Google+ Followers

onsdag 19 oktober 2011

Det käkas tårta bland topparna i kommunen tillsammans med LKAB.


- den 19 oktober 2011, kl 10:11


Man kan väl befara att nu har "det stora tårtkalaset" startats upp. Vad kommer härnäst?

VD:n för LKAB:s fastighetsbolag strålar som solen. Tro fasen de´. Vilket klipp igen för LKAB! Snacka om att det flyger stekta sparvar rakt in i munnen. Det är sådant klipp att hon inte ens vill tala om hur mycket som "hon" LKAB har betalt för hela härligheten. "Det är en affärshemlighet!" myser hon.

På bildspelet ser man nöjda tårtkäkare svepa förbi, de som gör dylika saker möjliga.

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=98&grupp=3592&artikel=4753670

LKAB:s fastighetsbolag håller en märklig attityd inför dem som de inga hemligheter borde ha: de kommunala skattebetalarna. Om vilket "bra fyndpris" som erbjudits/skett över skattebetalarnas huvuden. Hur eller ens varför kan man inte låta bli att undra över. De som i slutändan åter kommer att vara drabbade av LKAB är trots allt skattebetalarna. Vilka styva förhandlare det sitter under kommunens tak. Det vore på sin plats att saker och ting redovisas öppet både av köpare men i synnerhet säljare. Ty de som nu går omkring och tror att detta verkligen är en ”affärshemlighet,” kan lika gärna glömma den drömmen.

Och nog förstår man att det finns anledning att fira hos LKAB. Men varför just VD:n på LKAB:s fastighetsbolag är så glad, det kan jag egentligen inte alls förstå, eftersom bostadsbeståndet inte längre existerar i LKAB:s fastighetsbolag. Alla fastighetsbolagets tillgångar de fördes smidigt över till moderbolaget LKAB för ett bra tag sedan.

Av LKAB:s fastighetsbolag återstår ingenting mer än skalet och en trevlig fasad. Så vem som egentligen varit köparen det behöver man inte vara raketforskare för att inse.

Hade det nu varit ett annat bolag än LKAB hade denna "transaktion" blivit ett ramaskri. Men eftersom det nu gäller statens bolag, dvs. regering och riksdags påverkan, kan man ju åka i sin egen lilla gräddfil. Därför att någon likhet inför lagen existerar egentligen inte alls.

I det här fallet har det inte ens rönt någon uppståndelse i media. Statens bolag gör som de vill. De har alltför många villiga mjölkkor, som tycker att det är bättre att betala finfina bonusar och häpnadsväckande löneförhöjningar. Blir det alltför livliga protester då skickar man bara fram någon minister och så är saken biff! Då är det också minsann tvärnit på reaktionerna från Svenskt näringsliv, men skall det höjas löner för vanliga arbetstagare, skrias det högt om "omoral" och orden ”ta sitt ansvar” haglar över våra huvuden. Svenska folket skall lära sig att veta hut och hålla sig på mattan!

Det är liksom ingen hejd på spektaklen, man ställer till med inom statens bolag. Man kallställer kärnkraftverk mitt i vintern, därför att man hade "ingen aaaaning om att det blir kallt på vintern i Sverige" och det är väl kallt i Sahara och då måste svenska elpriserna raka i höjden. Man skor sig på de vars boendemiljö och livsvillkor man drabbat, därför att man har "ingen aaaning om att man genom sin gruvdrift skulle få dylika följder, men snart… snart kommer lösningen, snart vet de att de håller på med storskalig gruvdrift.” Man skall ”bara” dra ärendet några varv i våra tröga rättsapparater, där snårskogen är så tät, att man kan undra vem som egentligen författat dylika lagar, där så mycket problem kan uppstå. Kom de rent av till 1938?

Det är så fiffigt inordnat i statens bolag, att man inte ens behöver stå framför mediabruset och resa land och rike kring i ett eget litet privat korståg och tala om "hur ledsen och sorgsen man är," eller tala om "att man förstår att man gjort någon besviken". Alla som är inblandade i statens transaktioner, de antar jag är så sorgsna så, att de skrattar väl hela vägen till banken!

De som inte har någon anledning att äta tårta i Malmberget är sannerligen de som dragit ett riktigt bottennapp. Både de privata fastighetsägarna och de som faktiskt äger Topbostäder, de kommunala skattebetalarna. Topbostäders VD hon däremot skiner som solen. Men det är ju inte så konstigt, affärer har liksom aldrig varit hennes starkaste sida. När hon var kommunalråd, då valde hon att medverka till att bostäderna slogs i backen istället för att hyra ut dem till norrmännen och därmed vänta ut den sedvanliga konjunkturnedgången.

VD:n på Topbostäder hon talar lyriskt om att de som bor där nu "kommer att få ett lyft". Jag antar att med det menar hon ett lyft ut ur huset. Därför att när VD:n på LKAB:s fastighetsbolag talar, berättar hon att de, LKAB, behöver nya bostäder för att klara sitt eget behov när gruvan breder ut sig.

Ja, jag antar att man inte firar med att käka tårta hos dem, som ännu bor kvar i de nu uppköpta lägenheterna, de som behöver ett "rejält ansiktsupplyft", till skillnad från VD:n på Topbostäder....

Hos de privata hyreshusägarna käkas det definitivt inte någon tårta. Där är besvikelse stor. Där undrar man istället:

- Varför tillät inte kommunen oss privata hyresvärdar köpa upp tomterna det är frågan om på Lulevägen? Hur ska man egentligen bära sig åt för att få köpa en kommunal tomt för flerbostadshus? Oj vad detta känns tråkigt. Det blir helt enkelt inte över någon mark för oss privata, eftersom LKAB får all mark innan det blir vår tur.

Nej, käre kommunalrådet och ni andra som flimrar förbi på bildspelet, det här är också både tank- och huvudlöst skött!

LKAB borde i första hand ha köpt upp hyreshus i Malmberget istället, både privatas och Topbostäders. Därför att det är den fastighetsmarknad, som LKAB slagit sönder och samman! Då hade ägare till hyreshus kunnat bygga nytt i Gällivare. Nu har de istället lämnats åt sitt öde med "Svarte Petter" på hand. De privata hyreshusfastighetsägarna de sitter fast i ett Moment 22 av sällan skådat format. Men den saken är de inte ensamma om.

Den kommunala guldmedaljen har helt plötsligt fått en väldig solkig yta. Vilket pris blir härnäst? ”Svenska greenwashingpriset”...

4 kommentarer:

 1. Det finns 11 kommentarer.

  hoppas nu att NSD skickar ut en reporter och tar reda på fakta kring de här affärerna. kommunen får lägga korten på bordet
  Anmäl >malmberget skall lösas in först (2011-10-22 23:13:57)

  "Gottegrisen"

  då vet du ju hur samhället funkar
  Anmäl >välkommen in i gänget - vi är lite för många i den här skaran (2011-10-21 11:12:48)

  Bästa "fundersam".
  Klart att jag finner den typen av affärsuppgörelser stötande, inte tu tal om annat. Har själv blivit överkörd å det grövsta av Socialminister Sigurdsen & anhang.

  Hennes näramste man på industri dep, beklagade hur vi hade blivit behandlade, något han gjorde i rena besvikelsen, eftersom han också hade blivit överkörd. Hans namnteckning på våra papper, visade sig inte vara värt ett nickel.

  Fackförbundet som vi var anslutna till, lovade ta till storsläggan med hjälp av en LO-jurist, hörde inte heller av sig, TROTS "löften" om skadestånd.

  Inte en ursäkt, bukett eller någon förklaring what so ever, varken från Sigurdesen, fackbossen, eller Lo- juristen ... Nothing!  Anmäl >"Gottegrisen" (2011-10-21 09:25:39)

  SvaraRadera
 2. "Gottegrisen"
  vad har "ångvälten" (staten) med att göra att det nu finns viss risk, att kommunen mer eller mindre skänkt bort invånarnas egendom? Förra gången var köpeskillingen 1:-. Ingen vet hur "bra priset var denna gång" enbart att det var "en affärshemlighet".

  Speciellt som det finns privata intressen, som dels är beredda att betala marknadspris och dels länge försökt få loss mark för nyproduktion.

  Det som nu LK har förvärvat skall dessutom bara användas till deras eget behov. Finner du inget stötande i det?
  Anmäl >fundersam över det ständiga gnällandet över att fakta är "gnäll" (2011-10-20 13:19:51)

  Skoterns bruksanvisning är det enda som intresserar folk i Gällivare. Mer obildat folk får man leta efter. Folk i u-länder är åtminstone intresserad och engagerade trots sin outbildning.
  Anmäl >IQ? (2011-10-20 11:16:42)

  Farbror Jalle...vad var det för tårta?...

  det framgår av den bifogade länken där också bildspelet finns.
  Anmäl >Intresseklubben för tårtor och infantila svarsinlägg från farbror Jalle (2011-10-20 10:31:07)

  Bäste "Gladiatorspel i pyramidform".
  Du får Gällivare och Malmbergsbor nästan att framstå som "U-ländare", med ditt "obildade" (inte pålästa).
  Handlar nog mer om, att när "Ångvälten" (staten) drar fram, så har inte ens den mest påläste mycket att sätta emot. Eller så är personen ifråga smart nog och säljer för egen vinning.

  Som svar på Jalles fråga: Krätt-tårta mé sult!
  Anmäl >"Gottegrisen" (2011-10-20 08:39:52)

  SvaraRadera
 3. ..en ovanligt faktaspäckat, negativt skrivet inlägg...Det enda som är intressant, för icke berörda, är vilken sorts tårta som spisades?
  Anmäl >Farbror Jalle...vad var det för tårta?... (2011-10-20 06:01:46)

  Folk som inte är bildade(pålästa) är lätta att manipulera. LKAB har personer som kan sin sak. De för kommunen bakom ljuset och vilseleder folket i allmänhet. De som förstår baktanken och vad som pågår har alldelses för liten arena att spela på och publiken har redan tagit parti för den store gladiatorn, LKAB. När drevet går är det svårt att sätta stopp.
  Anmäl >Gladiatorspel i pyramidform. (2011-10-19 21:43:41)

  Du gör ett bra jobb Gun genom att förklara vad som blir konsekvensen.Men det är långt ifrån alla som förstår förklarande text.Än mindre vad vissa beslut blir.läs en del av inläggen
  Länk http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=6471490

  Anmäl >sista sucken är snart dragen (2011-10-19 16:28:56)

  SvaraRadera
 4. Återigen gör kommunen, nu genom sitt bostadsbolag, ett mycket stort misstag. Det visar att kommunen inte har någon som helst genomtänkt plan för hur samhällsomvandlingen ska gå till i fortsättningen. Gruvdriften kräver att hyresfastigheter och bostadsrättsföreningar försvinner i Malmberget. Det naturliga hade varit att kommunen krävt att LKAB köper upp fastigheter i Malmbergets centrala delar. Och att kommunen ser till att det finns tomtmark för både privata och allmänna fastighetsägare att bygga nytt på.
  Anmäl >Bengt (2011-10-19 12:26:28)

  SvaraRadera