Google+ Followers

lördag 12 juni 2010

Tommy Nyströms & LKAB:s fagra löften,

- den 12 juni 2010, kl 12:39

förstora
kan vara idé att påminna sig om i dessa dagar, när vi går och väntar på beskedet "före sommaren 2010", som LKAB skall lämna om vad som skall hända alla som sitter fast i ett Moment 22 av sällan skådat format. Läs och begrunda vad kommunalrådet Tommy Nyström skrev den 26.6.2008 i NSD:

För en tid sedan publicerade LKAB en bild av mig och min kollega i Kiruna, hand i hand med LKABs VD Ola Johnsson. Det var en annons som berättade om de så kallade Gruvstadsparkerna och vårt samarbete med LKAB i denna fråga.

Spontant kan jag säga att annonsen ger en bra bild av hur vårt samarbete ser ut. Vi är överens om att vi nu är på rätt väg i frågan om hur vi ska hantera gruvdriftens påverkan på samhället. Och Gruvstadsparken är en viktig del i detta arbete.

Jag har envist drivit frågan om en helhetslösning för Malmberget eftersom brytningen är spridd på flera malmkroppar och det är stora områden som påverkas. Och nu har vi fått gehör, det är hela sanningen.

Vi är överens om att vi inte ska uppfinna hjulet en gång till utan i stället fortsätta diskussionerna precis som vi gjort i frågan om Elevhemsområdet.
Det har lärt alla parter mycket som vi nu tar med oss i detta arbete.


Vi ska använda samma sorts "genomförandeavtal", ett avtal som reglerar följande punkter:

* Upphävande eller ändring av detaljplaner.
* Inlösen av fastigheter.
* Hantering av nyttjanderätts och ledningshavare.
* Ersättnings- och genomförandefrågor mellan kommunen och LKAB.
* Huvudmannaskap för gator och allmänna platser.
* Drift och skötsel av va, gator och allmänna platser.
* Tidsplan för områdets successiva övergång från bostadsområde till gruvområde.


Detta är något kommunen inte kommer att göra avkall på. Vi tycker helt enkelt att det fungerade bra när vi till slut kom överens om Elevhemsområdet så nu är planen att göra på samma sätt med resten av Malmberget.

Politiskt är det bara att beklaga att min egen regering inte hann i mål med dessa frågor, men jag är glad över att den nuvarande näringsministern nu fört det i hamn. Det känns också tryggt att LKAB fått ett tydligt direktiv av ägaren staten att ta ett större ansvar i samhällsomvandlingen.

Elaka tungor talar ibland om att kommunen är på väg att "sälja ut" Malmberget. Det är närmast skrattretande och bara ett bevis på att man inte intresserat sig för att ta reda på fakta.


Det är lika viktigt för oss att ha en bra dialog med LKAB som det är för LKAB att ha en konstruktiv dialog med kommunerna i Malmfälten. Vi lever i ett förhållande med LKAB där gruvan är vårt gemensamma barn. Och som i alla andra förhållanden är kommunikation en av de allra viktigaste ingredienserna.

Från kommunens sida kommer vi att både informera och involvera berörda parter när det blir dags för omvandling av ett nytt område.

Men om du ändå känner dig osäker så kan du slå mig en signal eller skicka ett mail så ska jag försöka svara så tydligt jag kan.

Av Tommy Nyström Kommunalråd (s), Gällivare kommun

---------

Ovanstående var publicerat i NSD den 26.6.2008 (jag kan inte nog poängtera att det gäller 2008 och inte 2010). Inlägget hittar jag dessvärre inte igen, när jag slagit en sökning på det. Därför har jag kopierat in det i dess helhet istället.

Det var många som satte morgonkaffet i vrångstrupen, den här morgonen i juni 2008, efter att ha läst ovanstående skrivet av Tommy Nyström.

http://www.nsd.se//NYHETER/ARTIKEL.ASPX?ArticleID=3823265

Personligen skall jag käka upp en hel tallrik med havregrynsgröt (vilket inte tillhör min favoriträtt) om upplösningen "före sommaren 2010" ens kommer i närheten av Tommy Nyströms och LKAB:s fagra löften från juni 2008. Hittills har inte en enda punkt följts, som utlovades 2008 och i efterföljande "glädjeyttringar" från Tommy Nyström, LKAB och övriga "förhöjare av tvivelaktiga livskvalitéer".

Jag är verkligen inte som Tommy Nyström och finner allt långt ifrån skrattretande och tycker att det är betydligt bättre, att jag bli hånad för att tillhöra epitetet "elaka tungor" än att jag skulle tillhöra det stora sällskapet "svarta tungor".

5 kommentarer:

 1. Debatten startad av Rösta bort Tommy Nyströms och hans lögner
  Startad: 2010-06-12 21:14:12

  Sidor: < 1 2 >

  Det finns 16 kommentarer.

  Vad gäller gruvstadsparker kan en enskild fastighetsägare stoppa detta. Ta del av Borlänge domen.
  Anmäl >W (2010-06-20 18:31:41)

  "På en punkt är kommunalrådet dock benhård. Han talar länge och engagerat om idéerna bakom Gruvstadsparken - en idé som utvecklats i samarbete mellan Kiruna kommun och LKAB.
  Gruvstadsparken ska fungera som en buffertzon och bli en mjuk övergång mellan samhället och det snabbt expanderande gruvområdet.
  "Ingen ska behöva bo bredvid ett industristängsel eller en grop som i Malmberget."
  Anmäl >Så här säger KIRUNAs kommunalråd idag; (2010-06-19 09:32:56)

  Vore det inte lämpligt att kalla i President Obama då skulle det bli ordning o reda
  Anmäl >Obama (2010-06-18 09:12:12)

  SvaraRadera
 2. Håller på leta svar på hur det kan komma sig att demokratin Norrbotten har en landshövding representerande parti som fler än 90 av 100 svenskar inte röstade på i senaste valet. Om val idag skulle hans parti kanske hamna under spärren. Hittat under sökandet att vi som makten ska utgå ifrån äger slott och annat kostnadskrävande som Statens Fastighetsverk förvaltar. 2008 och 2009 sög underhåll och drift, uppdrag och övriga kostnader 3351 miljoner av oss. Plus säkert miljardbelopp på andra sätt. Sälj rubbet.
  Anmäl >Folket och inte dess översittare ska välja landshövding. Jag skulle rösta på duktige hedersmannen Bucht. Apsolut inte på nån av storbossen LKABs sprattelgubbar Eriksson, Thomas Nilsson och Nyström. (2010-06-17 09:54:57)

  Bra att du påminner oss om rådets fagra löften.
  Lätt att glömma vad han sagt med tanke på hur det ser ut idag i malmberget.

  Tänk så hemskt för så många att sitta och hoppas , år ut och år in, på att allt löser sig och att
  kommunen och LKAB tar ansvar.

  Och så är allt bara FAGRA löften.
  Anmäl >Bra Gun ! (2010-06-16 23:51:36)

  Nya stängsel!
  Läste kometen på lunchen, LKAB annonserade att man håller på att montera upp nya stängsel. Inget samråd, eller att man ska bygga nya stängsel i framtiden, utan att man håller på just nu! Så var det med den ökade framförhållningen och informationen. Nyaste stängslet kommer att skära av Malmberget vid gruvmuseet!

  Tack för det AF, hoppas du njuter av den bonus du har erhållit för detta!
  Anmäl >bb (2010-06-16 13:38:14)

  SvaraRadera
 3. Ni måste förstå läget som kommunens politiker är i- De styr inte kommunen överhuvudtaget
  Det finns ingen kommun i Sverige där ett företag (LKAB)har tagit över samhällsomvandlingen och styr den efter sina premisser. Detta är en strategi som bara kan göra med statens goda minne och massor av inofficiella möten utan anteckningar
  Den som är spindeln i hela detta nät kan inte vara någon annan än AF
  Tyvärr kommer det inte gå bra för samhällsmedborgarna i malmberget i första läget är det nu malmstaborna som får sina fastigheter helt värdelösa och blir kringrända av staket och gruvverksamhet
  Anmäl >Staten och kapitalet (2010-06-16 07:50:53)

  Finns inte ett löfte Tommy Nyström hållit. Inte mot allmänheten i alla fall. Hans fina tal har alltid runnit ut i lögner och falsarier. Byt bort karln och sätt in Lena Israelsson som kommunalråd. Tommy Nyström är en skam för kommunen.
  Anmäl >Münchausen (2010-06-15 15:08:00)

  Tommys karriär som kommunpolitiker är nu så kantad av skandaler att innegänget hos "S" nu fått ta ner honom som 2:an på tronen. Som utomstående till spektaklet så måste man ställa sig frågan om inte alla Gällivare-bor med omnejd med "rösträtt" helt tappat fattningen?, blir dessa samhällsförstörare valda en mandatperiod till så är slutet för det en gång så vackra kommunen. Tycker Tommy också har uppvisat barnslighet,feghet och sällsynt dåligt omdöme i de flesta viktiga besluten som han diktatoriskt utfört. Han skiter högaktningsfullt i vad både väljare och kommunbor tycker och tänker.
  En maktgalen gestallt är nära att likna.
  Anmäl >Gerd (2010-06-15 14:52:18)

  Nyström som sagt sig prioritera näringslivet agerar som är hans främsta uppgift Bereden väg för Herran, och Nyströms herre är LK.
  Vill LK bli ägare av bostadsfastighet måste LK be att få köpa den. Ägaren bestämmer om fastigheten är till salu, och bestämmer isf priset, marknadsvärde har inget med saken att göra. Det vet LK, dess trogna vänner Media m fl och därför ältandet om inlösen som körs med i Den stora bluffen. Läs Afferlunds korrekta skriveri i Länk under rubriken Den stora bluffen.
  Anmäl >Angående punkt 2 i genomförandeavtalet så kan inlösen av bostadsfastigheter för att LKAB ska komma åt malm under dessa inte ske. (2010-06-15 10:26:30)

  SvaraRadera
 4. Nyström är inte rätt man att styra en kommun,möjligen ett badhus.Nä Nyström det är bättre att du återgår till badmästare för leda en kommun det kan du verkligen inte.
  Anmäl >Steve (2010-06-15 08:52:35)

  Det är val snart så då får vi hoppas på ett annat kommunalråd.Någon med lite mer pondus åt det hållet kiruna har för där händer det lite mer.
  Anmäl >BUV (2010-06-15 07:41:29)

  Rut
  Borde du inte läsa vad Tommy Nyström lovade i sitt debattinlägg och jämföra det med vad som verkligen har hänt från juni 2008. Resterna som lämnas på Malmsta blir helt avskurna, centrala delarna av Malmberget blir ett minne blott. Gruvstadsparker? Knappast. - Stängsel? JA!

  Förstår inte hur du läser. "Före sommaren 2010", det är det LKAB som utlovat och TN har skrivit att de är överens om allt! (Gemensamt ansvar skriver han). Svammel av TN det är vad det är.

  Tommy Nyströms debattinlägg tar upp en massa saker som inte stämmer. Du har tydligen helt missat märkliga beslutsvägar.

  Men du har väl fått ditt på det torra och då behöver man inte bry sig om resten. Det är där skon klämmer och därför skall alla former av sanningar tystas.
  Anmäl >sympatisör med läskunnig Gun (2010-06-14 14:16:38)

  SvaraRadera
 5. Gun, var kan man finna att Nyström lovat "fagra löften till sommaren 2010. Vad menas isåfall med fagra löften? Löftena är redan infriade! Nya vägar har byggts. Fastigheter inlösts. Glöm det där om retroaktiv ersättning! Försök lämna ditt oäkta moment 22.
  Anmäl >Rut (2010-06-14 01:19:20)

  Har alldeles nyss gjort en slagning på Helsinkis automatiska bulletiner i nordiskt format för att kolla skalven som våra gemensamma barn i Mbgt och Kiruna presterade igår den 12 juni 2010. I Kiruna var de färre än hälften av det normala. I Mbgt var de 3, det starkaste av dem med magnituden 1,9 kom vid lunchtid. Norska Norsar mätte skalvet till 2,35 på Richterskalan.
  Svenska mätstationen vid Hagfors mätte det till 2,63. Ska nu slå mig in på trojkan LKAB, K, NSD och se ifall den yppat något om det kraftiga skalvet. Har nu letat klart och fann inget avslöjat om det.
  Anmäl >Om gårdagens kraftiga gruvskalv (2010-06-13 09:46:12)

  LKABs stora bekymmer just nu är fastighetspriserna i Malmfälten. Ska LKAB komma billigt undan i samhällsomvandlingen så måste fastighetspriserna pressas ned! De nya lägenheterna är en del i detta arbete, och iden är lika enkel som genial, det blir hyresgästerna som betalar kalaset! Den andra viktiga delen i planen är att skapa så mycket olägenheter och osäkerhet det går för de boende i Malmberget - till slut kommer människor att lämna över sina bostäder gratis - bara för att få komma härifrån!

  Så till alla som hoppas på att LKAB ska ge besked och skapa trygghet för de boende i Malmberget - glöm det! Det ligger i LKABs intresse att skapa så mycket tvivel och osäkerhet det går, eftersom det kan minska kostnaderna för samhällsomvandlingen - och därigenom kan bonusarna räddas för nästa år...
  Anmäl >bb (2010-06-12 21:14:12)

  SvaraRadera