Google+ Followers

fredag 18 juni 2010

Fotbolls-VM har fått det att låta,


- den 18 juni 2010, kl 11:42

förstora
som en ilsken getingsvärm i hela huset, öron & kropp.

På något sätt har det där ljudet en tendens att fortplanta sig, inte bara i huset, öron & kropp, därför att även om man är ute i trädgården vet man exakt i vilket ögonblick som TV-apparaten med fotbolls-VM från Afrika slagits på. Helt sanslöst vilken idioti med dessa vuvuzelahorn!

Ljudet har skapat en speciell inramning och gett matcherna en rejäl touch av Afrika, var det någon tidning som tyckte.

Jo, nog är det en speciell inramning allt. Det tyder på en "viss form av intelligens", eftersom de här vuvuzelahornens entoniga tutande når sådan decibel, att det är skadligt och supportrarna riskerar att få permanenta hörselskador under fotbolls-VM i Sydafrika. Det är väl inte bara där som olägenheterna slutar. Spelare, domare, reportrar etc. de hör inte ens vad de säger till varandra.

Jag som i min enfald trodde, att de här gastutorna var det vidrigaste man någonsin kunde hitta på för att förstöra hörseln och trivseln med. Men då bedrog jag mig. Det fanns ett ljud till, som t.o.m. slog gastutorna: vuvuzelahornen! De måste vara någon form av värsta tortyrredskap. Jag skulle vilja se den som inte var villig att erkänna att de var en korsning mellan gris och elefant, efter att ha varit tvingad att lyssna till detta oljud under ett helt dygn.

Själv har jag stått över allt vad VM-fotbollstittande heter. Men också matcher på Ullevi är uteslutna sedan många år tillbaka. Jag skulle aldrig mer i hela mitt liv riskera att plötsligt få en gastuta instoppad och avfyrad intill örat. Det tog mig ett helt år innan jag kunde höra normalt igen, efter en sådan attack för massor av år sedan. Ullevis ledning är dessutom inte villiga att hålla en sektion gastutefri och då är man väl inte så intresserade av att hålla arenan öppen för alla som inte vill bli hörselskadad, eller har barn med sig. Det är trots allt inte alla föräldrar som tycker att det är ok med hörselskadade barn, eller att bli det själv.

Fotbolls-VM på stumfilm, via en TV-kamera där man inte själv kan välja vad man tittar på, det är lika lockande och upphetsande, som en tallrik med kokta ullstrumpor med osockrad rabarbersås till.

Det här vuvuzelahornsljudet har fått till följd att Herr H snabbt blev förpassad till bortre ringhörna. Dvs. TV-apparaten och rummet längst bort i huset, som dessvärre råkade vara dotterns rum. Jag misstänker att hon kommer att ta ut en rundlig kompensation för "sveda och värk" under fotbolls-VM. Därför att igårkväll kunde man ana sig till en "viss irritation" över att hennes rum åter var ockuperat av fotbollshuliganen, som hade barrikaderat sig där med halva kylskåpet på hennes sängbord och förnöjt låg tillbakalutad mot den stora kuddhögen i sängen.

- Schas, sa hon.
- Vadå? undrade Herr H förvånat.
- Jag skall ha sängen och rummet själv, sa hon med en måttligt road stämma.
- Vadå? fortsatte Herr H att undra och utan att se det hela kunde jag föreställa mig hans ansiktsuttryck.
- Jag skall sova!

End of discussion......

Så kom han inlommandes in i vardagsrummet, med halva kylskåpet vinglandes på en bricka och såg ut som en katt, som blivit dränkt i kallvatten.

- Hela soffhörnan och TV:n är din, sa jag och avtroppade in till paulun via tandborsten. Jag pluggade in hörlurarna i öronen med det senaste tillskottet av CD-bok. Det är en jädrans bra bok. En av de bättre sömnpillren jag någonsin lyssnat till.

Men jag har en stilla undran till alla arrangemang där oljud av hörselskadenivå måste ingå. Kan man inte anordna en egen liten tutarfest där alla som måste tuta i sina oljudsmaskiner av allehanda slag kan få sitt lystmäte mättat?

Jag kanske är ovanligt gammalmodig, men jag kan inte låta bli att tycka att det är bra mycket trevligare med sång från läktarna, eller hejarramsor. Åtminstone ger det i alla fall förutsättningar för lite social samvaro också, vilket detta jädrans tutande effektivt sätter stopp för.

1 kommentar:

  1. Det finns 1 kommentarer.

    Härligt med vuvuzela och fotbolls-VM. Fest med inramning och nu vet man att det är VM. Fans, glädje, fest och bra fotboll. Afrika lär oss trista europeer hur man firar. Skön afropower.
    Anmäl >Till och frånknappen? (2010-06-19 12:25:29)

    SvaraRadera