Google+ Followers

fredag 16 oktober 2009

LKAB säljs ut?

- den 16 oktober 2009, kl 18:36


Det är riksdagsledamoten Karin Åströms, socialdemokrat
(gu´bevars) farhågor.
http://www.nsd.se/nyheter/kiruna/artikel.aspx?ArticleId=4938135

Personligen undrar jag över varför Karin Åström inte vaknat till liv under alla dessa år som LKAB vanskött sina relationer till ortbefolkningen i "sann socialdemokratisk anda". Den nya regeringen är ju de som fått "ärva" eländet av den förra regeringen, som suttit som de glada amatörerna alltför länge. Det hade känts betydligt bättre om Karin Åström hade oroat sig för helt andra saker än just pengarna. I stället har hon och andra sovande i riksdagens bänkar åsett hur det "krattats ivrigt i manegen" så att det stått härliga till.

Naturligtvis är det så att företag som man säljer, de har man sålt och då kan man inte längre vare sig komma åt vinster, eller äga företaget igen. En gång sålt, alltid sålt.

Men det är också så att människor som inte kan leda företag på att ansvarsfullt sätt och där det inte ställts krav på ägarna på en rimlig nivå, skall inte heller driva företag! DET har socialdemokraterna om och om igen visat att de inte klarar av. Med all övertydlighet dessutom.

Naturligtvis måste det vara ypperligt besvärande för Sverige, att sitta med ordförandeklubban i handen i EU på miljöfronten och dessutom inte ha städat upp på egen bakgård, där varken LKAB eller Vattenfall lever upp till det som de borde på miljöfronten.

Sverige har fått ögonen på sig i EU när det gäller Vattenfall och fråga är bara när blickarna kommer att trilla på LKAB också. Där är det fråga om helt andra saker än Miljödomstolens m.fl. svenska myndigheters godkännande i all oändlighet och till det absurda!

Fotot: Rotary har satt sina fotspår vid Gibraltars flygplats.

2 kommentarer:

 1. Det finns 5 kommentarer.

  erik johansson
  tyvärr måste jag göra dig mycket besviken, jag tror överhuvudtaget inte på att ett nutida samhälle skall styras av föråldrad politisk ideologi. Jag anser att politiskt dravel överlevt sig självt med råge.

  JAG välkomnar att samhället sköts av kompetenta personer istället. Så är det tyvärr inte i dagsläget. Som det blivit i just malmbergsfrågan så är det ett politiskt tjäbbel av guds nåde, där man inte erkänner att man inte har varit kompetent att sköta saken. Istället för att erkänna det, sätter man fokus på politiskt tjäbbel i bästa sandlådenivå medan människor kommit i kläm.
  Anmäl >Gun (2009-10-22 22:11:36)

  Gun anar att vi har två skilda politiska ideologier och därmed även grunden för våra olika perspektiv till "roten av de onda". Som svar till ditt argument om tillsynsmyndigheter anser jag dessa myndigheter generellt sett är ett spel för gallerian med en primär inofficiell uppgift att så pricksäkert som du myntade "söva publiken". Alltså att tysta kritiska röster.(min tolkning)  Anmäl >erik johansson (2009-10-19 16:46:46)

  SvaraRadera
 2. erik johansson
  jag kan inte hålla med dig på den punkten, det är skillnad på AB och AB. Här sitter samma personer som är satta att vara tillsynsmyndighet både i styrelse och även har ett "egenintresse" att vinstdriva. Jag tror att det är svårt att i egenskap av "staten" = "statsanställd" både vinstdriva och samtidigt sköta tillsyn. Iaf har det hittills under socialdemokraternas långa era inte funkat, därför har jag svårt att förstå hur det hela skulle gå till.

  Titta bara på småpolitikerna i Gällivare kommun, de säljer gladeligen ut folket för LKAB:s profit, än ser till det som de faktiskt är satta att skydda: kommuninnevånarnas väl och ve i första hand!
  Anmäl >Gun (2009-10-18 10:05:30)

  Problemet ligger i att LKAB och Vattenfall är bolag med AB (aktiebolag) efter namnet. Företag med AB ska generera vinst till sina ägaren (vilka dessa har lyckats förträffligt med). Dock går inte maximal vinst och människors väl och ve hand i hand. Om de nu är statligt eller privata ägare spelar med facit i hand ingen roll.
  Anmäl >erik johansson (2009-10-17 15:17:12)

  LKAB påstår oblygt sin järnmalm vara världens miljövänligaste. Strikt undersökning av Mbgts unika skulle troligtvis påvisa den vara motsatsen. 07 ? 08 for där från pelletverk till luften OFFICIELLT ut motsvarande vikten av ca tretusen 1,5 ton tunga bilar med ämnen klassade T+, mkt giftigare än arsenik, bly, kvicksilver. Av ca 4500 ton T+, mörkertalet är stort, var mer än ett halvt tusen ton vidunderligt giftigt fluorväte. Trots tusentals närboende saknar det ena pelletverket rökgasrening och det andras fungerar inte.
  Anmäl >Ej ens i Zimbabwe skulle liknande få... (2009-10-17 09:57:59)

  SvaraRadera