Google+ Followers

söndag 15 augusti 2010

Det saknas verkligen sans och balans i

- den 15 augusti 2010, kl 10:19

förstora
diskussionerna kring "Thai-bärplockarsoppan".

Dvs. med utländska bärplockare i vårt lands "Allemansrätt" bärplockarland.

Eller vad sägs om följande citat:

3 500 kronor per månad kan det bli kvar av en bärplockares månadslön när omkostnaderna är betalda. Trots kollektivavtal.

- Vi strävar efter att bärplockarna ska ha en lön i paritet med svenska förhållanden. 17 730 kronor är en låg lägsta lön, säger Per Holmström, Kommunal.

http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=5534638

Ursäkta en försynt fråga. Men hur många, boende i det här landet, kan uppvisa ett sådant netto, som en förvirrad Per Holmström, Kommunal, svamlar runt med. Jag bara undrar i vilken verklighet Per Holmström lever i.

Det hela låter ungefär som om ALLA vanliga dödliga, bosatta i det här landet, täljer guld och softar omkring med två räkmackor fastlimmade under fotsulorna. Dvs. har kvar 3 500:- sedan alla levnadsomkostnader är betalda.

Jag är rätt övertygad om att det är väldigt många, som inte tillnärmelsevis kommer upp till detta "minimikrav", som Per Holmström anger.

Sedan har jag svårt att förstå vitsen med att visa upp bilder hur spartanskt de bor under den här tiden, som de rent tillfälligt befinner sig i det här landet för att plocka bär under några få veckor. Det får mig faktiskt att inte veta om jag skall skratta eller gråta. De här som nu förfasar sig över dylika bilder. VET de ens t.ex. hur en vanlig svensk byggjobbare, kan få leva och ha det år ut och år in, när de ligger ute i "buschen" på jobb?

Jag tror att det kan vara hög tid för kommunals Per Holmström, att göra ett studiebesök för att få kunskap om vad en vanlig svensk arbetsplats ute i "buschen" kan erbjuda för "guldtillvaro" för dem som bidrar till vår gemensamma "skattekassa".

Jag slår vad om att de allra flesta svenskar inte ens skulle kunna tänka sig att leva under dylika förhållanden. Ändå är det en intensiv klappjakt, som råder från skattemyndigheternas sida, dvs. ansvariga myndigheter och faktiskt i förlängningen vi själva, eftersom det är vi som tillsätter dessa "bristfälliga" politiker, som i alltför hög grad saknar insikt om verkligheten.

Skattemyndigheten har fått i uppdrag av vederbörande uppdragsgivare, att lusläsa om byggföretagen "möjligen" har gett byggjobbarna någon form av kompensation för de miserabla levnadsförhållandena, som det faktiskt innebär att bo och arbeta under större delen av sin vakna tid. Skulle motsvarande granskning ske av riksdagsmän m.fl. skulle jag nog inte opponera mig, men så är ju inte fallet!

Vilken skattesoppa det här brukar ända ut i, det behöver man inte vara någon Einstein för att kunna lista ut. Vara byggjobbare (t.ex), det betyder att du också måste vara skatteexpert som skall snirkla dig runt alla bestämmelser, utan att kunna dra av för rimliga levnadsvillkor! - Men det är väl detta som kallas för "gudomlig svensk rättvisa". DET däremot är ju inte så mycket att skriva om, eller orda om. Där kan alla ansvariga luta sig lugnt och tryggt tillbaka och fortsätta att blunda. Vi borde verkligen närma oss EU anpassning vad gäller skatter. Istället för att finna på nya "skatt på skatt på skattens skatt". Snacka om att vara beskattad ända upp till halsmandlarna.

Skattemyndighetens slogan för några år sedan var verklig ironi "känn dig uppskattad". Jo, tack det skall gudarna veta, handikappad som ett resultat av mitt jobb, utan betald nödvändig vård och ändå ingen "gräddfil", eller "fallskärm" som vecklat ut sig, trots "godkänd arbetsskada". Hela arbetsskadelagstiftningen är ett enda stort aprilskämt! Det hade varit mer kul att kunna skriva en "liten begäran" till arbetsgivaren, som Littorin m.fl. gjort, på X-antal mille. Trots att de själva sagt upp sig.

I det här landet borde man istället för att sätta fokus på utländska bärplockare, överlag ge "skatteavdrag" för miserabla levnadsförhållanden och införa ett rättvist samhälle.

Ja, jag ställer mig verkligen frågande till många "höga hästars" helblinda ageranden. Eller är det så att vi bara skall vara bra på att "fixa" till det för alla tillresta, medan vi struntar i hur många det är i det här landet, som hanteras godtyckligt och att man dessutom gör det med ursäkten "Jamen, de bor ju här".

Nej, det är till att ha bristande kunskaper om hur verkligheten ser ut för de som redan bor i det här landet.

Nu är jag innerligt less, att höra talas om denna utländska "bärplockarsoppa" VARJE år, som lycksökare lurat hit under falska premisser och som själva låter sig luras hit under falska premisser, utan att det tagit reda på fakta, eller kollat med dem som redan varit här.

Återför ansvaret på dessa bemanningsföretag och förpassa därmed problematiken till dem de hör hemma hos.

Ty, med många kulörta lyktor jag gick mig i världen ut...

3 kommentarer:

 1. Debatten startad av Vodka-Tompa
  Startad: 2010-08-16 20:25:34

  Det finns 10 kommentarer.

  Som svar på ditt inlägg "Lotta", så kan jag säga att min lön ligger mellan en Uska och en syrra.
  Vad jag aldrig kommer att förstå är, hur somliga, år efter år, efter år inte gör annat än suckar och "ojjar" sig över sin arbetssituatuion, utan att vare sig besöka "medlingen" eller läsa bland lediga platsannonser. Vi svenskar är på intet sätt livegna.
  Varför inte ägna några år av sitt liv åt att läsa vidare, "sadla om" eller starta eget?
  Klart att det inte är lätt alla gånger, men vad är alternativet, att sluta sina liv som bitterf..... eller dito k....?
  Anmäl >Julle (2010-08-21 10:34:41)

  Ja "Sulan", jag är lika naiv som du är bitter, missunnsam och avundsjuk. Den dagen vi inte längre ser skogen för alla bärplockare, DÅ kan vi börja höja våra röster. Tror att ditt missnöje mer sitter i själen än i något annat, precis som med signaturen "Lotta".
  Anmäl >Julle (2010-08-21 10:26:33)

  Julle: Alltså, du är så naiv så man baxnar...
  Men visst, vi gör som du tycker... Låt svenska staten göra reklam över hela världen att alla som kommer hit för att plocka bär/plocka svamp/plocka kottar är garanterade minst 17000:-/månad. Haha, det blir trångt i skogarna...
  Vi har råd, för vi är ju bäst, alla lever som kungar här. Skolan/åldringsvården är världsbäst, trots alla falska rykten om hur gamlingar lever, och alla falska reusltat som visar på hur svenska barn nu ligger i botten i Europa kunskapsmässigt. Vi har inga brott, speciellt inte våldtäkter. Att Sverige kommer på andra plats på antal våldtäkter/capita beror bara på att här anmäls det mer... Ja, och det fina vädret förstås.
  Så gör vi! Du är smart du Julle!
  Anmäl >Sulan (2010-08-20 16:04:57)

  SvaraRadera
 2. Julle,tycker du att du är redig nu när du skrivit som du gjort? Jag förstår att du mer än gärna vill överta min lön, eftersom jag är så in i helvete bortskämd att jag inte kan sköta mitt jobb med gamlingarna, än mindre torka mig själv i baken.

  Hade varit intressant att veta vad du själv har i lön, eftersom alla tillfälligt tillresta skall ha mer pengar än vi inom åldringsvården/vården. Vi är många inom kommunal, som inte kommer upp i dessa nivåer som de har som minimikrav för tillfällighetsarbetare.

  Gun har alldeles rätt i det hon skriver, bara så du vet det. Kvinnoförtryck det är precis vad det är därför att åldringsvård och vård är överrepresenterat av kvinnor. Det luktar machogris om ditt inlägg men även om Kommunal.
  Anmäl >Lotta utbildad "pottkusk" och värdelös (2010-08-19 23:18:39)

  Övertygad om, att de flesta svenskar som känner sig nedtryckta, inte gör det pga våra politiker, utan mer pga att de inte mår bra "här inne" *Pekar mot hjärtat* Största felet är, att svenskar i allmänhet är så inåt h-vete bortskämda och vana att inte behöva göra något själva, knappt torka sig själv i baken. Låt dessa stackars bärplockare få sina "17 skära"!
  Anmäl >Julle (2010-08-19 17:48:33)

  SvaraRadera
 3. Jättebra skrivet. Det är precis så det är...
  Svensken ska tryckas ner till varje pris. Vi ska helst betala precis så mycket skatt att vi överlever, men inte mer. Samtidigt ska bärplockare och andra länders medborgare omhuldas och tyckas synd om. Vilket det kanske är i en del fall, men politiker och andra upphöjda medborgare lever inte i Svensson-världen, där vi ser förslumning av skola, äldrevård och samhället i stort.
  Ändå får vi höra mantrat om hur bra vi har det, hur bra och rikt Sverige är, hur lyckliga vi ska vara att vi bor här.
  Det är lätt att sitta i villan i Djursholm och mässa om vår förträffliga levnadsstandard, när sanningen för vanligt folk är en helt annan.
  Anmäl >Sulan (2010-08-18 17:04:27)

  Härligt rutet Gun, Först inlägget om Annika Östberg och nu denna. (OBS INTE ironi!) Med de löner som Kommunal kräver för bärplockare så borde vi kunna minska arbetslösheten rejält under hösten. Kan dessutom arbetsförmedlingen göra som förr med skillnaden att arbetslösa ungdomar från södra Sverige skickas till Norrland i stället så löser vi mycket. Vi slipper dessutom snyftande bärplockare i de norrländska skogarna. Allt har ju gått såsom facket vill.
  Anmäl >RogOhm (2010-08-18 11:08:24)

  Man kan undra vad Kommunal är för fackförening och vad de har för grundkunskaper när de förhandlar och uttalar sig. Vad är det för anställningskrav på utländska bärplockare? Högskolestudier? De skall tjäna minimum 17 730:- tycker Kommunals Pär Holmström.

  Vi som jobbar inom äldreomsorg och vård har precis fått genom ett NYTT avtal där samma fack, Kommunal, har förhandlat fram ett "lyft" för oss. Men vi är tydligen bara värda 15 685:- trots att vi tar hand om andra människor, som vi skall ansvara för.

  Anmäl >Lotta utbildad "pottkusk" och värdelös (2010-08-17 00:28:32)

  Oooops! Den hamnade tydligen i fel blogg. *Hick!* ;)
  Anmäl >Vodka-Tompa (2010-08-16 20:46:00)

  O´boy ... Får mig osökt att tänka på "ChocoVan". En chokladdryck som jag "skapade" i Kongo Kinshasa hösten -06 och som utsågs till "höstens drink" hos V&S. Den drycken finns med i internationella bartenderutbildningen. Lika enkel som god ... Ett högt glas med O`boy (eller annan chokladdryck), smaksätts med Absolut Vanilia efter behag och toppas med en klick vispad grädde.
  Anmäl >Vodka-Tompa (2010-08-16 20:25:34)

  SvaraRadera