måndag 8 februari 2021

Den 39:e dagen år 2021 - Estoniakatastrofen kanske är på väg att äntligen nystas upp.

Så bra att lagen fungerar!

De två Estoniafilmarna frias, eftersom tingsrätten menar att lagen om gravfrid inte är tillämplig. Det är första gången som lagen prövas, en lag som tingsrätten nu menar strider mot folkrätten.

Nu skall bara de här i koalitionsregering mellan Moderata samlingspartiet (M), Centerpartiet (C), Folkpartiet liberalerna (FP) och Kristdemokratiska samhällspartiet (KDS), som regerade från den 4 oktober 1991 till 7 oktober 1994 vars statsminister var Moderatledaren Carl Bildt, tala om vad de känner till. Carl Bildt lär inte ha varit ovetandes vad som hände före och vid Estonias förlisning.

Den e
fterföljande socialdemokratisk Regering med statsminister Ingvar Carlsson, som tog 7 oktober 1994 och avgick 22 mars 1996. De lär inte heller varit ovetandes om vare sig händelserna före eller efter Estonias förlisning. Några måste ha känt till vad som
egentligen hänt och som var och en bidragit med mörkläggningen/alt. förhindrat en utredning av Estonias förlisning.

De som byggt Estonia har uteslutit att bogvisiret skulle vara anledningen till Estonias förlisning. Bara det är anmärkningsvärt att den s.k. Estoniautredningen också verkar totalt har ignorerat all denna fakta. Rimligen borde de ha haft ett samarbete, kan man väl spontant tycka.

Men det är mycket som är märkligt kring Estonias förlisning för att inte tala om efterspelet, som än en gång tagit fart och inte bidrar till sammanhållningen i det här landet.

Märkligt av journalisterna Bo-Göran Bodin, Jan Guillou, Axel Gordh Humlesjö, Björn Hygstedt, Dan Josefsson, Janne Josefsson, Fredrik Laurin, Bosse Lindquist, Nicke Nordmark och Lars-Göran Svensson, ger uttryck för i DN: ”Stora journalistpriset ger tyngd åt konspirationsteorier”.

Anmärkningsvärt att det klustret anser, att överlevande som i dokumentären har och även tidigare berättat om sådana iakttagelser och som bara negligerats, fastän de rimligen borde ha hörts och tagits på allvar.
Hela dokumentären sändes i TV 5 inte av någon anledning i SVT. Mycket märkligt! Speciellt som den här gråstenen som ligger och skaver i skon hela tiden finns kvar och kommer att förbli kvar.

Det är bara så att det som inte hanteras på rätt sätt när det sker, det har en tendens att återkomma och bara bli värre för var gång det kommer upp igen. Det är en naturlag i det!

Tidigare har även tyska journalisten Jutta Rabe, som gav ut en bok 2002 om Estoniakatastrofen under titeln Die Estonia, Tragödie eines Schiffsuntergangs (Estonia: en skeppsförlisnings tragedi), hävdat att Estonia sänktes avsiktligt för att dölja att fartyget användes av USA, i samförstånd med Sverige, för smuggling av vapen och narkotika över Östersjön, från det forna Sovjet där korruptionen alltjämt flödade och om jag förstått det rätt, inte på något sätt var ett avslutat kapitel vid tiden för Estonias förlisning. Det hävdades att den svenska regeringen och haverikommissionen mörklagt orsakerna till Estonias förlisning. Men också att Ryssland hade varnat dem vid åtminstone två tillfällen för att fortsätta med den hanteringen av krigsmaterial från forna Sovjet, sålunda var det Ryssland, som sköt Estonia i sank!

Själv låg jag och lyssnade på nattradion där en överlevande ringde in och berättade att det hade funnits en båt, som verkade bara vara intresserad av att se att Estonia verkligen sjönk, eftersom man inte räddade några passagerare överhuvudtaget.

Det betyder att den s.k. haverikommissionen även negligerar de överlevandes uppgifter om militär närvaro och som var anledningen till att Estonias avgång hade försenats. https://www.expressen.se/nyheter/sara-overlevde-jag-sag-militartransport-pa-estonia/

Inga-Britt Ahlenius, Susanna Popova och Anders Ulfvarson slutsats var rak och enkel och gick de överlevande tillmötes: Haveriutredningen JAIC var inte en oberoende utredning, den bestod just av de intressenter som borde ha utretts av en oberoende part.

Just de orden har både en tyngd och dignitet, som det inte går att resonera bort, som varandes floskler.

Får man nu hoppas att de inblandade omgående blir föremål för en regelrätt brottsutredning och att sanningen kommer fram om vad som egentligen hände vid Estonias förlisning.

Med tanke på antal år och mängden berörda, som deras brottslighet/ alt. underlåtenhet har riktats emot, vill det nu till att rättsstaten Sverige återupprättar sitt anseende med det snaraste och visar om lagen bara skall följas av en del, eller om svensk lagstiftning gäller alla utan undantag.

Får vi nu för första gången i det här landet uppleva liknade brottsutredning och rättegång, som t.ex. när maffian i Italien rannsakats? Rimligen borde det bli det, det är nog bara i en regelrätt rättegång som sanningen om vars och ens inblandning, inkl. den verkliga orsaken till Estonias förlisning blir fastställd, en sanning som det än så länge verkar vara långt till.

Jag ser fram emot hanteringen och utfallet med stort intresse!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar