Google+ Followers

torsdag 25 mars 2010

Jag utlyser en Påsk-tävling i

- den 25 mars 2010, kl 23:08


"broderade väggbonader" med snärtigt och nutida budskap.
http://www.nsd.se/kultur/artikel.aspx?ArticleId=5267419

Eller för den som nu fastnat för någon vacker/gammal/tänkvärd "sak" kan naturligtvis delta med en sådan, t.ex. av varianten:  

"Döda fiskar flyter alltid medströms"
"Solen lyser även på liten stuga", 
"Har ni frost i helvetet också? sa den skendöde, när han vakna upp i likkällarn". Eller om du är den som är väldigt förtjust i utflippade travestier av typen: "Hellre en hängmatta i parken, än hängpattar till marken."  

(Kan man bli refuserad för något sådant av NSD?) -

Jag har verkligen inte tänkt starta någon syjunta via bloggen. Det här är en annan form av "uttrycksjunta", där endast uttrycket är utbroderat.

"Ordbroderat" och kanske en militant junta, för någon rödstrumpa, eller patriark.

Man behöver naturligtvis inte tillhöra just den falangen, som man skriver "budskapet" om. Det kanske t.o.m. är betydligt mer fantasieggande att skriva om motsatta förhållandet.

Eftersom man nu skriver anonymt, går det naturligtvis inte att utfästa något pris. Mer än äran förstås. Den är väl inte heller att ringakta?

Det blir naturligtvis en segrare, men sedan hur prislistan skall se ut, är nog väldigt mycket beroende av om detta får genomslagskraft eller ej. Men kommer det in hyfsat med bidrag kan jag själv tänka mig en annan form av prisutdelning.

Vem som blir den "enfaldiga domaren"? - Jag så klart, vem annars?!

Jag låg i påtvingat flygspaningsläge och funderade vad det t.ex. skulle kunna stå på en del bonader och log för mitt inre.

Vad skulle t.ex. snöskoterfantasterna skriva på sina nutida bonader? De som ställde upp med manifestationen:
"Rör inte min skoter".
Vad skulle motståndarna till snöskoteråkarna skriva?

Eller vad skulle kommunalrådet Tommy Nyström, som fått fnatt på oliktänkande dikta ihop. Vad skulle hans meningsmotståndare skriva? Vad skriver de som åser det hela?

Vad skriver man om MoB? Aitik? Eller LKAB? Eller vad skriver man om tågstationens öde, eller om de nya hotelldrömmarna och avsaknaden av bostäder?

Skateboardsåkarnas intåg på "blodiga yxan", drömmer de sig bort till f.d. Laestadiankapellet, eller är det dansfolket som drömmer sig bort någon annanstans? Skriver man kanske en 1 maj demonstrationsslogan på "sin bonad"?

Vad skriver man om "Svarta bananer i gruvan" (som en del inte kunde begripa, varför ens ämnet kom upp.)

För att inte tala om "mätplintarna", som någon undrade hur i Jesse namn man kunde skriva nära 200 inlägg om ett par mätplintar.

Vad skriver de här stackarna, som varje år blir utan ström mitt i smällkalla vintern p.g.a. Vattenfalls hybris att hantera företaget? Eller de här vars telefoner får belysningen att blinka och det ringer i hela byn samtidigt?

Vad står det på de bonaderna hos dem, som ännu inte fått sina vägskyltar uppsatta av Gällivare kommun? Eller de som gillar sina "jobbavdrag", eller de som inte får det?

De som tycker att bonusen i börsen blivit stärkande, eller kanske rent av de som blev utan?

Vad skrivs om jakten på sjuka? Hur sjukt är det?

Men om vi nu lämnar den delen av livets förtretligheter eller glädjeämnen, återstår många andra.

Vad skriver vinnaren till den större V 75 vinsten på en "Harry Boy"?

Dansbandsfantasterna som blev flygfärdiga när Playtones vann? (Vad skriver de som har fått två vänsterskor att dansa med?)

Vad skriver de som var med på det sjuhejdundrande 100 års kalaset på Gunillahem?

Vad skriver de som äntligen fått pension?

Framförallt vad skriver man om man nått den ålder där de flesta förväntas slå sig till ro, men inte vill hålla till godo med den vegetativa tillvaron.

Vad blir det för "tags" som graffitiklottraren skriver?

VAD du vill skriva på din "bonad" väljer du själv!

Det är inte långt till påsk, bara två ögonblinkningar bort och här gäller det att bli "Upp-Äggad".PS. Jag är nog inte sinnebilden för sydda bonader/kuddar med ordspråk & kloka ord. Men faktum är att jag under några år av mitt liv, behövde något att hålla i händerna under alla de sömnlösa hotellnätter, när jag reste kors och tvärs i jobbet. (Varför de var sömnlösa har naturligtvis sin egen historia). Det märkliga är att till mina alster inhandlade jag tyg/förtryckta bilagor och garn hos omnämnda Charlotte Weibull i Malmö. http://www.bonadssamlingen.com/

Sedan blir väl inte saken mindre intressant för att den stora, uppmärksammade samlaren av bonader, Gunvor, Lennestål, gift Johdet, faktiskt kom från Malmberget och hade sin alldeles egna livshistoria, som kan vara väl värd att uppmärksammas även i Gällivare kommun. "Även om man aldrig kan bli profet i sin egen hemstad", i synnerhet inte om man kommer från Malmberget. Om henne kan du läsa lite under fliken "Samlaren" i bifogad länk. DS.

6 kommentarer:

 1. Debatten startad av Farbror Jalle...förste tupp på högen..
  Startad: 2010-03-25 23:26:36

  Sidor: < 1 2 >

  Det finns 20 kommentarer.

  GLAD PÅSK!..
  ...önskas Gun, Mimmi (min favorit). Tommy och Staffan samt alla andra sympatisörer eller oliktänkande...
  Anmäl >Farbror Jalle...ta ett ägg i påsk... (2010-03-30 08:01:18)

  Vem priset ska gå till råder ingen tvekan. Det går till "enfaldige domaren". Skriver ju nästan alla inlägg själv under diverse signaturer. Utan Mimmi, Staffan och Farbror Jalle vore det bara en "one woman show".
  Anmäl >Gun "pristagare"! (2010-03-30 01:31:44)

  Tommy försök igen, det funkar säkert, när det finns folk som har tid att läsa inläggen för att publicera dem.

  OBS! Text till en bonad skulle det vara och inte någon HerrMan-urspårning.

  Anmäl >Mimmi (2010-03-30 00:18:16)

  Liten ledtråd Gun: Franska-spanska, eller omvänt, om man så önskar!

  /Herman
  Anmäl >Herman (2010-03-29 22:11:48)

  SvaraRadera
 2. Herman

  Ja, nu begriper jag inte alls var du menar. Men det var väl kanske inte heller meningen med ditt inlägg?
  Anmäl >Gun (2010-03-29 20:04:37)

  Hejsan Mimmi!!
  Jag försökte svara Dig, men inlägget blev tydligen refuserat. =) Undrar just varför?!!
  Anmäl >Tommy (2010-03-29 19:54:23)

  Hola Gun!
  Lite märkligt ändå, men du ställer en fråga som du själv sedan svarar på i stycket efter?
  //Herman
  Anmäl >Herman (2010-03-29 18:41:24)

  Vilken underbar syn detta välfärdsbringande tåg!

  God forsättning!
  Anmäl >Heja LK! (2010-03-29 15:10:21)

  Här, Kajsa, en video med det rekordlånga tåget jag skrev om i förra inlägget Länk
  Det är nu som åtgärder måste vidtas för att våra barn och barnbarn skall få en dräglig livsmiljö.
  Förutsättningarna för att de formulerade miljömålen verkligen skall nås är att alla bidrar. Det krävs att myndigheter, företag inklusive LK Mbgt, organisationer och enskilda vidtar nödvändiga åtgärder och att lämpliga styrmedel införs. Kunskapen om vad hållbar utveckling kräver MÅSTE öka Länk
  Anmäl >Glad påsk (2010-03-29 13:09:53)

  SvaraRadera
 3. Barn är känsligast för luftföroreningar. Mitt förslag, Kajsa, är bild på lilla afrikanska flickan bärande skylt med texten STOP POLLUTION OUR AIR. Här ex på ämnen LK enl sig själv skickade ut från pelletverk vid Mbgt åren 2004 till 2008. 5003 ton svaveldioxid, 3580 ton stoft, 1031 ton fluorväte, 1014 ton klorväte, 3572 ton kvävedioxid, 3441 ton kväveoxid. Totalt 17 641 ton, stoftet var giftigt och kväveoxiden kan ha varit kvävedioxid. Om ämnenas giftighet står i Klassificeringsdatabasen, Kajsa. Rekordlångt malmtåg med 6.500 ton pellets Länk
  Viktmässigt skulle sagda utsläpp fylla 2,714 sådana tågsätt. Volymmässigt nog fler än så.
  Anmäl >I dag är miljötänket viktigt, berättade Noomi Augustsson enligt http://www.nsd.se/kultur/artikel.aspx?ArticleId=5267419 (2010-03-29 11:43:28)

  SvaraRadera
 4. Tommy, hur löd din bonadstext? Var det rätt uppfattat, när jag utläste den till:

  Quinnor = 6
  Män = ?

  Intressant att se hur du tolkat mina bonadstexter. Visste man inte bättre skulle man tro att du var lagd åt det där sifferhållet, som kommer efter 5, med tillägget "munter".

  *Blink*
  Anmäl >Mimmi (2010-03-28 18:50:45)

  "Är dålig på hitta på bonadstexter. Försökte men misslyckades. Totade istället ihop följande",skrev du.

  Men det var väl inte så svårt att knåpa ihop en bonadstext efter de textmassorna du hade länkat och summerat. Kan väl bli en mix av, travesti på "hellre lite skit i hörnen än ett rent helvete" och "ett gott samvete är den bästa huvudkudden".

  Det var "bonadstext" som det handlade om. Kom igen nu!
  Anmäl >Kajsa Kavat (2010-03-28 18:22:46)

  SvaraRadera
 5. I över hundra år har LKAB brutit världens rikaste och miljövänligaste järnmalm i Kiruna och Malmberget, skröt kommunikationsdirektören i propagandabladet Länk
  Vid pellettillverkningen avges enorma mängder av sammelsuriet giftigheter som finns i malmbergsmalmen, som kan vara världens miljöfarligaste. Gifterna som då frigörs far huvudsakligen ut i luften. Men processen gör inte produkten som listigt benämns grön prima pellet alldeles giftfri. Bl a har dess vanadin massdödat boskap. After the accident in Lillpite in northern Sweden where 23 heifers out of 98 cattle died of acute vanadium toxicity, LD-slag has been forbidden since 1992 as fertilizer in Swedish agriculture- and forestry industry Länk
  Anmäl >Är dålig på hitta på bonadstexter. Försökte men misslyckades. Totade istället ihop följande. (2010-03-28 10:40:01)

  Men fyyy Mimmi!
  Tänk att kvinnor alltid måste anspela på sex ... *suck!*
  /"Fjollträsks egen munterGÖK".
  Anmäl >Tommy (2010-03-28 08:33:27)

  Det finns visst flerfald i vår herres hage....
  Därför vill jag bidra med följande bonadstext:

  "Glad Pisk...önskar maschosisten..

  ...allt för att tillfredsställa våra udda vänner....
  Anmäl >Farbror Jalle...visste inte om.... (2010-03-26 23:36:54)

  Nu blev jag förstås svag för Mr Vittulas "bonadstext", som jag håller med till fullo.

  Farbror Jalles avbön, får mig att tänka att det egentligen finns två "bonadstexter" till att klämma till med så där helt spontant.

  1) Även kjolen har sina fläckar.
  2) Allt pyr i en pelletskorv.
  Anmäl >Mimmi (2010-03-26 21:55:22)

  SvaraRadera
 6. Till Mimmi(min favorit)..
  Det är tryggt att ha Mimmi som rättar mina misstag...Gunvor Lennestål är helt klart född i Mbgt..Förlåt mig..

  ...för övrigt så tycker jag att mitt förslag på bonadstext överglänser Mimmis med flera hästlängder..
  Men för säkerhets skull bidrar jag med en till så här i påsktider:
  "Även en blind höna kan hitta ett korn"....
  Anmäl >Farbror Jalle...skönt att Mimmi finns.. (2010-03-26 14:24:04)

  Män som inte dansar är tvåtaktsmän !
  Anmäl >Mr. Vittula (2010-03-26 12:50:11)

  Farbror Jalle i biografin (länken) står det att hon var född i Malmberget 1925. Hennes pappa jobbade i gruvan. Hon gick på läroverket när hennes mamma dog och hon fick sluta skolan och ta hand dom sina småsyskon. - Jag tycker att Gve kn borde ordna en utställning med hennes alster. Fy skam på torra land om de inte gör det!

  Förslag till bonadstext:

  "Man måste kyssa en gräsligt massa grodor innan man hittar en prins."

  ----
  *Blink* *Blink* *Blink*
  Anmäl >Mimmi (2010-03-26 11:34:13)

  Gunvor Lennestål är väl Ullattibo?..inte malmbergare. om det har någon betydelse.

  Ett förslag på bonadstext:
  "bättre 10 droppar i handen....än en åt fanders..
  ...säger sign Fy-Anders...

  Anmäl >Farbror Jalle...förste tupp på högen.. (2010-03-25 23:26:36)

  SvaraRadera