Google+ Followers

måndag 21 mars 2011

Är det ändå inte lite märkligt...


- den 21 mars 2011, kl 20:22

att det statligt ägda LKAB uppvisar i år en vinst på 12,3 miljardet kronor, där ägaren får 5 miljarder i utdelning, medan väldigt väldigt många av de drabbade får det upphöjda långfingret, som respons av LKAB och ägaren staten. LKAB har dessutom 12 miljarder i obeskattad reserv, för "rayni days", utöver denna vinst.

att trots tsunami, jordbävning och härdsmälta fungerar det japanska samhället bättre än när vi i Sverige får snö, som kan betraktas som en förväntad företeelse med tanke på klimatzonen.

att skådespelaren Mikael Persbrandt i egenskap av ambassadör för Unicef tittar in i reklamkameran och manar till vår moral att ta hand om världens barn, medan barnafadern själv drar en lina kokain och ingalunda är någon duvunge på den marknaden.

att världseliten nu bombar Libyen och Sveriges "lille fredsmäklare" Calle Bildt, sällar sig till skaran krigsälskare och eklaterar den hemliga förlovningen med NATO. Medan det är tämligen ointressant för världseliten att folkmord pågår i Elfenbenskusten under en ännu värre diktator. För att inte tala om vad som hände i Uganda och Rwanda. Men det är klart Elfenbenskusten, Uganda och Rwanda har ingen åtråvärd olja.

att vi svenskar gjort business av att "hjälpa" folk i fattiga länder och fördöma krig, samtidigt som vi är riktigt stora på vapenexport och tjänar grova pengar på smarta bomber och attackflygplan.

att vi är bra på att peka finger åt alla andra länders miljöproblem, men själva ägnar oss åt Greenwashing och köper på oss utsläppsrätter.

att Sametingets kulturråd har kommit med ett förslag, som äventyrar alla sameföreningars existens.

att proffsboxaren Odlainer Solis vinglade med vänster ben för att minuten senare lägga sig på rygg och hålla sig om höger knä, trots att han inte fällts av något slag i matchen mot världsmästaren i tungviktsboxning, ukrainaren Vital Klitschko. Man får väl hoppas att Solis inte på allvar tänker slå sig in i branschen som stuntman. Sämre stunt är svårt att prestera. Men ok, pröjset var väl inte fy skam: 1,5 miljon dollar för inte fullt 3 minuter. Det är väl kanske det som menas med "snabba cash".
6 kommentarer:

 1. Debatten startad av folk har blivit tokiga
  Startad: 2011-03-22 16:09:38

  Sidor: < 1 2 >

  Det finns 19 kommentarer.

  Jonas
  var sak har sin tid och fn. överskuggar det som LKAB utsatt de boende för något alldeles förskräckligt. Skandal är bara förnamnet! Hade det här varit i ett annat land hade vi svenskar skrikit högt och fördömt det hela.

  Jag förstår att du är så ung att du inte har några begrepp om saker och ting. Men jag tror nog att min och andras utbildningar klarar sig fint i förhållande till din egen. Jag är iaf läskunnig och kan läsa vad som förekommer i LKAB:s alla mål i miljödomstolen m.m.
  Sådan dynga blir det ingen fjäder i hatten av!
  Anmäl >Gun (2011-03-30 11:23:46)

  Ni kanske måste gå tillbaka till skolan hela högen. Argumentation är inte erat starka ämne. Ni tappar helt bort diskutionen, ni talar emot er själv och läser inte hela mina inlägg.

  Men fortsätt klaga på LKAB ni och hoppas ni mår bra av de. Som jag sagt tidigare: Rom byggdes inte på 1 dag, så får se om ni klagar så mycket när allt är klart. Vore kul och se om någon skulle kunna prata possitivt om LKAB på denna hemsida. För dom är ju inte bara skit ?
  Anmäl >Jonas (2011-03-30 00:40:01)

  Jonas
  nu börjar du låta som ett alltför tidigt 1 aprilskämt!

  Det kan väl knappast vara kommunen som är skyldig till vad LKAB:s malmbrytning ställt till med!?

  Jag kan hålla med dig om att kommunen och högste bossen där, fallerar på en hel del punkter. Men hur det nu än är kommer man inte runt grundproblematiken: Det är LKAB som har förorsakat problemen, alltså är det också de som skall betala för sig!
  Anmäl >Gun (2011-03-29 13:05:23)

  Lkab bygger nya hus till själv. De river 200 lägenheter och bygger 200 nya lägenheter. Är det så mycket att slå på trumman och basunera ut till hela världen ???
  När det blir dags att riva de privata lägenheterna och bostadsrättsföreningarnas lägenheter i centrum - då blir det inte tal om att ersätta deras lägenheter med nya lägenheter. Då är Lkabs pengar till samhällsomvandlingen slut och de från Mbgt får slytta från kommunen. Kommunen ifråga har hållit på med att ta fram en detaljplan sen 4 år tillbaka. Men det verkar för svårt trots alla experter och konsulter som har betalats hitills. det har blivit ett jippo. Men inte en enda detaljplan för centrala Mbgts nya plats har ännu visats.
  Anmäl >Jonas, det är svårt det här, vill du inte fatta ? (2011-03-29 01:57:02)

  SvaraRadera
 2. Jonas
  precis som jag skrev saknar du basala kunskaper i den totala problematiken och ditt svar är ytterligare bara en garant för att min hypotes stämmer.

  Jag tror emellertid att du skulle må gott av att sätta dig in i problematiken och därmed också dina medmänniskors problem och vad som LKAB drabbat dem med. Men också vilka biverkningar det får för Gve kn:s fortlevnad om man inte backar och gör rätt. Det normal i ett lands, eller kommuns utveckling är just utveckling och inte avveckling.
  Anmäl >Gun, som tror att även en blind höna kan finna ett korn (2011-03-28 11:56:14)

  haha kan inte mer än njuta när jag läser era svar.
  Om du läser det jag har skrivit Gun så kanske du ser att jag skrev kommunerna, inte Gällivare kommun.

  Men eftersom de lägenheter som rivs i Malmberget ägs av FAB (LKAB) så är det väl ganska självklart att man bygger lägenheter åt sig själv!? Eller ska man tabort FAB lägenheter och bygga nya till TOP Bostäder, eller hur hade du tänkt ?
  Just nu river man FABs lägenheter och klart att man bygger nya till dem först, sen när man börjar riva andra hus/lägenheter så får de oxå nya. Men det är väl prio att bygga nytt till de man river först ?

  Gun om du nu vet att man inte får bo i kontor så varför gav du den idén från första början ?
  Anmäl >Jonas (2011-03-27 23:59:05)

  N´MEN jONAS, DE 200 LÄGENHETERNA ÄR FÖR ATT ERSÄTTA LKABS EGNA LÄGENHETER.
  Hurra, de använder sina egna åengar till att bygga bostäder åt sig själv. eftersom de tänker riva sina egna områden. De 400 personer som förlorar sina bostäder, som de hyr av Lkab, får då nya bostäder i de nya 200 lägenheterna. som LKAB bygger till sig själv.
  Är det inte storslaget att Lkab använder sina egna pengar till att bygga nya ersättningslägenheter åt sig själv. ???
  Synd bara att de andra 2000 invånarna, var lägenheter och hus ska rivas, inte också ryms i dessa LKABs 200 lägenheter...Hur ska andra från bgt , kunna få plats i dessa lägenheter ? där ska de som redan bor i LKAbs lägenheter få nya lägenheter - eftersom LKAB river sina egna hus först. Fastastisk prestation av LKAB, att bygga nya hus åt sig själv.
  Anmäl >Lkab ersätter sina egna hus med nya hus. (2011-03-27 14:53:25)

  Jonas
  tyvärr saknar du basala kunskaper. De 3 miljarderna skall fördelas inom malmfälten. Vad Gällivare kommun får av dessa pengar står än så länge skrivit i stjärnorna, eller hur planeringen och den totala kostnadsberäkningen ser ut fö.

  Ett litet påpekande om "Guns comeback", Gun råkar känna till att man inte får bo i kontorslokaler. Det blir till att stapla folket på hög, om det skall förslå till de som kommer att behöva nytt boende.
  Anmäl >Gun, som fortfarande inte är blåögd, utan synnerligen brunögd! (2011-03-27 11:37:25)

  SvaraRadera
 3. De 3 miljarderna är inte LKAB jobb att fixa med det är kommunerna som har det jobbet.
  Gun är det många som är hemlösa just nu ? Jag har inte hört att folk är utan bostad och tvingas bo på gatan.
  Ni kanske har missat alla nya husen man byggt vid Tallbacka området ? Missat "nyheten" att det kommer byggas 200 nya lägenheter så fort man hittat bra mark att bygga på ?
  Sen brukar man även säga: Rom byggdes inte på en dag.
  Kanske något ni skulle tänka på ?

  Som svar till Gun's urusla comeback: Om ni har tur så kanske Expandum har några lediga komtor ni kan hyra, ifall ni nu saknar bostad!
  Anmäl >Jonas (2011-03-26 23:43:00)

  Jonas
  jag tror att du själv har missat väldigt mycket i den här debatten. Faktiskt så mycket att den här JAAA-HURRA-VA´BRA-LKAB-debatten som du för, blir rätt tuff att ens försöka ge sig i kast med.

  Du kan komma igen, när LKAB OCH kommunen har presenterat VAD som kommer att förändras i situationen för Gällivare kommun och de drabbade av LKAB:s verksamhet. Det finns inte en enda siffra presenterad!!! Det här "samarbetet" som både LKAB och kommunalrådet under några år försökt att saluföra, den slutar alltid på precis samma sätt: Kommunalrådet står där i slutändan med tvättad hals och vet egentligen inte alls vad som LKAB tänkt sig.

  Expandum och bidrag till skidstadio visst, låter helt ok. Men borde man inte fixa det basala först?
  Anmäl >Gun, som undrar om signaturen Jonas tänkt sig att t.ex. folket skall bo i Exapandum (2011-03-26 09:57:41)

  SvaraRadera
 4. Och vad exakt Jonas har LKAB gjort med dessa TRE MILJARDER för samhället?!
  Anmäl >undrande (2011-03-26 09:56:33)

  Ni verkar missa en hel del ang vad LK gör och inte gör. Redan för 50 år sen sa LKAB att det hittat malm under Malmberget och att bygga ett samhälle där inte skulle vara någon bra idé, men ändå så gjorde man det. LKAB har lagt in 3 Miljarder kronor till samhällsomvandlingen i Malmfälten.
  LKAB har även lagt in 6 miljoner i Expandum för att utveckla upplevelseindustrin.
  Så jag vet inte varför ni klagar på LKAB?
  3 Miljarder borde väl räcka en bra bit, eller ?
  Jag har läst en massa olika artiklar här på NSD och såfort det är något negativt om LKAB så skriver alla och gnäller på det ena och de tredje. Däremot om det är ett possitivt inlägg som att LKAB ger 6 miljoner till att utveckla upplevelseindustrin, inga kommentarer. Tycker det bevisar ställningen alla har mot LKAB.
  Anmäl >Jonas (2011-03-26 01:23:56)

  SvaraRadera
 5. Jonas
  är det inte lite korkat att påstå att Gun stör sig på att pengar är undanlagda. Det var nog mer ett påpekande från hennes sida i förebyggande syfte till sådana som dig. Gun verkar vara väl insatt i ämnet när man summerar hennes bloggars innehåll. Det som är problemet med LK är att de räknar samhällsomvandlingen till det som de själva måste ersätta av det egna beståndet! Det är precis som Gun skrivit många gånger vid det här laget. Det finns inga presenterade beräkningar eller uppgifter om vad det i reda pengar kostar skattebetalarna i kommunen om inte LK skjuter till pengar för samhällsomvandlingen, eller vad som konkret ingår i dessa beräkningar. Har du läst någon presentation är jag i alla fall intresserad av den specifikationen! Verkar Gun m.fl. också vara...
  Anmäl >Jossi (2011-03-25 10:34:13)

  Till jonas
  här är länken
  Länk
  Anmäl >borje (2011-03-24 13:42:41)

  Så man stör sig på att ett företag lägger undan pengar till oväntade händelser. Eller kanske så att ni reagerar på det bara för att det kommit ut som allmän info. Alla människor lägger ju undan pengar för oväntade utgifter som kan komma ibland, varför ska inte ett företag kunna göra det ?
  Bara för att informera så lägger alla företag undan pengar för oväntade utgifter så jag ser inget fel i att LKAB skulle göra de. Skulle ni hugga lika mycket om det kommer ut att Boliden, SSAB, Volvo etc lägger undan samma summa ?

  Jag hade gärna velat ha en länk till Kurirens avslöjande om utsläpp av Kadmium, för jag hittar ej den artikeln på deras hemsida.
  Anmäl >Jonas (2011-03-24 03:28:27)

  Vill absolut minnas att LKAB satte av 3 md till omvandlingarna i Mampa och Kiruna. Glömde du det i hastigheten?
  Iofs kommer nog Kiruna att roffa åt sig 2,8 av dessa, men ändå..
  Anmäl >R (2011-03-23 22:39:21)

  Länk

  Borde inte staten föregå med gott exempel i sina egna bolag?
  Anmäl >Tjusigt att det gäller statens eget bolag (2011-03-23 19:30:27)

  Myndigheter litar tydligen så blint på industriers egenkontroller att de inte kontrollerar miljörapporters riktighet. T ex klassar de LKAB Malmbergets gruvavfall inert, dvs ofarligt. Kurirens avslöjande att nära 350 ton kadmium under 2 år släppts till nämnda miljöfarliga verksamhets avfall överraskade raddan instanser som ska nagelfara miljörapporter. Det menades inte kunna vara sant att så mycket dumpats. De borde självklart ha polisanmält LKAB eftersom det är ett gravt brott att ljuga i miljörapporter. Men så skedde inte, för det är inte för inte som Sverige är ett av världens minst korrupta länder.
  Anmäl >På Guns fråga om det ändå inte är lite märkligt svarar jag inte alls. (2011-03-23 10:34:22)

  SvaraRadera
 6. Gun idag står det i tidningsrubrikerna varför Sverige vill ansluta sig:
  "Krigsinsats i Libyen kan rädda JAS".

  Samma anledning som oljan= pengar.Carl Bildt väntar besked från NATO. Det är bara Sverigedemokraterna som sagt nej i riksdagen.Tycker syftet är alltför diffust.

  Du har rätt. På Elfenbenskusten pågår folkmord även på kvinnor och barn. Presidenten förlorade valet och vill inte foga sig i valresultatet. Han sitter kvar och slaktar nu det egna folket.Där har maktstaterna inte tänkt sig någon "åtgärd" och då förstår man vad det handlar om.

  Sametinget är en katastrof. Ingrid Ingas blogg borde förklara varför de gör så här.det är ovärdigt.

  LK kan väl lösa ut alla som inte vill bo kvar i röran de ställt till med.stackars satar som sitter fast mot sin vilja
  Anmäl >folk har blivit tokiga (2011-03-22 16:09:38)

  SvaraRadera