lördag 29 september 2018

Satirprogrammet "Svenska Nyheter" med Jesper Rönndahl - kontra Kinesiska turister/Kina

Ibland undrar jag hur det är ställt egentligen med nyanserna. Sicket himla liv det blev om satirinslaget av Svenska Nyheter. Upprinnelsen till satiren var att kinesiska turister anlände 14 timmar innan incheckning på hotellet som de hade bokat.

De har helt uppenbart inte accepterat att få tillbringa natten i hotellets lobby, vilket naturligtvis inte hotellet gick med på och ville att de skulle lämna hotellet. Men eftersom de vägrade att lämna hotellobbyn så tillkallades till slut polis som avhyste dem helt sonika, eftersom de inte lämnade frivilligt. Sedan var cirkusen igång!

Kinesiska ambassaden ingrep och beredde dem natthärbärge på ambassaden. Det är väl helt i sin ordning, men att Kina kontaktar svenska UD och lämnar in en protest till Sverige är ju så man lyfter på ögonbrynet.

Jag vet inte om det skulle funka med att man gör samma sak i Kina. Men det vore onekligen intressant att testa. Man väljer ut ett hotell i Kina och så propsar man på att få natta över på soffan i lobbyn, gratis å franco. Jag tycker att det ser ut som om 
Mandarin Oriental i Hong Kong verkar ha rätt sköna soffor i Lobbyn att "kinesa" i. Det blir ju betydligt billigare än att kosta på sig ett hotellrum på det hotellet, eller vilket hotell som helst. 
https://www.mandarinoriental.com/hong-kong/victoria-harbour/luxury-hotel/photos-and-videos#/g/maingallery/photo/19/all

Det var väl en herrans tur att Satirprogrammet "Svenska Nyheter" gjorde bort sig och skojade om dessa kinesiska turister som ville övernatta i lobbyn på det svenska hotellet. Därför att nu förstår jag äntligen den fulla innebörden till det svenska ordet "kinesa" som används väldigt flitigt i norr, när man fick plötsliga nattgäster som av olika anledningar dröjde sig kvar. Men är ett ord som jag inte hört sedan flytten till Göteborg 1991.

https://www.synonymer.se/sv-syn/kinesa 

Nu har dock ordet "kinesa" plötsligt fått en renässans på ett mer påtaglig sätt än den hade tidigare hos mig. Det kan nu även betyda att det verkligen är fråga om kineser. Jag som har trott att det bara betyder att det är någon som inte är så noga med sovplats, utan vill sova över på billigast tänkbara sätt, dvs. utan att betala något för nattlogin.

I kvällens program av "Svenska Nyheter" bad Jesper Rönndahl om ursäkt:
http://www.gp.se/kultur/jesper-r%C3%B6nndahl-svarar-p%C3%A5-satirkritiken-1.9551646

för att satiren hade fått ett inslag av rasism p.g.a. skämtet om kineser som bajsar utomhus. Ett klagomål som tycks ha kommit från Frankrikes huvudstad Paris, hundskitarnas förlovade stad. Men han bad bara kineser om ursäkt inte någon regering i Kina, vilket nog faktiskt är rimligt.



4 kommentarer:

  1. Det var faktiskt sant!

    https://www.metro.se/artikel/ny-lag-ger-resebyr%C3%A5er-r%C3%A4tt-att-bestraffa-turister-xr

    SvaraRadera
  2. Jag antar att det var bajshänvisningen som blivit det som känts kränkande och det är nog också anledningen till att Jesper Rönndahl i gårdagens satirprogram "Svenska Nyheter" säger: Om det gör mer än en miljard människor ledsna, då var det kanske inte ett så jättebra skämt.

    Det är dock inte Jesper Rönndahl som påstått detta med bajs, utan det är den bifogade länken som han använt sig av, sålunda respektive länders markering.

    När man ser klippet från själva avhysningen och lyssnar på de här tre kineserna inser man rätt snabbt att de knappast är någon sinnebild för hur turistande kineser bär sig åt, utan det här är tre avarter som nu regimen i Kina använder sig av, av något outgrundlig anledning som jag har mycket svårt att förstå.

    SvaraRadera
  3. https://www.dn.se/kultur-noje/jesper-ronndahl-svarar-pa-satirkritiken/

    Kinas ambassad svarade omgående att de inte godtar ursäkten som kom tämligen omgående. Då är det väl upp till Kina att fundera över hur de tycker att sina turistande medborgare skall kunna uppträda i andra länder. Jag antar att inget av detta är något som skulle accepteras i Kina av andra länders turister.

    Här har vi en svensk medborgare som har blivit bortförd från Thailand va kinesiska staten och hur "frivillig" det erkännandet, som sändes är verkligen inte trovärdig överhuvudtaget. Dessutom är det inte ens längre känt var han befinner sig och det hela är därför bara att betrakta som ett utspel från en diktatur. Hans stol är tom på bokmässan i Göteborg, inte heller något som han själv torde ha valt.

    SvaraRadera
  4. Är det inte fråga om en storm i ett vattenglas?

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/p6eRgj/kinesiska-nattroll-attackerar-svt-och-ud

    SvaraRadera