lördag 4 juli 2020

När hela världen är ur led - då hittar jag på ett eget limprecept av enklast tänkbara, allt för att stänga ute all dårskap.

Den som t.o.m. går vill i köket kan göra denna enkla limpa och innehållet bestämmer du själv förutom grunden. Det tar en timma att slänga ihop den:

Recept:

210 gram vetemjöl

180 gram grahamsmjöl
1 tesked bikarbonat


Sedan står det dig fritt att välja bland:
Antingen enbart ekologiska osvavlade russin.

Men


sist blandade jag i hackade aprikoser, hackade dadlar och torkade tranbär (utan tillsatt socker och ekologiska så klart)

Mängden russin eller blandad frukt bör vara ca 1 1/2 dl -

När russin, alt. eller hackade frukten blandats i mjölen/bikarbonaten -blandar man i 3/4 dl sirap (eller så lite sötning du vill ha, smaka av "degen" så vet du själv hur söt du vill ha den) och 3 dl filmjölk.Rör därefter det hela till en jämn smet. - Enklare än så kan det knappast bli.


(Jag var lite frikostig med den finhackade frukten sist, så jag fick bättra på med  lite mer filmjölken för att det inte skulle bli en alltför stabbig röra att få ner i brödformen)

Fördela smeten i en smörad eller papprad 1 ½ liters brödform.Jag brukar ta smör och ekologisk ströbröd i botten.

Ugn 200 grader, grädda i mitten av ugnen 35-45 minuter.
Du känner med sticka att det inte klibbar av sig i mitten.

Låt svalna på galler.
- Vänd ur limpan direkt ur brödformen när du tagit den ur ugnen, lägg gärna en handduk eller bakdukar över medans brödet svalnar.
Det blir ca 20-24 skivor av limpan beroende på hur tjocka skivor du föredrar. Jag föredrar tunnare.

-
Godast är naturligtvis nybakat men funkar även senare om man har russin, alt. frukt i limpan, som gör brödet hållbart.
Gott med bara smör om man nu föredrar det.
Ost med syrlig marmelad till är inte heller tokigt.
Min favorit är dock en liten klick crème fraiche med en dutt Kalles randiga, som jag smetar ut på limpskivan.

Väldigt mättande! - Det här föredrar jag mycket hellre en fikabröd.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar