Google+ Followers

tisdag 30 mars 2010

Vinnare i "bonadstexter" är nu korade,

- den 30 mars 2010, kl 12:59


så här i "stilla veckan", där vi redan passerat palmsöndagen. Palmsöndagen, den dagen då Jesus red in på sin åsna i Jerusalem, eller om man nu egentligen borde säga att det var en åsna som red rakt in i stormens öga. Åsnor finns det gott om. Man måste nog t.ex. vara lite av en sådan, om man ger sig i kast med att skriva blogg under sitt rätta namn.

Så vidare värst mycket till "stilla veckan" för hönorna är det då rakt inte, eftersom det är nu hönornas inre egenskaper går på högvarv. Själv tycker jag att det är en helt fascinerande produktionsband de står för. I hönornas enda äggstock är det flera tusen äggulor som mognar med en dags mellanrum. Sedan när gulan mognat avstöter äggstocken den ner i äggledartratten. Här kan tuppens eventuella inblandning ge resultat. Men så är det inte för de allra flesta hönor, de får inga stunder att vänslas. Det här är som vilket löpande band som helst. Gulan glider så ner i äggledaren där vitan blir till. Den processen tar ca 3 timmar. På "väg ut" läggs skalet på, vilket tar ca. 20 timmar. Värpa ägget tar 5-10 minuter och ut ploppar ur samma hål, både ägg och avföring. Det är också därför alla asiater är noga med att tvätta äggen rejält innan de ens innefattar någon förvaring/matlagning med äggen. Vi svenskar är uppenbarligen av den uppfattningen att " lite skit rensar magen".

Å andra sidan är våra äggbönder lite mer under kontroll än vad deras produktion är. Här är det stämplar och förhoppningsvis även kontroll av både ägg och foder. Men skölja äggen kan vara bra av två anledningar att göra. Därför att ett ägg som ligger ner på botten i ett vattenfyllt kärl, är helt ok. Men om det flyter upp, kan man lika gärna inse att det övergått till "de sälla jaktmarkerna".

Inte har alla påskkärringar heller så vidare värst "stilla veckan". Det är mycket som skall förberedas inför alla strapatser och så resan till Blåkulla förstås. På skärtorsdag vankas det fest med honom. Honom med stort H i Blåkulla. Eller är det möjligen F eller D istället för H? I vilket fall som helst är det något märkliga fotavtryck han lämnar efter sig. För att inte tala om utseendet: med huvudgarnityret och den långa ludna svansen. Grillpinnen håller han i ett stadigt grepp. Något tangentbord ägnas inte en tanke åt, utan här trycks på andra "knappar", som får saker att ske. Ja, nu gissar jag att farbror Jalle gick igång och säkert också Tommy, som fått Mimmi att få skräp i ögonen och blinka som en Aga-fyr titt och tätt bland textraderna.

Men skall jag nu vara helt ärlig, i egenskap av enfaldig domare. Så vidare värst mycket till tävlingsfält var det väl inte. Det hela skulle nog kunna räknas till en sedvanlig flopp! OM det nu inte varit för farbror Jalle, Mimmi och Mr Vittulas närvaro, som alla tre och solklart klarat av uppgiften med "bonadstext".

När det gäller farbror Jalle förstår jag att det är ett "sagolikt kvitter uppe bland takåsarna" vid blotta tanken på Mimmi. Vars blotta närvaro tycks sporra farbror Jalle till det ena stordådet efter det andra och han har därför lyckats pricka in de flesta kategorier, som kan tänkas ingå.

Dock återstår baksidan av myntet: "Visst gör det ont när knoppar brister". Jag tvekar till det uppenbara romanskvittret från farbror Jalle, eftersom kvittret inte riktigt tycks gå i båda riktningarna. Farbror Jalle har nog att se fram emot en mycket slitsam vår. Fråga är bara om det lönar sig... Mimmi är nog en sådan som ingått i en provpanel, där testerna har varit många (och kanske rent av långa?) Det kunde man ana sig till av Mimmis första "bonadstext".

Tommy har tolkat Mimmis "bonadstexter" på ett sätt och jag ser att det finns en synnerligen dubbelbottnad historia i dem. Så dubbelbottnad att jag inte ens kan förstå till vilken kategori jag ens skall förpassa dem till. På något sätt kan jag väl därför i rättvisans namn ange utslaget till, att de dubbelbottnade bonadstexterna, stod mellan farbror Jalle och Mimmi. Jag väljer sålunda att "rösta med fötterna" för husfridens skull och med tanke på att duellen blev till ett pikant inslag, även om de nu kunde tolkas som nog så udda.


Machosistpriset gick till farbror Jalle.


Solklart vinner Mr. Vittula "det stora danspriset". Det du, Danne Backe, släng dig i väggen! Flå´t, skivfodralet, menar jag naturligtvis. På den här bloggen ägnar vi oss åt "historiska hantverk", här valsar vi inte runt med två vänsterdojor. Eller var det kanske det vi rent av gjorde? Nu vet den enfaldiga domaren, varken ut eller in. (Mer sinnesförvirrad än vanligt och det vill inte säga lite det).

Signaturen - Gun "pristagare" - är helt enkelt outstanding och tar solklart "priset i förföljelsemani". Inte egentligen bara det priset. Det måste utdelas ett följdpris, till samma deltagare, men nu i kategorin "Andarnas rus", eftersom den signaturen också sett anden av signaturen "Staffan" bland tävlingsbidragen! Jag måste erkänna att jag fick putsa läsglasögonen rejält, eftersom jag trodde att jag missat lille Staffans närvaro bland "bonadstexterna".

Så här inför stundande påsk har han inträtt med sitt riktiga namn bland inläggen i media, dock inte i denna tävling. Men alltid lika roligt när någon "kommer ut ur garderoben". Nu återstår bara att han också börjar blogga om arbetsplatsen, som han tjänstgjort så förtjänstfullt åt under 25 års tid. (Det är hans egen utsaga, inte min. Om den saken vet jag inget och då menar jag verkligen inget). Men han har så många goda medarbetare inom kommunen/politiken, som han öste galla över i något inlägg. Han verkar inte vara alltför bra påläst, vart han har sina "medarbetare/medlöpare".

Men säg inget gott som inte för något ont med sig också. Prisen för "Förföljelsemani" och "Andarnas rus", fick mina läsglasögon, att genomgå ett förvandlingsnummer från smörgåsprickiga, till bländande utsikt. Jodå, han med de smörgåsgömmande små fingrarna hade satt sina spår, när vi läste "Sagan om den lilla lilla gumman" för 98:e gången på en och samma dag.

Glasögonputsningen fick dock till följd att jag fick ett svårläkt trauma, när jag fick syn på en udda uppenbarelse där i min sminkspegeln. Jag har inte hämtat mig riktigt från den chocken ännu. Viss läkning tar nog tid innan den dukar under för jämnmodet, eller är det rent av förträning det handlar om?

Miljöpriset går till "de många länkhänvisningarna", som fick mig att minnas den tiden, när vi stod nere vid Kulleporten som barn och räknade malmvagnarna som dånade förbi. Vi hade gissningstävling om vem som kunde gissa sig till rätt antal malmvagnar.

Det i sin tur fick mig att också minnas, när busschaffisen "Svängis" körde med Gradins stora röda buss genom den ena lilla tunneln. Det var ju sport på den tiden att kryssa raggaråken genom de små hålen. Dvs. cykel- och gångtunnlarna. Som ägare av ett vrålåk, kunde väl "Svängis" den där dagen inte skilja på privatliv och vadslagningen under bussturen. Ett hårresande äventyr, enligt de som var med. Eller var det en "skröna"?

Jag vet att jag en gång tänkte, på fullt allvar, mäta gångtunneln med Gradins bussar. Men det var väl kanske inte riktigt så viktigt, därför att jag aldrig kom till skott. Men det hade onekligen så här med handen i backspegeln varit värt att veta, om det verkligen rymdes en buss i den gluggen.

Stora förvirringspriset tar dock signaturen Herman! Eller skulle det föreställa ett alltför tidigit 1 apriskämt? Den som kan gissa vilket det var, får väl grunna på det den 1 april. Jag skriver inget i bloggen då, även om det har kliat rejält i fingrarna. Men av praktiska skäl är det en omöjlighet.

Det finns en annan frågeställning som också dykt upp med de här tre sistnämnda bonadsbidragen. Duger de verkligen som "bonadstexter"?

- NEJ, säger den enfaldiga domaren.

Men det får väl bli tröstpriser till de som ännu inte har förstått, att en blogg handlar om något specifikt ämne. Men det kanske kan arta sig så småningom.

Dvs. om jag fortfarande ku... ku... kelurar här då, förstås.

Fortsatt GLAD PÅSKVECKA!

7 kommentarer:

 1. Det finns 28 kommentarer.

  Länk

  om ni vill ta den lättaste/enklaste vägen, att ta er genom turisttrampet. Visserligen rätt långt från Paulo Coelhos "Pilgrimsresan", som handlar om helt annan kvalitet.
  Anmäl >Gun (2010-04-13 18:07:17)

  Start: Saint Jean Pied de Port efter sommaren. =)
  Om nu allt går som planerat d.v.s.
  Men det lär visa sig.
  Anmäl >Spring is in the air (2010-04-13 16:29:38)

  Vi har vår i luften!

  Det tog en liten stund innan det landat. Jag trodde det var olika personer som skrivit inläggen, nu förstår jag att det är en och samme. Du har onda fötter och kanske rent av knän, att se fram emot. Hörde AS berätta på TV om vansinnesturen hon hade haft, gått 4 mil om dagen eller vad det nu var. Men du kanske tänkt dig ett helt annat slag? Vilken väg väljer du Franska eller Silvervägen? Start när då?
  Anmäl >Mimmi (2010-04-12 10:28:01)

  Bästa Mimmi ... En jänkardel = El Camino.
  En "del" som både S. MacLaine, A. Sjödin och P. Coelho mycket väl känner till ... och som även jag (undertecknad) förhoppningsvis kommer att känna till ... *Big smile*
  Anmäl >Vi har vår i luften! (2010-04-11 19:26:31)

  SvaraRadera
 2. Snart äré helg ...!
  aj aj aj den har jag missat, boken om SdC

  Go´natt!
  det verkar som om ni börjat tala i tungor i era inlägg. Jag begriper inget igen! Vadå jänkardel och trion kändisar?
  Anmäl >Mimmi (2010-04-10 17:17:10)

  Bästa Mimmi ... Just jänkardelen, är något som trion kändisar har gemensamt. Comprensible?!
  Anmäl >Go´natt! (2010-04-09 23:26:41)

  "El Camino" Mimmi ... "El Camino ..." ;)

  Anmäl >Snart äré helg ...! (2010-04-09 14:47:20)

  Ha en fortsatt trevlig Påsk ...!

  Det där var inte en helt lätt fråga, mer än att de har utkommit med böcker.

  Damerna har skrivit självbiografiska böcker. Men hur P Coelho skulle passa in med dessa två vet jag faktiskt inte alls. Det kan bli vilka långskott som helst. Ungefär som Brasse och Magnus i "Fem myror är fler än fyra elefanter" när man skulle gissa vilka som hörde ihop.

  Shirley MacLaine och Paulo Coelho har jag betat av samtliga böcker, däremot har jag inte läst Agneta Sjödins böcker. Känner bara till vad de handlar om.

  En som tänker fortsätta att egga upp sig ...
  Vilken del av jänkaren drömmer du om 30 år senare? Växelspaken, vänster vindrutetorkare?
  Anmäl >Mimmi (2010-04-08 19:52:13)

  Staffan här är en krönikör
  Länk
  som du istället kan trösta dig med, eftersom jag tagit bort ditt illasinnade inlägg från denna bloggtåt. Ty, det är inte så i den här bloggen: "för att katten är borta skall råttorna dansa på bordet!"
  Anmäl >Gun (2010-04-05 11:25:16)

  SvaraRadera
 3. Mimmi, som grabb i Gällivare drömde jag om att äga en Chevrolet El Camino. Nu 30 år senare, så handlar drömmen bara om en del av jänkaren.

  Knackningar med lätt hand av kopparslagar´n, denna soliga och vackra påskdagsmorgon väntar nu en påtår ...
  Anmäl >En som tänker fortsätta att egga upp sig ... (2010-04-04 09:44:31)

  SvaraRadera
 4. Mimmi, vad har personer som ex.vis: A. Sjödin, S. Maclaine och P. Coelho gemensamt ...?

  /"Påskmätt".
  Anmäl >Ha en fortsatt trevlig Påsk ...! (2010-04-04 01:45:42)

  Huvuddelen av svenska utsläpp till luft av t ex extremt giftiga fluorföreningar sker vid Malmberget. Det fluorhaltiga förorenaren menar sig skicka ut är fluorväte som giftklassas T+ Länk att jämföra med mycket mindre giftiga ämnena As, Hg o Pb som giftklassas T, giftig. Här länk till basala kunskaper om fluorider Länk och här till informationen Länk
  Ännu finns inte Miljörapport 2009 på LKABs hemsida där informationen först av allt borde ha kungjorts.
  Anmäl >Bra lästips Tyst vår av Rachel Carson, Torgny Karnstedts Slamfarmen och LKAB Mbgts miljörapporter (2010-04-03 13:04:22)

  Huvuddelen av Sveriges utsläpp till luft av t ex extremt giftiga fluorföreningar sker vid Malmberget. Det fluorhaltiga LKAB menar sig skicka ut är fluorväte som giftklassas T+ Länk att jämföra med mycket mindre giftiga ämnena As, Hg o Pb som giftklassas T, giftig. Här länk till basala kunskaper om fluorider Länk och här till informationen Länk
  Ännu finns inte Miljörapport 2009 på bolagets hemsida där den först av allt borde ha lagts ut.
  Anmäl >Air pollution (2010-04-03 12:35:06)

  SvaraRadera
 5. Tommy jag tänkte inte på att det kunde vara ett kodat budskap. Erkänner utan omsvep att jag nu är nyfiken vem budskapet var till. Har läst om inläggen utan att förstå något alls.

  Det är ett gott råd du delar med dig att ta påskledigt från det här forumet. Det borde också Staffan och farbror Jalle praktisera med tanke på deras sista inlägg.

  Staffan som raketforskare håller jag som mindre troligt efter att han läst vad han skrivit. Fantasin verkar det däremot inte vara något fel på.

  Anmäl >Mimmi efter förklaring inte förvirrad av Tommys ord. (2010-04-02 22:07:11)

  Nu ska vi vara, nu ska vi vara snälla Länk
  Anmäl >Miraklet det gjorde en väldig succe (2010-04-02 17:10:15)

  Sign "Miraklet vid Malmberget" verkar närmast frustrerad över minskade utsläpp. Insinuerar "mirakel" och "underverk". Kräver också "rättelse".
  Hur långt skall man driva besvikelsen över att LKAB inte stillat ens penninghunger och egna tillkortakommanden?
  Anmäl >Staffan (2010-04-02 00:38:31)

  Nu har Naturvårdsverket lagt ut LK Mbgts utsläpp 2009
  Länk
  LKAB har gjort underverk igen. Ingen rökgasrening i Bandugnsverket och inte ordentligt fungerande i MK3 och ändå så kraftigt minskade utsläpp. 2009 blev av utsläppsredovisningen att döma ett nådens år för dem som lever i utsläppens närhet. Men att det skickades ut nära fyra gånger mer stoft till luften 2009 än vad som for ut 2007 kan inte stämma. Jag ska kontakta Naturvårdsverket och kräva rättelse. Redovisning av utsläpp ska vara hundra procent korrekt. Det får absolut inte slarvas.
  Anmäl >Miraklet vid Malmberget (2010-04-01 13:47:16)

  Gun, du tar priset. Förnekar "andan" i egen text. Man behöver inte vara raketforskare för att förstå din andemening.

  O,Gun, jag är inte bara anonym för dig utan också okänd. Läs på så förstår du skillnaden.

  Synd om denna Staffan S som föraktfullt och felaktigt utpekas med adress, yrke m.m.

  Som sagt, du kan inte spåra. Vare sig då eller annars har du fakta på benen. Så lägg ner!

  Glad Påsk allihop!
  Anmäl >Staffan (2010-04-01 00:20:45)

  Bästa Mimmi. Jag är på intet sätt förvirrad och vad ledtråden beträffar, så var den avsedd för en person, som inte längre är lika förbryllad. *Ler*
  Nöjd med svaret?
  Nu är det "Bolaget" och Coop som gäller ... Ska börja inhandla lite smått så jag direkt efter jobbet i morgon, kan lägga in sillen och grava laxen, till att börja med. Nu tar vi påskledigt från detta forum. Glad Påsk!
  Anmäl >Tommy (2010-03-31 16:10:01)

  Staffan, nu tror jag att du druckit annat än påskmust när du har kunnat läsa dig till, att jag skulle ha påstått att du gjort några inlägg om bonadstexter, under "SIGNATUREN STAFFAN"! Det långa utlägget om att signaturen "Staffan" INTE hade funnits med, framgick nog för de flesta läskunniga som helt solklar.

  Men det var ju en intressant iakttagelse, att du känner dig utpekad!

  PS. Fö tror jag knappast att du ens själv tror på att du är anonym längre. DS.

  Än en gång fortsatt GLAD PÅSKVECKA!
  Anmäl >Gun (2010-03-31 08:43:11)

  SvaraRadera
 6. Gun, "den enfaldige", ger pris i grenen förföljelsemani och antyder att priset ges i min "anda",dvs till mig. Jag har inte skrivit en rad i bloggen om bonadstexter så priset i fråga bör rätteligen gå till Gun själv. Vad gäller "riktiga namn" felspåras som vanligt.

  Glad påsk!
  Anmäl >Staffan (2010-03-30 23:46:12)

  jag vill bara säga att Gun är ibland lite för mycket precis som Danne tror att han är journalist

  Glad Påsk
  Anmäl >nita (2010-03-30 22:59:19)

  Jeg er for kjedelig å produsere geniale tekster. For vanskelig. Men de som kom inn var spennende. Mye humor i dem. Konkurransen er nå over, men her er en svenske fra vennen Ole.
  Man ska ikke rope hej förrän man har gått över ån etter vatten.
  Anmäl >Ikke rope hej för du har krysset elva for å hente vann. (2010-03-30 20:02:49)

  SvaraRadera
 7. Tommy, vadå ledtråd? Vilka semestermål? Visserligen kul att du också har fått vårkänslor, men ni herrar bland inläggen verkar något förvirrade.

  Farbror Jalle, är du rädd att du inte får några påskägg med godis i om du inte är snäll till påsk? Men du har rätt. Jag tycker du är betydligt trevligare när du är lismande!

  Vi kvittar "kjolen" mot "hönan" i jämställdhetens tecken. Det är också allt. Nästa debatt kommer du och jag i alla fall inte dela åsikter. Det vet du också.

  GLAD PÅSK önskar jag er alla utan undantag!
  Anmäl >Mimmi som inget begriper av inläggen (2010-03-30 19:54:24)

  Bäste Tommy..
  Det Du deltog i var en tävling..Du måste läsa bloggen..så att går det upp ett ljus..att Du ville ge semestertips är trevligt i och för sig..men har intet att göra med mig eller Mimmi(min favorit)...att göra..
  ...det hoppas att jag att Du förstår...Gå nu inte och deppa för mycket för det här..det är ju påsktider..

  Ta dig ett ägg i fast eller flytande form så ska Du se att Du mår bättre..Glad Påsk...
  Anmäl >Farbror Jalle.. (2010-03-30 19:04:36)

  Bra inforerat om höns och ägg. Flere tusen äggulor i äggstocken är mycke. UNT inforerade okkså intresant om höner och ägg Länk,1786,MC=1-AV_ID=600098,00.html
  Anmäl >Upsala Nya Tidning (2010-03-30 18:55:03)

  Bästa Jalle och Mimmi, texten jag serverade hade inget alls, med varken Påsk eller bonadstexter att göra. Den var bara avsedd som en liten ledtråd, vad gäller semestermål. =)
  Passar härmed på att önska alla en riktigt GLAD PÅSK!
  Anmäl >Tommy med vårkänslor!! =) (2010-03-30 16:09:56)

  En helt otroligt bra sammanfattning...Gun har lyckats att berömma mig i många ord..utan att skälla på mig..en enda gång...Jag fick det beröm jag så väl förtjänar...Helschysst Gun!.
  Generös som jag är..så överlämnar jag priset till Mimmi...för hennes text:"även kjolen har sina fläckar"...Ett helt lysande förslag som vittnar om jämställdhet och framåtanda hos det kvinnliga könet...Lysande Mimmi!..(ligger jag bra till nudå?)..

  Håller med dig att Tommys förslag inte var något vidare...han har kanske smuttat för mycket på det påskgoda?..men jag är säker på att han kommer igen.
  Anmäl >Farbror Jalle...glad i påsk.. (2010-03-30 13:27:27)

  SvaraRadera