Google+ Followers

tisdag 16 mars 2010

Barnen i Koskullskulle betalar statens vinster

- den 16 mars 2010, kl 10:33


med sin hälsa dvs. sin framtid.


Hade det här hänt i Kongo, Afghanistan, eller något annat land, då hade trumpinnarna gått varma på stora trumman. Det är ju alltid så mycket viktigare att städa upp på andras bakgårdar än sin egen. Rikta blickarna till andra länders oförmågor än skärskåda sina egna tillkortakommanden gentemot människor, som statens rovdrift drabbar.

Nyss satt man i Sveriges riksdag och beslutade om att ett folkmord hade ägt rum, som tog sin början på 1800-talet. Där hängde man ut det Ottomanska riket, dvs. nuvarande Turkiet. När man ändå är så benägen att gräva så långt tillbaka i tiden, varför inte ta upp den egna ursprungsbefolkningen, samerna, som fogdarna slog ihjäl om "lapparna" inte fogade sig och som staten satte under tvångsåtgärder. Och det som inte myndighetspersonerna gjorde, det gjorde prästerskapet och rasforskarna. Där kommer inga erkännanden.

Insamlingarna i Sverige är många, men ingen kommer ihåg de glömda barnen i Sverige, ingen kommer ihåg de glömda människorna som kommit ikläm av statens egen verksamhet, det statliga LKAB:s gruvverksamhet. Där får marken skaka bäst den vill och gifterna tuffa på in och ut i kroppen hur mycket som helst. Det blir inga insamlade miljoner till de offren. Det hela handlar om olika prioriteringar. Antagligen är det väl så att inte förrän det finns klarlagt svart på vitt, att något fruktansvärt har inträffat, som blicken klarnar och sunda förnuftet återvänder. Då kanske man skrapar med foten i marken och sänker blicken, på sin höjd.

Enligt barnläkaren vid Gällivare lasarett som för flera år sedan gick ut i media och uttalade sin oro över barnhälsoantalet, torde det inte enbart gälla barnen i Koskullskulle. Barnen i Malmberget lär inte ligga i någon gräddfil på den punkten med tanke på hur där ser ut.

Det här "ansvarstagande" gruvbolaget LKAB, som jag jämt får nedbankat i huvudet så fort jag skriver en rad om vad som sker. Vad gör de åt saken?

LKAB säger sig t.o.m. vara medvetna om problemet! - Läs om den raden i den länkande artikeln, ni som ännu inte har förstått hur illa saker och ting är och framförallt OM det nu mot förmodan är någon miljöåklagare som läser det här: lyfta på blicken och tänk efter vilket ansvar du har i egenskap av din befattning. Därför att de som borde ha agerat har underlåtit att göra det och tänker tydligen fortsätta med den saken! http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=1461969

Men ÄNDÅ väljer LKAB, trots att de är medvetna om problemet, att använda den lätta vägen, dvs. de använder myndigheterna som sitt murbräcka till pengarna och makten, genom sin advokat i miljödomstolen. http://www.sr.se/norrbotten/nyheter/artikel.asp?artikel=3508439 Är det ens någon vettig människa som är läskunnig, har hörseln och förståndet kvar, som längre har någon tilltro till dessa flata handläggare på länsstyrelsen och bergsstaten?

Vad gör då de, som verkligen kan göra något åt saken? Som är frikopplade från statliga myndigheters direktiv, dvs. kommunpolitiker och det kommunala. - Det är så kommunallagarna är instiftade, - men framförallt vad gör Gällivare kommuns revisorer, som vid det här laget måste vara starkt medvetna om att här sker saker och ting bakom kulisserna, som saknar alla former av dokumentation och normala beslutsvägar. Det upprör en del andra minoritetspartier i kommunen, men de kan likafullt ändå inte få detta dokumenterat och läsa vad som egentligen sker!

I kommunhuset är det förvånansvärt tyst och attityden har uppenbart ändrats dramatiskt sedan kommunalrådet satt inför "Uppdrag Gransknings" kameror, som manglades ut den 19.12.2006 inför oss TV-tittare.


År 2006 verkade de kommunala funktionerna fungera som de skulle, dvs de ansåg att LKAB:s hantering var oacceptabelt gentemot ortsbefolkningen som drabbades och den egna planeringen/hanteringen. Men sedan dess tycks det har varit många morgonmöten och maktförflyttningar, som skett angående helhetssituationen. Vad var det som gick snett? När började det hela gå snett? Varför gick det snett?

Jag säger: vart är miljöåklagarna och vart är ALLA de som borde ha anmält det till denna instans för mycket länge sedan? Vart befinner sig svenska regeringens medvetande? Är det ute på rundresa i Haiti, eller vart har det medvetandet tagit vägen?

- OH, NEJ, jag skyller inte på den sittande regeringen, de har enbart ärvt det här från den förra regeringen, vars tomtenisse vid rodret, Göran Persson, uttryckt det hela: "Ja, då syns vi i domstolen"! När man ville ha fokus från kommunens håll på situationen i murbräckan "Malmfältsgruppen". Malmfältsgruppen, vars enda uppgift är att befrämja gruvbrytningen och inget annat.

5 kommentarer:

 1. Debatten startad av STAFFAN
  Startad: 2010-03-16 11:30:50

  Sidor: < 1 2 >

  Det finns 17 kommentarer.

  Bäste Gun! Kongoleserna är, trots alla generösa bidrag från Sverige praktiskt taget livegna. Något man knappast kan säga om oss som bor i Sverige.
  DE FLESTA av oss har valmöjligheter.

  Vad jag har så svårt att förstå, är, hur man år efter år förmår att "stämpla in" hos ett företag som inte bara kränker den anställde å´det grövsta, utan även förpestar miljön för dennes barn ...?!

  När man läser vissa bloggar och inlägg, så skulle man kunna tro att föräldrarna står och rycker på axlarna inför sina barn, frånsäger sig själva allt ansvar beträffande barnens hälsa och "pekar på Bolaget". /Tommy

  Ps. Då kan jag nästan tycka att vi tolv(?!) som för 25 år sedan sade upp oss från ett lokalt annonsblad gjorde det pga en "struntsak", om man jämför med hur Bolaget tycks "sköta sina kort".
  Anmäl >Tommy (2010-03-19 21:20:35)

  Protestera mot den dåliga miljön genom att bära gasmask 1 maj ni som går i demonstrationståget i Malmberget och i Kos !
  Anmäl >Protestera (2010-03-18 11:21:45)

  Länk# meddelar det vara dammproblem i Aitik, att dammet enl obekräftade uppgifter spridits flera mil i vindriktningen, att Berggård efter anmälan i onsdags tog sig dit för att granska, att Gällivares SOTnämnds politiker besökt Aitik dan före o förvånats över de dammiga förhållandena. Enl samma källa sågs Berggård, av fotot att döma, den dan även vid bostadsområdet Vargbacken i Svappavaara. Han, om han på fotot är han, och miljödomstolen sågs stå och lyssna till ljudet från LKs anläggning. Naturvårdsverket hade då åkt hem, enl rubriken mycket respektlöst, i protest såvida Länk tolkats rätt
  Anmäl >Berggård o miljödomstolen har skäpporna fulla med göra, Gves SOTnämnd har åsso haft det svettigt (2010-03-18 07:49:15)

  SvaraRadera
 2. Utsläppen av klorväte och fluorväte är åtta respektive tio gånger högre i Mbgt än i Kiruna, enligt Länk
  Enl NIOSH, National Institute for Occupational Safety and Health, är klorväte en gas som är bland det giftigaste som finns, där 5 miljondelar, ppm, av ett gram per m3 luft är så giftigt att gasmask måste bäras enl säkerhetsinstruktioner för industrin. Klor är omedelbart farlig för liv och hälsa på 10 ppm
  Att fluorväte är mycket giftigare än klorväte framgår bl a av
  Länk
  Länk
  Väteklorid benämndes förr klorväte enl Länk
  Anmäl >Jättesnällt NSD om ni publicerar även detta (2010-03-17 21:32:49)

  mia

  Det finns bloggar på NSD som passar dina krav betydligt bättre än min blogg någonsin kommer att göra. Skriva flera inlägg per dag som en del gör och som du önskat, passar helt enkelt inte in i mitt liv.

  Dessutom har jag medvetet valt att oftast skriva i någon slags kåseriform. Det är mitt val att göra så bara därför att inte vara som "alla andra" bloggar.

  Avskaffa Naturvårdsverket

  Jag kan väl bara späda på din önskelista: lägga ner "den skyddade verkstan" länsstyrelsen, bergsstaten och miljödomstolen, när du nu ändå håller på att häckla.

  Jag är glad över att Naturvårdsverket ÄNTLIGEN satt ner foten och sa "hit men inte längre", de har faktiskt velat på i alltför hög grad i alla de mål som LKAB har i miljödomstolen.

  Vi har bara en natur. Liksom bara en hälsa.
  Anmäl >Gun (2010-03-17 20:49:44)

  En kubikkilometer av det urberg som finns under oss innehåller oerhörda mängder av kvicksilver, bly, kadmium, uran, aluminium osv. Det skulle orsaka oss stora bekymmer om dessa metaller släpptes lös bland oss. Länk
  Citerat från Länk
  En gruvverksamhet är alltid en orsak till stor miljöpåverkan, det är inte bara den närbelägna miljön utan också områden långt ifrån källan som påverkas. Både luft och vatten förorenas av gruvdriften och LKAB är inget undantag i sammanhanget.
  Läs examensarbetet och betänk att hälften av huvudvattentäktens vatten tas från Linaälv nedströms LKs utsläpp i älven
  Anmäl >Gruvdrift är en underskattad miljöfara. (2010-03-17 20:37:57)

  SvaraRadera
 3. Från mig varmt tack för att du Gun skrev om de utsatta små. Tack även NSD. Förvånar mig inte att Sveriges och till giftighet sett Europas kanske värsta punktförorenare inte drog sig för att i SRs intervju påstå att det är viktigt att komma ihåg att det här inte är några hälsofarliga nivåer. Kopiöst med oerhört giftiga ämnen vräks ut till luften och ex. synergistiska fenomen gör dem än farligare. Har påverkansberäkningar gjorts bygger de på vindförhållanden vid mätstationer långt från mellan vindpåverkande bergen där Vitåfors o Kos är belägna. Så långt jag funnit ut kommer vindarna i Kos oftare rakt från Vitåfors än från andra håll.
  Anmäl >Mer än 16 ggr högre fluorhalt än bakgrundsvärdet i treåriga tallbarr kommer sig av synnerligt hälsofarliga nivåer. (2010-03-17 10:07:45)

  Naturvårdsverket förefaller fientligt mot storskaligt företagande. En opinion finns för avveckling av verket eftersom det motverkar utveckling i Sverige. Vi som bor i södra och mellersta Sverige har ett intresse av att det statliga gruvbolaget ges så stor frihet som möjlighet att exploatera allt som går att exploatera i de tärande och improduktiva och för staten helt värdelösa områdena norr om Polcirkeln. Om man har bosatt sig i ett område med tung industri får man faktiskt acceptera att miljön där man bor har alla den tunga industrins nackdelar. Vi som bor söderut och tar LKAB-vinsterna känner stor tacksamhet mot tysta och tåliga statsarbetare med familjer som bygger upp södra Sverige.
  Anmäl >Avskaffa Naturvårdsverket (2010-03-17 09:22:49)

  Tycker det var ganska tung text att läsa. Orkade tyvärr inte läsa ordentligt utan "skummade" igenom. Skriv ofta och kortfattat så är det fler som läser.
  Anmäl >mia (2010-03-17 08:54:55)

  Håller fullständigt med Gun och förstår inte Tommys inlägg?, det är precis som att om vi har mat på bordet och är feta så kan vi behandlas hur illa som helst. Missunsamma oförstående människor är allt som finns i detta ruttna sammhälle till namnet Gällivare, de agerar eller reagerar inte föränn de själva drabbas.
  Många väljer att flytta på eget bevåg och lämnar enorma skulder, trasiga själar efter sig bara för att lämna plats åt en orättvisa som t.om vänortsborna välvilligt försvarar. Hur många äldre finns inte som knappt står ut med vad som pågår i Malmberget. Nu måste vi leva under ett ständigt dödshot då fabiantaket med pelare kan kollapsa när som helst. Bespara oss era tillgjorda sorger den dagen det händer för dagen den närmar sig....
  Anmäl >Alla KAN inte välja ! (2010-03-16 22:38:37)

  SvaraRadera
 4. Staffan
  Ditt inlägg är borttaget, därför att du åter har kastat personlig skit på mig om något, som du fortfarande trots så många förklaringar inte har tagit till dig!

  Håll dig till debatten och dina inlägg är kvar. MEN dylika inlägg kommer inte att finnas kvar. Inte i min blogg iaf. Du får söka dig någon annan att trakassera, jag ställer inte upp som spykopp för dina personliga problem.
  Anmäl >Gun (2010-03-16 21:29:18)

  Tommy
  det är inte ofta vi inte delar uppfattning, men den här gången skiter sig det rejält.

  1) Vet du hur många år som Sverige har haft sitt engagemang i Kongo?
  2)Hur många spaltkilometer det skrivits om just missförhållandena Kongo?
  3)Hur man förfasat sig i Sverige över situationen i Kongo?
  4)Hur många miljarder vi grävt ner i Kongo?

  På vilket sätt tycker du att situationen för de drabbade av LKAB inte är samma parallell eller tycker du verkligen att människorna i den kommunen har något att sätta upp mot LKAB? På vilket sätt tycker du att de har det, med mindre än att de mer eller mindre flyr därifrån? (Jag förutsätter att vi nu utelämnar krig och väpnade styrkor, BNP etc. eftersom dessa saker inte är likvärdiga.)

  PS. Läste du överskriften? DS.
  --
  Farbror Jalle, nu läste du dåligt
  Anmäl >Gun (2010-03-16 21:21:57)

  SvaraRadera
 5. Bra Gun
  Man kan ju fundera hur miljdomstolen fungerar med de flata krav som ställs på en av Sveriges största miljöbov
  Se bara hur de har förhandlingar om ny gruva i svappavaara med undermåliga handlingar, så till den grad att naturvårdsverket lämnar förhandlingarna
  Anmäl >Helt rätt (2010-03-16 19:49:26)

  "Hade det hänt i Kongo ..."!? Du måste skämta Gun ...?! Det som i verkligheten händer i Kongo, är det lika "få" som vet och som över huvudtaget bryr sig! I länder som Kongo har folket oftast inget val what so ever, till skillnad från oss, övergödda, bekväma och bortskämda svenskar.
  För oss handlar livet om val, det gör det inte för ex.vis Kongoleser. /Tommy
  Anmäl >Tommy (2010-03-16 17:10:13)

  Bra, Gun, att du för fram att kommunen har huvudansvaret för rådande situation i Malmberget/Kullen. Politikernas största misstag var att i FÖP slå godkänna att bostäder intill en gruva inte utgör något problem. Kommunen är dessutom synnerligen passiv och svävande i miljömålen.
  Det är faktiskt i första hand kommunen som bäst kan påverka situationen. Det är dessutom politikernas plikt att värna om en god bostadsmiljö och om kommunmedborgarnas hälsa!
  Anmäl >Huvudet på spiken (2010-03-16 13:48:16)

  Respekt..respekt...uppmanade Gun...
  Jag vet inte om jag är värd så mycket respekt...Ja möjligen ska det vara förr att jag är född i Koskullskulle och tillbringade mina första barndomsår där..Namnet Koskullskulle kommer från en av de första disponenterna som hette Koskull och bodde i disp.villan i Koskullskulle..

  De andra som fordrar respekt är förresten alla fina backhoppare som Kos AIF har fostrat...inte minst Janne Boklöv...m fl..och alla fina idrottsledare...
  Anmäl >Farbror Jalle..man måste visa respekt!..säger Gun.. (2010-03-16 13:38:14)

  Så sant så!
  Anmäl >STAFFAN (2010-03-16 11:30:50)

  SvaraRadera