onsdag 25 december 2019

Som den vana "på egenhandresenär" jag är så såg jag nog ut som en fågelholk, när jag läste Dagens Nyheters reklam för Kulturtåget som de anordnar.

Plats i sovkupé - 2 personer

Vid bokning av del i sovvagnskupé bor ni max 2 personer tillsammans. Det finns även ett eget tvättställ/handfat inne i kupén. Ett lite bekvämare sätt att resa på helt enkelt..... HÄPP!

- Vi som långt innan Heliga-Gretas antågande i tillvaron varit hänvisade till tågresor med bl.a. Norrlandspilen, som kommer och går precis när & om den vill, vet vad den "bekvämare" resan innebär i praktiken. Stefan Demert sång: "SJ SJ gamle vän" klingar rätt snart i mitt medvetande.

Mina erfarenheter från tågresor ute i Europa har också varit ett otal, så många att jag inte ens kan komma ihåg dem alla. Lokaltåg i Italien är att föredra framför något annat, borträknat Sicilien där buss är det gångbara. Medan det i Spanien t.ex. är att föredra buss som är både bäst och billigare och tar en till den minsta byhåla. Många länder i Europa har väldigt dyra tågresor i jämförelse med t.ex. Italiens lokaltåg.



Dagens Nyheters "Kulturtåget" kostar 34 995 kr per person, till detta tillkommer en massa kostnader och tveksamheter, som presenteras som "tilläggspaket". Åter tänker jag på ännu en sång, den som min pappa brukad sjunga när han stod och rakade sig om mornarna, Ulf Peder Olrogs: "Allting går att sälja med mördande reklam, kom och köp konserverad gröt".

https://resor.dn.se/kulturtaget/?utm_campaign=DN_pappersfri_191225&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev&utm_content=


Dag 1 ombord på tåget håller chefredaktör Peter Wolodarski föredrag på temat ”Europa efter 1989 – liberalismens seger och kris”. Jag kan gissa mig till vad det föredraget handlar om, med tanke på hans högst personliga åsikter som han saluför om tingens varande i DN. - Jodå, jag har lite svårt med självutnämnda förståsigpåare.

Dag 2
Du kommer i förväg att kunna välja mellan en cykeltur runt det alternativa Berlin och Berlinmuren, guidad stadsvandring och ett guidat museibesök. På kvällen upp på tåget igen!

- Den som varit i Berlin förstår också vad det konkret betyder: "stick ut tungan genom fönstret och vifta en stund i ett tämligen begränsat område".
Den som skrivit det här är inte medveten om Berlins yta som är 891,8 km² och de ofantligt många stadsdelarna som alla har en hel del att erbjuda en "turist" oavsett intresse!
 
Dag 3
På morgonen anländer vi till Österrikes huvudstad, Wien: får vi höra ett föredrag av Mark Levengood, vars kärlekshistoria med Österrike sträcker sig ända tillbaka till barndomen, då han blev besatt av filmen ”Sound of music”. Faktiskt såpass besatt att han som 14-åring rymde hemifrån – hela vägen från Finland till Salzburg.

(NU ifrågasätter jag inte Mark Levengoods spirituella föredrag, de brukar genomgående vara bra).


Dag 4
Efter en god hotellfrukost är du redo för ännu en dag i vackra Wien! Ge dig ut och fortsätt utforska stadens många kulturskatter. 

Men det Wien jag känner ganska väl blir även här en tvärnit - eftersom jag inser att detta skrivits av någon tidsoptimist med föga insikter om realiteter. 
 
Dag 5
Vi lämnar Wien för en heldagsutfärd till Wachau, dalgången som är ett av Österrikes äldsta kulturlandskap – och med på Unescos världsarvslista. Genom det natursköna vindistriktet vindlar floden Donau, och nu är det dags att färdas på vatten istället för på räls. I staden Krems börjar vi vår flodbåtskryssning. Vi stannar till i den historiska byn Dürnstein innan vi glider vidare till Spitz för en tvårätters måltid samt vinprovning. Till sist tar flodbåten med oss till byn Melk, där vi stiger i land vid foten av byns vackra kloster. I Melk ordnar du middag på egen hand innan DN-tåget avgår igen – nu mot Prag.

Dag 6

Efter en god frukost i kupén ankommer vi till Tjeckiens huvudstad, som är det sista uppehållet på denna resa. Här kommer du att kunna välja mellan tre olika aktiviteter som du förbokar via oss när resan närmar sig. Det blir antingen en guidad stadsvandring, ett museibesök eller en båttur på floden Vltava (Moldau). Du får även tid över för egna äventyr. Besök gärna Kafkamuseet eller museet med art nouveau-mästaren Alfons Muchas konst. Dessutom är Prag en perfekt promenadstad – att strosa runt i exempelvis den mysiga stadsdelen Lillsidan (Malá Strana) är ett nöje i sig. Vill du ta in hela Prag på en gång hoppar du på bergbanan upp till Petrinkullen för en fantastisk utsikt. 

(MIN invändning: Prag är inte heller någon LITEN promenadstad, som man avverkar på en kafferast!)


Lunch och middag ordnas på egen hand. Precis som Wien bjuder Prag på otaliga mysiga caféer och matställen. En verklig klassiker är Café Slavia, som serverat intellektuellt kaffe ända sedan 1844. På kvällen går Kulturtåget tillbaka mot Sverige.

Dag 7
Resan börjar gå mot sitt slut. På morgonen är tåget framme i Malmö, på eftermiddagen i Linköping, och på kvällen vid Stockholms Centralstation. Vi är hemma igen efter en vecka full av spännande kulturupplevelser, möten med nya människor – och inte minst, ny kunskap.


******


Min egna reflektion
efter att ha läst detta snöda program, där mycket litet verkligen ingår i det väl tilltagna priset. Den nya kunskapen torde vara : så ynka lite "valuta för pengarna": Den här resan verkar vara helt i Greta Thunbergs Anda=präktigheten om man låter bli att skrapa på ytan! Liknelsen med
Pinocchio är högst närvarande. Pinocchio, trädockan, som vill bli människa och som får längre näsa varje gång han ljuger.

Jag har inget emot tågresor eftersom jag under mitt nu 68 åringa liv åkt mycket tåg i mina dagar, men det här gick väldigt snabbt att genomskåda, liksom de krafter som står bakom "fenomenet Greta Thunberg". Men eftersom jag också förstår att det finns betydligt mer grejer på ett järnspett än Greta Thunbergs teamet vill hävda, så rekommenderar jag alla att se ett program på SCI Discovery Sience "How the universe works", som man just nu kan se via Programbiblioteken på TV.

Kanske kan det hjälpa att få polletten att trilla ner hos de mest hjärntvättade Greta fanatikerna: jorden och dess historia är ingen separat företeelse inte ens i vårt eget universum. - Därmed inte sagt att vi kan bete oss som svin ostraffat!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar