Google+ Followers

onsdag 16 december 2009

Gällivare kommunalfullmäktiges sammanträde

- den 16 december 2009, kl 01:34
7.12.2009 om Malmberget, har jag lyssnat på i efterskott vid hemkomsten till Sverige.

Det hela var bitvis en bedrövlig debatt, när man försökte trissa över varandra om vem som skar hälsenor av den andre. Vilket Lars Alriksson så nogsamt poängterade inte skulle vara varken fruktbärande, eller utvecklande för kommunpolitiken i Gällivare.

Beklagligt blev det därför att Ulf Normark och Göte Henriksson fick på tafsen av de egna partikamraterna inkl. Tommy Nyström själv. Trots att de bara talade om att det inte alls hade varit deras upplevelser av mötet på Nordan och att man inte alls delade den uppfattningen, som Tommy Nyström ansåg sig måste måla in sig i ett hörn för, som skulle innebära ingen kommunikation med allmänheten.

Man fick en stark känsla av att vägrade nu LKAB ha några öppna debatter med folk i fortsättningen, så kunde Nyström inte heller ställa upp på det. Lite av "lillebrorssyndromet". Hur dumt det ställningstagandet egentligen var av Tommy Nyström, den poängen den stod Bror Wennström för. Wennström förklarade för Nyström, att eftersom han (Wennström) också hade avvikande åsikter, fanns det nog skäl för Nyström att inte heller vilja ha kommunalfullmäktigesammanträden längre. Ja, man kan väl hoppas att Tommy Nyström vaknat upp på rätt sida vid det här laget.

Kanske var det Bror Wennströms inledande brandfackla, som trots allt gjorde debatten till vad den trots allt blev.... Jag tror faktiskt det. Ibland behövs det lite ihållande hällregn för att det skall skölja bort gammal smuts och man kan se världen med nya ögon.

Ibland kan även jag bli förvånad. Men Lars Alriksson och Eva Alriksson, upplevde jag för första gången, som stjärnorna på estraden inom politiken i Gällivare kommun! Vem har sagt att undrens tid är förbi?

Väl påläst vara Lars Alriksson dessutom. När det gällde Malmfältsgruppens möten och syfte, hade han t.o.m. bemödat sig med att gå igenom gamla pärmar, då han själv aktivt varit med, bara för att säkert kunna framföra "rätt saker". Han gav hela debatten tillsammans med Eva Alriksson den substans, som den saknade!

När Lars Alriksson upplyste om att Malmfältsgruppens syfte enbart varit att "bana väg för malmbrytningen", fick vi andra bara bekräftat vad vi länge hade misstänkt i vårt sökande bland handlingar, som inte gått att återfinna!

Lars Alriksson informerade också om, att när det gällde samhällsplaneringen, som efterlystes av kommunens representanter i Malmfältsgruppen hade förre stadsministern Göran Persson enbart ett svar till dem: "hade man dylika krav fick det i så fall ske i domstol!"

Om jag är förvånad över ett sånt svar av Göran Persson? Nej, verkligen inte!
Det visar bara åter, att det suttit inkompetenta personer, som hållit i tåtarna i regeringen! En stadsomvandling är något långsiktigt, som skall läggas upp och när det inte har gjorts det, då uppkommer problemen som de gjort i Malmbergets fall. Hade man gjort det hela riktigt hade det inte haft någon avgörande betydelse med avkastningen för ägaren/staten. Man har helt enkelt saknat grundläggande kunskaper i helt vanlig bokföring! Bedrövligt är väl bara förnamnet.

Nu är läget ett annat. Men ändå går det att nappa tag i de ännu "friska tåtarna", eller i vart fall inte de "fullt så ruttna tåtarna" och ändå kunna reda ut situationen i Malmberget, så att inte kommunen går på knä i framtiden. Eller som nu tycks ha blivit någon form av "nödutgång": att folk frivilligt skall ge upp och flytta och att situationen därmed skall bli självlösande på ortsbefolkningens bekostnad. Men den "självlösningen", det vet alla som inser fakta enbart kommer att bli lindring en stund, innan den slutliga verkligheten hunnit ikapp helt och hållet. Det är som man säger om att kissa i byxorna: först blir det varmt och skönt ett tag, men sedan kommer verkligheten ikapp.

De synpunkter som framfördes av Lars Alriksson, är väl värt att tänka på, både när det gällde att finna lösningar till boendeproblematiken, att en inlösen av vissa fastigheter av LKAB, skulle kunna bli lösningen och kunna vara lösningen på de låsta positionerna både i det ena och det andra hänseendet. Det var mycket välformulerat av Lars Alriksson och något att ta fasta på vad han sade.

Något som vi som stått med huvudet ner i alla dessa handlingar och problematik också kommit fram till, måste vara en tänkbar lösning till att börja nysta upp problemen i rätt ända. Därför att antagligen skulle problematiken få en bättre lösning om inte LKAB envist satt som en bromskloss vid rodret och ville köra sitt eget race, helt på sitt eget sätt. Sedan får Tommy Nyström skriva om sammanhang bäst han vill, det är det ingen som i slutändan ändå kan köpa. Han får nog inse att han inte heller är mer än vanlig dödlig, med nog så häftiga uttalanden och beskrivningar mellan varven.

Lars Alriksson bekräftade att det helt enkelt blev beröringsskräck, att ta i Malmbergetfrågan 2006, alltså vid valet! Han har mao satt fingret på problematikens uppkomst, men även en hel del av problematiken!

Den andra lysande stjärnan, Eva Alriksson, hon kunde så väl beskriva både den vardag och den verklighet och vilka behov som faktiskt har uppkommit. I det fallet är hon väl skickad till att framföra det hela, men även vad som måste till under nu rådande förhållanden. Eva Alriksson klarade faktiskt av att göra det hela linan ut! Tillskillnad från både Göte Henriksson och Tommy Nyström, som mest fick det hela att låta, som plattityder, utan något större innehåll.

Man kan inte negligera Boverket, eller den miljöutredning som finns tillgänglig. Därför känns det förvånande att Miljöministern verkar fullt upptagen av annat, medan kaos råder på hemmaplan, om nu Tommy Nyström så väl broderat ut texten för regeringens olika beståndsdelar och departement! Något som Näringsdepartementets sammanhållande länk Ann-Christin Cederlund, idag (16.12.2009) bekräftat i mail, att han vid flertal tillfällen gjort i Malmfältsgruppen.


Som jag ser det hela kom fullmäktige närmare ett samförstånd hur man gemensamt över partigränserna måste hantera hela Malmbergsfrågan. Visserligen anar jag mig till några givna och tillika livsfarliga soloåkare, som kan ödelägga precis allt, som gemensamt kan uppnås. Men jag hoppas att de kommer att stryka på foten, att göra politik av det hela. Göra valfläsk av något som är en helt annan fråga, det skall man nog akta sig för om man vill framstå som en seriös människa.

Jag hoppas innerligen att det extra fullmäktigesammanträdet också sänds på radion. Det är ett steg i rätt riktning att låta folk ta del om sin egen situation. Man måste sluta upp med att föra dialogerna ovanför folks huvuden.

Men för att allt det här verkligen skall kunna redas upp, vill det nog faktiskt till ett aktivt medverkande från både LKAB och i det här fallet, med tanke på hur utvecklingen blivit, även från ägarens sida. Eftersom det inte verkar som om LKAB besitter de rätta personerna i nuläget att kunna hantera situationen. Det måste trots allt finnas ett större intresse från ägaren, att tillgodose den drabbade ortsbefolkningen än främja ytterligare bonusavtal!

Däremot nedskrivningen av näringsministerns varande i Kiruna häromdagen, ger jag sannerligen inte mycket för. Jag förstår verkligen inte det upprörda kring näringsministern Maud Olofsson. Om jag läst rätt hade runt 150 europeiska EU-delegater i olika positioner varit inbjudna av henne för att bland annat diskutera EU:s samordningspolitik i skuggan av omvärldsförändringar och miljöanpassningskrav. Om nu man pressar henne på andra svar, som har med LKAB och stadsomvandling att göra, så får man det svar man "ropat i skogen efter". Hade hon inte svarat kan jag gissa att det inte hade varit bra det heller. Men prata om ministerstyre, KU-anmälan etc. verkar vara rätt huvudstupa.

Den som vill lyssna på debatten, om Malmberget i fullmäktigesammanträdet, får dra fram markören till ungefär 1 cm från slutet. Det tycker jag alla som inte gjort borde göra.

http://195.196.138.128/Program/Webben/Radioprogram/Kommunfullm%C3%A4ktige%2020091207.mp3


förstora
En älskad skola, liksom allt annat raderas... 

2 kommentarer:

 1. Debatten startad av Sverige, Sverige vårt fosterland!
  Startad: 2009-12-16 13:29:03

  Det finns 8 kommentarer.

  Nejdu...Bror Duktig den gubben går inte..Deutschland....Jag har faktiskt en gråskala som jag använder..Potentater från öst och väst fanns. Jag sympatiserar inte med någon av dem. Dom är borta för länge sedan..Synd att det finns partiledare som fortfarande gapar i deras anda...i syfte att enbart förstöra, utan att behöva ta ansvar...Ordspråket säger som bekant att: tomma tunnor bullrar mest..
  Anmäl >Farbror Jalle (2009-12-18 05:14:00)

  Ett av inläggen är som eko från gamla Tyskland.
  Anmäl >Deutschland, Deutschland uber alles (2009-12-17 08:55:11)

  Ja..Bror Wennström kastade en "brandfackla"....Det är han bra på...Han behöver ju inte ta något som helst ansvar. Då kan man bullra på och låta som ett eko från gamla öst...Tiden har runnit förbi för Bror..Inför perestrojka i Gällivare kommun också.
  Anmäl >Farbror Jalle (2009-12-17 06:43:53)

  Staffan

  nej, jag prisar verkligen inte Mona Sahlin, vad hon har i Mbgt att göra funderar jag över. Därför att hon satt i Göran Perssons regering, där oredan tog sin början. Vad G Persson har uttalat sig om privatpersonerna i Malmberget & kommun kontra samhällsomvandlingen, det står att läsa i min blogg, eller lyssna på länken. Knappast har Lars Alriksson stått och ljugit rakt ut i kommunfullmäktige vad Persson sagt till politikerna i Gällivare.

  Mitt förtroende för förslagna människor är noll.

  Många signaler som nu kommit till Maud Olofsson och något borde ha tänts. Men jag dömer inte ut någon i förväg. Jag avvaktar med mitt ställningstagande. Men gör man inget från ägarens sida efter det besöket i Gve kn, finns ingen rättssäkerhet för den enskilde!

  Bollen ligger hos gve kn!!!
  Anmäl >Gun (2009-12-16 22:59:44)

  SvaraRadera
 2. Hej Sverige, Sverige! Du har helt rätt. Staten plockar nu in 2,8 miljarder kronor i aktieutdelning från det statsägda LKAB. Det motsvarar 311 kronor per invånare och år.
  Dom pengarna gör nytta för hela svenska befolkningen.Hoppas att dom inte bara går till skattesänkningar!
  Annars skulle det räcka till inlösen av 2.800 villor och det bara på ett år.
  Anmäl >Vart ska pengarna gå? (2009-12-16 21:08:43)

  Nu måtte Gun skriva en blogg om Mona. Mona kommer väl prisas likt moderatpolitikerna i vår lilla kommun. Men, tyvärr, detta är inget annat än valkorv...förlåt...valfläsk ska det vara!
  Anmäl >Staffan (2009-12-16 20:13:32)

  Precis Sverige,Sverige...!, Det är bara folket i hela norrland får ställa upp med sina livs-besparingar så de i söder kan leva lättjefullt liv i bästa café-stil. Varför inte lagstadga att alla med hus och tillgångar skall omedelbart lagligen skrivas över på staten. Lite får man allt offra för en välfärd och framtid riktad till annan landsända än den norra som inte skall ställa orimliga krav här inte. Nej vet hut på er Malmbergsbor!, Ställ nu omg upp med livsbesparingarna och flytta självmant från orten.
  Anmäl >Råna norr och klappa igen ! (2009-12-16 18:00:16)

  Tänk på att staten har många att tänka på! Vi är bara 4000 personer av 9 miljoner. Inte kan vi väl begära att staten ska bry sig om oss. En ansvarsfull regering måste prioritera.
  Tänk vilken nytta de 2800 miljonerna kan göra för hela riket!
  Nu ska inte vi malmbergare vara småaktiga och inskränkta. Vi måste se allt i stort!
  Anmäl >Sverige, Sverige vårt fosterland! (2009-12-16 13:29:03)

  SvaraRadera