett staket mot LKAB´s gruvområde det är bara för LKAB att ge nya hus åt alla som får sina hem förstörda av gruvbrytningen inte bara om husen håller på att ramla ner i Gropen utan Hus som ligger min 200meter från staketet.
  Anmäl >kenta (2009-11-02 00:17:09)

  Bra att någon skriver hur snacket går inom LKABs personal och ledning. Det är solklart hur synsättet är bakom stänglset. Staffan, det blir svårare och svårare för dig att rentvå dina gelikar. Folk är inte dum i huvudet. Så bra skrivet inne i lejonets kula.
  Anmäl >En röst i natten (2009-11-01 14:14:52)

  Nejdu. "Stäng LKAB Malmberget". dig tror vi inte på. Du fabulerar och det märks såväl. Du stolterar med hög utbildning m.m. Du är inte ens anställd men korven du äter hade ändock inte funnits på din tallrik utan LKAB. Du kan ju ändå flytta söderut där allt är så bra men då blir det nog billig Coop korv för dig. De du kallar förnedrande och misskrediterande "kollegor" är välmående och i de flesta fall boende i Malmberget där de stortrivs. Såna som du borde "veta hut" och sluta med smutskastningen av LKAB. Man kan undra vad nästa sabotage blir? Nu blir det en ölkorv med tillhörande dryck!
  Anmäl >Staffan (2009-10-31 23:32:27)

  Jag hoppas verkligen att LKAB stänger sin verksamhet i Malmberget. Fastän jag jobbar i bolaget så börjar jag tröttna på dersa sätt att jävlas med de boende. Eftersom jag har hög utbildning, vilket de flesta saknar som jobbar åt LKAB så har jag inga problem få jobb på annan ort eller i annat företag. Skolning ger jobb andra få ta vad som finns. Stäng LKAB så ska vi se hur gaphalsarna tystnar. Man är så jäkla trött hör snusmumrikarna gapa "-te ä para att flytta....! Jag har stor empati för er som inte får era hus inlösta eller måste bo med alla dessa störningar som gruvan medför. Det är tråkigt höra kollegor som förnedrar och misskrediterar er boende. LKAB beter sig mycket illa men även kommunalrådet som satt sig i knät på Furbeck.
  Anmäl >Stäng LKAB Malmberget (2009-10-31 14:29:01)

  SvaraRadera
 2. Tack Gun och ni utflyttade!
  Jag läste precis om sabotaget mot LK:s nya staketdragning i NSD.
  Korven lär bli dyrare för varje dag. Man måste nog bli vegeterian.
  Anmäl >motståndet verkar öka oroväckande (2009-10-30 23:56:14)

  Tacka vet jag korv som rökts i Bandugnsverkets skorsten.
  Anmäl >korvgubben (2009-10-30 15:33:49)

  Tröttsam debatt. Låt LKAB köpa en massa militärtält till Malmbergarna. Placera dem på Dundret, så får de leka snöindianer och kååååbooojsare.
  Anmäl >Roger (2009-10-30 11:33:24)

  Debatten skall handla om korv inget annat, även om så korven består av stulna ingredienser !
  Förhandlaren för LKAB Smyger runt i kvartererna med solglasögon och svart rock för att inte synas...som i rena gangsterfilmerna. Helt sjukt. OCH SANT !
  Anmäl >debatten tillåts endast på korvnivå... (2009-10-30 09:56:34)

  SvaraRadera
 3. "LKAB är bäst, sluta gnäll, håll tyst, vi har det bra, jag är såå less på allt gnäll , sluta skriv om LKAB Gun,.. Gun bor i Gtg å får inte/engagera sig i orättvisorna
  som sker i Malmfälten "

  Om de styrande i LKAB är som du... då förstår jag verkligen situationen i malmberget och hur eländigt folk har det.
  Anmäl >Till korvätaren Staffan (2009-10-30 09:46:45)

  skön nivå på debatten.
  Anmäl >insnöade malmfältsbor. (2009-10-30 06:57:37)

  Du har så rätt Stolta Boliden. Tänk att vi har två så rättstänkande gruvföretag. Smaklig måltid!
  Anmäl >Staffan (2009-10-29 23:24:58)

  Min korv serveras av ett bolag som gör rätt för sig.
  Anmäl >Stolta Boliden (2009-10-29 22:51:43)

  Nejdå Inge, LKAB är inte bäst på korv. Men LKAB är grunden till att, om du bor i bygden, har bl.a korv på bordet. Att du känner depression är beklagligt men vänd på ditt synsätt och du kommer inse LKAB:s storhet, ansvarsfullhet och generositet. Till den som tycker att vi som trivs skall läsa Kalle Anka istället för att bemöta nidskriverierna kan sägas att sådana lågvattens argument inte biter. Vad gäller DEBATT i kuriren kan konstateras att den bara tillför gammal- pajkastning-känns igen-återkommer. Slutklämmen avslöjade också debattörens verklighetsanknytning. Tror det blir Jokkmokks korv ikväll!
  Anmäl >Staffan (2009-10-29 21:55:29)

  Hur kan LKAB behandla generation efter generation på detta nedlåtande sätt. Tillhör gamla brukssamhället ! Inte ett modernt företag i dagens Sverige.
  Människornas hem är deras borg som nu LKAB raserar allteftersom utan en vettig dialog och ersättning till boende. Helt otroligt att sådant får pågå.
  Bra att sanningen om LKABs styre kommer fram och även kommunens passivitet.

  Intressant artikel i dagens Kuriren DEBATT; Mycket bra förslag från genuina Malmbergare som agerar med sunt förnuft för ett bättre samhälle
  att leva och bo i; även om det innebär att flytta.
  Anmäl >Dagens Debatt i Kuriren (2009-10-29 19:41:03)

  Malmbergare!
  Ingen har eller vill tvinga vare sig dig eller andra malmbergare som trivs som fisken i vattnet. Ni får mycket gärna bo kvar här i evennerliga tider. Vill ni det,så behöver ni inte göra eller säga nåt för INGEN kan tvinga er härifrån. Ja,GRUVAN kan förståss det, men då får ni väl installera er ovanpå nåt annat dj..la gruvhål.
  Anmäl >"även fiskar kan bli varma" (2009-10-29 19:18:40)

  --din pajkastning --känns igen--återkommer--
  Anmäl >Svar till Hållermed--malmbergare mfl-- (2009-10-29 19:14:29)

  Läs dagens DEBATT i Kuriren.

  Vad har du att säga om den då Staffan ?
  Återigen mysko människor.
  'Nädu, vi blir så deprimerade så fort du dyker upp med dina innehållslösa märkliga LKAB är bäst på korv, kommentarer ".
  Anmäl >Inge (2009-10-29 18:17:18)

  Det är märkliga saker som skrivs i denna bloggs kommentarer från människor ?? som avskyr att situationen i Malmberget belyses. VARFÖR ? De låter som de är självplågare som tvingas läsa Guns blogg ! Läs Kalle Anka istället !

  Gun engagerar sig i samhällsdebatten och tar ställning för de utsatta. Inte för de som anser sig ha det bra för de har ju det bra !!
  Precis som vi gör när vi engagerar oss för paret wennström och andra i vårt samhälle som far illa pga myndigheter och lagar...
  Men då faller det sig naturligt att protestera när motparten inte är LKAB !!


  Malmberget med sina flata politiker behöver Gun !
  Anmäl >Märkliga " Vi har det bra och håll käft " kommentarer ! (2009-10-29 18:08:29)

  SvaraRadera
 4. Jag är en Malmbergsbo --som fått mitt hus inlöst--sen har jag hyrt detta tills LKAB var tvungen att riva det-jag erbjöds att hyra ett annat hus i närheten vilket jag gjorde. Som alla andra hyresgäster så till LKAB boende i malmberget så är det billiga hyror pga att det dammar och dyl.
  Det roliga här är att det verkar bara vara gammla och sjuka i MBGT nu för tiden , alla har astma pga dammet eller så är dom för gammla att flytta?? NÄ SNÅL är namnet för vad ni är för gnälla det går bra och sitta och läsa bloggar från såna som flyttat härifrån och som sitter och kastar skit på sin fd hemmaort --GUN du är ingen Malmbergsbo, du vill inte malmberget väl , du vill bara skada verkar det som.
  Anmäl >Malmbergare (2009-10-29 16:09:23)

  Jag tror att vi malmbergsbor är och alltid varit tåliga. Men till slut kommer man till vägs ände.
  Till sist måste man komma till insikt om att man inte ska behöva vara så tåliga som vi alltid varit.
  Det finns faktiskt en gräns även för oss!
  Det är den gränsen fler och fler malmbergare har kommit till.
  Är det bra? JA HUR BRA SOM HELST!
  Vi ska inte sticka härifrån, vi som ännu orkar kämpa.
  Vi ska inte lämna kvar människor som inte klarar av att flytta!!!!
  Det vore ju förfärligt om alla bara försvann.
  Jag hoppas flera utflyttade skriver brev som Gun kan publicera på sin blogg.
  För vi får INTE glömma kvar här i eländet, men som inte kan ta dom ekonomiska förlusterna.
  TACK ni utflyttade! TACK till Gun! TACK alla andra kämpar i Malmberget med omnejd!
  Anmäl >TACK! (2009-10-29 13:02:41)

  Du har så rätt, bäste Malmbergsbo. Det är beklämmande läsning bloggaren med ett fåtal medlöpare fabricerar. Det stämmer mycket illa med vad vi malmbergsbor egentligen känner. Att någon 150 mil härifrån oavbrutet kastar skit på samhället och dess motor, LKAB, är inte bara beklämmande utan också beklagligt då bloggen fått några malmbergare att må illa och anamma alla överdrifter. Det verkliga läget är ju att Malmberget med innevånare är i blomstring tack vare LKAB. Att vi efterhand måste lämna våra hem kan tyckas trist men det har vi vetat i årtionden. Men alla har ersatts generöst och så kommer även ske framledes nu när LKAB kan inlösa efter brytningens krav som innebär ett område i taget. Ja, nu var det dags för korven, vilket irriterar vissa!
  Anmäl >Staffan (2009-10-29 01:12:27)

  Det är lätt att tro att hela samhället lider av depression när man läser denna blogg + kommentarer. Jag orkade inte ögna igenom allt (var tvungen att ta en TREO), men konstaterade fort att samhällsbilden inte representeras särskilt väl här. Gun´s bild av samhället är som sagt hennes bild. Dock inte min och mina vänners.. Fortsätt att skriva och kommentera som ni gör - till slut trivs ni med ert boende ;o)
  Anmäl >Malmbergsbo (2009-10-28 22:04:13)

  Gun gör ett toppenjobb för att belysa den orätt som pågår och de "gällivare-bor" och andra med inget samvete som tjänar pengar på detta att situationen blivit så illa behöver inte läsa här och än mindre kommentera!, Vi som måste bo här med miljöstörningarna och inte varken har råd eller kan få jobb etc annanstans har inget val annat än hoppas att "rätt" personer läser och tar till sig detta sjuka som händer och kanske tar en utveckling fart som kan lösa problemet om nog många läser och förstår.
  Anmäl >Varför läser de missunsamma? (2009-10-28 18:51:48)

  SvaraRadera
 5. jag håller med sign Hållermed: jag skulle läsa inläggen med kom till hållermed .. man orkar inte med allt negativt. Det är ju bra att du trivs nu när du flyttat men sluta då gnälla över allt dåligt här.
  du slipper det nu. Jag (kan vara en av dom få) försöker att se något positivt eftersom jag bor här och vill bo kvar i kommunen. Ni andra börja trivas här eller ta ert pick och pack och flytta ... får inte sålt villan, hyr ut den till någon i denna bostadsbrist. Sluta snacka om att man skulle flytta utan gör det annars håll tyst.
  Anmäl >Gällivare bo (2009-10-28 15:24:08)

  Vad vore världen utan dessa modiga kvinnor och män som vågar ta ställning och som inte bara passivt ser på. Tänker på tyskarna som under andra världskriget förnekade vad de såg ända tills kriget var förlorat.
  Vissa skribenter verkar tycka som om vi i Sverige inte skulle engagera oss i andra delar av världen.
  Tack Gun för din blogg


  Anmäl >Dessa modiga kvinnor ! (2009-10-27 14:50:32)

  Jag håller med vissa personer här.
  Orkar inte läsa Nsd bloggen mer --fattar inte att man har utflyttade personer som enbart skriver negativt om orten -ingenting är ju bra om man läser vad skriver --men dom verkar ju ha fått en meningsfyllt liv på andra ställen i och med att man skitter och kastar dynga på sin gammla födelseort ..ne hejdå nsd bloggen ..kanske återkommer när ni hittar positiva människor som skriver ,,tex om alla jobb som finns här etc ..
  Anmäl >Hållermed (2009-10-26 10:51:51)

  Något faktafel är det definitivt inte att kommunen saknar
  BOSTADS FÖRSÖRJNINGSPLAN som lagen kräver.
  Se Kurirens artikel idag.

  LKAB skall dock ta fram sin egen ! Men Tommy avvaktar LKAB ????

  Vi vet att somliga TJÄNAR stora pengar på dagen bostadssituation men att
  det skulle vara så illa att kommunalrådet inte sett till att en sådan finns, LUKTAR ILLA. Vad sker inom kommunhusets väggar ?
  Vilka har intresse där i bostadsfrågorna ???
  Och att kommunen saknar en plan för bostadsförsörjningen.
  Anmäl >Olaglig kommun (2009-10-24 18:37:57)

  Har lika på hjärtat som signaturen Tack Gun för dina inlägg. Du betyder oerhört mycket för många. Hon är som en ljusets ängel brukar jag tänka om Dig, Gun. Ge inte upp. Tack.
  Anmäl >Till ljuset i tunneln (2009-10-24 12:32:15)

  SvaraRadera
 6. Kan ju också förklara en del faktafel och missuppfattningar om vad kommunen och LKAB gör...
  Anmäl >Re: Kan vara ett problem för bloggare (2009-10-24 11:58:54)

  Det är bara att inse att nuvarande kommunledning och LKAB inte kommer att Göra något för Malmberget annat än att skapa nya utrymmen för LKAB brytning (kvarter för kvarter) eller skapa nya bostadsområden för LKAB.
  Övriga får klara sig själva
  Vi måste till nästa val ha någon kandidat att välja som säger stopp för denna utveckling.
  Sedan måste vi ge vårt stöd genom skriftliga synpunkter till den kommunala myndigheten(miljö och byggnämnden)att stoppa vidare exploatering innan malmbergsfrågan är löst
  Anmäl >Skriftlig protest (2009-10-24 09:30:31)

  I NSD idag står det

  - En fjärdedel av alla vuxna kan inte läsa en vanlig nyhetsartikel i en dagstidning så att de förstår och kan återberätta, säger Ulla Bohman, chef på Centrum för lättläst.

  Inte undra på då att många inte fattar något eller ständigt missuppfattar det som skrivs i en blogg
  Anmäl >Kan vara ett problem för bloggare (2009-10-23 20:05:16)

  Gun du har ett stort stöd bland oss läsare. Vi är många som läser din blogg men inte kommenterar varje dag. Men vi diskuterar dina faktamässiga bloggar, de ger oss kämpaglöd. Vi gör oss inte hörda via kommentarer men vi finns. Vi är många....ge inte upp. /tack
  Anmäl >Tack Gun för dina inlägg. (2009-10-23 18:14:06)


  Om minerallagen hade efterlevts så hade inte det funnits något att kritisera för Gun.!
  Det är inte medborgarna som skall stå för LKAB s produktionskostnader.
  Elevhemsområdet, (flertalet iaf) fick en lyckad lösning. Så följ lagen och det goda exemplet.
  Anmäl >Konstruktivt förslag här (2009-10-23 18:05:54)

  Sover gott
  Ja, då förstår jag vilken nivå du lagt dig på.
  Alla som sitter fast i ett Moment 22, vad gör du med dem?Hur funkar det i praktiken i din värld? Måste man inte omyndigförklara folk först, INNAN man kör över dem?
  När läste du senast protokoll från gve kommun?
  Eller hur många drar upp bopålarna från "ditt paradis utan problem"?
  VAD tror du blir konsekvensen av ett minskat skatteunderlag och merkostnader av dignitet?

  Horisonten
  visst kan jag väl skriva ner det i en blogg om du tycker att det skulle vara intressant för dig att veta vad jag tycker att man skall göra. Men den bloggen får komma när jag åter är i Sverige (i mitten av november). Då kanske vi rent av skulle kunna bolla lite tankar med varandra, så att det blir något riktigt konstruktivt av det hela i slutändan?
  Anmäl >Gun (2009-10-23 17:53:40)

  Malmbergsborna är väldigt tacksamma för ditt engagemang. Och hennes engagemang kommer ge utdelning!. Till slut kanske rätt personer läser allt som hänt och då kan vi få en förändring.
  Anmäl >Toppen GUN ! (2009-10-23 16:12:40)

  SvaraRadera
 7. Jag skulle jättegärna läsa ett långt inlägg från Gun med konstruktiva och positiva tankar. Att nuläget är förskräckligt har hon ju lyckats upprepa ganska många gånger vid det här laget.
  Men sen då? Hur går man vidare? "LKAB ska betala allt" är ett enkelt svar, men det ger inte så mycket.
  Jag är inte ironisk eller ute efter bråk, utan uppriktigt nyfiken. Gun och alla som tycker som hon, kom igen och beskriv er bästa tänkbara framtid. Och börja sedan brevbomba kommunen och LKAB med den visionen också, parallellt med alla krav på ersättningar.
  Det skulle antagligen ge bättre resultat än att bara skrika om hur hemskt allt är.
  Alltså, sluta inte med kritiken, Gun, men krydda någon gång med din version av framtidstro!
  Anmäl >Horisonten (2009-10-23 14:16:13)

  Jag skulle jättegärna läsa ett långt inlägg från Gun med konstruktiva och positiva tankar. Att nuläget är förskräckligt har hon ju lyckats upprepa ganska många gånger vid det här laget.
  Men sen då? Hur går man vidare? "LKAB ska betala allt" är ett enkelt svar, men det ger inte så mycket.
  Jag är inte ironisk eller ute efter bråk, utan uppriktigt nyfiken. Gun och alla som tycker som hon, kom igen och beskriv er bästa tänkbara framtid. Och börja sedan brevbomba kommunen och LKAB med den visionen också, parallellt med alla krav på ersättningar.
  Det skulle antagligen ge bättre resultat än att bara skrika om hur hemskt allt är.
  Alltså, sluta inte med kritiken, Gun, men krydda någon gång med din version av framtidstro!
  Anmäl >Horisonten (2009-10-23 14:15:03)

  Just nu har jag ingen blogg--men det är bara en tidsfråga för det är faktiskt ett bra sätt att få ut sin tankar .
  Men min blogg kommer inte att vara att kasta skit och skriva negativt , utan positiva saker som tex att Gällivare har minsta arbetslösheten , i dag endast 500 öppet arbetslösa , inte ens i ditt paradis är det så .
  Jag skulle inte heller at emot brev från negativa människor och blogga om vilken tur dom haft som slipper bo kvar i detta samhälle som knappt har arbetslöshet.Det som stör mig och många andra är att man sitter i Göteborg och tycker saker om sina före detta hemkommun , det är ju att förnedra dom som valt att stanna kvar , för trots allt kan det ju inte vara så illa när nästan alla har arbete här.
  Anmäl >Sover gott (2009-10-23 10:46:09)

  SvaraRadera
 8. sover gott
  Skriva skit, det är DIN subjektiva uppfattning, vilket värde det nu kan ha, det är nog trots allt diskutabelt.

  Men jag undrar varför bloggar du inte själv? Vi är nog rätt många som skulle vara intresserad av din blogg och DINA konstruktiva och positiva tankar HUR man skall komma runt den svåra problematik som uppstått! Faktiskt ser vi nog fram till hur dina jämlikar tänkt er en lösning.
  Anmäl >Gun (2009-10-22 21:11:37)

  Det är rent förunderligt hur dåligt ställt det är med läsförmågan. Mailet som är publicerat i bloggen kommer ifrån ett par som flyttat från Malmberget bara för något tag sedan!

  JAG däremot har flyttat från Malmberget -91, därför att jag behövde kvalificerad läkarvård för de skador jag fått på mitt jobb (på tingsrätten).

  JAG tycker inte att det är så märkligt att jag skriver blogg för min hemkommun, dvs där jag levt i dryga 40 år. Eller är jag inte längre malmbergare för att jag blivit tvungen att flytta?

  JAG trivs visserligen mycket bra i Göteborg, men det gör mig INTE till en göteborgare.

  JAG ser helst att min hembygd fortsätter att utvecklas INTE avvecklas, eller blir någon sopstation för "mammon".

  Kan vi nu lämna fokus kring MIN person, en gång för alla TACK
  Anmäl >Gun (2009-10-22 21:04:17)

  LKAB tvingade oss att flytta skriver du, men i din presentation står det att du flyttade till Göteborg för att du blev handikappad på jobbet???
  Anmäl >U.P (2009-10-22 17:32:15)

  Jag/vi sover gott om nätterna --Det som är konstigt att man har bloggare här i NSD som inte bor här --Dom verkar ha hittat sitt paradis på annat håll så dom sitter där och skriver skit om Gve/Mbgt.
  Borde man inte ha nån som bor här och vill se positivt på LKAB/Boliden och deras utbyggnad för om dom inte fanns så skulle inte Gve/Mbgt finnas heller .
  Tycker Gun kan blogga där hon bor och breven hon får till sig , (vilket låter konstigt att man skickar brev till Gun) kan hon lägga in i sin nya hemkommun .
  Anmäl >sover gott (2009-10-22 14:34:41)

  Ja om det BARA handlade om att flytta ! De som har någe innanför pannbenet förstår att för många innebär en flytt också att lämna gamla föräldrar, släkt och vänner.

  Detta pressas alltså människor till när det inte kan ordnas ersättningsboende.
  För de gamla som blir kvar och för kommunen är det en tragedi. Oavsett vilket
  ytligt paradis som de flyttar till.
  Flyttade lånt; en lägenhet kostar en mille i nya HSB. Alla har inte valfrihet, varken känslomässigt, arbetsmässigt eller ekonomiskt i Malmberget.
  Något som de känslokalla inte förstår sig på.
  Anmäl >Money talks (2009-10-22 12:28:12)

  Vilket meningslöst inlägg !

  Du tycks inte förestå vad det handlar om !
  Inte heller varför
  så många människor från Malmberget flyttar FRÅN kommun.

  Jag gör det lätt för dig; De är svikna av både LKAB och kommun !

  Klart folk mår bättre där dom bor tryggt. Det är en av de viktigaste grunderna för att MÅ BRA så läs på lite om vad som är viktigt för människan. TRYGGHET och SÖMN ligger högst på listan.

  Och det har inte många i Malmberget.

  Anmäl >Sv till Borta bra men hemma bäst (2009-10-22 11:09:38)

  Nattsömn är få förunnat i Malmberget idag.
  I Gällivare sover man gott.
  Anmäl >Himmelriket (2009-10-22 10:42:51)

  SvaraRadera
 9. Finns bara ETT krav för kommunen att ställa för att slippa utflyttning från kommun.;.
  att LKAB skall lösa in husägare i Malmberget så dom har råd att köpa hus i Gällivare !
  Men då måste det byggas mer bostäder.

  Anmäl >Bostadsbristens Gällivare (2009-10-22 10:36:10)

  Vart skall folket flytta ? Vars finns det lediga bostäder till rimliga priser för dom som inte vill eller kan bo i Malmberget ? Vem skapar bostadsbrist genom att stänga av områden tidigare än planerat ?
  Hur f-n skall kommunen kunna planera när alla LKs planer tidigare läggs.
  Flytta till Gällivare med skyhöga hus och lägenhetspriser ?

  Skall man förlora 2 ggr? dels på sitt hus i Mbgt och dels betala svindyrt boende i Gve ; om det nu finns något ledigt ?

  Varför löser inte LKAB in husägare ? Samma race körde LKAB med folket på elevhemsområdet. Ingen inlösen förrän
  husägarna gick ihop mot LKAB och KRÄVDE ersättning !
  Anmäl >Malmberget bekostar LKABs verksamhet (2009-10-22 10:30:13)

  Vad menar ni? det är bara att flytta?? Ska jag bara lämna mitt hus bredvid gropen?? vem tar över mina huslån???Lkab är nog inte intresserade, jag kräver inga överpriser eller nya villor, jag vill bara flytta till ett område där jag slipper damm och skakningar och kan sova lugnt om nätterna. Tyvärr kan jag nog säga att det INTE blir i denna korrumperade kommun. Men det är kanske därför man "låser" fast oss, för att hindra massflykt från kommunen.
  Anmäl >en som sitter fast (2009-10-22 09:52:07)

  SvaraRadera
 10. "Tagit del, men ej förstått!"
  Sorgligt med de som inte tycks kunna läsa innantill och som DESSUTOM gör sig stöddiga.
  Men, men ... har man stora svårigheter med både det svenska- och finska språket, så kan man kanske inte vänta sig så mycket annat. *suck!*
  /Tommy
  Anmäl >Tommy (2009-10-22 09:01:26)

  En fantastisk debattör som inte klarar av kritik och har ingen respekt för andras åsikter. Men annars är det bra.
  Anmäl >Sakligt men respektlös (2009-10-22 07:27:44)

  Du ville flytta långt så du flyttade långt. Andra valde att flytta till närliggande samhällen, vilket du ocksa kunnat men inte ville. Man ligger som man bäddar. Mycket gnällande, tycker jag.
  Anmäl >borta bra men hemma bäst (2009-10-22 03:46:24)

  Gun
  det var nog så att johan "slog huvudet på spiken"! Förstår det inte föll i smaken. Ditt "mail" är rent av häpnadsväckande och sagolik samt utan orsakssammanhang. Man är så lycklig över flytten, har kommit till något som liknar himmelriket. Några stavelser senare tycker man att en ursäkt från LKAB vore på sin plats för att man kommit dit. Någon skriver att du bloggar fantastiskt. Vi, majoriteten av malmbergsbor, finner det enbart fanatiskt!
  Anmäl >Ingemar (2009-10-22 00:06:08)

  johan
  det var ju en märklig synpunkt du framfört, jag antar att den kommer sig av att du inte är speciellt frekvent med att läsa min blogg.

  Det här helnöjda folket de talar så bra för sig själva. Men jag tycker att det vore rätt inhumant av mig att inte framföra en bråkdel av vad jag får ta del av och som verkligen bekymrar mig. Det borde rimligen inte finnas en enda drabbad!

  Det bekymrar mig också att framtiden kommer bakifrån för samtliga kommuninnevånare om detta får fortsätta i samma anda.
  Anmäl >Gun (2009-10-21 22:44:41)

  Gun Ek skriver väldigt bra. Tack.
  Jag tycker att du ska delge Maud Olofsson
  inläggen som skrivits ang. LKAB.s/ folk-
  fördrivning med kommunledningends bistånd,
  av sina egna kommunmedborgare.
  Det går att skicka mail. Sök på Maud olofsson
  näringsdeparementet. Hon får nog inte rätt
  information av LKAB,s Styrelse som jag har
  förstått.
  Anmäl >humanist (2009-10-21 20:33:19)

  Hus och fastighetskorruptionen i Gällivare/Malmberget har en krok längst inne i Pentagon. Den finansierar några få utvaldas leverne utöver det månatliga förvärvet.
  Anmäl >Allt sker i lönndom (2009-10-21 18:52:02)

  Håller med Humanist.
  Boliden sköter sig gentemot medborgarna.
  Har alltid varit sosse och för statligt ägande men efter alla år i Malmberget så
  har jag en helt annan syn. Fy fa-n så dom behandlar och behandlat malmbergsbor i decennier.
  De som tjänar på LKAB är de som spekulerar i husaffärer med hjälp av inside information från LKAB så de vet före alla andra när hus i vissa bostadsområden är aktuella för köp.
  Intressanta koppling mellan kommun och LKAB tillika grannar som båda sysslar med fastighetsaffärer......
  Hårdare regler och mindre korruption med ett privat LKAB.

  Anmäl >Privatisera LKAB omg. (2009-10-21 18:09:07)

  SvaraRadera
 11. Tycka vad man vill i Malmbergsfrågan men Gun är en fantastisk debattör !
  Anmäl >Tack för en bra blogg ! (2009-10-21 18:00:21)

  Lkab äger inte malmen, Det gör inte Boliden
  heller. Det gör vi alla dom bor i Kommunen.
  Staten bör omgående sälja LKAB. De skattar
  ej i kommunen som en privat ägare måste
  göra enligt EG direktiv. Med en vinst på
  mer än tio miljarder 2008 så är det en skam
  att bolaget inte följer Minerallagen.
  Se på alla insändare som berör LKAB och
  jämför med insändare om Boliden.De har
  också köpt många hus, och betalar stora
  summor i damersättning till alla boende
  innom fem km från gruvdammarna. De följer
  minerallagen och där råder ett parts-
  föhållande med tillsynsmyndigheten.Vilket
  inte gäller för LKAB som betraktas som
  sosarnas egen gruva som försett de rätts-
  trogna med höga patistöd och fina poster
  och pensinsavtal för att sitta i styrelsen.
  Styrelen i privat AB hade fått gå omg.
  Anmäl >Humanist (2009-10-21 17:21:51)

  SvaraRadera
 12. haha! ...ja det är väl också ett sätt att slippa ta kritik genom att få fram sina egna åsikter genom andras "brev"....=)
  Anmäl >johan (2009-10-21 16:09:35)

  Så blir kommentarerna när man bara ser till sin egen täppa. *suck*
  Anmäl >ack ack (2009-10-21 13:40:35)

  Jag har nyligen köpt hus i Malmberget och trivs utmärkt. Några minuter efter tolv på natten skakar det till från gruvan, men jag är uppväxt med detta och det är inget som stör mig nämnvärt. Mina grannar och bekanta som bor i Malmberget är inte heller speciellt bekymrade över att bo i ett gruvsamhälle. Att Malmberget som samhälle förändras känns inte heller som en överraskning då det har pågått ett par sekel.. (se Bibliotekets bildarkiv). Situationen på Elevhemsområdet är i många delar illa hanterat, men samtidigt så pågår flytt för många familjer till nybyggda villor från deras gamla 60,70-tals villor. De jag har pratat med är rätt så nöjda... Helhetslösning -> Vad menar man men den egentligen? Vill man att LKAB ska lösa in hela samhället och bygga det på en annan plats?Råder sunt förnuft?
  Anmäl >MaJo (2009-10-21 12:26:12)

  Efter nordan mötet packar packar nog många sina väskor !
  Tommy och Co sviker hela Malmberget och skyller fegt på regeringen.

  Det är kommunen som beslutat att INTE avveckla Malmberget i sin tidigare översikts-och detaljplan. INTE regeringen !
  Anmäl >Ingen helhetslösning ! (2009-10-21 09:28:48)

  erik johansson
  det är INTE jag som har skrivit detta mail,som jag har låtit kopiera in i min blogg, det kommer från ett par som lämnat Malmberget för ett tag sedan.

  Själv flyttade jag av HELT ANNAN anledning från Malmberget som framgår av min presentation av mig själv. Men även jag fick vidkännas en rätt kännbar förlust när jag avyttrade mitt boende, trots att LKAB hade intygat när jag ringde och samrådde med dem vid köptillfället, om det fanns någon risk med att deras gruvbrytning skulle kunna inverka. JAG fick liksom alla andra samma svar, vi är trots allt många som blivit grundlurade av LKAB, men jag bara i en lightvariant. Så bedrövligt som en del har det nu är rent omänskligt. Så hade de som skrev mailet.

  Sedan bedriver jag inget vandetta det gör LKAB med bistånd från S.
  Anmäl >Gun (2009-10-21 08:52:38)

  SvaraRadera
 13. Gun tack för svaren. Jag använde ordet Gällivarebor som en synonym för Malmbergsbor. Min reaktion kommer av att jag, kanske därför som fd. Malmbergsbo, kände mig som ofrivilligt indragen i ditt vendetta mot LKAB speciellt när du beskriver skillnaden mellan människor i Malmberget och där i söder så här:
  (citat ur Gun Eks blogg) ?Skillnaden är stor; här är människor fulla av energi och framtidsplaner. De sover gott om natten och kan planera sin vardag och framtid. Det gör att diskussioner människor emellan är konstruktiva och positiva. Här pratas det om hösten, vägförbättringar, berättaraftnar, skördefester och mycket mera?.
  Förstår nu du snarare menar dina fd. grannar/vänner och inte mina grannar/vänner i Malmberget. /Tack för mig.
  Anmäl >erik johansson (2009-10-20 22:57:42)

  erik johansson
  är det någon som hör hemma i småskolan är det nog du i så fall, eftersom du inte ens lyckats läsa bloggens innehåll riktigt.

  Så är det något som du skall be om ursäkt isf är det för detta.

  Till de som nu framfört hur många rika människor som blivit tack vare LKAB, surrar i nattmössan utan att veta vad det hela handlar om.

  Den andra varianten att de hoppas att Gve kommun tagit allt av dem innan de "tack och lov stack", ja, ni kan ju vara lyckliga, därför att det är precis det som har hänt. Här har det förlorat sitt livs besparingar. När jag läser dylika saker är det så jag börjar starkt överväga att bli religiös, därför att för dylika människor finns en alldeles speciell plats i helvetet reservetat!
  Anmäl >Gun (2009-10-20 21:02:24)

  Ibland undrar jag om vissa kommentarskrivare enbart går ut på att jävlas med andra eller så har de slagit skallen. Alltså hur jäkla korkat får man skriva utan att framstå som idiot? Jag tror en i församlingen uppnått den gränsen. Det gäller att hänga med i debatten och läsa på innan man tycker.
  Anmäl >allt elände har en gräns..... (2009-10-20 17:29:25)

  Kan Gun kanske istället skriva om alla som blivit rika, fått bra jobb, höga direktörslöner, fina pensionsavtal, nya hus och mycket mera tack vare LKAB och kommun politikerna.
  Om enstaka drabbas bryr sig ändå ingen om ! Av vilken anledning bryr hon sig ?
  Anmäl >Vinn eller försvinn ? (2009-10-20 17:21:48)

  Nu förstår jag varför det kan bli inbördeskrig i ett sk civiliserat land.
  Anmäl >Hårresande kommentarer !! (2009-10-20 17:11:07)

  SvaraRadera
 14. Men herregud --jag har själv fått mitt hus inlöst , jag fick även välja om jag ville ha ett nytt .
  Jag löste in det och skaffade lägenhet i vackra Gällivare ,,för Malmberget vill jag inte bo i ,, men jag jobbar där åt världens bästa företag LKAB .
  Men som sagt --vi är bara glad om ni flyttar --det blir bara mer jobb åt dom som vill och inte snyltar sig runt hela sitt liv .
  Det är så lätt att skylla allt på kommun och andra instanser , men att se sig själv i spegeln gör man inte --förmodligen spricker den då.
  Anmäl >roro (2009-10-20 15:26:35)

  Vi utersluter mötet ikväll, för vi orkar inte lyssna på samma tragglande för tusende gången. Det kommer antagligen att vara samma personer som alltid, som spyr galla över LKAB. Och det har vi hört till leda.
  Skalv och smäller märker vi inte av, det är tydligen olika på var i Malmberget man bor.
  Och inlösen av Elevhemsområdet har det senaste året skötts mycket bra. Summorna för husen har långt överstigit marknadsvärdena. När det blir dags för fler områden att lösas in, så tror jag nog att det kommar att fungera tillfredsställande. Tänk också på att de flesta i MAlmberget trivs väldigt bra och har inga bekymmer med skalv och sprängningar. Det som är mest jobbigt att höra är allt gnäll.
  Anmäl >Fia (2009-10-20 15:21:09)

  En till positiv flyttning ! Åter en familj som fått det bättre om än på egen bekostnad. och fler blir det. Det är bara att kolla flytt statistiken. Kommunen blöder .....vem ska betala sjukvård , äldreomsorg, badhus skolor, vägar, och all annan service som behövs för att folk ska trivas om utflyttningen fortsätter ?
  Vilka vill flytta till Gällivare då ?
  Anmäl >Ännu en familj som lämnat Friska Gällivare (2009-10-20 14:09:30)

  Tror ni att dom som har hus i Piteå får dom inlösta och betald flytt om de svider i näsan på dom för att det luktar från pappersbruket där eller i ö-vik ??
  Tror ni man kan få huset inlöst i gällivare bara för att det snöat mer än tidigare och man inte vill skotta ??
  Får man lämna igen en bil man köpt för att den inte är som man trodde ??
  Ni är fullvuxna människor som gnider och gnetar till sig varje korvöre dom kan få gratis fast dom haft både jobb och lön från Lkab ---Hoppas man aldrg blir en sån som bara vill ha och ha och aldrig ger utan bara gnäller och snyltar på andra. Ni fattar inte hur skönt det är att ni flyttar och hoppas Gällivare kommun tog varenda av erat sparkapital --som när ändå fått från LKAB.
  Anmäl >roro (2009-10-20 14:05:48)

  SvaraRadera
 15. Skrattar när jag läser ditt mail;
  "ALLA som vill har ju möjlighet att få nya hus eller få dom inlösta och starta om på nytt --men merparterna vill bara ha mer och mer."

  Var har du fått det ifrån ?

  Det är du som snackar skit och ingen annan !
  Tål du inte verkligheten eller ?
  Folk som vill bort från gruvans störningar BLIR INTE inlösta ! Så sluta svamla och häng med i debatten, istället.

  Men det är politikernas ansvar att situationen är som den är !
  Anmäl >Svar till Roro (2009-10-20 13:53:19)

  Gun jag ber om ursäkt för min otydlighet då jag ser du misstolkad min kritik. Din upplevelse och även andras om LKAB övertramp mot er ifrågasätter jag inte. Jag tror också att det påverkad er negativt så ni blivit mindre konstruktiva/positiva.

  Dock upplever jag dig antyda att merparten av Gällivares innevånare blivit mindre positiva/konstruktiva på grund av LKABs förfaranden. Låter i mina öron som retoriken i småskolan när man ville förstärka sin sagda åsikt mot en klasskamrat genom att börja prata för alla. Utan egentliga belägg för de.
  Anmäl >erik johansson (2009-10-20 12:47:16)

  Men vilket snyftmail --tragiskt med såna bittra människor .
  Känns skönt att det är nån annan kommun som får ta och lyssna på deras gnäll.
  ALLA som vill har ju möjlighet att få nya hus eller få dom inlösta och starta om på nytt --men merparterna vill bara ha mer och mer.
  Jag hade om det vore möjligt att bo bo kvar här Skrattat ihjäl mig om LKAB bara stängde gruva och drog.
  Då skulle alla j-la gnällspikar och snåljåpar få sig en läxa dom aldrig glömmer .
  Sluta snacka skit om LKAB och Gällivare --eller FLYTTA .
  Anmäl >Roro (2009-10-20 11:48:39)

  erik johansson
  ärligt talat så blir jag rätt bedrövad av att läsa ditt bidrag till debatten, du är ju precis lika kallhamrad som både LKAB:s ledning och de sovande kommunpolitikerna som uppenbarligen inte har kunnat sköta framförhållningen och den uppgift de åtagit sig att sköta. de har åtagit sig att skydda befolkningen, sköta miljöaspekten, logistiken etc. man behöver inte vara raketforskare för att förstå att här har något mycket allvarligt inträffat som inte borde ha skett.
  Bli fullkomligt plundrad på hela sitt liv och sina livsbesparingar,som även denna familj har blivit det borde vara straffbart! Mitt förakt det kommer att vara kompakt och oåterkalleligt, ända tills den dagen LKAB gjort rätt för sig! Inget talar för det eftersom de nu har kommunpolitikerna som kålsupare.
  Anmäl >Gun (2009-10-20 09:29:42)

  Kanske det som kallas självrisk, vad vet jag? Kanske LKAB tänker så. Vi är nog tyvärr i det stadiet att folket har gett upp och bryr sig inte längre i de som far illa eller hur det överhuvudtaget går med Malmberget/Gällivare.
  Anmäl >en tanke (2009-10-20 07:36:05)

  Det är ett jäkla gnäll om LKAB.. Hade det funits ett Malmberget utan dom?? Och varför kan man inte flytta, måste man bo mitt på berget?? Klagomål, klagomål.. skaffa er ett liv istället!
  Anmäl >Utflyttad (2009-10-20 02:55:24)

  SvaraRadera
 16. Det kommer nog bli många familjer som går detta öde till mötes nu de närmaste åren. Vi tillhör dessvärre dem och det är ingenting vi har velat göra då vi alltid har trott att vårt hem skall förbli och vara i kommun. Det är mycket psykiskt påfrestande att inse att vi får vara offergåvorna från kommunledningen som vägrar ta oss till beskydd och LKAB gör allt för som bara finns att tillgå för att klara sig undan. Alla tillsynsmyndigheter är på LKs sida så nu står vi här med en mycket oviss framtid som blir alltmer påträngande dag för dag. Fy för hur man kan behandla folk i minoritet!. Snälla någon som vet HUR skall vi orka?.
  Anmäl >Hälsan och framtiden är hotad! (2009-10-19 23:20:27)

  Är det så här vi vill att människor behandlas i Malmberget när de inte orkar bo kvar i gruvsamhället ? Alla de som inte har någon ekonomisk buffert och alla de som inte blir av med sina hus eller tvingas sälja med förlust -
  är det deras fel att LKAB förstör deras boende ?
  Skall folk straffas ekonomiskt för att de bosatt sig i Malmberget ?

  Anmäl >Vem bär ansvaret ? (2009-10-19 19:01:04)

  först vill jag säga att det var roligt läsa att du/ni hittat ert lilla "paradis" här på jorden.

  Dock är jag lite kritisk till att slå sig för bröstet och generellt uttala sig om människor i söder som ett mer konstruktivt/positivare "folk". Sen koppla detta till ett orsakssammanband med LKABs dåliga inflytande över kommunen.
  Enligt min mening kan jag inte se något konstruktivt eller positivt som du säga dig representera.
  Anmäl >erik johansson (2009-10-19 17:20:34)

  SvaraRadera
 17. Bananrepublik är benämning på land som uppfyller flera av följande kriterier:
  1 Beläget i tredje världen, 2 beroende av ett fåtal exportvaror, 3 mer eller mindre korrumperad regering, 4 omfattande ekonomiskt och politiskt inflytande från utländska stater och eller företag samt 5 låg levnadsstandard för majoriteten av befolkningen.
  Sverige uppfyller bara kriterierna 3 och 4.
  Anmäl >En som flytt från LKABs autokrati (2009-10-19 15:56:14)

  Det värsta är att den här familjen inte är den enda! Jag känner många andra som på grund av samma situation har varit tvungna att göra likadant.
  Dom som trots allt har kunnat tänka sig Gällivare som alternativ har pga bostadsbristen och priserna på bostäderna där blivit tvingade att lämna kommunen.
  Och fler är på väg!
  Min familj känner samma sak, men vi tvekar på grund av ekonomi och jobb.
  Vi blir nog ändå tvungna att bita i det sura äpplet och börja om på nytt utan de ekonomiska reserverna som vi under livet har skrapat ihop.
  Huset som vi investerat i här blir ju enbart en förlust vid försäljning.
  Anmäl >Det kan bara vara bättre någon annanstans (2009-10-19 08:59:13)

  Brevet säger allt om hur människor misshandlas här i Malmberget.
  Gällivare kommun måste agera nu och bli mycket tuffare mot både LKAB och Näringsdepartementet.
  Jag håller med Gun om att programmet är som upplagt för att söva ner publiken, precis det som hände på februarimötet.
  Vi måste försöka ändra mötesordningen! Många vill ställa krav och har funderingar, som man vill ha svar på!
  Ändra mötesordningen till att alla tunga frågor kommer först och att det blir tid för öppen diskussion vid varje punkt!
  Anmäl >Ändra mötesordningen! (2009-10-19 07:59:32)

  SvaraRadera