Google+ Followers

söndag 14 februari 2010

LKAB får bistånd från kommunansvariga med

- den 14 februari 2010, kl 08:15


"hjärntvätten"!

Det är som vanligt, tänker jag, när jag läser om den åter "nya" vägdragningen där man klippt av ytterligare väg för de som numera är på "fel" sida om Malmberget.

http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=5178898

De kommer snart att sitta som fångarna på Guantánamobasen, omringad av stängsel och inte en sportslig chans till ett normalt liv. Bunden till händer och fötter och prisgiven åt andras godtycke.

- Nu tar du väl i så du kräks, säger kanske den ouppmärksamme.

Nej, faktum är att jag inte alls gör det. Visserligen önskar jag i många stycken, att det verkligen var så det egentligen förhöll sig. Men fakta kvarstår. Många av de drabbade hålls faktiskt kvar mot sin vilja. De har inte några alternativ att själva välja. De sitter fast i ett Moment 22 av dignitet och det tycks inte ansvariga kommunaltjänstemän, politiker, eller inte ens för den delen, staten genom Näringsdepartementet inse.

De drabbade har inte ens rätt till ett juridiskt ombud, som bekostas av staten. Är du mördare, eller inte ens medborgare i det här landet, har du t.o.m. den rätten på din sida, men inte dessa människor. Den numera berömde, tidigare, svenske fången på Guantánamo, han har fått rikligt bistånd från det svenska rättssamhället. Så hur är det egentligen ställt med rättssäkerheten och godtycket? Från statens sida har man, när det gäller den egna verksamheten, dessutom gjort det legitimt, genom att utse "Malmfältsgruppen". En grupp, vilkens absolut enda syfte är att främja gruvdriften. Inte alls ta hänsyn till de människor som drabbas av gruvbrytningen!

"Money talks!"

Det som är så märkligt med de här ansvariga människorna för hela den uppkomna situationen, det är att de själva verkar höggradigt hjärntvättade. Så höggradigt hjärntvättade, att de inte ens verkar inse VAD det är de egentligen säger. Den ena grodan efter den andra flyger ur deras munnar. De verkar helt enkelt tro på vad de säger! Därför att de säger det om och om igen, som ett mantra som är inlärt. Devisen om att:

"upprepar man en lögn tillräckligt många gånger, blir den självuppfyllande",

verkar i allra högsta grad fungera.

Med handen på hjärtat, är det verkligen ett smart uttalande, eller något genialiskt uttalande, som t.ex. Inga-Maj Backman, förvaltningschef hos service- och tekniknämnden har. När hon säger om den åter nya vägdragningen, dvs. den ytterligare försämringen. För vilken gång i ordningen försämring har ägt rum, det har jag sannerligen tappat räkningen på för länge sedan.

Men hur genialiskt är följande uttalande av en högst ansvarig chef:

- Jag tror egentligen inte att vi har något att påpeka eller anmärka på.

Jag tänker på min förste boss på tingsrätten, den gamle lagmannen, Fredrik Rekke, en man vars helhetssyn inte gick av för hackor. Han sa alltid:

- att tro, det är att icke veta! Det är inget man skall syssla med som ansvarig!

Det är det Inga-Maj Backman, förvaltningschefen vid service- och tekniknämnden, har att säga om den senaste försämringen, hon tror, att de tror. Det är en himla massa av godtyckligt "tro" i denna "LKAB-soppa". Hon får det att låta som om det inte finns en massa historia innan detta ens inträffade!

Jag själv kan väl bara säga, att det är en himla tur att jag sitter ner, när jag läser nyheterna från norr och inte står upprätt. I annat fall skulle det ta en ände med förskräckelse.

Men förvaltningschefen är ju tyvärr inte den enda i anksången. Därför att påhejad av nästa, i samma reportage, som uppenbarligen också är hjärntvättad spär bara ytterligare på eländet och empatibristen:

- Det rör sig om cirka 850 meter enkel väg som vi har nydragit, säger Elena Ström.
Och om två år, när det åter behövs en ny vägdragning, kan den sträckan komma att fördubblas ytterligare.

VAD de övriga har att tillägga, eller vad den nye VD:n, vid LKAB, "hedersknyffeln med det självuppgivna mediokra ursprunget", säger. Det vill jag inte ens veta. Med tanke på VD:s häpnadsväckande uttalande i samband med det extra fullmäktigemötet. Det bådade inte gott vad gäller hans egen insikt om vad som egentligen har utspelat sig. Jag undrar om devisen, om den upprepade lögnen, inte funkat på honom också. Det verkar banne mig inte bättre. Men hur stämmer då hans uttalande om att han inte gillar oärliga människor? Därför att det tycktes vara skrivet i stjärnorna vad det är som skall gälla för de här människorna som LKAB:s gruvbrytning har drabbat och faktiskt även samtliga skattebetalare i Gällivare kommun.

Men hur oansvarig kan man egentligen ha lov att bli som människa och ändå besitta en chefsposition? Dvs. ha makten över andra människor! Eller gör man sig dum därför att "Money talks", igen? Eller är det så erbarmligt, att så länge det drabbar någon annan, "inte mig", är det legitimt?

- Men HALLÅ! Stopp och belägg, säger åtminstone jag.

Jag vet inte vart ni ansvariga människor har befunnit er. Ni, ansvariga, som skall ansvara för att alla, utan undantag, skall bo i ett rättssäkert samhälle. Vart har ni befunnit er? För det fall att ni nu mot förmodan inte varit med under den här försämringen som stegvis har pågått, ni måtte väl för katten vara läskunniga! Det som LKAB åstadkommit för de drabbade är inte enbart en total hälsomiljö som är under ALL kritik. Den har dessutom åstadkommit avklippta vägar, avklippta människor, avklippt sammanhållning och synnerligen avklippta livsbetingelser. "Härska genom att söndra" är verkligen det rätta ordet i detta sammanhang och det visar sig om och om igen, att det är så det har blivit. Kan man verkligen som människa känna sig nöjd, när man betraktar ett sådant facit?

Har ni ansvariga fullständigt tappat greppet om hur Malmberget egentligen sett ut? Hur helheten egentligen sett ut?

Innan LKAB:s härjningar, då gick man raka vägen via Kaptensvägen, Österlånggatan, Tingvallsgatan osv. beroende vart man var på väg och vart man kom ifrån. DÅ var det sannerligen inte tal om någon långvandring från en öde ö via en VÄLDIGT lång omväg! Det talades det aldrig om att det var så det skulle bli i framtiden, när man bebyggde t.ex. Malmsta. På den tiden fanns ett levande samhälle även på den sidan av Malmberget, som nu lämnats till total isolering och åt sitt öde!

Men även den andra delen av Malmberget, som snart är av med precis allt av det som skall finnas i en bostadsmiljö. Det finns nedläggelse som man verkar ha förträngt fullständigt: Tingvallskulle, Robsam, Dennewitz m.fl. Det är faktiskt DÄR man måste börja jämförelsen. INTE efter den senaste försämringen! Man måste börja från hur det sett ut från början, där LKAB:s gruvbrytning började utarmningen för människorna och dräneringen av den kommunala och tillika samägda kommunala skattekassan. Den kassa som i allra högsta grad påverkar livsbetingelserna i en betydligt vidare omfattning, än som en del tycks förledas att tro.

Man kan inte börja jämförelsen sedan man väl gjort en hel samhällsdel, hela östra Malmberget, FULLSTÄNDIGT AVKLIPPT och isolerad från det övriga samhället! Det här har fått pågå i det tysta, alldeles på tok för länge. Utan att någon haft sinnesnärvaro eller ansvaret över helhetsläget!

Ni ansvariga vid LKAB, staten, myndigheter och ni ansvariga i Gällivare kommun, ta nu och vakna upp och gör er inte mer infantila än ni redan framstår som!

Nu räcker det med svammel, LKAB och övriga belackare! Ta nu och se till, att de som inte vill bo kvar under dylika livsbetingelser, omgående återfår sina rättigheter. Tänk om vad gäller det informationscentra som skall inrättas i Gunillaskolan. Det informationscentrat bör, om ni överhuvudtaget har någon form av skam i kroppen, informera om hur ni skall ersätta de som LKAB drabbat och för var och en av dem uppvisa en skälig plan, beroende på om de vill få ett ersättningsboende omgående, eller om de anser sig kunna invänta er samhällsnedläggning. Därför att så fina ord som "samhällsomvandling" är det inte fråga om, eller "utveckling".

Dölj inte heller hur många mål LKAB egentligen har i domstol mot dem som de har drabbat och vad LKAB där strider om! Eller de som känner sig grundlurade av LKAB i de uppgörelser, som de träffat med drabbade och där LKAB bara rycker på axlarna och säger att det "råkat bli olyckligt", ungefär som om det vore en omöjlighet att backa bandet och göra rätt för sig!

Benämn saker och ting i dess rätta ordalydelse: att LKAB, förutom gruvdriften, sysslar med "samhällsavveckling" och förhoppningsvis i framtiden en anständig "ersättning för denna avveckling". Då har ni ansvariga åtminstone kommit ett steg närmare den grad av anständighet, som ni faktiskt ägde förut i en inte alltför fjärran tid.

Sist men inte minst kan så äntligen "gök-äggläggnings-fenomenet" upphöra. Att självsvåldigt bereda sina egna syften plats på någon annans bekostnad, det tillhör inget som någon, någonsin bör ägna sig åt, oavsett vad det än må gälla.

5 kommentarer:

 1. Sidor: < 1 2 >

  Det finns 16 kommentarer.

  2007 kungjorde Centers for Disease Control vad senaste undersökningen om förekomst av dental fluoros bland USAs tonåringar uppdagat. CDC's National Health and Nutrition Examination Survey ägde rum mellan 1999 o 2004. 41 procent 12-15 åringar o 36 dito 16-19 åringar hade fluoros. Mer än var tredje tonåring visade då synliga tecken på överexponering, det högsta antalet någonsin i USA, långt högre än de 1-10 procent som påvisades under 40 talet och mycket högre än åttiotalets 23. Dental fluoros avslöjar att det exceptionellt skadliga och extremt giftiga ämnet har skadat mer i drabbade än deras tänder.
  Anmäl >Merparten av Sveriges utsläpp av fluor till luft sker vid LK Mbgt, Hjalmar. Inga hälsoundersökningar, behövliga luftkvalitetsmätningar mm har förekommit. (2010-02-16 08:16:42)

  Jag skaffar mig fakta till mina tankar genom att läsa din blogg. Det har jag gjort rätt länge nu. Jag har som inte vetat i vilken ände man ska ens börja tänka på allt elände som pågår, men via din blogg så hittar jag rätt ända på tråden. Tack Gun för din mycket bra och genomtänkta bloggning. Du ska filtrera bort olägenheterna som någon av dessa sk. stalkers sysslar med. Kommentera dem inte överhuvudtaget. Utan skriv ner din tankar och åsikter för vi är många som vill fortsättningsvis läsa dem. Kanske inte kommentera men läsa och begrunda. Tack Gun.
  Kan tillägga att vi också ger upp Malmberget och lämnar Gällivare kommun i juni. Men vi kommer att följa utvecklingen i Malmberget via din blogg.
  Anmäl >Skriv av hjärtats lust (2010-02-16 07:22:21)

  Till stalkern med flera alias
  Sök hjälp.......
  Anmäl >Malmbergare (2010-02-15 21:23:09)

  SvaraRadera
 2. Ja du Gun ,det är så tråkigt att Staffan mfl. har lyckats förstöra din blogg. Vi är många som har läst den och uppskattat det du skrivit i detta så allvarliga ämne. Vi är många som fortfarande läser men man orkar helt enkelt inte med de löjliga och barnsliga inläggen från ovanstående personer. Kan du inte filtrera bort dom på nåt vis? Jag tror att Staffan är nån som har misslyckats i kärlek och därmed har ett hat mot kvinnor!
  Anmäl >Amasonkvinnan (2010-02-15 21:18:39)

  "Morbror Hjalmar"..är Du grälsjuk Mimmi?...

  Tack, om jag nu borde vara smickrad för ditt gillande av mig. Lite märkligt eftersom jag inte känner dig. Jag kan därför inte återgälda den vänligheten. Det känns avskyvärt att läsa hur det ena seriösa ämnet efter det andra saboteras med barnsliga och intetsägande inlägg utan substans. Jag är inte grälsjuk bara less på att läsa alla meningslösa inlägg och påhopp. Du har inget att tillföra, kan inte besvara en enda seriös fråga. Din närvaro innebär enbart att sabotera. Jag har högre krav på de män jag väljer och "gillar".
  Anmäl >Mimmi (2010-02-15 20:29:28)

  Jo, lilla Mimmi är en spjuver som alltid gör en lustig figur bland inläggen. Hon avkräver andra svar, minns svarskrav av Staffan, nu Morbror Hjalmar. I likhet med bloggaren(sig själv?) inte särskilt påläst. Bara besserwisser mentalitet och verkningslösa angrepp.
  Nu en glass formad i kulor inte olikt en pellets!
  Anmäl >Stäffän (2010-02-15 18:26:33)

  Emmo
  Jag hoppas också att du skall trivas i ditt nya hus och att alla dina förhoppningar skall besannas.

  Det är beklagligt om du tycker att jag skriver obegripligt. Men det är faktiskt inte så mycket jag kan göra åt just den saken. Jag vill fortsatta att vara den jag är. Liksom jag utgår ifrån att du inte själv vill bli någon annan än du i själva verket. Vi människor har olika referensramar och det är väl egentligen tur att vi har det. Hur trist vore det inte om vi alla var stöpta i samma form? Vad hade vi då att lära oss av våra medmänniskor och om oss själva?

  Anmäl >Gun (2010-02-15 16:41:34)

  SvaraRadera
 3. ...döm om min förvåning!..Mimmi tycker att jag ska kommentera bloggen!...Vag gör hon själv?..Jo hon..

  Kommenterar mitt inlägg....Du får söka grälkompis på annat håll..Jag har inte lust att ställa upp...fast jag vet att Du gillar mig...
  Behåll en hemlis..Jag gillar Dig också!!!..
  Anmäl >"Morbror Hjalmar"..är Du grälsjuk Mimmi?... (2010-02-15 12:19:08)

  Vad härligt!

  Imorgon öppnas den nya ståtliga vägen i Malmberget. Man kan konstatera att det inte finns många platser som kan visa på en sådan storartad utveckling. Expansion och framtidsutsikter utöver det vanliga. Kommande generationers tillvaro är tryggad. Vi är många som skänker LKAB en tacksamhetens tanke.
  Anmäl > Tack LK (2010-02-15 11:50:30)

  Fram till igår hade 2720 experter skrivit på listan med krav på stopp för fluorering. De blir stadigt fler. Innehållet i länken,jag läste igenom allt,som Ole John Andrew Murray la ut är bara antydande. Han avsåg självfallet att det som absolut inte tål att vara i rampljuset är de gigantiska utskicken fluorväte till luft vid Malmberget.
  Anmäl >De pysslar, Mimmi, med steg ett, dvs förlöjliga. (2010-02-15 11:13:37)

  SvaraRadera
 4. Du har väl helt klart rätt i det du säger.. men som sagt, går inte att stoppa brytningen för då får man flytta ändå, man skulle bli av med jobbet å resten av alla i kommunen.. en tredjedel, kanske fjärdedel skulle väl kanske kunna leva på aitik.


  Har just köpt hus på ön malmsta och jag tror jag kommer stortrivas, bara det görs en väg till mellanvägen så blir det klockrent.

  Förresten så borde du försöka skriva lite mer i klartext, du skriver otroligt obegripligt.

  Mvh
  //Majjen.
  Anmäl >Emmo (2010-02-14 20:37:17)

  "Morbror Hjalmar"..sten i glashus?..
  "Morbror Hjalmar" sitter i samma glashus som sign. Farbor Jalle, Staffan, I am etc.

  Istället för att diskutera vad bloggarna handlar om väljs en märklig strategi för att sprida löje över bloggaren. Problemet är bara att det misslyckas, eftersom bloggaren är påläst till skillnad från angriparna.

  Jag läste för ett tag sedan bloggarens biografi. Jag undrar därför i vilken undervisning som "Morbror Hjalmar" varit bloggarens elev, eftersom han är så insatt i hennes sätt att undervisa?

  Jag undrar var det när hon hade undervisning i kvinnofängelset, eller var det när hon var "någons älskade skolfröken"?

  OSA snarast. Ser fram med stort intresse vad svaret blir och även vilka undergörande stoft som LKAB släpper ut över befolkningen.
  Anmäl >Mimmi (2010-02-14 18:33:10)

  SvaraRadera
 5. Helt rätt har du som skriver "bara vi en handfull boende vid gropen". Fler är ni inte förutom då...ja, ni vet vem!
  Nog är vi förvånade över bloggistens ihärdiga kampanj.
  Känns läge för en "Waldorfglass"!
  Anmäl >Stäffän (2010-02-14 18:31:56)

  Skönt att höra att någon utomstående fattat vad som pågår i Malmberget och inte bara vi en handfull boende vid gropen.Det är helt klockrent vad du skriver, kan knappast sägas bättre. Mest pengar vinner. Vi i Malmberget satsar många hundra tusen kronor från varje fastighet för att LKAB ska tjäna ännu mer pengar och vi får inte en krona tillbaka på den investeringen och politikerna har munkavle från LKAB, resten av invånarna betalar genom skattsedeln för kalaset. Hoppas tiden kommer ikapp LKAB någongång det går inte att mörka allt hur länge som hellst.
  Anmäl >Malmbergsfånge (2010-02-14 12:41:31)

  Situasjonen i Malmberget, and greenwashing, brukes til å trekke fokuset fra noe som absolutt ikke tåler å vaere i rampelyset. Så det er. Her er en link for de av dere som önsker å vite more about fluor Länk
  Motto of the University of Otago, Dare to be wise, have the courage to think for yourself rather than blindly accepting the opinions of authorities.
  All great truths begin as blasphemies, G B Shaw
  All truth passes through three stages, first it is ridiculed, second it is violently opposed, third
  it is accepted as being self-evident, Schopenhauer
  Great thinkers have always encountered violent opposition from mediocre minds, Einstein.
  Anmäl >Ole John Andrew Murray (2010-02-14 10:23:06)

  Waldorfpedagogiken..

  Startades i Tyskland med hjälp av cigarettfabrikören Emil Molt...
  ...som såg till att WP kunde starta genom sponsorstöd. Emil M ägde bl.a cigarettfabr Astoria som orsakat massor av människors död genom lungcancer...Långt mer än vad LKAB lyckats med.

  Andlig och själslig utveckling tillhör grundstenar i WP. De barn som indoktrineras i WP,,uppfostras och genomför skolgång..utan läroböcker. Endast med hjälp av handledare.

  Vad som är desto märkligare är att gamla fossiler inom WP uppstår som blogginläggare i Guns blogg...har de börjat använda datorer för sina kommentarer?..

  Dom är utdöda för länge sedan...men anden lever vidare.
  Anmäl >"Morbror Hjalmar"..sten i glashus?.. (2010-02-14 08:53:45)

  SvaraRadera