onsdag 8 oktober 2008

LKAB saknar ALL trovärdighet!


- den 8 oktober 2008, kl 07:51

förstora
- Vi dimensionerar vår bergförstärkare efter den kännedom vi har om berget.

- Allt ska gå fort, berget får inte vila. Vi har enormt mycket gamla maskiner och det mesta av de nyare maskinerna går till Kiruna. Vi hade gärna sett att vi fått några nya maskiner hit.

- Förmodligen berodde det på en rörelse i berget, en seismisk aktivitet. Personalen befann sig i fara, så är det ju, om man befinner sig under ett ras, säger Björn Korem.= (gruvchef)!!!

- LKAB har beslutat att provflytta två villor från Elevhemsområdet. - Sedan tar vi ställning till det framtida projektet, säger Jan-Christer Gärde vid LKAB.

- De boende på Elevhemsområdet har haft en besvärlig tid sedan husflytten misslyckades i sommar. Många bor nu i tillfälliga boenden och har sina möbler magasinerade.

- LKABs högsta ledning har lovat att senast vecka 48 ska samtliga lösningar vara på plats i Malmberget. LKAB har gjort ett dåligt jobb på Elevhemsområdet, det har de talat om i Malmfältsgruppen inför två ministrar. Går det inte att flytta husen vecka 48 då inträder plan B och plan C.
 
- Jag har ingen aning om vad de planerna är, det håller de för sig själva, säger Tommy Nyström.=(kommunalrådet i Gällivare kommun)!!!

I det hårresande reportaget berättas hur gruvarbetaren L Klingert höll på att ta bort en större sten som fastnat i schaktet, detta orsakade en fördröjning som räddade Klingerts liv.

- Om inte skutet hade fastnat så hade jag varit direkt under raset och då hade jag inte varit i livet nu, säger en något skakad L Klingert. - Jag försökte ta mig ut ur maskinen tre gånger. Jag började springa, men varje gång började det släppa från taket och stenar rasade nära mig. Fjärde gången möttes jag av en våg av vatten. Femte gången lyckades jag ta mig ut. Jag kunde inte springa, då det var för mycket vatten och vassa stenar omkring mig, säger Klingert.


Allt det här är ändå BARA ett axplock ur den senaste nyhetsskörden! Man behöver inte vara en raketforskare, för att inse att här har LKAB fullständigt tappat greppet om situationen. Vore läget inte så allvarligt skulle jag nog likna det hela vid en lekstuga!

I det här landet är vi måna om att rikta blickarna utåt, bortåt, där nöden är stor. Det är väl helt riktigt, det får vi inte heller glömma bort. Men när man väljer att FULLSTÄNDIGT negligera det som sker i Malmberget och Gällivare kommun, då kan jag tycka att det gått för långt. Visserligen har den här regeringen fått ärva hela situationen ifrån den förra som låg i komatillstånd. Det kan knappast ha kommit som en överraskning vad framtiden skulle ha med i sitt sköte vad gäller gruvbrytningen i Malmberget och hur det skulle påverka hela Gällivare kommuns planering och sist men inte minst både malmbergsbor och gruvarbetare.

Men oavsett den förra regeringens fullständiga nonchalans, kan det knappast friskriva den nya regeringen ifrån sitt fulla ansvar.

Tidigare har stått att läsa att "Malmberget är vårt gemensamma barn, vårt gemensamma ansvar" NU skall de gemensamt börja ta ansvar för "barnet" och det hela har liknat en hårresande gemensam vårdnad, där den ena "föräldern" är så förslagen att den bara har för avsikt att kapa åt sig ALLT! Precis ALLT!

Dessutom inte haft någon annan avsikt än föra den andre "föräldern" Gällivare kommun bakom ljuset. Situationen har hela tiden varit att "barnet" Malmberget av "föräldern" LKAB lämnats åt dess öde. "Barnet" Malmberget dvs. alla innevånare i Malmberget har helt lämnats åt sitt öde sedan "föräldern" LKAB roffat åt sig allt bara vad tyget hållit! Jag vet ärligt och uppriktigt talat inte om jag skall skratta eller gråta, men det här liknar vilken förslagen förälder som helst, som fullständigt skiter i sina barn, utan enbart har den egna vinningen inför sina ögon!

Nu kommer jag säkert i vanlig ordning att få en massa dunk i huvudet av typ: "Men lilla Gun", "Du som försvunnit med svansen mellan bena", "Du bor ju inte här längre", "lägg dig inte i" och alla andra infantila kommentarer, som jag inte mer än kan känna största förvåning inför.

Det här gäller inte MIG, eller min person, eller vad någon "von oben" anser sig veta om min person, eller mitt liv, det här handlar om LKAB/Malmberget/Gällivare kommuns innevånare och är en mycket allvarlig samhällssituation och psykosocialt problem: det här gäller en hel population, som av profithungriga LKAB, dvs. staten lämnats åt sitt öde!

Utsugna intill sista kronan, lämnade åt sitt öde, därför att profiten går först!

Det finns i den här soppan varken vanligt folkvett, eller någon form av etik eller moral, att uppbringa från LKAB:s dvs. staten sida! Det hela är så genomruttet att det är svårbegripligt att det ens får pågå!

Den nu som ämnar blåsa upp sig och komma med något huvudlöst uttalande om innehållet i denna blogg, borde innan den ens tänker tanken ut, läsa på vad som Sverige förbundit sig att följa. Det rimmar illa med vad som nu sker i Malmberget och som faktiskt inte enbart rör malmbergsborna, utan hela Gällivare kommun, eftersom de också är ekonomisk involverade och har en hel infrastruktur att ansvara för, som håller på att fullkomligt skaka sönder, av alla sprängningar och nidingsdåd och vanskötsel ifrån LKAB:s håll, dvs. staten:s.

Sedan finns två betydligt allvarligare inslag, som det dessvärre helt negligerats. VAD händer i förlängningen pga. alla dessa jordbävningar som ständigt pågår och eskalerar däruppe i norr? Vill det inte till att man ändrar brytningsmetoder, innan man förorsakat en naturkatastrof av oanade format?

Kommer vi att bli konfronterade med en situation där allt detta påskyndat ett större händelseförlopp? Precis som miljöförstöringen eskalerat och fått ett betydligt snabbare förlopp än det antagligen haft utan vår inverkan.

Jorden är vår hemvist, en hemvist som är under ständig omvandling. Vi lever på en planet som i dess historia genomgått stora och radikala förvandlingar inte att förglömma. En enda sten i vattnet sprider många ringar utanför.

Sist men inte minst, hur mycket skall profithungern få härja fritt? Har LKAB dvs. svenska regeringen blivit så fartblind att de "räknar med" ett visst människosvinn? De experter som tidigare varit involverade i hur brytningen går till i Malmberget, har varnat för att hela berget kommer att kollapsa. Det har inte föranlett LKAB att tänka om, eller säkerställa tryggheten för sina arbetare eller för ortsbefolkningen.

För mig handlar det inte längre OM det kommer att ske en större och allvarligare olycka. För mig är det enbart en fråga om NÄR?

3 kommentarer:

  1. Debatten startad av danne b.
    Startad: 2008-10-08 22:06:44

    Sidor: < 1 2 >

    Det finns 14 kommentarer.

    "Var finns lösningarna då?" du kanske borde läsa tidningarna, till att börja med. Läs t.ex. i dagens tidning om det gamla paret. Jag tror du måste börja fundera över dina ställningstaganden. Livet och företagandet måste alltid ses i ett helhetsperspektiv, när det får återverkningar för andra människors liv. Det var länge sedan LKAB fullständigt tappade greppet om situationen! Det finns inget som ens tyder på, inte en krusning, att de planerat för brytningen. De har helt och hållet haft profiten i focus. Man måste vara helt avstängd om man inte inser det. - Du har fortfarande inte svarat på varför det eskalerat med registreringarna nere i Uppsala. Du VILL verkligen inte svara på det! Så tolkar jag det, tyvärr.
    Anmäl >Gun (2008-10-16 10:24:46)

    LKAB har självklart haft hyfsad koll på malmkropparna. Lite förenklat så när kommunen frågat "Kommer ni att bryta malm här?" så har LKAB svarat "Inte de närmaste 25 åren i alla fall" "vad fint, då bygger vi!" Har kommunen då sagt. Det Uppsala registrerar är självklart vibrationerna som uppkommer i samband med sprängningarna. Det är därför Mbgt bör avfolkas, vilket det borde gjort för länge sedan! Många malmbergare drabbas, inte bra, LK självklart också ansvariga. Men även kommunen och den enskilde medborgaren har ett ansvar i detta. Men vad ska de be om ursäkt för? När menar du att LKAB har blivit så onda? Har de alltid varit det eller är det på senare tid?
    Anmäl >Var finns lösningarna då? (2008-10-15 17:07:05)

    Jag har inte friskrivit politikerna som ytterst är ansvariga över budget etc. Det kan dock vara komplicerat när man blir förd bakom ljuset! MEN det friskriver inte LKAB på NÅGON punkt, snarare tvärtom! De kan inte ha varit ovetande om vart det fanns brytningsbar malm! JA, jag hatar verkligen översitteri och maktmissbruk i alla dess former, så på den punkten har du alldeles rätt. Jag anser dessutom att INGEN annan människa har rätt att försätta någon i en ohållbar situation. NÅ, till saken: du har fortfarande inte svarat på de tre frågorna, VAD är det som registreras i Uppsala hos siesmografen, skitarna som dimper ner i malmbergarnas toalettstolar och blivit ohållbart många? Är det därför husen spricker? och de är helt värdelösa? Det är malmbergsborna, som är de skyldiga?
    Anmäl >Gun (2008-10-15 10:32:21)

    Tja inte vet jag, tjära och fjädrar, jordbävningar profithungriga direktörer, nidingsdåd (dina ord). Tycker jag är ett icke-konstruktivt och svart/vitt resonemang. Du hatar verkligen LKAB av hela ditt hjärta, det står dig givetvis fritt att göra. Det är ju faktiskt många år sen t.ex. Kaptensvägen stängdes, Kilen revs och staketet brett ut sig mer och mer men kommunen har byggt och byggt och byggt så jag tycker inte att man är "tagen på sängen". Vad exakt är det LKAB ska be om ursäkt för? När under årens lopp menar du att LKAB har tagit denna hemska inriktning? Har det alltid varit så? Jag har kanske missat någonting?
    Anmäl >Var finns lösningarna då? (2008-10-14 22:25:06)

    SvaraRadera
  2. "Var finns lösningarna då?" i sak är vi överens, men sedan kommer det "brebenta",Jo, politikerna och även detta kommunalråd har varit otroligt naiv. Men det är alltid lätt att med facit i hand sitta och vara efterklok! Det är dessutom ett allmänmänskligt drag att TRO GOTT om den andra parten. Vi människor vi vill inte gärna tro att någon är så förslagen. Men så är livet. Du kan inte för mitt liv övertyga mig om att LKAB tagit sitt ansvar! De som skött företaget skulle enligt min mening tjäras in och rullas i fjädrar OFFENTLIGT inför alla malmbergare, därför att BE om URSÄKT! Det klarar dylika personer aldrig av.Problemet med politikerna är ju att de inte satt hårt mot hårt och att staten sugit ut den här landsändan utan att lämna skälig ersättning kvar! Tänk om skattepengarna hade stannat
    Anmäl >Gun (2008-10-14 17:30:23)

    Jag tycker itne att jag har kastat några pajer ;). Jag tycker att jordbävning är fel benämning på skakningarna som uppkommer av gruvdriften. Jag tror inte man kommer undan dessa skakningar med all experis i världen om man ska ha en effektiv gruvdrift vilket man måste ha! Du skriver om profit, LK är ett vinstdrivande företag som måste gå med vinst. Mitt förslag på lösning är att stänga hela Mbgt, erbjuda innevånarna nya lägenheter/hus i Gve. Jag tycker inte att det är LK enbart som bär skulden till att det har blivit som det har blivit. Kommunen har ju faktiskt stadsplanerat och byggt trots skakningar och ett stängsel som breder ut sig allt mer! Jag tycker också att staten i egenskap av ägare ska gå in med pengar för att genomföra samhällsomvandlingarna i Kra och Mbgt.
    Anmäl >Var finns lösningarna då? (2008-10-13 23:10:02)

    Signaturen "Var finns lösningarna då?" Nu backar vi hela resonemanget och stiger över pajkastning! VAD anser DU är anledningen till de många jordbävningarna, som eskalerat och rasen och sprickorna i byggnader?
    Anmäl >Gun (2008-10-13 17:58:53)

    Det var precis bristen på nyanser i ditt inlägg som fick mig att reagera! Jag är absolut inte emot att det arbetas med säkerheten, tvärtom! Mig veterligen så har LK ett globalt samarbete, det finns dock tyvärr inget facit att anamma rakt av. "Alla dessa jordbävningar som ständigt pågår och eskalerar däruppe i norr" var det faktsiskt DU som skrev och jag tycker bl.a. att det är en grov förvanskning av verkligeheten att avända de termerna. Sedan vrider du till det att det är JAG som har skrivit det och att det skulle bero på MBGT-bornas vrede och att jag därför är patetisk. Jag har ju för tusan inte ens skrivit det, det är ju dina ord som jag citerar!!! Jag försöker bemöta dina argument så då tycker jag att du kan bemöta mina också istället för att kalla mig patetisk.
    Anmäl >Var finns lösningarna då? (2008-10-13 17:20:21)

    Signaturen:Var finns lösningarna då? - JAG är ingen expert.Men jag är läskunnig och har öron!Det FINNS expertis som faktiskt finns att tillgå. Det är rätt många faktiskt runt om i världen. Vet inte om du såg programmet som handlade om dödsolyckan i Kiruna, där Ivert medverkade. Bl.a. där kom EN av dessa till tals, han var numera bosatt i Tyskland och hade varit involverad i Malmbergsgruvan och varnat för detta! NEJ, jag menar verkligen inte att man skall stänga gruvbrytningen. Jag blir alltid så fundersam varför allt antingen är svart eller vitt, finns det verkligen inte fler färger i färglådan, när man skall föra diskussionen LKAB och brytningen i Malmberget? Du menar alltså att malmbergarna för sånt liv att det blir fler och fler jordbävningar? Är inte det att vara patetisk?
    Anmäl >Gun (2008-10-12 22:37:08)

    "- Vi dimensionerar vår bergförstärkare efter den kännedom vi har om berget."

    Ja vad skulle man annars göra?
    Anmäl >Forts. (2008-10-12 13:46:07)

    SvaraRadera
  3. Men vänta nu, "alla dessa jordbävningar som ständigt pågår och eskalerar däruppe i norr". Produktionen i Mbgt-gruvan har inte ökat nämnvärt under senaste 25 åren. Man anlägger nya huvudnivåer vart 10:e år ca allt efter som man kommer djupare. Det finns problem absolut, men en lite mer nyanserad bild av läget måste man ju ha! "Ändra brytingsmetod så löser sig allt". Jaha, hur då? Vilka experter är det du hänvisar till? Återigen, säkerheten finns det säkert massor att göra med men det är trots allt många fler förare, byggnadsarbetare, säljare etc. som dör i sina arbeten än vad det är gruvarbetare. Vad är din lösning? Stänha all gruvverksamhet i Malmfälten?
    Anmäl >Var finns lösningarna då? (2008-10-12 13:44:17)

    Signaturen "Bara en stunds fördriv, Gun". Mitt svar är: JA, jag tänker mycket på barnen. Omtanken om barnen är drivknuten i min tillvaro, på alla möjliga sätt. Det är också därför jag sedan väldigt många år tillbaka arbetar i en förening, som skall stärka barnens rättssäkerhet i det svenska samhället. Barn i dagens Sverige är fortfarande totalt rättslösa! Inte är det mycket, men vi har iaf lyckats med konststycket att få lämna remissvar till Justitiedepartementet. - När det gäller barnens situation i Malmberget och Gve kommun, har de kommit HELT i skymundan för profitörernas och tyckarnas utvikningar. - Jag hoppas att du kan känna dig tillfreds med mitt svar. Jag försöker verkligen ta mitt samhällsansvar. Det ansvar som är allas ansvar.
    Anmäl >Gun (2008-10-09 10:01:41)

    Situationen i Mbgt, skrivs det mycket om barnen tycker du? Kommer du ihåg dem, då du tänker på den? Barn i kommunen inandas fluorväte. Visste du det? Knappast, och föräldrar skjuter budbärare. Informerade folkhälsoansvariga vänder ryggarna till. Varför inte lära dig lite om fluorväte, läsa bolags miljörapporter, utsläpp till luft, se var rikets mest mörkade tätort är beläget visavi giftfabrikerna, ta reda på sant evakueringsavstånd. Lägg manken till och du finner forskarrapport som berättar att evakueringsavståndet vid inte särskilt stora utsläpp bör vara minst 1, 2 svenska mil i vindriktningen.
    Anmäl >Bara en stunds fördriv, Gun (2008-10-09 08:18:36)

    Med denna profithunger och försök att skaffa staten mer och mer ökade vinster så kommer tydligen säkerheten i sista hand.
    Förr eller senare så kommer allt att sluta med en katastrof.
    Antingen ger berget vika eller så kommer gruvarbetare att förolyckas och då tar man en diskussion med företagsledningen vilket i sin tur kommer att visa att det var olyckliga omständigheter som utlöste katastrofen och sen blir det nedlagt.
    Att slåss mot staten där människo-offer är lika med noll, det betyder ingenting för staten, bara dom berörda som få inse att dom förolyckade var på fel plats vid fel tillfälle.
    Utredningen nedlagd.
    Det är tyvärr så man kan läsa i tidningarna inom ett år.
    Tro mig, tyvärr.
    Bra skrivet GUN.
    Anmäl >danne b. (2008-10-08 22:06:44)

    SvaraRadera