Google+ Followers

onsdag 14 september 2011

Enligt tidningen "Film på bio", numret: "sommaren 2011" ligger verklighetens Carolinfallet 2008 till grund för berättelsen i "Jägarna 2".


- den 14 september 2011, kl 20:06


I somras kom dottern hem med tidningen "Film på bio",

hon lade tyst fram det uppslaget hon ville att jag skulle läsa, att hon var starkt berörd behövde jag inte betvivla ett enda ögonblick.


http://hosted.mecs.se/sfmedia/katalog/1106/ på sidan 27 i "Film på bio" finns filmen Jägaren 2 beskriven, som:

När Jägarna 2 äntligen kommer är det verkligheten som får ligga till grund för berättelsen.
2008 mördades en ung kvinna på en rastplats utanför Gällivare.
Hon hade av oklar anledning skjutits med ett jaktgevär i ryggen och i huvudet. Händelsen har omarbetats till ett manus där Rolf Lassgårds karaktär återvänder hem efter 15 år på Riksmordskommissionen. Han konfronteras med ett mordfall som visar sig vara betydligt mer komplicerat än det ger sken av.
- Ett litet samhälle där alla känner offret och så småningom gärningsmannen, i det finns en psykologi som jag tycker är jätteintressant att skildra, säger regissören Kjell Sundvall.

***

Enligt en artikel i NSD http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=5476545 framgår, citat:

Carolin-fallet ligger nära i tiden. En svår balansgång att hantera, med hänsyn till anhöriga?

- Det tycker jag inte. Det var inga problem när det gällde Kalixhärvan heller. Jag backar inte för någonting.

Han jämför med hur Leif GW Persson och andra kriminalförfattare arbetar.

- GW baserar alla sina historier på verkliga händelser."

I ytterligare en artikel i NSD http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=5628550 framgår, citat:

Verkliga händelser

I likhet med första filmen bygger manuset på verkliga händelser. Mordet på en ung kvinna vid en rastplats i Gällivare 2008 blev en slags utgångspunkt.

-Ett litet samhälle där alla känner offret och så småningom gärningsmannen, i det finns en psykologi som jag tycker är jätteintressant att skildra, säger Kjell Sundvall.

***
Samma tema finns i många tidningar:
http://www.svd.se/kultur/jagarna-2-baseras-pa-verkligt-mord_5417715.svd
http://gd.se/noje/film/1.2369780--jagarna-2-baseras-pa-verkligt-mord
http://www.24unt.se/inc/print/jagarna-2-baseras-pa-verkligt-mord-1057973-default.aspx
http://www.benshi.se/intervju-peter-stormare-om-jagarna-2
http://www.ostran.se/kultur_noeje/jaegarna_2_baseras_paa_verkligt_mord/%28comment%29/view?null
http://www.gp.se/kulturnoje/1.456969--jagarna-2-baseras-pa-verkligt-mord?m=print
m.fl. tidningar.

Under sommaren har jag brottats med mig själv om jag verkligen skall gå och se filmen. Tillslut gjorde jag det, idag. Jag mindes raderna där jag satt i mörkret i biosalongen:

När "Jägarna 2" kommer är det verkligheten som får ligga till grund... ett slags utgångspunkt.

Den store regissören Kjell Sundvall får verkligen ursäkta mig, men så här oetiskt får man inte bete sig, i alla fall inte i MIN värld. I filmen framstår den mördade kvinnan som:

Ständigt överförfriskad och inte så noga med sällskapet
Använder amfetamin
Har hemlig historia och hemliga träffar med gift man
Är gravid med den hemlige gifte älskaren
Hennes f.d. pojkvän framställs som en byfåne, som fått besöksförbud.

Det gör tillslut ont i mig att lyssna vidare på dialogen. Men jag övervinner mina känslor och stannar kvar för att läsa eftertexten. Ser då att Mannheimer & Swartling Advokatbyrå AB har varit inblandad. Men också att Gällivare kommun har sponsrat filmprojektet.

OM man nu vill ta avstamp från någon verklig händelse, hade man med lätthet kunnat göra det, UTAN att ens andas den lättidentifierade Carolin Stenvall med två andetag!

Framställer man en mördad människa på det här viset, har det i min värld passerat alla tänkbara gränser för vad som är etiskt riktigt, hur mycket det än kan visa sig juridiskt giltigt.

Eller när man uttalar sig till press, citat:

- Ett litet samhälle där alla känner offret och så småningom gärningsmannen, i det finns en psykologi som jag tycker är jätteintressant att skildra, säger regissören Kjell Sundvall.

Är det verkligen verkligheten i fallet Carolin Stenvall han pratar om? Knappast!

Carolin Stenvall exkluderad ur precis vartenda ord som skrivits om filmen eller dess tillkomst, det hade jag kunnat köpa. Både film och manus, men inte detta magstarka och speciellt inte i kombination med Kjell Sundvalls uttalanden, som har dubblerats i det oändliga! Det tragiska är att film och manus ändå har uppenbara brister.

Hur många människor har läst det här om "verkligenheten, som återspeglas i filmen, ett slags utgångspunkt"? Hur många tror att det här var den verkliga Carolin, som Kjell Sundvall låter återspegla i sin film.

Filmtidningen "Film på Bio" ligger ute i biograffoajéerna och trycks i 180 000 exemplar. Hur många exemplar, som alla dessa dagstidningar trycks i. Det har jag inte en susning om. Än mindre hur många det är som Internet når.

Hur många människor har verkligen följt rättegången, som vi som läser NSD kunde göra, där vi ordagrant, dag för dag, kunde läsa vad som skedde och framkom under rättegången. Vi som har en anknytning till Gällivare kommun där allt hade fokus. Vi vet att det som filmen framställer Carolin som, inte tillnärmelsevis kan vara sanningen om Carolin. Varför då framställa henne så? Till vilken nytta? Både film och manus är så urusel i den delen att det liknar "dynga". Det tillför inte storyn ett enda dyft, mer än att det tar all heder av Carolins minne och sannolikt trasar sönder hennes anhöriga. Carolin kan inte ens som död försvara sig!

Det enda vi säkert vet är att hon mördades och att hennes döda kropp skändats.

Än har väl gärningsmannen inte ens lyft på dimridåerna, trots att han helt kort tid efter livstidsstraffets inledning beviljades "lufthålspermissioner". Helt obegripligt agerande av Kriminalvården ur många synvinklar, säger jag som själv jobbat på anstalt. På något sätt har Kriminalvården motarbetat och spolierat det som åklagarna försökte få fram under rättegången. Sanningen!

Vad Carolins sista tankar i livet var får ingen någonsin veta.

Det enda som vi utomstående verkligen vet är hennes nedskrivna tankar i hennes blogg, som speglar hennes sista tid i livet. Så levande ord mitt i livet, som har satts på pränt. Så oändligt långt ifrån den som "Jägarna 2" beskriver. Än svävar hennes tankar om livet och framtiden fritt i etern och hennes blogg har inte tystats. Må den alltid förbli där, som ett minne av den Carolin var. Det kan ingen mördare ta död på, eller någon oetiskt hänvisning till Carolin i ett filmmanus, vars syfte är pengar och berömmelse.

Till vilket pris då?

Det finns några rader från en förkyld Carolin den 29 augusti 2008 i hennes blogg, som etsat sig fast i mitt minne och som funnits där om och om i min hjärna:

"tror att hjärnan går på högvarv, vad händer i vinter? och kanske ännu snarare hösten?? Och snartfyller Rickard 30..."

Dessa ord borde Kjell Sundvall istället tagit fasta på om han nu var mån om att hänvisa till "verkligheten som får ligga till grund... ett slags utgångspunkt".

2 kommentarer:

 1. Debatten startad av pengarna lockar mer än vanligt folkvett
  Startad: 2011-09-14 22:46:40

  Det finns 5 kommentarer.

  Jag tycker att Kjell Sundvall har en rätt enspårig inriktning och syn på udda mansideal. Det är för mycket pojkaction och Kjell Sundvall har blivit enkelspårig.Hans manus och filmer skulle må bra av en kvinnlig medaktör, med lite insikt om det mänskliga psyket hos män som trillat på sidan av lagens råmärken. Det har inte Kjell Sundvall. Han precis som Leif GW Persson som han vill jämföra sig med.

  Jag tror att du har alldeles rätt i det du skriver i dina sista rader Gun.Det var det Kjell Sundvall borde ha tagit fasta på. Om han nu skulle blanda in henne i saluförandet av filmen.Vilket han gjort.Det verkar inte bill förstått. Det här känns som en värsta sortens skymf av någon som inte kan försvara sig. Trist för de anhöriga att behöva utstå det här också.

  Anmäl >LisaLee (2011-09-15 20:52:44)

  Sundvall skönmålar inte precis norrbottningen, varken i första eller andra Jägaren. Trist för Carolines anhöriga. Nåja, Sundvall blir svinrik på sin märkliga gestaltning av Carolin.
  Anmäl >lurkar? (2011-09-15 17:43:06)

  bill

  det handlar väl inte om dumförklara biobesökarna. Många har säkert inte följt mordrättegången och får man då serverat att det är baserat på en verklig händelse. Vilka blir åsikterna då om den mördade kvinnan?
  Anmäl >ta nu och tänk efter lite.. (2011-09-15 17:09:21)

  SvaraRadera
 2. Nu får du inte dumförklara biobesökarna. Hur många filmer är inte gjord med en verklig händelse som bakgrund? Filmen är ju inte gjord som en "sanningen bakom..." utan man har använt en verklig historia, gjort om karaktärerna och skapat en film. Det kanske är bra att inte karaktärerna stämmer överens med verkligheten. Då skulle filmen bli allt för lik verkligheten med all den risk det medför. Jag tror att den biobesökare som läst om det verkliga mordfallet också kan se skillnaden mellan verkligheten och det fiktiva.
  Anmäl >bill (2011-09-15 16:03:07)

  Kan inte mer än hålla med dig.osmakligt av Sundvall.Lider med de anhöriga.
  Anmäl >pengarna lockar mer än vanligt folkvett (2011-09-14 22:46:40)

  SvaraRadera