lördag 7 februari 2009

En biblisk händelse i Malmberget?

- den 7 februari 2009, kl 09:50


Landet som flödar av mjölk och honung, det hade vi nog allt hört talas om. Men om det verkligen stod i Bibeln, det var det ingen som tordes ta gift på. Vi var i vart fall ingalunda sådana dumskallar, som "snillet" ville pådyvla oss att vi var. Vi hade visst hört talas om landet som flödar av mjölk och honung!

Det hindrade inte att vi "bäckenglin" denna arla morgonstund, på väg upp till "stan", undrade om och om igen, vad i hela fridens dar´ det var, som hade hänt där i Smedjebacken.

Den här morgonen fanns inte det mer normala regnvatten i diket, utan längst ner i Smedjebacken fanns rännilar med något vitt som runnit ut rakt över vägen, något som onekligen såg ut som mjölk och fick "snillet", att genast gå i spinn. Diket planade ut och upphörde i jämnhöjd med häcken, där man kunde palla lite ärtskidor som det gick att fixa visselpipor av.

Men redan vid de första rännilarna över vägen hade vi stannat upp och undrade diskuterat vad det var fråga om. Mystiken tätnade ju längre upp i backen vi kom, därför att längre upp var det ett relativt djupt dike. Den här morgonen var det onekligen något vitt som rann fram. Vår förundran steg allteftersom fotstegen ledde oss upp mot "stan". Nog var det väl MJÖLK...?

Det såg ut som mjölk! Men hur i jisses namn kunde så mycket mjölk finnas i diket? Nä... det kunde väl inte vara mjölk? Förundran steg allt eftersom fotsteg, efter fotsteg togs. Jo, visst katten var det mjölk i diket!  

"Snillet" var tillslut alldeles sjövild och viftade på med armarna och munnen gick i ett. Det hade inträffat en biblisk händelse, det var inte mycket vi begrep...

Det var onekligen mjölk. Men ..? En biblisk händelse i Malmberget?

Hakorna föll ner när vi insåg att det faktiskt var mjölk och vi stannade åter upp och jag vet att jag sneglade mig omkring, hängde det månntro någon Gud där i luften och flinade? NÄHÄ... inte en skymt av någon Gud, utan det var bara moln och solen som syntes till. Fanns Gud bakom något moln? Kunde det vara sant? Hade Malmberget blivit som "snillet" påstod, landet som flödar av mjölk och honung?

Mjölken fanns onekligen där. Men hur var det med honungen då? "Snillet" briljerande överlägset en gång till:
 
i blommorna!

Jo, visst var det så, "snillet" hade rätt! Det fanns dessutom massor av blommor, som kantade diket. För att inte tala om hela ängen där höghusen Gällivarevägen 15, 17 och 19 senare skulle komma att ligga. Det visste vi, eftersom vi brukade suga det söta som fanns i de där ängsblommorna, med de pyttesmå blommorna. Men var det verkligen en biblisk händelse, som hade inträffat i Malmberget?

Vi blev tystare och tystare allt eftersom mjölkfloden tycktes bli tätare och tätare ju längre upp i backen vi kom. Det var nog ingen som riktigt kunde ta det briljerande "snillet" på fullt allvar, men märkligt var det onekligen, det minns jag att jag tyckte.

Förklaringen kom när vi väl kom upp till Konsum 6: an.

Det var mjölkbilen som hade slagit tipp och all mjölk hade därmed runnit ut. Som om det inte vore nog. Jerusalems förstörelse fick helt plötsligt en helt annan mening i våra liv den här morgonen.

Jag vet att jag länge och väl funderade på hur det egentligen hade låtit, när hela lastbilen kantrat och alla glasflaskorna gått i kras. Klirrandet från Smedbergs, när de höll på att lasta drickabilarna, måste ha framstått som en droppe i havet, i jämförelse vad det här måste ha låtit som.

För att inte tala om killen som jobbade som bud på Konsum 6: an och som man var livrädd för, när han kom vässande som en annan dödsryttare med packmoppen. Han hade kört tipp så många gånger med packmoppen, att det gick rykten om att han hotats med att få sparken, om han körde tipp en enda gång till! Hans framfart bleknade också helt plötsligt till ett intet, när vi stod inför denna jämförelse.

Något annat som jag alltjämt tänker är, anser sig "snillet" fortfarande överlägset i jämförelse med oss andra? Jag har visserligen aldrig sett "snillet" i det där TV-programmet, som gick förr i tiden, "Snillen Spekulerar" med Bengt Feldreich. Men jag kanske bara missade det?

http://bildarkivet.gellivare.se/showID.cfm?ID=28614 


Bilden är tämligen missvisande. Fotsulorna är dock i verkligheten ungefär 45 grader uppåt och man har ett framåtlut, ungefär som om man knäppt ihop gylfen och västen. Dessutom har fotografen missat mer än hälften av backen. Den är dock inte på långa vägar lika häftig som Stenbacken i Kilen var, där korkade varenda bil, som försökte ta sig uppför och även om vi malmbergare är födda till "stengetter" var det en tuff match, att ta sig uppför den i ett svep.

Denna bild av Smedjebacken torde dock vara en bild, som är tagen efter denna "bibliska händelse" inträffade, eftersom den gröna kiosken också syns på bilden och den fanns inte där då, utan diket fortsatte även där på den tiden.


PS. Men år 1986 verkar dock en RIKTIG "biblisk händelse" i Malmberget ha inträffat. I alla fall om man skall tro på vad skvallertanterna och "snillet" hade att berätta i sina rikliga tillsnitsade utsagor, den ena värre än den andra. DS.

2 kommentarer:

  1. Det finns 8 kommentarer.

    "Ny bloggare??" Nu måste jag nog ta Gun i försvar.
    OM du nu måste använda dig av ordet "svikare" betr. "Mampa", vilket jag tycker är aningen överdivet, så är jag nog den större av oss två. Kan inte komma ihåg att Gun skrivit "skit" om Mbgt över huvudtaget?
    I övrigt ... Tack för din kommentar! /T
    Anmäl >Tommy (2009-02-08 14:16:59)

    Ny bloggare?? Jag håller med dig fullständigt, det vore roligt om Tommy ville blogga. Men att kalla mig för SVIKARE! DÅ har du gått alldeles på tok för långt. Jag vore en verklig svikare om jag svek folket, som lider där uppe pga. LKAB:s framfart med deras privatliv!
    Anmäl >Gun (2009-02-08 11:52:03)

    Ok, Tommy, jag får göra ett nytt försök och se om detta kan komma in. Det var synd på "BD-kommitténs" fyndiga "fortskaffningemedel", synd på "Benke" som fick byta fordon. Men det var väl kanske ändå ett bättre alternativ, än att ligga i ett ännu värre tillstånd, som man väl kan befara skulle ha kunnat inträffa om han inte hade blivit omhändertaget av farbror Blå.
    Anmäl >Gun (2009-02-08 11:08:13)

    SvaraRadera
  2. Hörru Tommy..Du skulle passa mkt bättre som bloggare för vårt samhälle mampa, än utflyttade svikare som gun,som ändå bara skriver ner mampa..börja blogga tommy,du verkar ha sköna minnen från mampa=o)
    Anmäl >Ny bloggare?? (2009-02-07 21:23:10)

    Mer nostalgi ...
    Jag var nog den ende niondeklassare som fick köpa ut mellanöl till mig själv. Anledningen till det, var, att butiksägaren eller ägarna rättare sagt (ett äldre par) sa; "Vi vet att du är skötsam, eftersom vi känner dina föräldrar och därför får du handla öl". Något jag dock inte tror, kom till mina föräldrars kännedom. Visst, jag var en mycket skötsam elev och kunde hantera alkohol redan på den tiden. *s* Säga att jag inte kände mig lite mallig, vore att ljuga. Hur som helst, lite charmigt var det. /T
    Anmäl >Tommy (2009-02-07 13:39:43)

    Liten notering i sammanhanget bara ...
    "Benke"(fingerat namn) var 16 år och enligt NSD, den yngste som den helgen blev omhändertagen av polis för fylleri./T
    Anmäl >Tommy (2009-02-07 13:20:13)

    Besvärligt med alla dj-a tecken som blir fel, när man skriver inläggen i word..*suck!*
    Anmäl >Tommy (2009-02-07 12:07:20)

    "Från skottkärra, till polisbil"
    I slutet på 70-talet så skulle vi, tre killar , röja på Barnens Dag i Malmberget, hade vi tänkt.
    Vi hade tittat lite för långt ner i ?nattvardskalken?, speciellt en av oss. (dock ej undertecknad ? inte den gången). Vi hade hela Österlånggatan att avverka, och hur i alla fridens dagar skulle Benke klara av det?! Lösningen kom, när vi passerade en byggarbetsplats och hittade en ?ledig? skottkärra som vi lånade.
    Var vi fick våra krafter ifrån, att skjuta Benke på en skottkärra fram, efter hela Österlånggatan vet jag inte, men fram till BD kom vi i alla fulla fall.
    Vi hade stannat utmed vägen och släckt törsten några ggr och väl framme vid entrén till BD, så råkade vi parkera vår kärra, bara några meter, från polisens.
    Så det blev byte av kärra för Benke
    Anmäl >Tommy (2009-02-07 11:37:59)

    SvaraRadera