söndag 5 april 2009

LKAB har årsstämma 20 april 2009.

den 5 april 2009, kl 18:48


Det blir väl ännu en till lika "intressant" dagordning då som de hade 2008 http://www.lkab.com/?openform&id=118D6 där del 1 och del 2 finns. Där man kan läsa om de 11 087 Mkr som var moderbolagets vinstmedel per den 31.12.2007.

Om man nu undrar vem det är som står för besluten i Malmberget kan man läsa sig till det http://www.lkab.com/?openform&id=29AE Det finns ett och annat "fotfolk" där, som väl borde vara "mer bekant", förutom "Verksamhetschef Samhällsomvandling Malmberget". Mao tar jag den där "högerkroken" om förtal med lugn och ro. Jag har inte heller förändrat min ståndpunkt. Den står fast. Jag ändrar den när den förtjänar att ändras och än finns det inga indikationer om att så skulle vara fallet.

LKAB:s årsredovisning ligger nu också ute och den är en flashig och helproffsig historia.

Visst är det en trevlig läsning, att läsa om företaget och även om Gruvparker etc. Det låter riktigt bra faktiskt. Dvs OM man nu inte visste bättre och det vet man! Därför att FÖRST måste LKAB se till, att de basala behoven är tillgodosedda hos människorna, som nu drabbats av deras gruvbrytning.

Det känns verkligen inte anständigt att läsa i LKAB: s årsredovisning, att bolaget befinner sig i miljödomstol mot drabbade husägare och där bolaget BESTRIDER störningar bl.a. damning, jordskalv och sprängpåverkan. Det går t.o.m. stick i stäv mot bättre vetande, med tanke på vad som finns att läsa på LKAB: s egen hemsida om situationen i Malmberget http://www.lkab.com/?openform&id=15032 och http://www.lkab.com/?openform&id=14FDA Ändå är dessa två sistnämnde bara de sista i den långa raden av deras egna rapporter. Dessa är trots allt bara en friserad sanning, eftersom det skakat på rätt bra och som aldrig rapporterats full ut på LKAB: s hemsida.

Men varken på LKAB:s hemsida, eller i årsredovisningen talar man exakt vart den "förväntade blockningen" kommer att ske. Det är onekligen många dimridåer att passera som t.ex. hur det kommer sig att Villaägarnas Riksförbund har fått engagera sig i förtvivlade husägares problem med LKAB. http://www.lkab.com/?openform&id=15072 Jag kan svårligen tänka mig att Villaägarnas Riksförbund för någon osaklig talan, eller "något plockat ur luften", det räcker med ett besök i Malmberget, för att inse vad det hela handlar om!

Jag efterlyser sannerligen en helhetspresentation för Malmberget, inkl. Malmbergets kyrkogård. LKAB:s årsredovisning i förhållande till verkligheten känns mer som en saga om den "elaka styvmodern". Men jag vet inte det, om Malmberget ser ut som en Askungesaga heller. Det är onekligen lite tunt om baler. Mest råttor kan jag tycka, som blivit omvandlade till fina lakejer.

Nej, det hela är väl mer snarlikt Pomperipossas pepparkakshus. Fastän i tvärtomroller och en helt annan version, eftersom pepparkakehusägarna, knappast är så snuskigt rika som den kära Pomperipossa. Här är det "knaprarna" istället som är snuskigt rika! Men nog låter det allt likadant i malmbergshusen, som inifrån Pomperipossas hus:

* "knaperi knaperiknus vem är det som knaprar på mitt lilla hus?"
* "det är bara det välmående LKAB"...
och nog ekar det i berget allt, precis som i sagan om Pomperipossa.

LKAB:s klarar inte enligt årsredovisningen gränsvärdet för miljöpåverkan, utan måste därför skaffa sig utsläppsrätter senast den 30 april 2009 för de verkligen utsläppen 2008. Den där dammsäkerheten och utsläppen är också en sån där flashig politikerskrivning i årsredovisningen, med tanke på hur verkligheten ser ut. LKAB har redovisat dödsolyckan i Kiruna, men inte orsakerna till den. Man duckar med att med ett enda ord beröra, att de fått utomstående, som såväl intern kritik med denna form av brytning och de har också helt utelämnat det allvarliga tillbud som var i Malmbergsgruvan. Där var det väl bara försynen som gjorde att Lars Klingert klarade sig med livet i behåll. Istället tar LKAB upp branden i Malmbergsgruvan i sin årsberättelse. Även den allvarlig, förstås.

När vi så kommer fram till LKAB:s etikpolicy
http://www.lkab.com/?openform&id=2D2A
blir det en rätt svårtuggad läsning, med tanke på vad som framkommer i "förtydligande riktlinjer". Där skrivningen "sträva efter" tycks vara mer ett "allmänt politikerlöfte" än något allmängiltigt, som skall gälla bolaget. "Sträva efter" kan betyda precis ingenting och i mångt och mycket har det väl betytt just "ingenting".

Men LKAB tänker kanske införa annan ordning nu? Analysera sina tidigare misstag och backa tillbaka till en rimlig nivå? Rimliga livsvillkor för malmbergarna och Gällivare kommuns medborgare?

Vem vet, skall vi hoppas och tro på att undrens tid ännu inte är förbi?

Märkligt känns det dock att veta att kommunalrådet inte tycks veta något konkret om framtiden för ett samhälle, som han är satt att ansvara över! Sitter de här i LKAB:s styrelsen enbart och kuckelurar för sig själva, eller vad är det fråga om?

Även här på bloggen har inkommit inlägg, som ger vid handen att LKAB ignorerar att hus har skadats. Vilket inte kan vara LKAB främmande, eller komma som någon överraskning. LKAB vill inte heller lösa in dessa hus, eller skaffa likvärdigt boende, också ett märkligt förfaringssätt. Det är bara att vända sig till vilket jordbävningsdrabbat område som helst i världen och göra en jämförelse. Malmbergets fastigheter lär inte vara något undantag, eftersom det mig veterligen inte finns ett enda av dem, som är jordbävningssäkrat! Jag tror att det behövs ett oberoende etikråd, som granskar LKAB:s ageranden, med tanke på att så många civila personer är drabbade av bolagets gruvbrytning.

Innebörden i årsredovisningen MÅSTE betyda för framtiden att vi "Bonnläppar", snart kommer att få åse helt andra bullar, än de som hittills fabricerats av LKAB, om man nu skall tolka den rakt av. LKAB har drabbat Gällivare kommuns ekonomi, inte enbart privatpersoner boende i Malmberget. Men nog ter sig de här markgåvorna från Gällivare kommun till LKAB, som fullständigt obegripliga att greppa, med tanke på att LKAB uppvisar en alltmer stigande vinst och kommunens egna medborgare själva får vidkännas neddragningar i så basala områden som skolor och service!

I den förväntade lyckliga sagans slut, som står att läsa i LKAB:s årsredovisningen, hoppas jag att LKAB inte "råkar glömma bort" Malmbergets kyrkogård. Där borde LKAB skyndsamt tillsätta någon form av etiskt råd. Ett etiskt råd, som inte sitter på dubbla stolar. Det som är alldeles nödvändigt, det är att ta kontakt med ALLA de som innehar gravrätter! För egen del räcker det och blir över HUR LKAB agerat mot LEVANDE malmbergsbor, min toleranskvot är redan fylld till brädden och någon tolerans för egenmäktig gravskändning ingår definitivt inte!

Personligen har jag haft ett par år på mig, att fundera på det som kommer att bli en verklighet med Malmbergets kyrkogård. Det har inte varit lätta tankar att umgås med, men jag har trots detta kommit fram till en rimlig lösning, som för mitt eget vidkommande kan kännas acceptabelt. Men jag är bara en (1) person av alla de som kommer att bli drabbade och här ser jag, att det nog trots allt måste bli fråga om flera olika alternativ till gravrättsinnehavarna.

Flashig årsredovisning och hemsidor som andas trygghet, befarar jag att det bara är ytterligare ett nytt kapitel i den bakvända sagan om Pomperipossa. Nu med ett nytt inslag, eftersom det är svårt att krama tårar ur hälleberget, dvs. att LKAB skall släppa ifrån sig de pengar, som är alldeles nödvändiga för att reda ut situationen. Det finns sannerligen möjligheter till det bara viljan finns. Därför att ännu ett till år i den redan långa raden, visar LKAB en ansenlig och ökade vinst. Nu med resultatet 13 9777 Mkr.

I kommunhuset i Gällivare simmar kommunalrådet och de andra i ankdammen och låter "bah ka ka"... Det är väl så man låter, när man förvandlat kommunmedborgarnas ansenliga förmögenhet, till en (1) sketen enkrona, dvs. en svensk "sloty".

Ingen Robin Hoodpolitik där inte, eller kung Midas syndrom!

2 kommentarer:

  1. Det finns 7 kommentarer.

    Tommy Nyström har varit den mest pådrivande att lämna över markområdena gratis till LKAB. Det är nog dags att vi vaknar och inser vem i kommunhuset som driver på alla dessa vansinniga beslut. Enda kommentaren han fäller är -Jag är utomordentligt nöjd med snöröjningen LKAB/FAB utför på min gård.
    Anmäl >Vems beslut? (2009-04-07 15:16:33)

    information om Gällivare Kommuns gåva till Staten. Ja vad jag tycker, är väl redan uppenbart. Jag undrar nog mer vad revisorerna i kommunen säger, eller VAD kommunstyrelsen fredar sig med, eller vem katten är det som sitter och beslutar om någon så huvudstupa saker. Vill man att HELA Gällivare kommun skall stupa omkull, eller vad är det fråga om? Jag begriper ingenting och tänker fortsätta att vända på stenar, där de dyker upp.
    Anmäl >Gun (2009-04-07 10:21:28)

    Hej Gun, hittade denna info på annan sida. Ingen dålig present, eller vad tycker du. Totalt var Elevhemsområdet på 49 hektar och grovt uppskattat efter kartan så vår kommuns areal över 20 hektar eller 200 000 kvadrat meter. Värdet på denna mark med anläggningar var med säkerhet ett antal hundratalet miljoner. Därtill skall skälig mineralersättning läggas till. Detta med mycket annat gav vi i stort sett bort till världens vinstrikaste gruvbolag.
    Anmäl >information om Gällivare Kommuns gåva till Staten (2009-04-06 19:02:50)

    SvaraRadera
  2. Bolager driver inte med oss. Lösningen heter bo kvar med problemen minst 30-år till!. Gun!, Du skall se att bolaget glömmer kyrkogården till den milda grad att det blir försent att "fråga" någon om lov, Det kommer gå till så att läget kommer inte tillåta några varför/hur och när utan vi kommer bara få beskedet att kyrkogården måste beklagligen flytta då markdeformationer hotar dess existens och besökarrätt. Mest lönsamt är då att som nu "som vanligt" inte kommentera, nämna eller på något sätt ge uppmärksamhet åt problemet föränn det är försent. D.V.S precis enligt LKABs taktik i hela övriga Malmbergsfrågan. Första inlägg SE OVAN "Bra skrivet Gun" har blivit tagen av censuren men det är i stort sett skrivet som detta.
    Anmäl >NÄR GLÄMSKAN BLIR LÖNANDE.... (2009-04-06 09:02:32)

    Driver bolager med oss.? Skrivs det nu tjusiga saker på LKABs hemsida som inte är verklighetsförankrade ?

    - Nej vi löser inte in, eller köper , ert hus, var Karl Wikströms svar när jag frågade om detta, pga gruvbrytning negativa effekter på vårt boende, hösten 2008

    Hur skall vi som tvingas bo kvar i samhället tolka följande;
    (Länk)
    text som jag citerat från ovan nämnda hemsida ;
    ...Man ska kunna lita på att LKAB försöker hitta hållbara lösningar för alla som påverkas av gruvbrytningens utveckling i de samhällen där vi verkar....

    Alltså då skall LKAB hitta en lösning åt oss som bor kvar och påverkas av gruvbrytningen...eller ingår inte jag/vi i ordet "alla" ?

    Anmäl >Ny information från LKAB ; de ställer upp ? (2009-04-06 00:35:30)

    Så oerhört bra analyserat ! Du gör mer än vad man kan förvänta av en utflyttad.
    Vilket oerhört fint och intelligent engagemang du visar för Malmberget.

    Och apropå det du skriver ;
    "Jag ändrar den när den förtjänar att ändras och än finns det inga indikationer om att så skulle vara fallet." Men så klok du är.

    Tackar
    Anmäl >Storartad analys av Gun (2009-04-05 22:11:39)

    Det scenario som kommer hända med kyrkogården blir att man "glömmer/ej nämner" den fram till det mitt i allt blivit så nära inpå att man MÅSTE FLYTTA den d.v.s läget är sådant att man inte behöver be några etiska nämder om lov utan kallt konstaterar att den måste flyttas annars hamnar den i gropen. Gravrättsinnehavare får välja själva!, och så blir det med det allt enligt smygfulstaktiken med mörkning glömska och ej viljan att diskutera lag och rätt för oss drabbade. Gun du måste hålla med om att destå mer du gräver i detta destå mer inser man att allt går ut på att ej göra rätt för sig och skinna folket både psykist/fysiskt och ekonomiskt.
    Anmäl >Bra skrivet Gun! (2009-04-05 21:12:02)

    SvaraRadera