Google+ Followers

måndag 2 november 2009

Har LKAB gett sig in

- den 2 november 2009, kl 21:25

förstora
på ett helt nytt verksamhetsområde?

LKAB förefaller nu också ha blivit sagoberättare av dignitet, samtidigt som de ägnar sig åt gruvbrytning!?

Konfunderad är nog bara förnamnet för vad jag är, efter att ha läst på deras hemsida.

http://www.lkabframtid.com/Kiruna/Nyhetsarkiv/Angaende-ersattning-till-husagare-i-Malmberget1/

LKAB som företag borde, kan man tycka, kunna lagstiftningen på sina fem fingrar, eftersom man hela tiden påverkar människors livsbetingelser med sin gruvbrytning. Ge sig ut i dylika diskussioner, som faller på sin orimlighet, borde de hålla sig för goda för att ens ge sig i kast med.

Gränsen är definitivt nådd då man börjar fabulera om att det inte går att backa bandet!

Allt som görs fel, eller gjorts fel, där skall LKAB ovillkorligen backa bandet om de inte vill framstå som någon form av hästskojare!

Men tanke på det facit som nu finns, kan det omöjligen tolkas på annat sätt än att LKAB själva valt, att inte informera berörda människor om deras rättigheter fullt ut. LKAB kände till och känner fortfarande till, att den som drabbas av gruvdriftens framfart har rätt till LIKVÄRDIGT boende! Man behöver inte vara raketforskare för att förstå vad det betyder i förlängningen.

Skaran växer stadig av oss som sitter och åser spektaklet, som LKAB konstruerat för människorna som berörs av deras gruvbrytning. Det börjar bli hög tid för LKAB att krypa till korset och reda upp situationen, som LKAB själva rent historiskt har konstruerat. Vi har åsett nog av tafflig "krattning i manegen", där domptörer dragit fram till den vanliga människans förfång!

Vi börjar bli många som vill återse det företag, som LKAB en gång representerade för oss vanliga människor, som levt i dess omedelbara närhet. Det LKAB som levde i symbios med sin ortsbefolkning och som inte var behäftad med manegekrattor och amsagor.Bilderna: Madrid oktober 2009

4 kommentarer:

 1. Det finns 15 kommentarer.

  Har prövd å sette meg bedre inn. Visste allerede vordan flussyre, nitrogendioksid og mange andre stoffer kan påvirke, holder meg oppdatert, vet om grenser, osv, så grunnlaget er ganske stabil. Har laert litt om utslipp til luft naer Gällivare og om relevant forbundet med dem. Skader ikke at de som styrer kommunen laere mer. De synes ikke å vite noe som helst. Jeg håper at jordakjemiske og andre viktig studier rörende påvirkninger er gjort. Har ikke sett noe betryggende om dette.
  Anmäl >Ole (2009-11-05 10:33:55)

  Tänkte ta reda på hur mycket direktörernas löner, pensionsavsättningar, bonus och extra bonus kostar LKAB. Men struntade. Kalkylerade en gång. Minns inte summan, bara att jag häpnade. Till den skulle då plussas eventuella traktamenten, hotellkostnader, resekostnader och vad mer det kan vara. Hur mycket har det inte kostat LKAB att försöka få fiaskot rökgasreningen i MK3 att fungera? Ännu gör den det inte, pengar forsar iväg. Sånt upprör inte bolagsfrälsets Staffan.
  Anmäl >Månen (2009-11-05 09:59:03)

  Staffan ! Ha ha vad du ska må dåligt när vi alla gnällspikar blir rika! Det skulle vara värt en smärre förmögenhet att få se din min när dina kompisar (som du är så avis och missunnsam mot) får upprättelse. Du skulle ge avundsjukan ett ansikte.
  Anmäl >Axel Roos (2009-11-04 22:01:05)

  Staffan

  Har du svårt att förstå, eller försöker du bara käcka dig genom dina bedrövliga inlägg, som blir ett regelrätt hån för de drabbade. Vart fasen köper du ett likvärdigt boende för 700 000:- i dagens penningvärde eller husmarknad. Dylika huspriser kan du bara finna rakt in i ödemarken! Eller påstår du kanske att du har samma lön som du hade om du började arbeta t.ex. 1970? Ta nu och lämna sandlådedebatten en gång för alla.

  Håll dig du till korvbranschen istället det verkar funka betydligt bättre hos dig!
  Anmäl >Gun (2009-11-04 16:28:13)

  SvaraRadera
 2. Ja du Stefan du ska veta vad vi som är drabbade är LESS att strida för våra hem, Liv, Rättigheter och även vår framtid i en ganska så rutten Kommun som det känns. Men vet du vad, VI HAR INGET VAL !, vi måste fortsätta tills vi ligger i graven, VI som inte har möjlighet att flytta, Söka nytt jobb etc, och inte heller ta den ekonomiska smällen med vår livs beparing=HUSET. MEN DET SOM VERKLIGEN ÄR KONSTIGT ÄR ATT DU SOM KAN MÅR BRA OCH INTE ÄR DRABBAD, HELA TIDEN MÅSTE LÄGGA DIG I DETTA OCH NU BÖRJAR GNÄLLA OM ATT DU ÄR LESS!!!. PATETISKA MÄNNISKA SOM INTE LEVER FÖR ANNAT ÄN DIN MISSUNSAMHET/AVUNDSJUKA OCH BISARRA VARDAG!. Av alla blogginlägg så tar dina egoistpriset i alla kategorier!. Fy skäms på dig Människa!.
  Anmäl >En LESS Staffan ! (2009-11-04 14:33:03)

  Förslaget förkastades därför att lagen skyddar hem. Inget hem i Malmberget har inlösts. LKAB har köpt, ägarna sålt. LKAB är i beroendeställning. Det har man lagt ner jobb på att skyla över. Fastighetsägaren har toppenläge. Det kan inte åberopas att säljaren utnyttjar annans trångmål. Vinsten på malmen under elevhemsområdet kommer att uppgå till tiotusentals miljoner. Jag skulle nöja mig med några för mitt hus.
  Anmäl >Claus Miguel Bällmann (2009-11-04 13:22:05)

  Jeg så på Ashbergs programmet.
  Kommune pröver å kjöre folk fra hjemmene sine fordi de har satt miljökrav på et sagbruk.
  Lignende korrupsjoner er svaert vanlig i Sverige.
  Din kommune Gällivare slår nok alle rekorder av aviserartiklene å dömme. Hvordan kan din representanter godta disse giftige utslipp til luft naer Malmberget? Her for å lese om hvordan det er i Norge. Länk
  Anmäl >om korrupsjon (2009-11-04 09:27:00)

  Nog är vi less på detta! LKAB löser ju hela tiden in fastigheter. Och det generöst. Man ger ju säljare dryga 700 000 kr för fastigheter värda 400 000 kr. Är inte det en vinst i raketfart? Helhetslösnings kravet är att förkasta just likt LKAB och regering gjort. Ska man bli inlöst utan egentlig störning? Är det inte rimligt att få vänta till så verkligen sker? Tänk så mycket de boende i Gällivare centrum störs av nattliv och buller. Vad blir ert svar då? Jo, just, "de har ju valt att bo där"! Nu tar jag en körv från Partille!
  Anmäl >Staffan (2009-11-04 01:00:39)

  har Lotta Fogde inte den blekaste aning om vad Wikström sysslar med i Malmberget ? Eller ljuger hon oss rakt i ansiktet ?
  Anmäl >Lurad kommunikationsdirektör och styrelse (2009-11-03 17:47:12)

  Lotta Fogde svarar i Kuriren idag;

  "2. Vid varje tidpunkt försöker LKAB rikta likvärdiga erbjudanden till alla som berörs av vår verksamhet. Vår absoluta ambition är att vi ska göra rätt för oss och att lösa problemet."

  MEN tydligen gäller detta inte alla;. Vårt hus kunde de inte köpa/ersätta !!!  Anmäl >LKAB s Fogde ljuger (2009-11-03 17:13:14)

  SvaraRadera
 3. Svaret är enkelt!, Som vanligt är det en illusion det LKAB pratar om för att vinna publicitet och förstående från folket i stort, men i praktiken händer som vanligt precis ingenting!. 98% av de som bor runt stängslet och en 500 meters radie från gropkanterna vill bara härifrån snarast möjligt men vars finns hjälpen?. Tomma löften som riktar sig till pressen för att skriva att LKAB tar ansvar vilket bara händer under pistolhot. Säg en enda positiv sak som hänt på t.e.x östra sidan de senaste 10 åren trots man pratar om att ställa upp o.s.v
  Anmäl >Till Svar So i Ro (2009-11-03 15:42:48)

  Men varför skall ni flytta från kommun ? På LKABs egen hemsida så står det att LKAB hjälper alla som har det besvärligt och att de hittar en lösning för var och en. Är det inte så eller ?

  Så varför lämna kommun ?
  Anmäl >Till Sov i Ro (2009-11-03 12:38:00)

  Nu tycker jag det är på tiden att kommunen kollar upp alla som flyttat från Malmberget och ANLEDNINGEN till att de flyttat.

  Vi och andra som lämnat kommunen borde få komma till tals.

  Så herr kommunalråd och andra politiker; ge era tjänstemän i uppdrag att göra en enkät som skickas till alla utflyttade, kan vara anonym, och ställ den enkla frågan ; VARFÖR lämnar ni kommun och Malmberget ?

  Det är inte bara den fysiska miljön som lämnas utan även släkt och vänner och ett liv där man satsat arbete tid och pengar på hus och hem ; en dröm slås i spillror för många människor.

  Och vars i hela friden skall alla ta vägen över 65 ?? Är det baara att flytta.

  Vissa "flytta från kommun" inlägg liknar judeförföljelsen...fruktansvart !

  FRÅN UTFLYTTADE och FÖRBANNADE MALMBERGSBOR
  Anmäl >Våga se sanningen i vitögat (2009-11-03 12:06:08)

  SvaraRadera
 4. Äntligen skriver Gun igen. Läste kommunikationsdirektör Fogdes, LKAB, svada i dagens Kuriren. LKAB lägger även där ut texten för att inbilla folk att LKAB kan ta människors hem i Malmberget i anspråk. Men minerallagen och annan lag skyddar deras hem mot anspråkstagande, eller så kallad inlösen.
  Anmäl >Janne Långben (2009-11-03 09:43:26)

  Det går inte att stoppa denna bulldozer LKAB. Men till våran glädje/sorg så har vi också beslutat lämna Malmberget och Gällivare kommun. I januari går flyttlasset söderut. Men stor sorg i hjärtat men samtidigt en glädje slippa eländet i Malmberget. Gällivare har aldrig varit ett alternativ för oss heller. Så nu åker vi, en familj på fyra personer. Skattekronorna minskar snabbt för Gällivare kommun. Fler lär nog lämna kommunen.
  Anmäl >Sov i ro Malmberget (2009-11-03 07:49:58)

  SvaraRadera