Google+ Followers

onsdag 6 januari 2010

I den globala uppvärmningens spår,

- den 6 januari 2010, kl 02:11


var nog antagligen de flesta inte ens medvetna om vad som förutspåddes vänta oss.

Inte jag i alla fall, som satt och stirrade tvivlande på den ena väderleksprognosen efter den andra på Text-TV, under sista ronden av år 2009. Jag insåg att den här globala uppvärmningen den skulle verkligen sätta sina rejäla spår, om prognoserna skulle stämma. Därför att det är ju sagt att vädret skall bli oförutsägbart och svänga fort.

Det två bilderna i bildspelet till bloggen är klart värda att studera, när det gäller temperaturangivelserna. Jag undrar om inte den med "10-155 minusgrader" och "5-100 minusgrader" trots allt är mina speciella favoriter. De liknar Putte Kocks helgarderingar på tipset och långt till "någonstans mellan tummen och pekfingret". Men den andra kartan med "1-55 plusgrader" är nog inte heller så tokig och man undrar om "mellan 44 och 8 gr" är plus eller minus.

Göteborg är fortfarande vintervitt och tidigt i söndagsmorse var det rekordkallt. Så kallt att bilen först vägrade starta! Inte fullt så kul, eftersom det var nog så sent avtropp till flygplatsen och "livlinan" verkade vara mer död än försjunken i djup sömn. Efter ca 50 obesvarade telefonsignaler, både på den vanliga telefonen och mobilen, gick vi åter ut till bilen och gjorde ett nytt försök.

Bilen hade väl hunnit funderat på saken, om den verkligen skulle ställa till problem för några ynka - 21 grader. En suck av lättnad infann sig när motorn gick igång och lät som om man hade tömt en hel skruvsamling i motorn. "Kall och sur", konstaterade jag. Risken är väl att den har lagt det på sitt lilla bilminne, vad jag kallade den för. Min fulla övertygelse är att även denna bil måste vara en reinkarnerad svärmor. Lite oberäknelig helt enkel, där man kan förvänta sig vad som helst.

Det verkar just nu vara rent ut sagt en jädrans soppa på väderfronten över Europa. Dottern tvivlar starkt på att kunna återvända till Sverige i helgen planenligt, eftersom det även då förutsägs råda snökaos. Jag tänker "det blir vad det blir".

Men jag är inte så lite ambivalent, när det gäller det här med snö. Därför att det här med att skotta snö, det har jag gjort tillräckligt i mina dar i Malmberget. Jag kan fortfarande känna blodsmaken i munnen, bara vid blotta tanken på detta eviga snöskottande. Det tog ju liksom aldrig slut, utan kunde vara i princip dygnet runt! Man skottade för att komma ut med bilen. Man skottade för att komma in med bilen. Man skottade mellan skottningarna för att överhuvudtaget kunna skotta sig ut och in.

Här funderar jag om det nu skall krävas, att skramla fram snöskyffeln ur förrådet, eller om det fortfarande kan funka med piassavakvasten, som murbräcka fram/ut till brevlådan. Djupt tacksam är jag i alla fall över, att jag inte bor i den världsberömda köldhålan:"Enok Sarris hemvist". Mja, eller rättare sagt f.d. hemvist. Nu är han väl på något annat odefinierbart ställe. Men jag kommer ihåg att han på perrongen vid järnvägsstationen i Gällivare varje år hade skrivit hur länge snön skulle ligga kvar. Jag kan inte dra mig till minnes, att det var en siffra rätt något år. Men jag kan också minnas fel. Det verkar också numera tunnsått med köldrekorden från "mätstation Enok Sarri". Det var en rolig farbror!

Det får mig att tänka på den här gamla, men fortfarande gångbara mätstocken på den "härdade norrlänningen". Den borde funka t.o.m. på "farbror Jalle", som inte är mycket för att "gnälla", som alla andra "gnällmånsar" i Malmberget. Även om jag nu minns något helt annat, från den tiden jag bodde kvar i Malmberget. Där låg väl t.o.m. rönnbären i lä.

+15°C
Det blir inte varmare än så här i Norrland, under normala förhållanden, så vi börjar här...
Stockholmarna tar på sig mössor, vinterjackor och handskar. Norrlänningen solar.

+10°C
Göteborgarna försöker förgäves starta upp centralvärmen i sina hus. Norrlänningen planterar blommor i trädgården.

+5°C
Malmöbornas bilar vägrar att starta. Norrlänningen cruisar i en Volvo 240.

0°C
Destillerat vatten fryser. Vattnet i Torneälven blir lite tjockare.

-5°C
Folk i Skåne håller på att förfrysa. Norrlänningen grillar den sista korven före vintern.

-10°C
Gävleborna sätter på värmen i sina hus. Norrlänningen tar på sig en långärmad tröja.

-20°C
Stockholmarna flyr till Mallorca. Norrlänningen slutar fira midsommar, hösten har kommit.

-30°C
Folk i Malmö dör av kyla och försvinner från jordens yta. Norrlänningen börjar torka tvätten inomhus.

-40°C
Stockholm krackelerar sönder i kylan. Norrlänningen köar vid den lokala hembrännaren.

-50°C
Isbjörnarna börjar evakuera nordpolen. F21 senarelägger sin vinteröverlevnadskurs i väntan på bättre vinterväder.

-60°C
Torneälven fryser in. Norrlänningen hyr video och stannar inne.

-70°C
Den falska Norrlänningen flyttar söderut. Norrlänningen blir frustrerad eftersom det inte går att lagra brännvinet utomhus. F21 drar ut på vinteröverlevnadskurs.

-183°C
Mikroberna i maten överlever inte. Samernas renar klagar över att mjölkarnas händer känns kalla.

-273°C
ALL atombaserad rörelse stannar. Norrlänningarna börjar säga till varandra:
- "Helvete, vad kallt det känns ute i dag".

-300°C
Helvetet fryser till is. Norrlänningarna är ensamma.
-------

Jag minns också en bra "norrlandreplik" från posten i Malmberget, där kortast möjliga budskap gavs. Ja, nu menar jag då rakt inte, att det var korta repliker på posten i Malmberget, snarare tvärtom. Där var det väl alltid i akut mundiarréform, som rådde. Men här gällde det en "omtanke" och sånt kan man ju inte pjåska med i alltför vida svängar. Repliken löd:
 
"Kallt ute. Dra ner mössan, Larsson!"

Han som sa det, såg ut som permafrosten personifierad.

För övrigt ett gott råd även just nu!

9 kommentarer:

 1. Det finns 25 kommentarer.

  "Konstruktiva" pundhuven som bara håller med! Har nog härliga liv!!!??? Verkligen ett konstruktivt uttalande som ger tydligt svar på medvetandestatus. Varsågod, ett korn till, pundhuvud!
  Anmäl >Staffan (2010-01-08 19:22:45)

  P undhuvud har fullständigt rätt i det, det är därför de arma trollen aldrig svarar på konstruktiva svar och uttalanden. Helt otroligt menlösa människor (troll) må jag säga, och att de hänger på din blogg Gun tyder på att dem inte har ett liv.
  Anmäl >Håller med Majsan håller med P undhuvud (2010-01-08 16:36:26)

  Okey, kalla mig gärna troll! Ett milt yrselinlägg. Du fick också till ett ovanligt väl passande namn åt dig själv P undhuvud.
  Anmäl >Staffan (2010-01-08 16:15:29)

  ...
  Anmäl >Troll = P "Undhuvud" (2010-01-08 14:50:39)

  Till P Undhuvud...

  ...även en blind höna kan hitta ett korn...
  Anmäl >Farbror Jalle...matar höns..fast dom är blinda.. (2010-01-08 12:22:25)

  SvaraRadera
 2. Farbror Jalle och Staffan är troll. Man skall inte mata trollen, de spricker om föda saknas. Läs om Internettroll på Wikipedia och jämför...
  Anmäl >P Undhuvud (2010-01-08 09:06:43)

  Du spårar en ny looser och det är jag definitivt tillsammans med i första hand ett par tusen Malmbergare så det har du rätt i. Frågan sköts "väl" av LK?, snart har fler flyttat p.ga dess vinstgivande verksamhet än vad som sysselsätter dem på orten och du tycker de sköter det bra?. Du tycker också att samarbete är när Tommy Nyström säger han har gjort sååå mkt i frågan men kan aldrig svara på vad?. Precis som du inte kan svara på VAD som är bra med hur framtiden ser ut tack vare detta i kommun?.
  Och loosers blir vi alla i slutändan pg.a just DET!.
  Tråkigt att inte fler kämpar för att alla skall få en framtid och inte tvingas fly från sin hemkommun vilket fler och fler tråkigt nog gör. Hur gynnas vi som är kvar av det?. MVH Gnällspiken
  Anmäl >Håller med Majsan (2010-01-07 23:46:36)

  M, du uppmanar ju till andning. Förstått du haft egna sådana problem och inte varit riktigt syremättad. Men gnälla har du klarat av M....!
  Anmäl >Staffan (2010-01-07 21:54:42)

  -20 inte är det värre värst. Men jag har märkt att ju äldre man blir ju svårare får man att andas in lite kall luft.
  Man skulle ju önska att man kunnat bli lika gnällig som divese signaturer. Man skulle rent av kunna andas normalt bara man gnällde ordentligt! Tack Staf Å Jall ni ger styrka och mod till mig fortsätta kämpa!
  Anmäl >M (2010-01-07 20:32:34)

  SvaraRadera
 3. Motarbetar allt i Malmbergsfrågan? Har inte "Håller med Majsan" förstått att jag tycker frågan sköts väl av LKAB? "Farbror Jalle" vars kompetens jag beundrar kan svara för sig själv men jag kan inte låta bli göra "Håller med Majsan" uppmärksam på vad han skriver i sitt inlägg."Malmbergsfrågan får Du ingen lösning på" osv.... Är det medeltida åsikt??!! Här nämns ju samarbete och samförstånd. Och dessa inkonsekventa skrivningar! Först skrivs att vi har ett någorlunda rättvist samhälle pga "gnällspikarna". Några rader senare sägs att man är less på just detta.
  Jag spårar en ny looser!!!
  Anmäl >Staffan (2010-01-07 19:46:26)

  SvaraRadera
 4. Förstår inte varför Jalle och Staffan hela tiden motarbetar allt i Malmbergsfrågan. De har hittils inte kommit med ett enda possitivt argument för att lösa detta som i sann anda urholkar vår kommuns framtid. De som ni kallar "gnällspikar" är de enda som tillsammans med några få i samhället jobbat för att lösa frågan. Om inte människor varit kritiska till hur de blir illa behandlade?, hur hade våra liv sett ut då?. Det är tack vare realisterna och gnällspikarna vi har ett land där någorlunda rättvisa finns. Men med mer förespråkare som Jalle och Staffan är vi snart tillbaka på medeltiden. Jalle o Staffan Kom nu med något som ger "något" era loosergnällare annars är erat tjat meningslöst. Vi är så less på erat gnällspikstjatter.
  Anmäl >Håller med Majsan, Vad är problemet? (2010-01-07 18:51:42)

  Gun..

  Att Du har fått spaltutrymme som bloggare i NSD innebär ett stort ansvar för frågor Du för ut..

  Det finns också spelregler Du måste följa. Jag som kommenterar har också vissa regler som måste följas.

  Du måste dock tänka på att Du sprider Din åsikt till många människor. Du måste visa hänsyn till dem..och inte vräka ur Dig otidigheter i tid och otid...Du tillhör som bloggare opinionsbildarna...Du har ett stort ansvar..

  Malmbergsfrågan får Du ingen lösning på...ensam. Den måste lösas av LKAB, stat och kommun och av berörda gemensamt.
  Det är en stor och komplex fråga...där måste samförstånd och samarbete till...för att nå en lösning.

  Att skälla på Tommy Nyström, för att vinna personlig prestige eller personlig politisk vinning lönar sig föga.

  Mbgtfrågan blir en lösning på lång sikt
  Anmäl >Farbror Jalle..bara en som kommenterar.. (2010-01-07 18:32:57)

  SvaraRadera
 5. ag har för säkerhets skull läst blogginlägget två ggr med några timmar emellan men min läggning måste vara åt det positiva hållet för jag kan inte hitta något påhopp på någon person så VAD är det som pågår egentligen??
  OM nu tonen i ett inlägg är raljerande eller ironiskt - kan ni inte bara klicka bort det - måste ni skriva en massa argsint skit?

  Var och en som bloggar ska skriva det som faller dem in och gillar ni det inte så LÄS INTE!

  Gun har sitt sätt att skriva på och enbart sin egen stil.
  Anmäl >Majsan (2010-01-07 17:27:09)

  Jalle, med all respekt för din person, men kom inte och lek någon privatpsykolog om min mentala hälsa och kom inte och påstå att jag begår lagbrott! Mitt enda "lagbrott" i det här fallet är att jag lyssnat. I din värld är det olagligt, i vanlig värld är det inte det.

  Kom inte heller och påstå att du känner till anledningen till varför jag vädrar ut unken lukt i illa skötta ärenden, eftersom du inte ens orkar läsa vad jag skriver, där jag upprepade gånger förklarat varför! Du är ju så fullt sysselsatt med annat, så varför har du tid att fara ut i okväden?!

  Jag har aldrig sett mig som någon frälsare, det är just den typen av personförföljelse, som du nu också anslutit dig till.

  Så släng dig i väggen med hela pekpinneköret. Du kan göra vad du vill, men diskussionen är avslutad för min del
  Anmäl >Gun (2010-01-07 16:24:45)

  Det är mycket allvarligt det Gun sysslar med. Hon förstår det uppenbart inte själv förblindad av sina tankar. Att Gun är bitter, ja det har jag påtalat ett flertal tillfällen. Men det där med psykisk sjuk är något hon ryckt ur sitt sammanhang. Hon kan inte låta bli forsätta sin personförföljelse ens i senaste inlägget. Jag ses inte "med blida ögon". "Fortfarande är samhällena "litet"". Kan inte annat än hålla med "farbror Jalle", balansen sviktar.
  Dags för Gun att ligga lite lågt....OK?
  Anmäl >Staffan (2010-01-07 15:35:26)

  SvaraRadera
 6. Gun...
  Det här inlägget som Du "presterar" är ett riktigt bottennapp!!-..
  Det styrker mitt påstående att Du inte är riktigt i balans..Är det argumenten som tryter?..igen..
  Jag har aldrig påstått att Du gnäller...Men jag gillar inte Din "magisterpekpinne"...Jag tycker inte om att få smäll på fingrarna..för att jag vädrar mina åsikter...

  Det som Du skrev om Staffan är ren personförföljelse...och Du har helt klart tagit reda på fakta om hans person..

  Kliv ner från Dina höga hästar......och släpp tanken på att Du är Mbgts frälsare!...För det är Du inte!!...Fast Du tror det...
  Anmäl >Farbror Jalle...undrar vem som gnäller.. (2010-01-07 13:07:26)

  forts.
  men bara just därför Jalle, borde du om någon inte behänga människor med ord som "gnäll". Som vuxen människa får man faktiskt lov att agera vuxet. "Gnäller" någon, då får man faktiskt BEMÖDA sig att fundera på varför de gnäller! Helt plötsligt upptäcker man att gnället faktiskt inte är något gnäll, det är något som felas. OM jag och andra nu har tagit den hänsynen till dig, då borde du också ta den hänsynen till andra, eller hur?

  Jag har noterat vad du tycker och eftersom du nu inte ens läser dem, så kanske du kan ligga lite lågt...OK så?
  Anmäl >Gun (2010-01-07 11:00:07)

  Farbror Jalle...lågvattenrekordet hävt..men rönnbär smakar surt..
  Nu tror jag nog du får växa upp Jalle, vad får dig att tro att JAG skulle har källforskat? Det finns väldigt mycket människor jag kommit i kontakt med under alla mina år däruppe, det betyder också att det inte är alla som ser med blida ögon på de personliga påhoppen av min person, när det urartat till att avge omdömen som bitter, psykiskt sjuk etc. Det har tydligen aldrig föresvävat dig eller "Staffan". Fortfarande är samhällena "litet" och det borde väl du om någon veta.

  Jag tror nog att rönnbären smakar precis lika surt för dem som du anser gnäller. Du har varit rätt duktig på att vara ett rätt trist surkart själv, anledningen till det, vet både du och jag. Forts.
  Anmäl >Gun (2010-01-07 10:55:11)

  Gun..
  Tack för dina förtydligande ord om Enok Sarri...

  Jag tyckte mycket bra om dina bloggar förut, även om dom var mycket långa. Men det beror på att jag inte riktigt anser mig ha tid att läsa dem.

  På sistone har jag dock märkt att Du går till rena personangrepp på folk som uttrycker sina egna åsikter..som inte överensstämmande med dina. Du ger ett sken av att Du känner personen ifråga (gäller ej mig)...
  Du vet väl om att man har laglig rätt att vara anonym...så länge inläggen följer de etiska spelreglerna för publicering.
  Att källforska är förbjudet.

  Sedan så tycker jag att du slår omkring dig alltför mycket och att dina artiklar har tagit en något förvirrad vändning.

  Men så kanske det blir när argumenten saknas.
  Anmäl >Farbror Jalle...lågvattenrekordet hävt..men rönnbär smakar surt.. (2010-01-07 06:55:28)

  SvaraRadera
 7. Med den utvecklingen Gällivare Kommun har så kommer t.om Jalle&Staffan hinna släcka och låsa efter oss andra som för länge sedan lämnat kommun.
  Anmäl >Ingen fara Jalle&Staffan släcker&låser (2010-01-07 06:41:15)

  SvaraRadera
 8. Farbror Jalle, nu är du ute i "globalt uppvärmningsväder" och har nog lika många rätt på din "prognos" som de på bilderna. Jag har inte alls förlöjligat Enok Sarri, det var som sagt var en mycket rolig och inspirerande farbror med ett enormt social patos, även om hans snöprognoser för Gällivare inte stämde. Enok Sarri var en människa som jag uppskattade fullt ut. Sedan vad gäller köldrekorden från Nikkaluokta, hur det förhåller sig med dessa, verkar jag vara mer uppdaterad än du. :-))
  Anmäl >Gun (2010-01-07 02:51:34)

  Gun hon yrar om det ena och det andra. Likt en misslyckad spårhund nosar hon kring. Nu angrips "Farbror Jalle" men angreppet hejdas snabbt och med bravur av den angripna. För att var på den säkra sidan väljer bloggaren att förlöjliga en avliden, Enok Sarri, för att slippa besvärande genmäle.
  Detta inlägg visar bloggarens alla "kvaliteter". Saxningar, angrepp och förlöjliganden.
  Men det finns säkert någon Kalle Anka figur som gillar det!
  Anmäl >Staffan (2010-01-06 22:10:12)

  Citat ur bloggen: "Det var en rolig farbror!"

  Vad tyder det på? = Uppskattning och lite större insikter än som framgår av texten!

  Liknelsen om rönnbären kontra farbror Jalle stämmer fortfarande. Farbror Jalle är ingen okänd figur för oss gamla malmbergare, dock vill han numera framstå som någon form av mysgubbe. Helt riktigt är också att farbror Jalle har några favoritord, "gnäll" är ett av dem. Intet nytt under solen där heller.
  Anmäl >hon har så himla rätt! (2010-01-06 18:27:54)

  SvaraRadera
 9. ...sedan så tycker jag inte om att Du förlöjligar Enok Sarri.. En rikskänd väderobservatör åt SMHI...om de godtog hans temperaturer...så får vi utgå ifrån att dom var riktiga. Om det nu inte är så kallt i Nikkaluokta nu för tiden...så beror det väl på den globala uppvärmningen Du yrar om..Det är dålig stil att förtala en avliden person, som säkert hade gett dig svar på tal om han levat.

  Enok Sarri har gjort mycket för att göra Nikka till det som det är idag..
  Anmäl >Farbror Jalle..väderobservatör åt SMHI.. (2010-01-06 06:09:14)

  Gun..
  Du är ute och fiskar....Tyvärr nappar jag inte på kroken...

  Min tid tillåter inte det....Men jag vill rätta Dig litet i din blogg...Det gäller att hålla sig till fakta...Det är inte malmbergarna specifikt som jag tycker gnäller mycket.. utan malmfältarna...för övrigt så känner jag inte till att jag skulle ha nämnt ordet "gnällmånsar"..den uppgiften får stå för Dig själv..
  Anmäl >Farbror Jalle (2010-01-06 05:54:59)

  SvaraRadera