lördag 1 december 2018

Idag borde jag väl egentligen ha vaknat till någon form av julstämning eftersom det är första advent imorgon.

Men det är bara att inse att allt som händer runtomkring mig har stor inverkan, allt ifrån grannarnas förb-de myseldning som fyller huset med stickande röklukt så snart det blivit några grader minus, eller när det är inversion (rått ute) det är också ett populärt läge att "myselda", så att röken absolut inte kan stiga uppåt utan ligger kompakt kvar som ett lock!

Helt obegripligt att man snackar om miljö och i nästa ögonblick så beviljar stadsbyggnadskontoret/politikerna tillstånd till braskaminer, utan att fråga vad jag i egenskap av granne tycker, dessutom i ett så tättbebyggt villaområde att det mer liknar en kåkstad i Afrika där grannarnas stuprännorna hänger in på nästa tomt! Dessutom har alla hus på området värme som sker genom frånluftsintag! Mao går det inte ens att plugga igen alla ventiler och hoppas att man skulle kunna minimera rökstanken inne i huset.

Jag är glad att min dotter som föddes alldeles för tidigt och utan färdigutvecklade lungor äntligen lyckades få egen bostad och slipper idiotin. Men hon hann ta rejäl skada av detta myseldande. Själv har jag uppgraderat min överkänslighet mot gräsklippning/dofter/rök etc. från allergi till astma pga. "myseldarna".

En del dagar mår jag så dåligt sedan "myseldarna" startade upp igen efter sommaruppehållet, att jag funderar hur länge till jag skall orka hänga kvar. Lite förkylning till denna molotovcoctail gör inte saken till det bättre.

Igår blev det rejäl påfyllning i de sura molekylerna, ibland så önskar man att det man läser bara är den skröna. Men med Västlänken, massförstörelsen ute på Lerjedalens golfbana, som banchefen och fd. ordförande fixade till där man nu som bäst håller på att förstöra våtmarken genom att bunkra upp enorma schaktmassor av diverse kaliber mitt i Lerjedalens dalgång, dvs. mitt i ett Natura 2000 område. Till det skall läggas NCC:s deponi strax ovanför golfbanan, där man vräkte ner massor av kontaminerat material och sedan bara fyllde på schaktmassor av tvivelaktigt innehåll.

Det är ungefär samma strategi som det som göms i snö. Fastän här gömdes det undan under schaktmassor. Lakvattnet har läckt ut och runnit över vägen i strida strömmar, som naturligtvis samlas upp i resten av vattenflödena. Sedan undrar de varför flodmusslor och salamandrar inte längre finns i den omfattning som fanns tidigare. JA, gissa det ni miljögenier!

Jag satt och lyssnade på bilradion från Vetenskapsakademien, tror jag att det var, här i somras om vad som händer i våtmark som skadas av just dylika inslag. De är för evigt förlorade, det går inte att reparera den skada som åsamkats. GRATTIS banchefen vid Lerjedalens golfbana, du tillsammans med profitörerna har lyckats med något som få klarar av att göra.

Igår kom ännu ett nytt slag under bältet på alla som värnar barn och miljön på allvar och inte är låtsasmiljökämpar, som de lismande politikerna i Göteborg och uppe i Regeringskansliet/Riksdagen/EU är.

Dessvärre räcker det inte med miljöförstöringen utan det kommer nu uppenbara livsfarliga trafikfaror, det förstår nog vem som helst som vet hur smala vägarna som det är fråga om är. Rena rama kostigarna faktiskt. Åka mellan Olofstorp och Lerum det är en väg som är slingrande gammal kostig helt enkelt. Vägen är otroligt smal och det är en väg som jag faktiskt även om jag är mycket van bilförare fasar inför varje gång jag skall bruka den. Blotta tanken att möta stora tunga lastbilar med schaktmassor får mig att få direkt ont i magen. Det finns helt enkelt inte plats för dylika möten!

Bara tanken på att dessa lastbilar som vi sett nog av uppe vid Gunnilse/Lerjedalens golfbana nu skall börja husera på den enda lilla fristat som fanns kvar. Däruppe vid Gunnilsse/Lejedalens golfbana har det i årtionden varit jordmassor som ständigt legat ute på vägen och gjort den såphal! Det är helt ofrånkomligt att det är så det blir. Det får mig också att fundera hur Göteborgs centrum kommer att bli nu när Västlänksarbetet kommer att köra igång på allvar med massorna som skall transporteras därifrån genom stan och dumpas!

Den här gången med deponi i Vråssered så gäller det att dessa lastbilar skall passera jäms med den otroligt smala vägen, som dessutom är avsmalnad på flera ställen vid skolan/förskolan i Olofstorp. Lerums centrum är ju inte heller sinnebilden för tunga lastbilar, eftersom vägarna inne i centrala Lerum där transporterna skall passera är allt annat än lämpade för dylik trafik med anslutning till Olofstorpsvägen vid skola och Vattenpalats! Jag undrar om de ens kommer runt i rondellen, eller om det kommer att vara hjulpar uppe i rondellen.

Jag läste ett upprop på FB som man kunde skriva under och det har jag naturligtvis gjort. Men kommer det att stoppa idiotin? Tveksamt eftersom Västlänken pågår som bäst med att förstöra hela Göteborg för tid och evighet amen!

HUR kan man ens kan få tillstånd att transportera och förlägga inerta massor i ett Natura 2000 område där man satsar stort på odlingar, djurhållning och ekoodlingar, som man gör i hela Lerjedalens dalgång. Hur nya verksamheter som startar upp sker med omtanke om miljön. Dvs. där det alltjämt är ett av få områden inom Göteborgs stad, som fortfarande är en levande jordbruksmiljö och som arbetar utifrån stora miljöskyddande verksamheter och där miljöpåverkan skall vara så liten som möjligt, det är en livs levande gåta för mig. Leva i symbios med naturen verkar inte ingå i profitörers, politikers eller myndighetspersonernas världsuppfattning.

Så här såg uppropet ut  som jag hittade i FB:s flödet igår:

Massoptimering Väst AB planerar att anlägga en inert deponi för schaktmassor i Vråssered - Olofstorp, Göteborg.
Omkring 5 500 transporter (tunga fordon) med schaktmassor ska årligen gå till och från den planerade deponin. Detta ska pågå i 20 år. Lastbilarna ska köra genom bla. centrala Olofstorp, Göteborg och Lerums centrum. Transporterna utgör en uppenbar miljöbelastning och är direkt farliga sett ur ett trafiksäkerhetsperspektiv.
Den smala vägen kantas av skolor, förskolor och andra inrättningar för barn. Verksamheten kommer att ha en negativ inverkan på trafiksäkerheten för barn i de områden där transporterna sker. Särskilt då de sker på vägar där barn rör sig till och från skola och på fritiden, som i det aktuella fallet. Också vid vilka de tex. vistas i skola dagtid. Det inskränker barnens rörelsefrihet. Barn är också särskilt känsliga för buller och luftföroreningar från trafik.
Vidare, tillstånd för inert deponi innebär rätt att ta emot ganska höga föroreningsgrader – upp till Farligt Avfall. Det kommer att ha en betydande miljöpåverkan!
I det stora hela bör detta stoppas!
Obs! Underskrifterna är tänkta att skickas till Massoptimering före den 20/12 2018.

Jag funderar hur mycket längre till vi kan få njuta av den sällsynta miljön som finns här ute i Lerjeåns dalgång, något unikt som finns inom Göteborgs stad. Hur länge till kommer det att ta innan rovfåglarna också är en saga alla förutom den enorma växtrikedomen som ännu finns här.

Jag ber dig därför som läser min blogg, att skriva under och stoppa åtminstone en idioti av dem alla och innan någon fått sätta livet till. Jag tror att vi vuxna har ett enormt moraliskt ansvar att tänka till och inse att det finns ett liv efter business as usual. Vi har inte ens rätt att ständigt blunda och rycka på axlarna och därmed fortsätta att ta ifrån dem som framtiden tillhör.

https://www.skrivunder.com/contact/217635


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar