Google+ Followers

lördag 18 september 2010

Kommunalrådet Tommy Nyströms valfläsk på

- den 18 september 2010, kl 18:21

förstora
bilrutan, den får mig att le lite inåtvänt.

Hur har karl´n egentligen tänkt när han totade ihop det där valfläsket så här i elfte timmen?

* Jag kommer att arbeta för öppenhet och insyn i den kommunala politiken.
* Jag kommer att ta tag i samhällsomvandlingen och föra den tryggt i hamn.

Ja, så står det faktiskt. Skall man bli häpen eller skall man bli häpen?

Nu frågar sig vän av ordning: vad har inträffat? Är det som det sägs:

alt. 1) när fan blir gammal blir han religiös
alt. 2) för sent skall syndaren vakna

Nu är det naturligtvis upp till var och en att läsa de här löftena, men de är rätt avslöjande skrivningar.

Ta bara den här första: "Jag kommer att arbeta för öppenhet och insyn i den kommunala politiken".

Jaha, det var ju intressant värre. Med tanke på hans moltigande "sekretess" och uppenbara irritation ang. frågor om LKAB och vad man förhandlat fram, eller ens vart man befinner sig, förefaller det uttalandet mer som en tillfällig sinnesförvirring, än ett löfte som man kan ta på allvar. Därför att frångå det som han gjort som en regel snarare än ett undantag känns väldigt märkligt, att i ord plötsligt möta motsatsen till. Dessutom har han gått/agerat tvärtemot vad som beslutats om i KS au. Det kan man inte komma ifrån eller ens förbise. Det hela är rätt allvarligt, även för hela S-partiet. Det är trots allt deras kommunalråd!

För att man sitter i majoritet betyder det inte att man kan frångå vanlig hederlig anständighet om demokrati! Utestänga är inte demokrati. Demokrati betyder att ALLA har rösträtt! I kommunen sker detta genom att man i förhållande till det röstantal man fått är representerade i de olika beslutsorganen. Alltså är det långt ifrån det som förekommit de sista åren inom Gällivare kommun. Sedan blir det inte så mycket trevligare av att Tommy Nyström tagit detta rent personligt och därmed inte har kunnat skilja på privatperson/yrkesperson.

Mer prekär situation kan knappast ha varit. Än den som faktiskt har varit. T.o.m. av de här nickarna inom V, har det ju framkommit - även om de inte uttalat det direkt - att det rått sekretess från Nyströms sida, eftersom Iris Dimitri manat till större öppenhet från Tommy Nyströms sida! Kan man framlägga en sak på ett mer solklart sätt än så? Knappast!

Det har gått så långt att man inte längre kan hämta ut kommunala uppgifter om vad som hänt i LKAB frågan. Vilket är väldigt allvarligt!

Den andra tesen då:

"Jag kommer att ta tag i samhällsomvandlingen och föra den tryggt i hamn".

Phew.... jag vet sanning att säga inte ens hur jag skall formulera det. Men har man inte tagit tag i det här så här långt på ett seriöst sätt, då förstår jag inte vad för nytt som skulle kunna ha inträffat. Mer än att man blivit rädd att förlora kommunalrådsposten.

Jag säger därför direkt till Dig nu, kommunalrådet Tommy Nyström: Du har på många sätt varit alldeles utmärkt på Din post som kommunalråd. Men jag tror att arbetsklimatet både vad gäller partipolitiken i Gällivare kommun och inom kommunhuset, skulle bli betydligt bättre om Du trädde tillbaka i Din kommunalrådspost, kanske för att senare återkomma. Arbeta politiskt det kan Du göra ändå och bidra med det Du har att bidra med.

Ibland måste man ha modet, att inse när man bör stiga tillbaka, för att betrakta och begrunda vad som gick snett och inte bara fortsätta att tuffa på i ullstrumporna. Ett par ullstrumpor som dessutom blivit alldeles uppåt väggarna galet!

Det som kommunen i detta läge behöver är, att det blir transparant och att man verkar över partierna för att lösa situationen med LKAB:s problematik. Därför att LKAB har problem! Uppenbara problem dessutom. Den som inte har förstått det har inte mycket förstått.

Dessutom är det helt uppenbart att Gällivare kommun behöver hjälp av ett välrenommerat juristhus för att ordna upp den situation som skitit sig fullständigt med LKAB.

Jag vill att Du, Tommy Nyström, skall vara helt medveten om att Dina brutna löften till kommunmedborgarna blivit vågskålen för att en hel del valt att flytta från kommunen och ännu fler överväger att göra det! Så illa är det faktiskt och det bör även mana till eftertanke inom hela S-ledet och även övriga partier. Det som pågått är knappast i någon demokratisk anda. Här har rått anarki. Visst är det så att det behöver vara korta tåtar för att inte bli tungrott, men här har det varit så korta tåtar att det ruckat på hela anständigheten.

Sitter Du kvar på Din kommunalrådsstol även på måndag, så önskar jag Dig lycka till och hoppas att Du förhoppningsvis dragit lärdom av vad Du hanterat totalt fel.

Men det ni behöver i Gällivare kommun är att ni gemensamt inom alla partier använder all kraft och hjälp för att rädda Gällivare kommun från ännu mer utflyttning. Fler världsfrånvända planeringar är tämligen överflödiga. City Move har redan utvärderat vart det INTE är lämpligt att bygga för framtiden! Mer pengar på det behöver knappast läggas ner. Ni känner nu till rådande parametrar.

Malmberget är ohjälpligt förlorat, eftersom det är så underminerat, att det kommer att gå sin egen undergång till mötes. Som jag ser det hade det varit betydligt bättre om nu Malmberget hade gått att räddas, att man hellre hade jagat reda på 400 nya arbetstillfällen till orten, eller omnejd och lagt ner gruvan. Mineraler runt omkring Malmberget där ingen bebyggelse finns, existerar faktiskt. Men idka gruvbrytning på en yta där folk bor, borde varenda kotte ha lärt sig något av. Det skall överhuvudtaget aldrig mer upprepas, eller förekomma!

Det är bara att tänka tanken ut, är det någon normal människa som skulle placera bebyggelse ute i Aitik? - Det är just precis det som hänt och händer i Malmberget! Jag tror knappast att Aitiks ledning skulle tycka att det vore någon bra lösning. LKAB tycker däremot att det är helt OK. Däri ligger skillnaden på de som styr i bolagen.

6 kommentarer:

 1. Debatten startad av Nej, men nu är det väl hjärnsläpp hos S
  Startad: 2010-09-18 19:02:30

  Sidor: < 1 2 >

  Det finns 18 kommentarer.

  Du bekräftar mitt inlägg

  det verkar som om du bekräftat din egen läskunnighet mer än skribentens skrivförmågor.
  Anmäl >Gurkan (2010-09-23 16:04:34)

  Du bekräftar mitt inlägg

  vad kan jag annat än göra än att sucka åt dylika utläggningar.

  Det är din subjektiva tolkning av saker och ting. Den har inget med mig att göra.
  Anmäl >Gun (2010-09-23 11:12:51)

  Din blogg handlar alltså inte om malmberget utan om dina tankar om andra ting, och din avsky mot Tommy Nyström och LKAB. och jag är ett dumt och naivt barn, som du måste förklara för, hur världen ser ut.....
  Anmäl >Du bekräftar mitt inlägg (2010-09-23 10:09:51)

  SvaraRadera
 2. Ledsen och besviken

  Borde du inte var ledsen och besviken över vad som händer i Malmberget? Eller tycker du att du kan gapskratta åt situationen på ett Hospice också? Jag kan iaf inte göra det och det är min fulla rätt, att förbehålla mig den rätten.

  När jag började skriva den här bloggen hade jag ingen aning om hur illa hanterat utvecklingen i Malmberget skulle bli.

  Dessutom är det så att du nu är väldigt negativ själv. Därför att om du tar ett snittinnehåll av alla bloggar jag skrivit så är det övervägande i helt andra ämnen. Men har man tunnelseende så har man väl.
  Anmäl >Gun (2010-09-23 03:38:45)

  Fick tips om att läsa den här bloggen från Gällivare och när jag först läste din presentation där du skulle skriva om malmberget såg den lovande ut. Men nu när jag suttit och läst ett tag är jag bara ledsen och besviken. Du skriver nästan bara negativt o kommunen och verkar driva en personlig vendetta mot Tommy nyström och LKAB. Sen verkar det som att om man inte håller med dig om att alla i Gällivare hatar att bo här, ja då blir du så kränkt. Utge dig inte för att skriva en blogg om malmberget när du egentligen bara verkar vilja spy över gällivare kommun.
  Anmäl >Ledsen och besviken (2010-09-22 12:48:24)

  Hörru "sosse"! Valresultatet kanske beror på att Tommy dagarna före valet lovade bot och bättring. I fortsättningen ska han bli tuff i förhandlingarna med LKAB och han ska se till att ingen behöver bo nära staketet och han ska kräva att kommunen får veta i god tid var malmen ska brytas.
  Nu gäller det för honom att uppfylla sina vallöften, eller hur?? Annars är det ett rent lurendrejeri! Om sossarna skärper till sig och visar lite tåga i fortsättningen, så behöver det inte alls vara fel att dom har majoritet.
  Och Gun ska vara kvar som bloggare! Hon är omistlig när det gäller att beskriva situationen i Malmberget.
  Anmäl >Alla har vi rätt att uttrycka vår mening! (2010-09-22 10:46:52)

  SvaraRadera
 3. Måste vara jobbigt för Tant Gun och Alriksson att vara så j-la utklassad som moderaterna är i Gällivare Kommun av sossarna -- Jag undrar om tidningen ska låta henne sitta kvar i 4 år skriva negativt om Gällivare och den sittande kommunledningen som dom allra flesta tydligen är nöjd med.???
  Anmäl >Sosse (2010-09-21 11:28:00)

  Gellivare malmberg har också ett Stureplan. Var vi kan se varandra till hemvändardagar. Nätverksarbete är bra face too face. Nyström är sexig för kommun. Alriksson; är inte sexig. Vänstern är också sexig.
  Låt det privata visa nu vad de vill bygga lägenheter.
  för vi flyttar gärna till kommunen i en lgh.

  När vi vet att kommunen behöves oss och våra yrken.
  Fast en del har ju endast sitt ägor att försvara. Andra trivs med sitt yrkesarbete, som sagt.
  Anmäl >Bojan (2010-09-21 08:11:13)

  Saklig som vanligt

  Vill du verkligen pådyvla mig åsikten om att det är kommunen och inte LKAB som håller i taktpinnen? Lycka till isf jag ÄR läskunnig!

  Aitik halkade bara med på ett bananskal för att göra en jämförelse. Men de bidrar ju sannerligen till miljöförstöringen med alla sina utsläpp.
  Anmäl >Gun (2010-09-20 22:31:22)

  Jaså, det är LKAB och Boliden som håller i planprocessen i Gällivare kommun, eller hur ska man tolka ditt avslutande stycke?
  Anmäl >Saklig som vanligt (2010-09-20 00:31:10)

  SvaraRadera
 4. Har man gång på gång varit mjukost i förhandlingarna, så är man rökt som förhandlare. Det vet alla som har hållit på med detta, blir man bortkollrad, och det händer - så gäller det att kliva undan fort och diskret, innan man ställer till med mer skada. Där för ska man alltid vara flera i inledande förhandlingar. T.N har mycket att lära om han ska leka med de stora pojkarna.

  Sedan kan jag inte låta bli att förundras över om Alriksons engagemang beror på populistiskt röstfiske - eller om det för att han själv sitter med svarte petter.
  Anmäl >bb (2010-09-19 18:10:27)

  Tommy Nyström har alltid ridit på andras hästar.
  Anmäl >Piratkopian Nyström (2010-09-19 12:06:55)

  SvaraRadera
 5. Men Lars & Bror ni får väl ha lite överseende med mindre bemedlade politiker och politiska parti. Det behövdes väl lite hjälp på traven att formulera något bra och övertygande så här "två minuter i tolv", när sanningen/verkligheten har hunnit ikapp.

  Till nästa val kan ni väl också satsa tillsammans. Ni kan ju trycka en gemensam Moderat - Socialdemokrat personvalsannons, det är bara att byta ut bilden vid tryckningen. Fiffigt och billigt, det kommer att uppskattas av väljarna lika mycket då som nu ;-)
  Anmäl >Gun (2010-09-19 09:02:45)

  Gun. "Nu laddar han om", Erlander klassiker! Det ser utså även som bilrutereklam sign. Tommy Nyström.
  I NSD 18 sept. Gällivare och LKAB skall börja förhandla. TN säger i reportaget.
  Jag kommer att vara stenhård. Nu skall vi ställa krav!
  Så TN erkänner att han varit mjukost, han erkänner att han inte ställt krav tidigare. Jag tolkar hans val utspel som panikartad. Det är det samma som att LKAB tvingas till underkastelse. Omoget av ett kommunalråd team out. Visst. Inte vuxen uppgiften.
  Anmäl >Bror Wennström (2010-09-19 03:25:33)

  Jämför man bilden på Guns blogg och i Lars Alrikssons blogg
  Länk

  ser det ut som om kommunalrådet Tommy Nyström och sossarna har kapat Lars Alrikssons (M) personalvalsannons. Så identiska texter kan man bara inte komma på så där helt spontant.
  Anmäl >Råder det valfläsktorka i S-lägret? (2010-09-19 01:59:05)

  SvaraRadera
 6. Fy fasen vilka loosers de där sossarna är!

  Kopiera rakt av någon annans personalvalsannons, det kan väl knappast bli längre nivå än så här: Länk
  Anmäl >Det råder inte idétorka hos kommunalrådet Tommy Nyström och sossarna i gälka nu är de desperata! (2010-09-19 01:29:48)

  Ursäkta Gun.
  Jag är lite upprörd. Inte nog med att Tommy inte kan få något gjort han kan inte ens formulera en politisk vision själv. Det som står på flygbladet är i princip kopierat av min personvalsannons.
  Jag lägger upp en bild av min personvalsannons på min blogg så kan du jämföra.
  Lars Alriksson
  Anmäl >Lars Alriksson (2010-09-18 19:39:11)

  hur har TN & S tänkt?

  Jag ser att det står på sista raden i den bild du bifogat av "valfläsket" att det är socialdemokraterna som har handlingskraften att vända utvecklingen.

  Det är väl de som har kört den i botten de sista åren. Är det inte lite sent att vakna upp nu så här sista dagen före valet?
  Anmäl >Nej, men nu är det väl hjärnsläpp hos S (2010-09-18 19:02:30)

  SvaraRadera