Google+ Followers

lördag 10 oktober 2009

DEOOOO.... LKAB:s styrelserum!

- den 10 oktober 2009, kl 01:10Hej Anders Furbeck,
Vi har några frågor och några funderingar.

Jag och min fru bor i Östra Malmberget. Vi köpte huset i slutet på 70-talet, kvarteret blomstrade med många hyreshus, små kiosker och till och med en liten konsumbutik. Vi bodde några minuters promenad från Centrum och det tog inte länge för våra barn att cykla till centrum med oss. Vi trivdes i vårt hus och på vårt område, vi visste om att LKAB spränger i gruvan så vi var inte naiva i vart vi valde att bosätta oss. Men vi kunde aldrig drömma om att vi ska behöva bo granne med ett industri område med ett stort stängsel runt om, som delar Malmberget i två delar.

Vi trivs fortfarande i vårt hus, men förutsättningarna vi hade då är nu borta. Malmberget dör lite i taget och utsikten vi en gång hade över att våra barn lekte i kvarteret är nu utbytt till ett stängsel och ett dött industriområde. Alla affärer och små kiosker är borta. Det Malmberget har kvar att erbjuda är en Konsumbutik, Pressbyrån och OKQ8. Nu tar det inte några minuter för oss att promenera dit, nu tar det 25-30 minuter.

Allt detta till trots så bor vi kvar i vårt hus. Om vi skulle fundera på att sälja för att flytta till Gällivare så skulle vi aldrig få ut vad vårt hus egentligen är värt. Vi sitter där vi sitter och har 1000 frågor som aldrig blir besvarade. Därför hoppas vi nu på att få raka svar på våra frågor direkt från dig.
För det första: - Kommer det att bli en helhetslösning för Malmberget?

Vi träffade Martin Ivert på en mingel-träff på museet då han ännu var chef, och det han sa var att en helhetslösning inte alls var omöjligt och att han skulle ta upp det med den då sittande styrelsen.
Vi hade hoppats att få ett liknande erbjudande som de på Elevhemsområdet har fått. Jag hade mer än gärna sålt mitt hus till LKAB och fått ett nytt på tex. Tallbacka området.
Vi här på den östra sidan om Gropen drabbas hårdast av alla förändringar i Malmberget. Vi ser helst att man nu tänker till ordentligt, och att se till det som blir bäst för oss som bor här. För LKAB:s räkning måste ett glatt samhälle med glada innevånare betyda mycket för framtida samhällsplaner.

För det andra: - Vad händer om det kommer ett skalv som skadar vårt hus? Kommer LKAB att ta ansvar för det?

Vi bor som sagt granne med stängslet och har så gjort under många år. Vi känner oss inte längre trygga i vårt hem. Nu när Fabian snart kommer att blockas upp så känner vi oss inte trygga i vårt hus. Dagligen känner vi oro och saknar information till oss som bor så pass nära, vi känner ju dagligen fler och fler vibrationer i vårt hus.

För det tredje: - Gruvparker? Blir det något av det?
Vi är väldigt tacksamma för ett svar från dig.

------

När jag äntligen ger mig tid att öppna min resemailadress, når mig följetongen Malmberget med full styrka. Ovanstående brev, men även flera med samma tema har nått Anders Furbeck.
Hur många fler:
brev skall trilla in i LKAB:s brevlåda
namn på namninsamlingslistan om en helhetslösning för Malmberget NU
telefonsamtal till LKAB:s växel, som de inte ens vet vem de skall skicka dessa samtal till
skall det behövas innan LKAB:s styrelse skall vakna till liv?

- När jag sitter här och skriver är det nu mörka natten här i Malaga. Lika mörk natta´ som i LKAB:s styrelserum, där det verkar vara totalt nedsläckt!

Hasta la vista!

Fotona är tagna i: Malaga, Alhambra & Generalife

1 kommentar:

  1. Det blir intressant att se vad Furbeck svarar. Ett sådant brev skrivet från hjärtat kan han väl inte bara nonchalera!
    Alla vi som bor mitt i industriområdet känner igen oss i familjens beskrivning av sin situation.
    Sen är det underbart att familjen har skrivit till Furbeck! Tyvärr är det alldeles för få som vågar skriva med namn och adress (som naturligvis måste finnas i originalbrevet) till höga vederbörande!
    Anmäl >Skriv till Furbeck och till LKAB:s styrelse! (2009-10-10 18:14:41)

    SvaraRadera