Google+ Followers

måndag 17 oktober 2011

Avslag på överklagningar angående vägen Östra - Västra Malmberget


- den 17 oktober 2011, kl 23:47


Det är otroligt komplext när Länsstyrelsen inte lärt sig på vilket ben som skall hopphaltas på och steglängden inte är detsamma för hela Länsstyrelsen, som också skall föreställa tillsynsmyndighet.

Ena dagen står David Berggård, Länsstyrelsen i TV-rutan och talar om att nu måste man ställa krav på LKAB, det är inte längre någon bra boendemiljö och störningarna är inte acceptabla för de boende i Malmberget.

I nästa andetag fattar chefsjuristen, Patrik Havermann, Länsstyrelsen, tillsammans med planarkitekten Inger Krekula, ett beslut som går stick i stäv mot det hela och förvärrar boendemiljön ytterligare i Östra Malmberget.

Detta efter att kommunen har haft sju (7) månader på sig att prestera något så urbota undermåligt, som förvärrar boendemiljön ytterligare och kommunfullmäktige beslutat, att anta del av detaljplan för Robsam 1:1, ny väg mellan Östra och Västra Malmberget.

Man tycker att det är acceptabelt, att förutom att det enda grönområde och även lekplats försvinner, så skall man också hamna bakom en vall. Hur mycket mer buller som kommer att bli är man inte ense om. De argument som de synnerligen berörda lämnat och som redan är hårt belastade av LKAB:s gruvbrytning, har man valt att totalt negligera.

Som om det inte skulle räcka med att man blivit totalt omringad och avskuren från resten av Malmberget, genom LKAB:s industristaket och gruvbrytning. Nu tycker man från kommunalt och tillsynsmyndighetens håll, att en skälig lösning kan finnas i att man upprättar ett bullerplank! Om det nu skulle visa sig att man missbedömt olägenheterna, som ytterligare blir.

Inte vet jag, men det verkar som om skyttegravarna under finska vinterkriget inte ligger så vidare värst många steg ifrån den här "mysiga miljön", som kommun och tillsynsmyndigheten bistår LKAB med för de drabbade i Östra Malmberget.

Det är inte utan att jag börjat fundera över, om det här är första vinken över utfallet av de hemliga förhandlingarna, som förmodas pågå mellan kommunens få utvalda och LKAB.

PS. Ja, jag är medveten om att en hel del av er inte får in era inlägg i min blogg och en dialog därmed har strypts. DS.
 

4 kommentarer:

 1. Debatten startad av Jokke
  Startad: 2011-10-18 08:32:08

  Sidor: < 1 2 >

  Det finns 11 kommentarer.

  Emmo
  hur mycket är dubblerats på en femårsperiod. Tala nu om vad det är för fantasipriser du talar om. Hur skall taxeringsvärdena kunna höjas om nu gruvan breder ut sig ännu mer?
  Anmäl >Du vet något som någon annan inte vet (2011-10-27 13:14:46)

  Det jag menar med bra betalt, är att priserna på hus i östra malmberget har dubblerats på en 5-års period.

  Taxeringvärden är rätt låga ja.. men det tar tid att justera sig.

  dock rustas inte husen som dom ska i östra malmberget, och det är synd då det är ett fint område var jag och många andra stortrivs, kommer bli klockrent med nya vägarna.
  Anmäl >Emmo (2011-10-24 14:46:58)

  Emmo

  Jag skall inte frånta dig din övertro på LKAB:s hantering. Men sedan går det faktiskt inte längre:

  Faktum är att sommarstugor numera har ett HÖGRE taxeringsvärde än hus i Östra Malmberget. För att inte tala om fastigheter belägna i Gällivare och då har jag inte ens nämnt försäljningspriserna överhuvudtaget. Så det där med att man får "otroligt bra betalt" det vet jag inte hur du har kommit fram till, eftersom jag följer försäljningspriserna sedan mycket länge tillbaka. Faktiskt sedan 80-talet då jag själv levererade in dem till NSD och NK!

  Jag vet inte vad du har för ekonomisk bakgrund, men nog förefaller den ha "vissa" brister.
  Anmäl >Gun, som gör ett nytt försök att få in ett svar till Emmo (2011-10-24 10:44:18)

  SvaraRadera
 2. kommunen har väl inget annat val än stänga av den vägsträckan, den blir ju farlig.

  Genomfartstrafiken jag pratar om är självklart efter bergmansgatan bort mot kullen.. inte murgatan.

  Nya gångstigar kommer det ju att bli, ingen nackdel där.

  Ett rent helvete efter murgatan, jasså? det kommer inte bli mer helvete än vad det är idag.

  Gun: det jag menat med de flesta, är att alla jag pratat med om det ser inga nackdelar. Kan inte svara för de jag inte pratat med.


  Det kommer bli kanonbra med nya vägdragningen, mkt bättre än vad det är idag.

  Har man ingen bil ska man nog inte bo i östra malmberget idag heller.. om man inte åker buss, och det kommer man likväl kunna göra med nya vägdragningen också.
  kommer man inte trivas är det bara att sälja, man får otroligt bra betalt idag
  Anmäl >Emmo (2011-10-22 19:40:37)

  Till Emmo! Det finns inte tillstymmelse till genomfartstrafik på Murgatan i dag! Det borde du väl veta om du bor i Östra Malmberget!
  Däremot kommer det att bli genomfartstrafik alldeles utanför tomterna längs Murgatan. Där rör sig bara fotgängare och barn på lekplatsen och grönområdena i dag.
  Anmäl >Bengt (2011-10-20 10:58:38)

  Emmo

  jag undrar själv å min sida vad du menar med "de flesta" och vilka "fördelarna blir". Men framförallt varför det är nödvändigt att göra det som en första åtgärd, när inget annat tycks brådska för LKAB.
  Anmäl >Gun (2011-10-19 09:50:11)

  SvaraRadera
 3. Till Emmo!
  Det gäller inte bara en väg! Vägen ner till Mellanvägen från restaurang Berget kommer till på grund av att kommunen tänker godkänna avstängning av ett stort naturområde vid Kaptensgården. Det används faktiskt flitigt året om i dag.
  Kärleksstigen till Kullen blir avhuggen. Den används också av många hundägare, motionärer och småbarnsföräldrar. Äldre människor kommer att få svårt med backarna på de nya gångvägarna.
  Boende längs Murgatan får ett rent helvete.
  Alla som brukar ta sig fram utan bil får en inskränkt rörlighet. Vi blir helt enkelt instängda.
  Anmäl >Bengt (2011-10-19 09:01:22)

  Hej gun.

  Funderar lite över vad som egentligen blir sämre med boendemiljön med nya vägen? ser bara fördelar som dom flesta här kring murgatan jag pratat med.

  Genomfartstrafiken försvinner, kommer inte vara mkt trafik när nya vägen väl står på plats, man får väldigt lätt att ta sig till mellanvägen, dvs snabbare väg till det mesta..

  Östra malmberget är den nya gräddhyllan ;)

  Mvh
  Anmäl >Emmo (2011-10-18 23:04:43)

  Bengt och Jokke

  problemet är att både kommun och länsstyrelsen curlat LKAB med vägomdragningen. Man kan fråga sig VARFÖR, eftersom nu LKAB inte visat någon som helst brådska att lämna in yttrande ang. brytningen till samme handläggare på länsstyrelsen. Den handläggare som nu beslutat till bolagets favör ang. nydragningen av vägen.

  LKAB har faktiskt inte ännu lämnat något yttrande till länsstyrelsen om brytningen i det här området och då kan man inte annat än undra: VARFÖR sitter LKAB med dubbla agendor? Varför sådan brådska med att göra det ännu mer odräglig miljö och då uppkommer i samma stund, varför curlar även kommunen och dess politiker LKAB? Det är något som inte stämmer här!
  Anmäl >Gun (2011-10-18 11:47:02)

  Du har så rätt, Gun! Det är rent oförskämt av kommunen och länsstyrelsen att bara bry sig i LKAB:s behov och helt nonchalera sina egna invånares bostadsmiljö!
  Anmäl >Bengt (2011-10-18 08:48:56)

  SvaraRadera
 4. Håller med och undrar samma sak. Hur tillgodoser våra folkvalda folkets intressen mot företaget.
  Man ser verkligen hur toppstyrd processen är. Man vidtar åtgärder som man tror är till gagn för de boende, men man bryr sig inte om att fråga de berörda om det är något de faktisk tycker är bra.
  I all välmening till oss "dumma" boende så bygger man säkert plank runt hela östra Malmberget, så vi slipper ta del av gruvbrytningen runt oss. Kanske skulle man också dela ut öronproppar? Eller vad tycker länstyrelsens miljöexperter och kommunalrådet?
  Kan det vara nåt?
  Anmäl >Jokke (2011-10-18 08:32:08)

  SvaraRadera