tisdag 12 september 2023

11 september är ett datum, som aldrig lämnar mig obemärkt - Den är uppdaterad eftersom jag fått meddelande att det inte går att lägga in en kommentar om World Trade Center

 Jag lägger ändringen först, eftersom det inte går att kommentera i min blogg. Det fria ordet är något som alla skall bejaka, oavsett vad man än må tycka.
HÄR är klippet som inte gått att lägga till som kommentar.

https://www.youtube.com/watch?v=bm3BAv6xXnk

Numera har jag dock funderat klart angående tvillingtornen, ja, egentligen var det tre torn som rasade, fastän det bara var två torn som flygplanen flög in i.


Jag minns den dagen glasklart, fortfarande. 

I vanlig ordning hade jag på BBC nyheterna på TV, när jag gick omkring och småplockade i vardagsrummet. Ja, gick och gick...jag hade den sommaren gått omkring i gipssulor, dvs. jag tog mig knappt ut och in i huset, så stapplade var väl kanske mer rätt beskrivning.

Men attacken mot Pentagon var riktad mot just den avdelningen, som var högaktuellt och föremål p.g.a. ekonomiska där tvivelaktiga transaktioner förvarades och som genom en "Guds försyn" blev urblåst. Det märkliga är att många stridsflygare har intygat att det är en omöjlighet med en sådan flygattack. Jag överlåter till dig att själv granska bilden och bilda dig en egen uppfattning.


Vad jag säger? - I´m just the pianoplayer....

OM jag ägnar mig åt konspirationsteorier? NÄ, det är inte min grej överhuvudtaget. Men ett har livet lärt mig. Jag har lärt mig att hata "slumpen"

Är det inte en märkligt slump, att man "råkade" hitta kaparpiloternas pass i all bråte i anslutning till tvillingtornen. - Att de som granskat förloppen på de tre tornen är övertygade om att de helt sonika sprängdes underifrån, när de rasade. (NEJ, jag kan inte publicera några bilder hur det såg ut efteråt, eftersom det är upphovsrätt på dessa. Ni får söka själv på webben).

Det är väl också en märklig slump, att det var just George W Bush, som var president då. Just den presidenten som ljög sig till invasionen av Irak tillsammans med Storbritanniens premiärminister Tony Blair.

I intervjun säger Usama bin Ladin följande: ”Jag har redan sagt att jag inte är inblandad i 11 september-attackerna i USA. Som en muslim försöker jag undvika att ljuga. Jag saknade kännedom om attackerna: jag anser inte heller att dödandet av oskyldiga kvinnor, barn och andra människor är goda gärningar. Sådana gärningar är förbjudna, även i krig.”

I´m still just the pianoplayer.

Men i dagsläget kan det var bra att minnas, att Rysslands president Vladimir Putin varnade USA i augusti 2001 för att det fanns självmordspiloter tränade för att anfalla amerikanska mål.

******

Ett annat 11 september fastän 1973, som USA i allra högsta grad var involverad i var händelserna i Chile.

När Salvador Allende kom till makten hade Chile haft demokratiska val sedan 1932. Landet sågs som en stabil faktor i ett Sydamerika där flera länder styrdes av militärjuntor.

Med socialisten Allende vid rodret ådrog sig Chile USA:s intresse. Kalla kriget pågick som bäst och stormakten i Nordamerika hade inget intresse av ytterligare ett socialistiskt land i sin närhet. Chile fick inte bli ett nytt Kuba. Presidenten i USA var Richard Nixon, senare känd för Watergateskandalen. Presidenter i USA....👀

NO! I´m still only the pianoplayer...

Utanför verklighetens korridor gillar jag nog mest "Forrest Gumps" beskrivning av den händelsen! - En film som med humorns hjälp skildrat händelser i USAs historia.

Under 1960-talet hade USA stöttat militärkupper i länder som Brasilien, Argentina, Peru och Bolivia. själva i allra högsta grad varit involverad i det stora "banankriget". I Argentina utspelade sig en hjärtskärande och långdragen händelse, som berörde oss svenskar i allra högsta grad. Jag har själv anknytning till Argentina och Buenos Aires, men jag tror ändå att jag inte hade förbisett denna utdragna händelse med ett försvinnande, som under många år återkom i media.

Jag har själv senare i livet drabbats av ett försvinnande, som hänger ihop med vad som hände mig på tingsrätten. Än idag mordklassat, men att inte veta är ingen upplyftande sits. Jag kan därför inte ens föreställa mig hur Ragnar Hagelin tvingades ha det under alla dessa år, när han inte visst något om dotterns försvinnande.

Här finns en länk till Dagmar Hagelins försvinnande och hennes pappas, Ragnar Hagelins, otröttliga sökande efter sin dotters öde.
https://www.expressen.se/nyheter/hemliga-dokumenten-om-forsvunna-dagmar/

Det är mycket med Latinamerika, inte bara det att det är en påminnelse om den brutala militärkuppen i Chile den 11 september. Jag minns händelserna som inträffade någon månad innan, när SVT:s kameraman Leonardo Henrichsen filmar händelseförloppet på Santiagos gator, tills han själv träffas av soldaternas kulor. På filmen som räddats för eftervärlden syns en soldat lägga an och avlossa ett skott innan kameran vänds mot marken. Leonardo Henrichsen dog av skadorna och han filmade mordet på sig själv.

https://www.youtube.com/watch?v=TOd1gkRXRzc

Det var fruktansvärda bilder och händelser som nådde oss, när
överbefälhavare Augusto Pinochet tog över makten i Chile.

Kort efter den USA-stödda militärkuppen den 11 september 1973 arresterades och torterades musikern och aktivisten Victor Jara för att slutligen skjutas till döds. Hans lik kastades ut på gatan i Santiago.

Kontrasten till hans melodier om kärlek, fred och social rättvisa, till det brutala sätter på vilket han mördades har gjort Victor Jara till en symbol för kampen för mänskliga rättigheter i hela Latinamerika. Jag själv har en LP med Victor Jara som jag nästan nött ut, den har samtidigt varit ett bra sätt att bibehålla spanskan.

Här i Sverige fick vi en rad politiska flyktingar från Chile, som hade fått utstå obeskrivlig tortyr, om de överhuvudtaget hade överlevt. Även där har jag fått ta del av dessa vidriga grymheter som människan åsamkar varandra.

Men historien lever ännu i allra högsta grad på ett så påtagligt sätt, dock verkar det som om nutidsmänniskan inte riktigt kan göra de rätta kopplingarna. Kanske inte att undra på, eftersom Sverige är landet som ägnar såg ut historieförvanskning. Men mycket bör ändå kännas till för gemene man tack vare Björn Afzelius och Mikael Wiehe, som besjungit kampen i Latinamerika under så många år. 


Monroedoktrinen innebar att alla "legitima ekonomiska krav" som europeiska makter ställde på latinamerikanska länder skulle upprätthållas av USA ensamt. USA skulle ha rätt att ta till alla medel för att förebygga att ett latinamerikanskt land "misskötte" sig på något sätt och därmed riskerade provocera europeiska fordringsägare. Den praktiska innebörden blev att den amerikanska regeringen ansåg sig ha rätt att genom diplomatiska, ekonomiska och militära påtryckningar diktera den politiska och ekonomiska ordningen i Latinamerika. Washington, menade president Roosevelt själv hade tagit på sig rollen som "internationell polismakt".

Den "internationella polismakten" råder fortfarande. Efter andra världskriget var det i första hand i Väst-Berlin. Men den har nu spridit sig som en cancersvulst inom hela EU, liksom i Ukraina. Idag har USA över 800 baser utplacerade runt om i världen.

****

Så några rader om Sveriges egna 11 september, vår utrikesminister Anna Lindh.

Anna Lindh knivhöggs av Mijailo Mijailović på varuhuset NK i centrala Stockholm och avled den 11 september.

Trots att Anna Lindh nu var socialdemokrat och förväntades ta över efter Göran Persson, så har socialdemokratin ännu "inte sett det komma".

Mördaren, 
Mijailo Mijailović, hade vid tidpunkten för mordet på Anna Lindh redan en allvarlig kriminell historia bakom sig, bland annat hade han gått lös med kniv på sin egen far.

Det hann bli många och långa rättsliga turer, men han borde inte ens fått gå lös. Efter mordet på Anna Lindh avsade han sig sitt svenska medborgarskap och behöll endast sitt serbiska. Mijailović har långt senare i intervjuer erkänt att han före och under mordet inte alls hade hört några röster: "Allt var påhittat. Jag hörde inte röster. Det var bara ruffel och båg."


Knappast förvånande för den som känner till hur vissa slipstenar dras. Men vi är många som har sett det komma och vi tänker nu på Anna Lindhs båda söner, som då var små, när de förlorade sin mamma. Några år efteråt även sin pappa.
 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar