söndag 24 januari 2021

Den 24:e dagen 2021 - och jag blir påmind om att Malmberget finns dokumenterat på olika sätt.

 Upprinnelsen är ett reportage om att det sista geniet från Malmberget är död.

Jag tittar länge på rubriken och tänker för mig själv, det beror väl på vem man hänför till "genier från Malmberget". Det finns olika valörer av det som är hänförligt till "genier" och utdöda är den genren absolut inte.

Så lever rubriken vidare en stund och någon lägger till Bo Nilssons bok "Missilen" och jag minns plötsligt att det heter den inte, utan dess fulla namn är "Missilen eller livet i en mössa" och då rör sig något sakta i mitt medvetande, som jag har glömt bland all den fakta som den här skallen rymmer.

Glad blir jag när jag återfinner den!

Här kommer den och kan avnjutas både i bild och berättelse: https://www.svtplay.se/video/18497118/missilen

Missilen Efter en berättelse av tonsättaren Bo Nilsson

Missilen eller Livet i en mössa - ett tonsättarporträtt. Efter en berättelse av tonsättaren Bo Nilsson om den grådaskiga valborgsmässoaftonen 1943 - hans sista dag som femåring - den dag han bestämmer sig för tonsättaryrket. Den ljudkänsliga femåringen står på gårdsplanen bakom Pickards biljard i Malmberget. Han hör musik överallt i ljuden omkring sig. Det är musik som ger honom bilder och syner, både påträngande och överväldigande, bilder som berättar om skräck, förälskelse, erotik och ensamhet. Genom musiken och filmberättelsen framstår ett porträtt med många bottnar humor - ett leende, en lekfullhet kring myten Bo Nilsson, ständigt förföljd av uttrycket "Geniet från Malmberget". Berättare är Per Myrberg.Medverkande: Joel Abrahamsson, Wallis Grahn, Rozita Auer, Håkan Mayer, Leif Ståhlhammar m.fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar