Google+ Followers

tisdag 14 april 2009

Liten rapport från den egna ankdammen=Ändrad!

- den 14 april 2009, kl 09:02


Det rådde lynchstämning här i Göteborg, när det ryktades att inte en enda från Göteborg skulle inviga "Gamla Ullevi", som skall stå klart här i slutet av april. Det var Metro som introducerat den felaktigheten med hjälp av f.d. kommunalrådets "förvirrade bistånd". När "han" talar stannar hela Göteborg och håller andan. Dvs. invigningen skulle helt och hållet skötas av personer från Fjollträsk uppgavs det.

Det är första gången som jag har anledning, att gå in och ändra innehållet i en redan publicerad blogg, men efter att han fått en mail i min mailbox av "Göteborg & Co", Stefan Gadd, med de rätta uppgifterna, gör jag naturligtvis det. Jag vill verkligen inte bidra med felaktiga uppgifter i min blogg!

Men nog är det allt bedrövligt att det är Fjollträskarn, barn-Tv & Allsång på Skansen-Anders som skall sköta snacket, när det finns så många göteborgare, som är både pålästa och lämpliga. Det gäller trots allt en sportarena! Vem som har bestämt det? Tja, det är "gubbmaffian" med f.d. kommunalrådet i spetsen för stadsverksamheten, som kallas för "Göteborg & Co". Så "känn ingen sorg Göteborg", det är Fjollträskarna som nu tar över skutan, sedan får man väl benämna den med "Nationalarena" bäst man vill, från "Göteborg & Co":s sida.

Varför den nya arenan skall heta "Gamla Ullevi", kanske du undrar över. Jag gjorde också det ett slag, men jag har lagt av och har helt och hållet kapitulerat. Men sinnesförvirrat är bara förnamnet, därför att nu säger folk "Nya Gamla Ullevi" och det är också det som skrivs, när de skall beskriva vilken arena de menar. Det är lite av både rött och grönt ljus samtidigt. På alla andra ställen i Sverige och runt om i Europa heter det "Arena", alltså hade valet av "Göteborgs Arena" sannolikt varit det mest logiska att kalla eländet för.

Men så har vi ju tillgång till ännu en "gubbmaffia", språkprofessorn Sture Allén, mer känd som ständige sekreterare i Svenska Akademien. Inge kattpink här inte! Han har nu i egenskap av sin "utpost" meddelat, att just namnet Ullevi har ett värde som är värt att vårda, inte bara nationellt. En viktig aspekt på namnet har för språkprofessorn varit, att det skall vara ett svenskt namn. Förslag på engelska har därför lämnats därhän. En fullständig överloppsgärning, eftersom göteborgaren inte kör med dylika inslag, när de döper sina byggnader etc.

Språkprofessorn Sture Allén behövde dock 32 timmar på sig för att komma fram till att Gamla Ullevi även framöver ska heta Gamla Ullevi, som nybyggd fotbollsarena. För det debiterade han Göteborgs stad 44 800 kronor det betyder en timpenning på 1 400:-.

Saken är den att den gamla arenan hette Ullevi, när man så byggde det nya stora Ullevi, kom man att kalla den gamla för just "gamla Ullevi" och den nya för enbart Ullevi.

Men så tyckte man väl att man skulle visa prov på äkta storhetsvansinne, som man nu har i den här stan, när det gäller just fotboll och därför revs "gamla Ullevi". Fråga mig inte varför, den hade nog räckt och blivit över precis som tidigare, eftersom det finns en herrans massa olika fotbollsplaner runt om i stan. Det finns inte en enda stadsdel som inte har åtminstone en fotbollsplan, men de flesta har flera stycken! Enbart i stadskärnan finns Ullevi, Gamla Ullevi och så även Heden, som har en massa olika fotbollsplaner!

Tja, det skall bli intressant att följa utvecklingen, för att inte tala om vad det sinnesförvirrade med namnet kommer att ända ut i. Göteborgarna kommer inte att anamma, att man går omkring och kallar något för "Nya Gamla Ullevi", som formellt heter "Gamla Ullevi". Jag håller nog en slant på något i stilen med "Kålleseum", "Frisparken", "Huligannästet", eller något annat typiskt "gôteboskt". Det är trots allt få byggnader och saker som i folkmun verkligen kallas det som de formellt heter och hade de frågat något gammal gôrgo gôbbe i Majorna, eller Masthugget hade det nog låtit:

- "Dô, Kålle vad tôcker ru att Gamla Ullevi skall heta?"
- "Den ska la änna heta AvSparken!"

Det här är trots allt staden där inget är stramt, eller "fint i kanten", eller "utrikiskt". Här bär saker och ting gamla hederliga götebosska namn.

Ex. statyn uppe på Avenyn vid Stadsteatern/konserthuset/konstmuseet heter "Poseidon", men i folkmun är det allt "Kålle me´ tosken" (Han har en fisk i ena handen, alltså en torsk enligt göteborgarna). Statyn vid Kungsportsplatsen är egentligen Karl IX på en hingst, gjord i 88% koppar och går under namnet "Kopparmärra", kungen har man alltså rationaliserat bort, medan hästen, alltså "märra", har man lagt vikten vid. Katolska kyrkan vid Heden kallas för "Hedendômen", något så flott som en "Dom" är det rakt inte, utan snarare en tegelbyggnd, som kunde gå för nästan vad som helst om inte klockstapeln hade funnits där. Skandiahuset kallas för "Stora Olyckan". Parkeringsbåten döptes kvick om till "P-Boten" (en parkeringsbot, av det kostsammare slaget är trots allt det som man får i den här stan). Elverket kallas för "El-Lyse-Palatset" (travesti på Elysepalatset i Paris) osv. Det finns nästan ingenting som inte bär märkliga smeknamn.

Då vet ni hur landet ligger till, när ni skall skicka era fotbollstelningar till Göteborg för sedvanlig Gothia Cup, som i år infaller 12-18 juli 2009, världens mest internationella ungdomsturnering i fotboll från 60 olika länder, inklusive en himla massa fotbollsstjärnor från Sveriges avlånga land.

Det är då det gäller att flô på sig om man inte vill knô sig alltför môcke.

1 kommentar:

 1. Det finns 5 kommentarer.

  malmbergare. Det luktar svartsjuka om dina ord. :-D

  Sanning att säga betvivlar jag att jag håller dig kär, eller någonsin gjort det. Du verkar inte vara en riktig malmbergare, eller har du bara fått osedvanlig dålig frukost?

  Anmäl >Gun (2009-04-20 17:46:31)

  Ja, milda makter vilket trams!
  Jag är också en riktig malmbergare och jag håller dig inte alls kär!
  Anmäl >malmbergare (2009-04-17 17:06:58)

  "det ena" är nog bara någon som inte är överens om andra saker du bloggat om, Vi riktiga Malmbergere håller dig kär. Keep on blogging, det gör du så bra..
  MVH Bekymmersam Malmbergare
  Anmäl >Ta inte illa vid Gun! (2009-04-14 19:02:10)

  Det ena utesluter det andra.

  Intressant tankegång. Då spelar det alltså ingen roll om så hela världen står i brand, eller att Malmberget är en del av världen. hmmm...

  Men likafullt skickar ni hit era fotbollsungdomar till Gothia Cup och vi tar emot dem med öppna armar och gläds åt dem!
  Anmäl >Gun (2009-04-14 11:37:46)

  Vi har egna bekymmer i Malmberget.
  Anmäl >Det ena utesluter det andra (2009-04-14 09:43:30)

  SvaraRadera