Google+ Followers

torsdag 27 augusti 2009

"Actionpark" i Gällivare,

- den 27 augusti 2009, kl 11:06


är det möjligen det som kan bli en fortsättning på den skateboardlokal, som skall ordnas i Sjöparksskolan? Eller om det nu är i Folkets Hus den skall ordnas?

Om jag låter förvirrad ang. placeringen Sjöparksskolan eller Folkets Hus?

Ja, det beror bara på att den första uppgiften har jag hämtat från M-frontens blogg, igår, ni vet han med hojen. Men idag står det annorlunda i den bloggen, än det gjorde igår! HÄPP! Så det kan gå. Den här med Folkets Hus som placering, den är från den andra sidans, S-frontens och är ett reportage genom denna tidnings nätupplaga. M-hojen har väl läst i dagens tidning vad det var han var med och beslutade om och därför ändrat sin blogg. Dvs. låtsas som om det regnar. Snyggt jobbat!

Det skulle därför vara intressant att veta vem som medger, att de sålt mark upprepade gånger för 1:- till LKAB och därmed utarmat kommunkassan och förhandlingsläget?

Jag gissar att båda sidorna kommer att säga:

"Det gjorde Tommy!" resp. "Det gjorde Lars!" Faktum är att det gjorde både Lars och Tommy tillsammans och resten av politikerna, inte att förglömma! Sedan går det an att stå och bröla i tidningen om att pensionärerna skall få det sämre de närmsta åren, även om man framställer sig själv i bästa Karlsson på taket anda. Hmm... "tjockare än ni tror avlad i kärlek av en socialdemokratisk far och mor!" Roligt? Ja, faktiskt tycker jag det. Riktigt roligt t.o.m. Därför att det torde ha uppstått en märklig mutation av det där socialdemokratiska!

Nej, jag är verkligen dödligt less på "demokratisk politik". Efter att ha växt upp med det här politiska tjäbblet och sedan på avstånd följt hela spektaklet och dess konsekvenser och finna dryga 50 år senare, att där har tiden stått still. Det är exakt samma goja, bara lite andra namn med:

"och då påstod Tommy... och nu har minsannnnnn (dvs. 14 n, senare i texten) sossarna börjat sin valpropaganda", eller "nu är det någons tur att se rött".

Det får mig att tänka tunga tankar:

När skall politiker och även politikerna i Gällivare kommun bli vuxna människor, förstå att de måste arbeta mot samma mål, om de nu verkligen vill vara till människornas nytta och inte bara visa upp sin egen förträfflighet? Måste det ständigt vara ett maktkrig mellan felfinneriets korridorer i bästa sandlådeanda?

Jag tycker att de alla skall läsa filosofen, tillika teologen och författaren Søren Kierkegaards kloka ord: http://www.iqoach.se/Tips/Till%20eftertanke.pdf Det gör alla normalfuntade pedagoger under sin utbildning.

Kanske vore det dags att skaka liv i "Döda Torget" i Gällivare, lägga till något som återuppväcker det ur sin Törnrosasömn.

Den här freestylebana för cross, som de här driftiga killarna håller på att bygga ute vid MMCK:s crossbana, var de som fick mig att tänka på en helt ljuvlig satsning här i Göteborg. En satsning som verkligen hade svårt att bli en realitet p.g.a. alla bakåtsträvare och Jantefolk. Men när skolorna insåg att det faktiskt saknades en aktivitetsplats i området, någonstans för eleverna att träffas utanför skoltid, då började det plötsligt hända något. Det visade sig finnas ett stort behov av en allmän samlingsplats, som samtidigt också kunde aktivera, en enda stor lekplats både för barn, ungdomar och vuxna! För att inhämta inspiration om vad man kunde göra arrangerades en studieresa till skateparken "Fun skatepark" i Linköping.

Överklagandena duggade dock tätt här i Göteborg och det blev tillslut regeringen som fick vågmästarrollen. Sålunda dröjde det flera år innan första spadtaget togs. Det var ett spadtag med sordins förtecken, därför att huvudsponsorn hoppade av. Men det hela löste sig med förnyade gemensamma krafter och bidrag. Eldsjälars arbete och frivilliga insatser skall man aldrig underskatta. Det hela gäller bara att pussla ihop alla tåtarna. Får man alla att jobba åt samma håll, inkl. politikerna och viljan finns, löser sig det mesta och nu står den där:

"Actionparken" i stadsdelen Kålltorp i Göteborg. Åkarna som använder sig av den är alltifrån 5-45 år, tja, en och annan modig efter de 45 åren finns ibland med. Jag tror att den kan vara en bra fingervisning för kommunledning, näringsliv och alla eldsjälar i Gällivare kommun, som vill göra en insats för framtiden:

att studera den lite närmare och lägga pannan i veck vad man skall göra för framtiden. Samtala med ungdomarna själva, låt dem få vara med i processerna så lär också de riktiga besluten ang. fritiden få en helt annan dignitet än den idag har. Kanske är detta inte en bra lösning för Gällivare med en "Actionpark", men goda idéers ursprung skall man aldrig förringa. Man vet aldrig vad de kan bära med sig i framtiden och utformas till.

Det är många som samsas om "Actionparken" här i Göteborg, som till en början endast tänktes fylla inlines- bmx- och skateboardintressenter. Men det visade sig kunna svälja ännu fler inriktningar. Jag kan svårligen tänka mig att den inte skulle kunna nyttjas även under vintertid med rikligt med snö, som det nu kan bli i Gällivare. Då med lite andra åkutrustningar.

En helt vanlig, solig dag är "Actionparken" oftast full, både på läktare och på åkarenan. Trots det är olyckor sällsynta. Det finns oskrivna regler om hur man beter sig i parken. Så småningom kommer även trivsel och säkerhetsskyltar i "Actionparken" att sättas upp. De finns nu med som förslag på byggbloggssidan i adressen nedan.

Under sommarhalvåret finns olika temadagar: tjej-skate, gubb-skate (för de över 30 år) etc. Under kulturkalaset fanns där andra evenemang. Internationella tävlingar i samarbete med stora huvudsponsorer och festivaler av olika slag är i faggorna och det hela verkar expandera hela tiden.

Helt enkelt ett verkligt lyckokast!

Jag bifogar en filmfil så att man bättre kan få en uppfattning om "Actionparkens" utformning och storlek.
http://www.kalltorp.info/ramp.html

Det finns också en byggblogg på samma hemsida, som man kan surfa runt på etc. Med rätt utsmyckning på utsidan, kan det rent av uppfattas som en enda stor konstskulptur med praktisk användning. Jag är redan tilltalad av dess inre mjuka former, för att inte tala om den glädje, som återvänt till en tidigare stendöd stadsdel.

1 kommentar:

 1. R
  Jag vet inte vem som ägnar sig åt ryktesspridning nu. Till skillnad från dig har jag kollat uppgifterna med IM, eller menar du, att IM lämnat ut felaktiga uppgifter?
  Anmäl >Gun (2009-08-29 14:31:10)

  Ehhh... Hur var det nu med den här "enkronan" kommunen sålde mark för till LK. Kolla en gång till, Gun! ;) Det finns uppgifter om ett helt annat, betyyydligt större, belopp. Synd att driva på ryktesspridningen om uppgiften inte stämmer, eller hur?
  Anmäl >R (2009-08-29 11:42:00)

  SvaraRadera