Google+ Followers

tisdag 31 augusti 2010

LKAB omskriver precis varenda sanning,

- den 31 augusti 2010, kl 12:41

förstora
som överhuvudtaget finns att omskriva.

Jag tvekar att skriva om det, men jag kan bara inte negligera det hela. Det skulle kännas hjärtlöst rent ut sagt.

I Nordnytt i fredags fanns en intervju med mamman, som förlorade sin 21 årige son och två av hennes barns far i dödsolyckan i Malmbergsgruvan, när hisskorgen släppte och föll handlöst rakt ner i gruvschaktet med de båda männen.

Jag blir alldeles matt när jag ser reportaget. Om man spolar 6:17 minuter in på nyhetssändningen kommer reportaget. http://svtplay.se/v/2123201/nordnytt/27_8_19_15

Det står naturligtvis fritt för var och en att bedöma kvinnans berättelse. Men min kan inte bli annat än att LKAB har fullständigt spårat ur. Det är alldeles tydligt. LKAB försökte t.o.m. stoppa intervjun med kvinnan!

Anledningen till försöket att lägga locket på känns otäckt och skrämmande, därför att hon kan förmedla vad som verkligen pågått i gruvan!

LKAB kan knappast ha något annat syfte än att vilja "förändra" den sanning, som denna kvinna och den avlidnes flickvän sitter inne med.

Kvinnan och arbetsmiljöverket är i sin fulla rätt att framföra sina åsikter och sin allvarliga kritik mot LKAB. I synnerhet som detta knappast kan ha kunnat hänföras till något tillfälligt arbete. Sedan att denna dubbla dödsolycka dessutom haft olyckstillbud som föregåtts dödsolyckan, gör inte saken mindre allvarlig. Uppgifter finns dessutom sparade i sonens mobil, som styrkes kvinnans uppgifter och kritik.

Sedan tycker jag inte att kommunikationsdirektören vid LKAB, Lotta Fogde, är den som skall avgöra huruvida sekretess ang. en arbetsplatsdödsolycka skall finnas eller ej. Har den som drabbats dubbelt upp brutit den sekretessen finns det ingen anledning att handla motstridigt.

Sådan medial styrka som LKAB har bundit till sin verksamhet, borde bolaget verkligen kunna prestera bättre än så här! Sanningar t.e.x. de räcker väldigt långt och länge.

Det är ju bara synd att utrikesminister Carl Bildt och HM Konungen inte sätter sig in i hur LKAB:s gruvbrytning egentligen går till och vilken förödelse och oreda den lämnar efter sig i profitjakten. En profitjakt som numera tycks ha blivit fullständigt hänsynslös och utan någon som helst urskiljning 

http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=5481075 och ännu värre skall det tydligen bli!

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=98&grupp=3596&artikel=3965924

LKAB är inte rätt bolag att tala om att de tar ett samhällsansvar. Tar man sådana stora ord i sin mun måste man kunna leva upp till dem och än har LKAB väldigt långt kvar till att de nått upp till lågvattenmärket ens.

http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=5561835

http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=5556069

2 kommentarer:

 1. Debatten startad av Strategi
  Startad: 2010-08-31 13:56:33

  Det finns 4 kommentarer.

  Synd att reportaget är borttaget!
  Anmäl >Tragiskt (2010-09-06 08:27:47)

  Tack, Gun, för att du tog upp detta reportage om dödsolyckorna! Vi är många som blev mycket upprörda över LKAB:s agerande för att försöka stoppa reportaget!
  Anmäl >LKAB har helt spårat ur! (2010-09-01 09:08:42)

  SvaraRadera
 2. LKAB vill visa sig från sin bästa sida och vill därför mörka allt som kan vara negativt. Det vill nog alla företag. Vissa sköter det snyggare än andra kanske man kan säga. Sen när det gäller "tillfälliga arbeten" så kan man väl säga att bygga en ny huvudnivå kan klassas som ett tillfälligt arbete då det bara görs en viss tid innan det är klart. En tolkningsfråga kanske?
  Anmäl >binnikebengt. (2010-08-31 15:30:08)

  LKAB blir bara vidrigare för var dag som går.

  Vår tids United Fruit?
  Anmäl >bb (2010-08-31 13:56:33)

  SvaraRadera