torsdag 12 maj 2011

LKAB låter meddela på sin hemsida:

- den 12 maj 2011, kl 13:27

Bergrörelser i Malmberget
Natten mot den 8:e maj inträffade två större seismiska händelser i Malmberget.
Det första inträffade kl 03.29 i Dennewitz hängvägg på nivå 554 och hade en styrka av 2,1 på den lokala skalan.
Den andra inträffade kl 05.22 i Parta liggvägg på nivå 950 och hade en styrka av 1,6.
Händelserna har inte orsakat några personskador.
Informationsansvarig: Kjell Harnesk, sektionschef Operativ bergmekanik.

Enligt LKAB:s mätningar och rapport av TG/Fredrik Ersholm, med datering 10.5.2011 redovisas skalvet 8 maj kl. 03.29 på bl.a. Lövberga-L till 6:42 mm/s.

I den mätningen och rapporten angavs PARTA hängvägg av LKAB. Förutom ett solklart överskridande av det tillåtna, är det en diskrepans i rapporteringen där LKAB:s hemsida rapporteras den istället som DENNEWITZ hängvägg!

LKAB kanske borde granska vart man har sina olika brytningsställen innan man skriver rapporter, eller går ut på sin hemsida och informerar om "de små skakningarna", som väl knappt är värda en axelryckning: http://www.lkabframtid.com/Malmberget/Varfor/Malmen/ Sedan att den största uppmätta och överskridna "skakningen" uppmäts vid Lövberga-L, det känns verkligen inte alls bra. Hur många fler dylika skalv tål ett hus, efter att så här många år "skakats" både av sprängningar och skalv i eskalerande skala.

Eller är det så illa att LKAB underlåter att meddela alla upprättade rapporter?

Här är ett öppet spelrum för vad som helst, att gissa sig till. Men tillfredsställande är det inte i dagsläget med tanke på hur allvarligt läget eskalerat till.

Förutom att det här är fullständigt oacceptabelt krävs en mycket snabb avvecklingsplan och jag hoppas att regeringen och även näringsministern vaknar till liv och bistår det tillsynsmyndigheten, länsstyrelsen, helt uppenbart inte lyckas sätta stopp för. Nu går det inte att fortsätta den djupa törnrosasömnen.

http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=5923001

För vad spelar det för roll att domstolarna fastställer, att man inte får spränga efter visst klockslag, när det är fakta att skalven inte har någon klockinställning och miljöproblemen så allvarliga från utsläppen, att det är en regelrätt hälsofara för allmänheten.

Därtill tillkommer det "lilla delikata" att LKAB den 28 mars uppenbarligen sprängt efter golvdraget! Men de kanske har solur installerade nere i gruvan, som de går efter och därför inte har en aning om vad klockan egentligen är och tänker, att här dundrar vi på så att vi är på den säkra sidan och alla tänkbara klockslag.

Det är rätt komiskt. Eller komiskt är inte rätta ordet, eftersom det hela är djupt tragiskt hur LKAB förstört hela bostadsmarknaden i Malmberget. De har därmed försatt de drabbade människorna, som det hade skrikit högts från regeringshåll OM det hade hänt i något annat land än det egna landet Sverige.

Det har närmast utbrutit någon form av cynisk tototävling, hur hög ersättningen från LKAB till husägaren vars hus är ute till försäljning på Skolgatan blir, enl. minerallagen 1991:45 kap7 §2.

Det är inte utan att man håller en slant på samma rövarmentalitet, som drabbade de här arma stackarna på Elevhemsområdet, som blev grundlurade.

De sitter där och ser ut som Pinocchio när han ljugit. Men i det här fallet är det inte de drabbade husägarna som ljugit utan LKAB, som undanhållit "vissa" upplysningar om rättigheter.

Men ACK ACK ACK det går ju inte att backa... suckar LKAB:s ledning med ledning av överöverpropagandaministern Lotta Fogde. Gjort är gjort.

Konklusion: Med vissa skall man aldrig skaka hand med, utan att riskera att få räkna fingrarna efteråt.

Personligen skulle jag inte välja att anlita en mäklare, jag skulle nog stolpa in på LKAB kontoret och tala om priset "prutat och klart", därför att marken som huset står på: Malmberget, innehåller en illa bevarad hemlighet.

Ni beundransvärda som nu fortsätter att sjunga LKAB:s lov, varför kan man verkligen undra utan att finna någon vettig lösning på det hela. Men som husspekulant borde man onekligen utbrista mångfasetterat om huset på Skolgatan, som är ute till försäljning (ett tvåvåningshus):

"Jag har ett hus på lut i Malmberget, rasande billigt!"


Drar man blicken ner till samma husförsäljare och läser om en utannonserad sommarstuga ute i Keskijärvi, då kan nog inte ens den mest förhärdade LKAB fantasten vara ihärdig längre. Eller JO, det kan de. Marknadsekonomi är inte deras största begåvning, eller vanlig enkel huvudräkning, inte empati heller. Själv skakar jag på huvudet och tänker på hur det var vid gruvstrejken, då gick man man ur huse och stödde solidariskt de som drabbades, oavsett om man var drabbad själv eller inte, dvs. om man var avhängig av en inkomst från LKAB eller inte. Jag inser att dåtidens människor hade något som gått förlorat.

Nog känns det med ens mycket märkligt att stirra in i LKAB:s fina skyltar överallt som de hängt upp på sina industristaket. De skyltarna är uppsatta utan att marken blivit anvisad för gruvdrift. Fridlysning är en metod som används för att skydda växt- och djurarter som riskerar att försvinna eller på annat sätt hotas.

Snart blir det dessutom svårt att skilja på vad som egentligen tillhör det "fridlysta". Kommer det att bli alla de instängslade människorna, vars näsa är omringat av LKAB:s höga industristängsel, eller vad är "fridlysningens" egentliga betydelse.

Det undrar jag tankfullt medan vi diskuterar planerna inför sommarens "Tomma Rum".

1 kommentar:

  1. Debatten startad av många bäckar små behövs din blogg också!
    Startad: 2011-05-13 09:43:03

    Det finns 1 kommentarer.

    lyssna på följande länk ni som brukar kasta skit på bloggaren. Det är ett inlägg från nordnytt

    Länk
    Anmäl >Felet är att malmbergarna är alldeles för ödmjuka (2011-05-13 09:43:03)

    SvaraRadera