Google+ Followers

lördag 15 januari 2011

LKAB informerar om Fabianhålrummet i Malmberget.

- den 15 januari 2011, kl 15:03

förstora
TID: Torsdag 20 januari kl 19.00 - 20.00.
PLATS: Informationskontoret f d Gunillaskolan, Malmberget.
Vi bjuder på fika. Låter informationsavdelningen, LKAB, meddela.

********

Om tillsynsmyndigheten, Länsstyrelsen, har en handlingsplan klar för sitt ansvarsområde i anledning av Fabianrapporten, är detta ett utmärkt tillfälle att informera allmänheten.

Här har kommunalrådet Tommy Nyström och hans parti, inkl. ansvariga tjänstemän vid kommunen ett gyllene tillfälle, att tala ur tomteskägget, hur de har tänkt sig att man skall lösa det akuta med "värsta scenariot", som Graham Swan omtalat i utredningen med Fabianhålrummets tak, som kommer att kollapsa.

Utanför problematiken i denna utredning finns även det som är beräknat kommer att hända under 2011 i Prinzsköld, med pelarras och instörtande av det hålrummets tak. Men också hur man tänker förhålla sig till LKAB, som är de som faktiskt havererat boendemiljön i Malmberget, havererat livsvillkoren för privatpersoner, men också havererat och nu äventyrar hela kommunens fortsatta varande. Hela kommunen befinner sig i ett akut läge, där endast en snabbinsats av 112 karaktär skulle kunna vara någon form av förändring. Det kommer inte att ske så länge LKAB fortsätter att leverera in vinsterna till ägaren staten, istället för att göra som vi vanliga människor fått lära oss. Dvs. att göra rätt för sig!

Ett bra tips är att läsa min bloggkollega i NK, Bror Wennströms blogg http://www.kuriren.nu/bloggar/bloggentry.aspx?blogg=3609147&entry=5745804 Han har i stora drag sammanfattat hur handlingsförlamningen är utbredd, hos samtliga inblandade ansvariga. Vad de andra politiska bloggarna i Gällivare har för åsikter i det fallet framgår ännu inte.

Gruvfyrans ordförande, Tomas Nilsson, hyllade på ett hårresande sätt den avgående LKAB: styrelseordförande, Björn Sprängare i ett reportage i NK:s papperstidning 13 januari 2011. Tomas Nilsson hoppades att Björn Sprängares efterföljare hade samma ansvar för Malmfältsorterna, som Björn Sprängare hade haft. HÄPP! Vilket ansvar då? Det måste vara något jag fullständigt har missat!!!

Pluralformen ter sig tämligen förvirrande, eftersom Kirunas stadsomvandling åstadkommits med ett minimum av kostsamma jippon. Kirunapolitikerna tillsammans med kommunala tjänstemän har åstadkommit ett avtalsunderlag med LKAB. Hur står det då till i pluralformen, som man väl får anta, enligt Tomas Nilsson, heter LKAB i Malmberget och Gällivare kommun.

Tja, jag kliar mig oförstående i huvudet, därför att sist Tommy Nyström stod inför NordNytts kameror, meddelade han att han tänkte ha is i magen. En fullständigt glasklar strategi, dvs. han tänker låta LKAB betala för vad man havererat och åsamkat kommun och privatpersoner. Nu är det faktiskt så att jag faktiskt håller med Tommy Nyström till fullo i det fallet. Därför att om jag gör åverkan på mina grannars liv, så är det en självklarhet att det även är jag som reder upp situationen och tar mitt ekonomiska ansvar fullt ut, oavsett hur många jag drabbat, eller på vilket sätt jag drabbat.

Men jag betvivlar att det är det som Tommy Nyström kommer att säga till LKAB, eller dess ägare staten. Glatt överraskad kommer jag dock att bli om det blir fallet. Men det har han hittills inte gjort och allt eftersom har kommunen hamnat i LKAB:s bakvatten. Mer i bakvattnet än så här, är faktiskt väldigt svårt att se, att det går att komma. Katastrofen står inför dörren. Det har gått så långt att LKAB inte ens längre bryr sig om att söka markanvisning och de har inte för avsikt att presentera någon plan.

I nästa andetag säger dessutom Tommy Nyström, som får t.o.m. den värsta tvivlaren att förstå, att han räknar med att folk bara skall ge upp sina liv och lämna kommunen. Tydligen finns det en dold agenda. Förankrad vart då? Mellan vilka då? Det hela får det att krypa längs nackhåren på mig. Men det är så här majoriteten av de röstande tycktes vilja ha det. Man ville satsa på en avveckling av kommunen och ett kommunalråd, som nu t.o.m. skall resa till New York och berätta hur fiffigt hela samhällsnedläggningen går till. Men det torde vara en överloppsgärning. Det behöver man nog knappast berätta för amerikanerna, som själva är experter på utsatthet, fördrivning, hemlöshet, bostadsbubbla, utarmning av det egna folket och ett avskyvärt sunkigt företagande. Där absolut inget är heligt, inte ens spädbarnen!

LKAB:s ageranden har haft inverkan på Gällivare kommuns invånarantal och den förlamande prisskillnaden mellan Malmbergets och Gällivares bostadsmarknad. Sist men inte minst den skriande bostadsbristen. Sedan spelar det väl ingen roll om nu LKAB klappar sig för magen och säger att de som får sina hus inlösta skall inte lida någon skada. Det vet vi redan att det var många som blev på Elevhemsområdet och som LKAB ändå använder som någon form av käpphäst.

Hur man än vrider och vänder baken går det inte att bo i en sedelbunt! Sedan verkar inte intaget av verkligheten, nå LKAB:s samhällsplanerare eller den hängivna hangaroundskaran. Det finns ett största FLERTAL, som INTE kommer att omfattas överhuvudtaget! Trots att de också är drabbade i allra högsta grad.

Nej, det vill till att det är ett sjuhelsikes fika, som LKAB skall bjuda på, för att människorna skall glömma bort verkligheten som de står inför. Jag antar att LKAB kommer väl precis i vanlig ordning att förhala det hela. Det är deras strategi även i Miljödomstolen. De har också degraderat vad den fristående experten Graham Swan säger i sin sammanfattning om Fabianscenariot, dvs. när taket på Fabianhålrummet rasar in.

Vad Graham Swan inte visste något om var helhetstillståndet, som råder i Malmberget och det rider också LKAB på. När jag själv blev uppringd av LKAB:s Jonny Sjöberg, så sa han rent ut att det INTE ligger på LKAB:s ansvar för byggnader, som ligger utanför LKAB:s stängsel! 

Det problemet har han och LKAB helt och hållet skjutit över till kommunalrådet Tommy Nyström och ansvariga tjänstemän inom kommunen! DETTA har INTE hela utredningen nämnt med ett enda ord! Jonny Sjöberg gjorde också klart för mig, på min fråga, att det inte finns någon expertis inkopplad på HUR mycket, eller HUR länge till, husen kan utsättas för denna massiva påverkan!

Man skiter helt enkelt i hur det går för människor och hus, det ingår inte i deras skrivbordsprodukt!

Om de kraftigaste mätningarna finns på så vitt skilda platser, som Konsum i Malmberget på Kaptensvägen 2 och den andra mätpunkten är på Österlånggatan 52 och som kommer sig av något som inträffat i Prinzsköld, är det bara att kolla vad som finns däremellan och det betyder, att Gropen och Fabiantaket måste ha påverkan av vad som händer i Prinzsköld, där det nu föreligger förväntat pelarras och även takras över Printzsköldhålrummet, inom kort. Dvs. under 2011.

När skall kraven ställas på LKAB, att de skall ta sitt fulla ansvar och sluta upp med att svamla om, att det inte kommer att vara någon påverkan utanför LKAB:s stängsel? Det är som om de förtränger alla dessa ras som kommer att inträffa och vad som redan sker i alltför hög omfattning. Men även i samma andetag säga att det inte ligger inom deras ansvarsområde vad som sker med byggnaderna där det bor människor. Dvs utanför LKAB:s industristängsel!

Jag må vara jädrans korkad, men skulle det nu vara sant som Jonny Sjögren säger, att LKAB bara påverkar innanför det egna staketet, hur kommer det då sig att mätstationerna runt om i Malmberget ger dylika utslag och ändå har alla dessa ras ännu inte inträffat, som LKAB väntar på? Visserligen är inte LKAB längre så måna om att ens redovisa dessa mätvärden, det är som att krama tårar ur hälleberget för dem som är drabbade. LKAB föredrar psykiska terror istället och låter inte de berörda ta del av dessa mätvärden, trots att de har skaffat sig en stor och vidlyftig propagandaapparat, som måste ha kostat multum så här långt. Det får mig att tänka dystra tankar, som att t.ex. ett berömt kvarter i Berlin, som i folkmun kallas för "Kvarteren Terror", där har de i alla fall lärt sig något ur sin egen historia. Jag undrar när det skall ske hos LKAB Malmberget och dess ägare svenska staten?

Sedan finns lite annat "fin fint" som t.ex. de här "diffusa utsläppen" av kalibern 505 ton pm 10 årligen. Det betyder mer än 1 ton varje dygn! In ut, in ut i lungorna!

4 kommentarer:

 1. RS

  Ja, det var ju det som LKAB:s specialist Jonny Sjögren försökte tala om, att det inte skulle göra. Men sedan halkade sanningen fram även hos honom och då ändrade han det till, att det var ju inte LKAB:s bord. Det verkar inte var någons bord. Just nu är det väl räddningstjänsten i Gällivare, som får bära hela hundhuvudet om jag förstått de "stora ansvariga tänkarna" rätt.
  Anmäl >Gun (2011-01-19 18:22:06)

  RS eftersom saker och ting är som det är. Ingen vill ta ansvar för något som rör ortsbefolkningen + kommunala skattebetalare, där notorna kommer att hamna. Har en förkärlek att skyffla över ansvaret på "någon annan". Kan var och en göra en anmälan till:

  1) Länk https://www.msb.se/sv/Om-MSB/Kontakta-MSB/
  2) LKAB:s ägare
  Länk http://www.sweden.gov.se/sb/d/115(näringsdepartementet)http://www.sweden.gov.se/sb/d/115
  2 a) Länk (miljöministern)http://www.sweden.gov.se/sb/d/115
  2 b) Länkhttp://www.regeringen.se/sb/d/3051
  (statsministern)

  Det är bara att skriva att nu krävs en ordentlig utredning om ansvarsförhållanden med LKAB:s gruvbrytning i Malmberget, men också vilka som brustit i ansvar. Läget är ohållbart.
  Anmäl >Många bäckar små blir en bra å (2011-01-18 18:05:53)

  SvaraRadera
 2. Hej Gun, Bra att du informerar oss då LKAB är dålig
  på att informera berörda. När Fabiantaket kommer ned
  så kommer alla i Malmberget att beröras. Det kommer
  att bli ytterligare ett utsläpp för sprängaser mitt
  i tätorten förutom de tre som belastar tätorten i dag
  Baron, Kapten och Donchaktet i Kaptens gruvhål.
  Det rör sig om miljontals kubikmeter med frånluft
  innehållande,bla. Diselavgaser, radon ,stoft och
  rester av sprängämnen som helt utan rening belastar
  Malmberget och vid invertion även Gällivare m.m.
  Se LKAB.s Miljörapport, Det är helt otroligt att
  LKAB får släppa ut helt orenad ventilationsluft i
  tätbebyggd samhälle. Allt sker med både Länstyrelsen,
  Kommunen och Miljödomstolen tysta medgivande.Varför
  agerar inte Räddningsverket avd. för Sammhälls-
  skydd och Beredskap?
  Anmäl >RS (2011-01-18 15:08:23)

  SvaraRadera
 3. Hej Gun

  Jag läste i ett av dina tidigare blogg inlägg att du funderade på om svängis kört med gradins buss genom den lilla tunneln.Svängis ( Harry Erlingbo ) Var min morfar,så det var kul att du nämnde honom i bloggen =) Jag har ett svar åt dig angående tunneln och ifall han kört bussen igenom den.Jag frågade min mamma,och hon kommer ihåg myten om det=) Hon sa att han har inte kört där igenom med bussen,utan det var bara hans sätt att berätta historier på =) Har du något mer minne om honom får du gärna skriva mail till mig och berätta.Det är alltid roligt att höra historier och minnen.Hoppas du har det bäst och sköter om dig

  MvH

  Ronnie Erlingbo

  Mail: erlingbo@hotmail.com
  Anmäl >Ronnie (2011-01-16 22:21:00)

  SvaraRadera
 4. Vet du Gun, jag tycker att du ska börja blogga i NK istället där kan du få alla kommentarer på en gång.

  Ge bara alla läsare en lagom tid att fatta att du övergett NSD pga....
  Anmäl >Ofrivillig nattuggla (2011-01-16 01:30:31)

  Jättebra, Gun, att du informerar om mötet 20 januari! Det berör många framförallt i Östra Malmberget. Hoppas att många kommer på mötet. Det är dock sannolikt att en del inte vill ta till sig negativa fakta om sin redan dåliga boendemiljö.
  Anmäl >Fabian (2011-01-15 18:51:16)

  SvaraRadera