Google+ Followers

torsdag 7 januari 2010

Går verkligen utvecklingen framåt?


- den 7 januari 2010, kl 19:10


Aldrig förr har sålts så många kokböcker som nu. Aldrig förr har så många dyra, flashiga kök dykt upp i våra hem som nu. Aldrig förr har sålts så mycket hel/halvfabrikat till mat som nu. Aldrig förr har mikrovågsugnen gått på samma högtryck som nu. Vi kör t.o.m. in barnmatsburkar i mikron, för att vi inte har tid att tillreda den på vanlig platta. Vi har alltså inte ens tid att ge de allra minsta barnen mat av god kvalité, fastän vi blivit väldigt miljömedvetna och vi har hur många apparater som helst till vår hjälp för att underlätta matlagningen.

Hur många barn är en del av matlagningen, som pågår i hemmen?

Jag sitter och stirrar på min kokbok, som jag fick julaftonen 1969 och det går sakta men säkert upp ett "Liljeholmens" för mig:

jag och min gamla vapendragare, kokboken från julen 1969, är en kvarleva från fornstora dar. Orden droppar genom mitt medvetande, som ett stilla regn, över dillkött, söndagsstek, långkok, blötläggningar av ärtor, bönor...

- Nej, hu! Nej för allt i världen! Sånt har man inte tid med!

Tid vadå? Det sköter sig självt i princip, medan man gör något annat! Det kräver bara lite framförhållning och det blir istället sparad tid, sparade pengar och på sikt, förhoppningsvis bättre hälsa.

Våra matvaror innehåller alltfler tillsatser som hemlighålls. Det går inte att få tag i en kyckling, som inte är "mörad" dvs. inlagd i nitriter som binder upp vatten, om man inte satsar på dyr ekologisk. Man förstör hellre råvarorna för att pressa ut det mesta i penningväg. Snart får man bli helvegetarian av eget odlat, om man skall lyckas undkomma tillsatsvärldens förlovade land.

På många platser i vårt avlånga land har man under en veckas tid fått i sig mellan 70 - 80 olika tillsatsämnen om man ätit skolmaten. Inte lär det väl vara så mycket bättre för våra gamla, eller de som lever på mycket snabbmat eller halvfabrikat.

Snart är det mat utan mat och det är snart nyttigare, att sticka ut tungan genom fönsterrutan och fladdra runt med den lite grann. Garanterat kalorifritt om inget annat...


1 kommentar:

 1. Det finns 2 kommentarer.

  Med sökorden TILLSATSÄMNEN MAT hittades ALLERGI Lista på tillsatsämnen i mat. Klickade och hamnade på Familjeliv.se där det hänvisades till Länk
  Påstås Länk att 400 av 85 miljoner kemiska ämnen har kända egenskaper. Så illa är det att full kännedom om påverkan bara finns om ett femtiotal. Hela tiden tillkommer nya. Många, många, många, många tusen per år.
  Anmäl >Du e va du sväljer å inandas (2010-01-09 09:24:24)

  Förgiftandet av födan sker pga cyniska aktörers girighet. Men värre är det ställt med skojeriet kommunala dricksvatten. Denna cancerorsakande och på andra sätt hälsoförstörande kemikaliserade och med oorganiska gifter, antibiotika och annat alltmer kontaminerade vätskan är vårt viktigaste livsmedel. Upprepad och mycket skarp kritik från statlig myndighet hotade avslöja för kreti och pleti, och därför påhittades jippot Sveriges godaste vatten.
  Anmäl >fel uppstod med servern, farbror Tjalle prövar igen (2010-01-08 08:08:37)

  SvaraRadera